NOTO 28.01.2010 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Dzięki za informacje. Drewno iglaste jest sporo tańsze ! I jak dla mnie mniej sękate. Miałem możliwość na jesieni pobrania trochę modrzewia prawie za darmo. I nie wziąłem To jeszcze pytanie wspomagające. Suche iglaste to ile musi leżeć. Czy trzeba łupać je na połówki czy też lepiej pozostawić kołki o 20 cm średnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 28.01.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 To jeszcze pytanie wspomagające. Suche iglaste to ile musi leżeć. Czy trzeba łupać je na połówki czy też lepiej pozostawić kołki o 20 cm średnicy ? Palę takim sezonowanym co najmniej rok, ale przeważnie to 2-3 letnie klocki. Rozmiar : http://img189.imageshack.us/img189/8595/0068wk.jpg Jak widać łupię tylko liściaste i sosne powyżej średnicy 30 cm, reszta spala się na popiół. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.01.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 palę sosną sezonowaną 12 miesięcy i wysycha na wiór.Łupię na duże kawały, takie żeby mi weszły tylko do kotła. Też się obawiałem, że może nie wyschnie, ale wszystko ładnie schnie. Mam drewutnię i dobry przewiew.Natomiast dąb jak się chce palić po 12 miesiącach, to trzeba rąbać na mniejsze kawałki, albo sezonować 24 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.01.2010 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Muszę w takim razie spróbować !! Już wim że warto mieć w dużych kawałkach - ale na razie nie miałem dobrego miejsca na skladowanie. Teraz z sąsiadem mamy wspólną drewutnię. Minusem jej jest to że ma szerokoć 2,5 metra czyli przewiew wiatru przy pełnym załadowaniu nie jest zbyt duży (jeśli wogle jest ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts