Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacje - z jakich materiałów i co myślicie o...

Recommended Posts

Witam,

Na wiosnę będę wykonywał elewację domu. Zastanawiam się na co zwrócić uwagę podczas rozmowy z ekipą wykonującą elewacje.

1. Czy jest jakiś zestaw klasycznych pytań lub elementów na które powinienem zwrócić uwagę w poprzednich robotach.

2. Czy warto oglądać elewację wykonane przez ekipę? Przecież wiadomo, że świeża elewacja który ma rok to żaden dowód dobrze wykonanej pracy. Dobrze wykonana elewacja to taka która ma 5 czy 10 lat i nie sypie się. Szczególnie, że dom mam na działce która łączy się z lasem więc lokalne warunki to duża wilgotność, zacienienie z jednej strony budynku, zabrudzenia.

Czytałem trochę o produktach do wykończenia elewacji. Kilka osób mówiło mi, że dobre materiały do wykończenia sprzedaje firma Weber (http://www.netweber.pl). Ale może te materiały są drogie.

Z góry dziękuję, wszystkim za odzew w dyskusji i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie.

Bob budowniczy. :)

Masz rację, jednak widzę, że ceny wszystkich są w zasadzie zbliżone.

Największa rozpiętość cenowa to 20%.

Mam kolegę który jest kierownikiem budowy gdzie realizuje odnowę starych budynków w tym elewacji.

Dlatego mówił mi, że takich którzy zrobią elewację jest sporo i biorą wysoką cenę patrząc na koszty jednak kluczowe jest aby elewacja została położona prawidłowo, aby użyte materiały też były prawidłowe.

Kolega mówi, że bardzo wiele osób budujących domy zapomina o elewacji i temat jest przez wiele osób słabo dostrzegany. Mówimy, piszemy o ociepleniu, rekuperacji, pompach ciepła, elektryce, oknach itd. Jednak według kolegi bardzo ważnym tematem są tynki wewnątrz budynku i ocieplenie oraz wykonanie elewacji.

Witam,

Sam pracuję w Atlasie i oczywiście polecam nasze tynki, natomiast może to być ciekawostką ale w dobraniu samej kolorystyki i jakiego tynku użyć powinno brać się takie aspekty pod uwagę jak choćby nasłonecznienie (ciemne kolory), otoczenie (las, pyłki itp.), zasobność portwela. Co do ociepleń to też dość ciekawa sprawa, bo nie wszyscy wiedzą, że betonu komórkowego nie ociepla się styropianem tylko wełną. Ze względu na cenę bardzo często robi się właśnie inaczej tzn. ociepla się styropianem. Po ułożeniu ocieplenia siatka powinna być rozłożona szybko i ważne aby zaraz po nałożeniu kleju, a nie klej-śniadanie-siatka-klej-pół roku-tynk. Acha jeszcze jedna istotna sprawa, domków jednorodzinnych ocieplanych styropianem nie trzeba kołkować (nie pamiętam od którego metra trzeba, ale z tego co kojażę to coś około 3 kondygnacji- muszę sprawdzić). Kołki to jest problem z wykończeniem, dodatkową pracą i mostkami termicznymi.

Co do ociepleń to też dość ciekawa sprawa, bo nie wszyscy wiedzą, że betonu komórkowego nie ociepla się styropianem tylko wełną.

Dlaczego?

Bo tak mnie uczą i po głębszej weryfikacji okazuje sę, że tak jest napisane w karcie produktu. Ma to racjonalne uzasadnienie.

Wiem, że to wygląda na marketing szeptany, ale uwierz mi tak nie jest, chętnie zaproszę na szkolenie aby pokazać nasz punkt widzenia.

Wyjaśnienie "bo tak uczą" nie jest idealne, ale słyszałem od kilku osób o tym ze jak beton komórkowy to wełna. Natomiast chętnie usłyszał bym jakie jest fizyczne wyjaśnienie tego efektu.

Z drugiej strony zastanawia mnie to co napisał kolega o tym akrylu.

Bo kiedy silikon, kiedy silikat, a kiedy mieszanka i jednego i drugiego. A jaka grubość styropianu i jaki styropian? Coś mi mówili o grafitowym. Jaki styropian najlepiej izoluje.

A czy nie wiecie czy w Muratorze był kiedyś artykuł na ten temat?

Co do ociepleń to też dość ciekawa sprawa, bo nie wszyscy wiedzą, że betonu komórkowego nie ociepla się styropianem tylko wełną.

Dlaczego?

Bo tak mnie uczą i po głębszej weryfikacji okazuje sę, że tak jest napisane w karcie produktu. Ma to racjonalne uzasadnienie.

Wiem, że to wygląda na marketing szeptany, ale uwierz mi tak nie jest, chętnie zaproszę na szkolenie aby pokazać nasz punkt widzenia.

Wełna charakteryzuje się 20-krotnie większą paropszepuszczalnością od styropianu, a BK jest materiałem chłonnym. Dyfuzję pary wodnej musimy także uwzględnić przy doborze tynku tzn. powinno się stosować tynk mineralny lub silikatowy.

o jezusiczku....

Udusiłem ścianę.... 25 cm styro...

Mimo uduszenia ściany mam wilgotność w domu na poziomie 40%...

Prawdopodobnie albo to ostatnie tchnienia ściany albo, nie bójmy się zjawisk paranormalnych, życie pozagrobowe moich ścian....

Wełna charakteryzuje się 20-krotnie większą paropszepuszczalnością od styropianu, a BK jest materiałem chłonnym. Dyfuzję pary wodnej musimy także uwzględnić przy doborze tynku tzn. powinno się stosować tynk mineralny lub silikatowy.

nasłuchałeś się chłopaku bełkotu swoim "trenerów" i tyle, jakbyś sobie sam, na chłopski rozum nawet, przemyślał to byś myślał inaczej, stwierdzenia w stylu: "bo mnie tak uczą" czy głębsza weryfikacja własnego produktu (który zresztą powinieneś znać na wylot a nie głębiej okazjonalnie weryfikować) świadczy dosyć niekorzystnie o Twoim zawodowym profesjonalizmie, niestety :(

a o wentylacji, sprawnej, mam nadzieję ze słyszałeś? bo tego pewnie Was nie uczą... :wink:

nasłuchałeś się chłopaku bełkotu swoim "trenerów" i tyle, jakbyś sobie sam, na chłopski rozum nawet, przemyślał to byś myślał inaczej, stwierdzenia w stylu: "bo mnie tak uczą" czy głębsza weryfikacja własnego produktu (który zresztą powinieneś znać na wylot a nie głębiej okazjonalnie weryfikować) świadczy dosyć niekorzystnie o Twoim zawodowym profesjonalizmie, niestety :(

a o wentylacji, sprawnej, mam nadzieję ze słyszałeś? bo tego pewnie Was nie uczą... :wink:

Pisałem o karcie produktu, ale Betonu Komórkowego, a nie Atlasa. Jeśli uwarzasz, że BK powinno się ocieplać wełną to gratuluję wiedzy. Pewnie jeszcze wentylacja, czy to sprawna grawitacyjna, czy mechaniczna przy tynkach gipsowych lub przyklejonych płytach GK wewnątrz i farbie silikonowej skutecznie osusza ściany z BK.

prawda jest daleko bardziej prozaiczna: system ociepleń do wełny mineralnej mozna sprzedać z wieksza marżą... Tynk silikatowy mimo ze jest tańszy w produkcji niz akrylowy jest sprzedawany od niego drożej, w najgorszym razie w tej samej cenie. Więc tęgie głowy siedziały i wymyśliły "Sciana musi oddychać."

No i oddycha. :wink:

jakoś nikt nie wspomina przy tej okazji o wadach tynków silikatowych. Choćby o ogromnej nasiąkliwości.... Może Kolega Atlas choćby zająknął się na ten temat? Czy może zapomnieli tego przekazać na szkoleniach??

prawda jest daleko bardziej prozaiczna: system ociepleń do wełny mineralnej mozna sprzedać z wieksza marżą... Tynk silikatowy mimo ze jest tańszy w produkcji niz akrylowy jest sprzedawany od niego drożej, w najgorszym razie w tej samej cenie. Więc tęgie głowy siedziały i wymyśliły "Sciana musi oddychać."

No i oddycha. :wink:

jakoś nikt nie wspomina przy tej okazji o wadach tynków silikatowych. Choćby o ogromnej nasiąkliwości.... Może Kolega Atlas choćby zająknął się na ten temat? Czy może zapomnieli tego przekazać na szkoleniach??

A mnie się wydaje, że ociepliłeś chałupę z BK właśnie styropianem i bronisz swojej decyzji jak niepodległości. Gdy człowiek zerknie na budowy to nie trzeba pracować w GUS-ie aby stwierdzić, że zdecydowana większość ocieplana jest styropianem. Nie mam tutaj zamiaru nikogo na siłę uszczęśliwiać, natomiast wszystko oczywiście ma swoje wady i zalety, ale to my dokonujemy jedynie słusznego wyboru. Sam zaczynam przygodę z budową i chętnie czerpię informacje z tego forum, ale oczywiście nikt mnie nie uszczęśliwi na siłę, bo to ja wybieram i płacę. Napisałem przecież że ze względów ekonomicznych wygrywa system oparty na styropianie, natomiast technicznych wełna. Oczywiście nie uwzględniamy tutaj aspektów wysokości budynku, wagi samego ocieplenia itp.

Tam wyżej któryś z Panów napisał na temat reklamacji samych tynków- że były. Czy można wiedzieć coś więcej tzn. z jakiego okresu, w jakim regionie Polski, czy reklamacja została uznana z winy produktu? Mogę trochę pomęczyć chłopaków zajmujących się reklamacjami i podrążyć temat. Może coś pomogę w tej sprawie skoro już tu jestem.

....

Pisałem o karcie produktu, ale Betonu Komórkowego, a nie Atlasa. Jeśli uwarzasz, że BK powinno się ocieplać wełną to gratuluję wiedzy. Pewnie jeszcze wentylacja, czy to sprawna grawitacyjna, czy mechaniczna przy tynkach gipsowych lub przyklejonych płytach GK wewnątrz i farbie silikonowej skutecznie osusza ściany z BK.

wybacz, ale przy takim poziomie wiedzy (i przekonań) jaki prezentujesz tu na forum szkoda jest czasu ażeby z Tobą dyskutować, chyba zachłysnąłeś się tą pracą w Atlasie i tyle

natomiast uważam, że nie powinieneś się tak autorytatywnie wypowiadać publicznie, choćby na takim jak to amatorskim forum, zacznij może od jego czytania, ze zrozumieniem, jest tu kilku dobrych fachowców, praktyków z zakresu dociepleń (są też i tacy od wentylacji :wink: ) a zakres ich wiedzy naprawdę imponuje i od nich chyba dyskretnie powinieneś się uczyć