Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacje - z jakich materiałów i co myślicie o...

Recommended Posts

Też żeby zakończyć temat wełny czy styropianu poniżej wklejam cytat eksperta muratora na temat docieplenia. Tekst ten ukazał się w samym muratorze.

Docieplenie ścian zewnętrznych

Jaki materiał lepiej zastosować do ocieplenia domu: wełnę mineralną czy styropian?

Ocieplić można zarówno styropianem jak i wełną mineralną. Zastosowanie wełny mineralnej i np. tynku mineralnego powoduje, że ściana jest paroprzepuszczalna. Styropian nie daje takich możliwości ale równie dobrze izoluje cieplnie ścianę.

Pozdrawiam Tomasz Rybarczyk

Też żeby zakończyć temat wełny czy styropianu poniżej wklejam cytat eksperta muratora na temat docieplenia. Tekst ten ukazał się w samym muratorze.

Docieplenie ścian zewnętrznych

Jaki materiał lepiej zastosować do ocieplenia domu: wełnę mineralną czy styropian?

Ocieplić można zarówno styropianem jak i wełną mineralną. Zastosowanie wełny mineralnej i np. tynku mineralnego powoduje, że ściana jest paroprzepuszczalna. Styropian nie daje takich możliwości ale równie dobrze izoluje cieplnie ścianę.

Pozdrawiam Tomasz Rybarczyk

Normalnie pomyłka!!! Większość styropianów na rynku lepiej izoluje cieplnie ścianę niż wełna. Jeżeli chodzi o paroprzepuszcalność, to styropian ma DUŻO mniejszą paroprzepuszczalność niż wełna :)

Tam wyżej któryś z Panów napisał na temat reklamacji samych tynków- że były. Czy można wiedzieć coś więcej tzn. z jakiego okresu, w jakim regionie Polski, czy reklamacja została uznana z winy produktu? Mogę trochę pomęczyć chłopaków zajmujących się reklamacjami i podrążyć temat. Może coś pomogę w tej sprawie skoro już tu jestem.

Nie napisałem konkretnie na temat tynków ale widzę, że wiesz co jest grane (w końcu ten człowiek pracuje w Atlasie :wink: ). Atlas robi dobre kleje, ale tynki, hmm... :roll: Oczywiście, reklamacja została uznana z winy produktu, po około dwóch miesiącach :-?

poelcam lekturę oraz głębikie przemyślenie sparwy:

http://forum.muratordom.pl/czy-sciana-oddycha-welna-czy-styropian-mity-i-fakty,t44269.htm

A mnie się wydaje, że ociepliłeś chałupę z BK właśnie styropianem i bronisz swojej decyzji jak niepodległości.

Mylisz się. Swoja wiedzę opieram na tym że zawodowo jestem związany z producentami chemii budowlanej. I musze mieć pojęcie o fizyce budowli. Prawidłowością jest to że promowane rozwiązania najlepsze dla frim produkcyjnych a niekoniecznie najlepsze dla klientów. patrz - tynki silikatowe.

Pozdrawiam i miłej lektury. Macie w atlasie paru świetnych technologów. pogadaj z nimi z pominięciem działu sprzedaży i marketingu. Zdziwisz sie jak mogą być rozbieżne opinie pomiędzy tymi działami. :wink:

Przecież ja nigdzie nie napisałem, że ściana oddycha.

Napisałem, że wełna ma 20- krotnie wyższą paroprzepuszczalność, a to w połączeniu z odpowiednim tynkiem jest istotne szczególnie przy BK, który podszebuje długiego czasu na osuszenie. Wilgotny materiał, powoduje wzrost współczynnika ciepła, ponieważ woda w porach znacznie lepiej przewodzi ciepło od powietrza. W obecnym czasie budujemy szybko, materiał często nie jest dostatecznie suchy, gdy go zalepimy szczelnie z obu stron, będzie wysychał wieki.

nie z obu tylko z jednej, z jednej styropian z drugiej wewnętrzne pomieszczenia ze sprawna wentylacją, np. prawidłowa WM bardzo szybko redukuje wilgotność pomieszczeń a co za tym idzie również ścian (no chyba ze zaraz stwierdzisz ze WM a tym bardziej reku to wymysły diabła i działać nie maja prawa, bo tak na szkoleniu mówią :wink: )

swoja droga uczepiłeś się BK, który akurat dobrze pije wode ale tez nei najgorzej ja oddaje, a sa inne popularne materiały ścienne znacznie lepiej trzymające wilgoć, na szkoleniu nie mówili?

W obecnym czasie budujemy szybko, materiał często nie jest dostatecznie suchy, gdy go zalepimy szczelnie z obu stron, będzie wysychał wieki.

Pierwsze wbicie łopaty: koniec pażdziernika 2008. Przeprowadzka połowa grudnia 2009. Aktualna wilgotnośc 40% i muszę uważać żeby nie spadała nizej. Poza tym są tańsze sposoby na jednorazowe osuszenie murów

niż robienie droższej elewacji.

nie z obu tylko z jednej, z jednej styropian z drugiej wewnętrzne pomieszczenia ze sprawna wentylacją, np. prawidłowa WM bardzo szybko redukuje wilgotność pomieszczeń a co za tym idzie również ścian (no chyba ze zaraz stwierdzisz ze WM a tym bardziej reku to wymysły diabła i działać nie maja prawa, bo tak na szkoleniu mówią :wink: )

swoja droga uczepiłeś się BK, który akurat dobrze pije wode ale tez nei najgorzej ja oddaje, a sa inne popularne materiały ścienne znacznie lepiej trzymające wilgoć, na szkoleniu nie mówili?

W przeciwieństwie do Ciebie straram się nikogo nie obrażać.

Są oczywiście chłonne materiały ale wydaje mi się, że jeśli chodzi o strukturę porowatości to ten jest flagowy. Jeśli słyszałeś o pojęciu kondensacji kapilarnej to skąd stwierdzenie, że ten materiał nieźle oddaje wodę? Jest wprost przeciwnie (zrób doświadczenie i namocz gąbkę- moim zdaniem szybko nie wyschnie). Uczepiłem się BK? To ja napisałem, że tego materiału nie powinno się ocieplać styropianem. I to wywołało całą dyskusję. To nie jest tak jak piszesz, że zalepiamy go z jednej strony a z drugiej wentylacja załatwi sprawę. Wentylacja oczywiście, pełni bardzo ważną rolę w tej kwestii, ale wyobraź sobie łązienkę z płytkami pod sufit, ściany na których naklejony jest karton-gips, farba silikonowa wewnątrz, kuchnia w płytkach... W jaki sposób wentylacja ma to osuszyć?

Skąd wnioskujesz, że tego mnie uczą na SZKOLENIACH? O przegrodach sporo uczę się na studiach.