Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom blisko natury, ma być lekko... kolonialny

Recommended Posts

zaczynamy. Nowy ROK oraz wykańczanie wnętrza domu który właśnie sobie zimuje - zanim go przepoczwarzymy w miejsce naszego wypoczynku i wielu radości.... Dom wyczekiwany i alternatywa dla 30m2 mieszkanka bez balkonu... jednak jego domownicy wychowali się w przestronnych domach więc wiedzą co dobre! Dom jest na etapie "stan surowy zamknięty" bez dachówki i już oczekuje w najbliższym czasie na okna.

Zacznę od łazienki na dole.... w której pewnie rok przekoczujemy , zanim wykończymy poddasze, która następnie będzie codzienną toaletą ale z prysznicem no i jednocześnie łazienką dla gości również tych nocujących, dlatego też zaaranżowanie jej zajęło mi sporo czasu... najpierw żadne płytki mi się nie podobały.... a potem pojawiły się tysiące innych dylematów, jedno było pewne od samego początku.... tzn od końca heheh czyli górna lampa która była inspiracją dla całego wnętrza.

Sympatia dla natury, naturalnych materiałów i bliskość morza skłoniły mnie charakteru wnętrz pomiędzy klimatem kolonialnym a nieco rustykalnym z domieszką stylu skandynawskiego (morze).

Okazało się to niełatwym zadaniem… trzeba się na coś zdecydować a przecież jest tyle pięknych przedmiotów i inspiracji jednak nie idących ze sobą w parze… a esteci to mają utrudnione zadanie!!! hehehe.

a teraz póki nie nauczę się wklejać tu fotek... wspomniana lampa oraz dodatkowo tapeta która pojawi się w łazience

http://sklep.pers.pl/p/pl/ltdl01jjconchala337a/lampy+wiszace+nowoczesne+zwis+concha+1+perlowy.html

a tymczasem w myśl zasady "urządzam od końca" w mojej łazience pojawią się dwie rośliny które uzupełnią egzotyczne wpływy i będą to papirus tzw cibora oraz ficus microcarpa w formie bonsai.... a dzisiaj naszło mnie na rozmyślanie o ogrodzie... w sumie działka 800m2.... rosnie juz ok 50 doniczek sadzonek bukszpanu - wiosna zaobczymy co z tego bedzie oraz dwie sadzonki bzu (uwielbiam) oraz lawenda. Lawenda podobno świetnie prezentuje się pomiędzy różami otoczona różami np. w kolorze kremowym....

http://img25.imageshack.us/img25/6112/lazienkan.jpg

no i "całościowa" koncepcja kolorystyczna łazienki. Na podłodze prawdopodobnie woodentic paradyża... chociaż dręczy mnie fakt że jednak nie będzie to drewno a jakaś "podróba" ale łazienka na pewno będzie intensywnie używana i dlatego taka decyzja. Okno pojedyńcze - kolor złoty dąb PCV ze szprosem wewnętrznym 26 mm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tapeta wprawdzie ciemna ale będzie jej zaledwie 104 cm szeroki pas.

Lustro - rama drewniana i inna okrągła umywalka.

pewniaki: armatura r firmy ROCA (sprawdzone),

... w trakcie poszukiwań...2 szt kinkiety nad lustro i stolarz który zrobi piękną drewnianą szafkę pod umywalkę - gotowe mnie nie przekonują tym bardziej że potrzebujemy taką max 66 cm. i nie z tzw płyty mdf brrrrrr

łazienka wymęczona ostatnio...

dla odpoczynku szaleję w wiatrołapie... jutro szczegóły koncepcji... a tymczasem rozmyślania nas... drzwiami Stobrawa Texas...

a tu pomysł na wiatrołap...

http://img191.imageshack.us/img191/3822/inspiracjan.jpg

cegła klinkierowa na 2 ścianach, pozostałe kolor "musztardowy" hehehe, no i pomysł - obraz który bardzo ułatwi być może dobór koloru płytek na podłodze ... matowych czy z połyskiem???? w kolorze beżu z delikatnym wzorem kamiennym, na ceglanej ścianie kinkiety które podkreślą urodę cegły, i niechętnie ale jakieś oświetlenie górne - najpewniej plafon żeby był neutralny i niewidoczny prawie...

alternatywą na obrazy będą moje własne fotografie drzew w kolorze sepii, takich z pięknymi rozłożystymi koronami.... uwielbiam drzewa

• 1 month później...
No a teraz zaczęły się poszukiwania być może ciut tańszej alternatywy dla baterii kuchennej TRES RETRO z mieszakowym zakręcaniem oraz dla białych płytek cegiełek między meble kuchenne - zamiast VIVES MUGAT oraz ASCOT PUN - jedne i drugie wydają mi się zbyt wypukłe więc i trudne do utrzymania w czystości.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
a więc wykańczanie domu zaczęło się na dobre. Są już ścianki działowe, okna elektryka i odkurzacz centralny. Teraz czekamy na hydraulika i jedziemy dalej! Kuchnia w IKEA zaprojektowana, pojawia się tylko kwestia dębowego blatu którego szerokości pow. 62 cm już w IKEA nie ma - a ja potrzebuję 100 cm na wyspę!!! Pomęczymy więc stolarzy...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

http://img143.imageshack.us/img143/2968/willemhaenraetsflowersi.jpg' alt='willemhaenraetsflowersi.jpg'>

obraz do białej kuchni LIndigo IKEA.... a tymczasem szukam rolet rzymskich w pionowe pasy które będą współgrały z ciemnymi oknami ze szprosami oraz dębowymi blatami no i tym właśnie obrazem.

Witam jestem oczarowana lampa nazwaną przez Ciebie diablicą naprawde cudo. Mam zbyt wysokiego meża....więc... Ale za to lampa do salonu spędza mi sen z powiek. Mam salon z antresolą i aż się prosi o to żeby lampa była ozdobą tego pomieszczenia. Więc czy przypadkiem to cudeńko występuje w większym rozmiarze? Bo jak dotąd szukam szukam i nic

• 4 months później...