skrol 15.01.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Jak w temacie, zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 15.01.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Ja mam z buderusem taki klopot http://forum.muratordom.pl/buderus-klopot-z-piecem-i-firma,t175532.htm Masz jakas podpowiedz dla mnie odnosnie firmy lub instalatora odnosnie pieca?Bede wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.01.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 rozumiem że to 1. kocił z otwartą komorą?2. jaki masz sterownik?3. jaki jest zasobnik?4. jakiej grubości rurki idą do zasobnioka?5 najlepiej jak być zrobił fotke tego co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 16.01.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 kociol to LOGAMAX U 052- 24sterownik RC 035zasobnik 140 litrowrurki chyba 3/4potem wstaeie zdjeciehttp://lh3.ggpht.com/_jjhPz48Et0Q/S1GQ4mN3dDI/AAAAAAAABNs/LV_LtFic91c/s720/P1010322.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 16.01.2010 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 wysłałem na Priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekT 08.01.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Witaj skrol, mój problem to:GB 152 z zasobnikiem 300l, wymiennik płytowy i kominek z płaszczem wodnym.Kominek sygnalizuje swoją pracę kotłowi poprzez zworę (z tego co pamiętam od termostatu podłogówki)Problem polega na tym, że: Jak kocioł nie pracuje i napali się w kominku to wszystko jest ok.Jak kocioł pracuje i grzeje cw lub co, to kominek daje polecenie wyłączenia kotła i kocioł palnik wyłącza, ale pracuje nadal pompa obiegowa. Jak kocioł rozpoznaje że dochodzi cieplejsza woda, to nie chce tej pompy wyłączyć, a ona powoduje skrócenie obiegu c.o. i kominek sie gotuje. Muszę przestawić oba pokrętła na kotle na 0, Rc35 sygnalizuje, że pokrętła na 0 i pompa się wyłącza. Po nagrzaniu instalacji, można śmiało przełączyć na automat i jak kominek wygaśnie, kocioł podejmuje normalna pracę.Oczywiście wybieg pompy na RC35 ustawiłem na 0 minut.Chodzi mi tylko żeby ta chloer... pompa w kotle zatrzymała się nawet po 5 minutach, niezależnie jaka temperatura wody jest w obiegu.Ktoś wspominał że jest jakaś zwora bezpieczeństwa, która powoduje bezwarunkowe wyłączenie kotła i zatrzymanie pompy,ale nie wiem gdzie ona jest - w standardowych podłączeniach pod panelem przednim jej nie ma Edytowane 8 Stycznia 2011 przez CzarekT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof 125 18.02.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam!Ja mam problem z Logamax U25-28.Otoz mam ustawione na minimum,poniewaz jeszcze tam nie mieszkamy a balem sie ze moze cos mi zamarznac a zuzycie gazu nie jest wcale takie male.Przy ustawieniu na 10 st,na RC 20 mam zuzycie w m-cu gazu ponad 200m³.Czy to jest normalne??Serwisant mowi mi ze piec sie wyziebia za duzo i tak jest.Ile w tym wszystkim jest prawdy?PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirqu 20.10.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witaj,mam pytanie odnośnie stereowania RC35 przy GB162. Krótko o instalacji.Dwa obiegi. OG1 - grzejniki podłączone bezpośrednio (piętro)OG2 - podłogówka na mieszaczuRC35 zainstalowane jest na parterze (cały grzany podłogowo)Tpomieszczenia dzień = 20C, noc=18C Na dany moment (testuje) oba obiegi przyporządkowane do RC35 Proszę o pomoc.1. Ustawiając sterowanie temperaturą zewnętrzną (wpływ pomieszczenia = 1K), zauważam że kocioł chce ciągle pracować nie wyłańcza się pomimo temperatury pomieszczenia mieszczącej się w granicach ustawionych i pracuje na niskich modulacjach utrzymyjąc temperaturę zasilania. Programator przłańcza kocioł np o godz 18 w tryb auto dzień, Twew zmierzona = 20.5C kocioł zaczyna pracę pomimo spełnionego warunku temperatury wewnętrznej.Sprawdzałem nawet na granicznych ustawieniach. Ustawiłem temperaturę pomieszczenia na 6C !. W oknie diagnozy (monitoringu) kocioł nadal załańcza palnik a nie powinien. Problemu takiego nie ma w trybie Auto noc.Podczas sterowania wg pomieszczenia (nie pogodowo) problem wyłańczania także nie istnieje, ale w tym przypadku kocioł niepotrzebnie (dla mnie i budynku) zasila instalacje abyt wysoką temperaturą 60st. (grzejniki dobrane sa na 60C przy Te-20C, a ja pisze w tym momencie o temperaturach zewnętrznych +10 - 0 C. W tym przedziale krzywa ustawia temperaturę zasilania na ok30st ale ja skorygowałem minimalną temperaturę zasilania na grzejniki na +35 ponieważ poniżej tej temperatury są one nieodczuwalne). 2. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie w jaki sposób wpływa na obliczanie krzywej grzewczej parametr maksymalny wpływ pomieszczenia. 3. Czy w przypadku ustawienia OG1 - brak, OG2 - RC35 przy sterowaniu pogodowym oraz dla OG1 Temp-dzień=22 noc-18 i OG2 Temp-dzień=21 noc-18, możliwe jest aby temperatura wewnętrzna dla OG1 otrzymywana była z RC35. Co chciałbym uzyskać przy takim ustawieniu. W momencie kiedy na parterze odpala się kominek powinien po pewnym czasie kocioł się wyłańczać. A chciałbym aby wyłąńczył tylko podłogówkę OG2, a grzejniki OG1 nadal pracowały. Dzięki Wielkie za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www.tg-serwis.pl 23.03.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witaj skrol, mój problem to: GB 152 z zasobnikiem 300l, wymiennik płytowy i kominek z płaszczem wodnym. Kominek sygnalizuje swoją pracę kotłowi poprzez zworę (z tego co pamiętam od termostatu podłogówki) Problem polega na tym, że: Jak kocioł nie pracuje i napali się w kominku to wszystko jest ok. Jak kocioł pracuje i grzeje cw lub co, to kominek daje polecenie wyłączenia kotła i kocioł palnik wyłącza, ale pracuje nadal pompa obiegowa. Jak kocioł rozpoznaje że dochodzi cieplejsza woda, to nie chce tej pompy wyłączyć, a ona powoduje skrócenie obiegu c.o. i kominek sie gotuje. Muszę przestawić oba pokrętła na kotle na 0, Rc35 sygnalizuje, że pokrętła na 0 i pompa się wyłącza. Po nagrzaniu instalacji, można śmiało przełączyć na automat i jak kominek wygaśnie, kocioł podejmuje normalna pracę. Oczywiście wybieg pompy na RC35 ustawiłem na 0 minut. Chodzi mi tylko żeby ta chloer... pompa w kotle zatrzymała się nawet po 5 minutach, niezależnie jaka temperatura wody jest w obiegu. Ktoś wspominał że jest jakaś zwora bezpieczeństwa, która powoduje bezwarunkowe wyłączenie kotła i zatrzymanie pompy,ale nie wiem gdzie ona jest - w standardowych podłączeniach pod panelem przednim jej nie ma Witam W celu wyłączania pompy RC35 można przełączyć jako sterownik ponieszceń, wówczas po dojściu do zadanej temp. pomieszczenia kocioł i pompa się wyłączą. Kominek jako obce źródło spowoduje wzrost tem w pomieszczeniu- skutkiem tego RC35 nie będzie żądał ciepła od kotla. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekT 24.03.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witam W celu wyłączania pompy RC35 można przełączyć jako sterownik ponieszceń, wówczas po dojściu do zadanej temp. pomieszczenia kocioł i pompa się wyłączą. Kominek jako obce źródło spowoduje wzrost tem w pomieszczeniu- skutkiem tego RC35 nie będzie żądał ciepła od kotla. Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź, tak jest w teorii, ale w praktyce kocioł się wyłączy a pompa jeszcze nie. A jak w obiegu c.o. pojawi się cieplejsza woda podgrzana kominkiem to pompa będzie pracowała cały czas. I podgrzewała wtórnie kocioł wodą z obiegu c.o. podgrzewaną kominkiem. Tą pracą pompy steruje chyba elektronika kotła, a nie RC35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www.tg-serwis.pl 27.03.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 jedynym elementem wymuszającym pracę pompy jest czujnik zewnętrzny. Prosze obniżyć temp. ochrony instalacji, lub przełączyć ją na ochronę wewnętrzną (5st.C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www.tg-serwis.pl 27.03.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witaj, mam pytanie odnośnie stereowania RC35 przy GB162. Krótko o instalacji. Dwa obiegi. OG1 - grzejniki podłączone bezpośrednio (piętro) OG2 - podłogówka na mieszaczu RC35 zainstalowane jest na parterze (cały grzany podłogowo) Tpomieszczenia dzień = 20C, noc=18C Na dany moment (testuje) oba obiegi przyporządkowane do RC35 Proszę o pomoc. 1. Ustawiając sterowanie temperaturą zewnętrzną (wpływ pomieszczenia = 1K), zauważam że kocioł chce ciągle pracować nie wyłańcza się pomimo temperatury pomieszczenia mieszczącej się w granicach ustawionych i pracuje na niskich modulacjach utrzymyjąc temperaturę zasilania. Programator przłańcza kocioł np o godz 18 w tryb auto dzień, Twew zmierzona = 20.5C kocioł zaczyna pracę pomimo spełnionego warunku temperatury wewnętrznej. Sprawdzałem nawet na granicznych ustawieniach. Ustawiłem temperaturę pomieszczenia na 6C !. W oknie diagnozy (monitoringu) kocioł nadal załańcza palnik a nie powinien. Problemu takiego nie ma w trybie Auto noc. Podczas sterowania wg pomieszczenia (nie pogodowo) problem wyłańczania także nie istnieje, ale w tym przypadku kocioł niepotrzebnie (dla mnie i budynku) zasila instalacje abyt wysoką temperaturą 60st. (grzejniki dobrane sa na 60C przy Te-20C, a ja pisze w tym momencie o temperaturach zewnętrznych +10 - 0 C. W tym przedziale krzywa ustawia temperaturę zasilania na ok30st ale ja skorygowałem minimalną temperaturę zasilania na grzejniki na +35 ponieważ poniżej tej temperatury są one nieodczuwalne). 2. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie w jaki sposób wpływa na obliczanie krzywej grzewczej parametr maksymalny wpływ pomieszczenia. 3. Czy w przypadku ustawienia OG1 - brak, OG2 - RC35 przy sterowaniu pogodowym oraz dla OG1 Temp-dzień=22 noc-18 i OG2 Temp-dzień=21 noc-18, możliwe jest aby temperatura wewnętrzna dla OG1 otrzymywana była z RC35. Co chciałbym uzyskać przy takim ustawieniu. W momencie kiedy na parterze odpala się kominek powinien po pewnym czasie kocioł się wyłańczać. A chciałbym aby wyłąńczył tylko podłogówkę OG2, a grzejniki OG1 nadal pracowały. Witam grzejniki można ustawić wg krzywej czujnika zewnętrznego (i tak głowice pozamykają po uzyskaniu temp. w pomieszczeniu) RC35-podłogówka prosze ustawić temp projektową na 37st. C wplyw temp. pom. na 10. sterowanie wg temp wewnętzrnej. po uzyskaniu temp mieszacz zamknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 06.10.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 WitamOd niedawna jestem posiadaczem kotła Buderus GB072 + RC35Do 1.10 wszystko było ok. Ale po 1.10 pompa zaczęła chodzić non-stop (Ustawienie wg temp. zewn.)I mimo osiągnięcia zadanej temperatury pompa cały czas pracuje. Po zmianie ustawienia "wg temp pomieszczeń" pompa się wyłączyła. Ale pytanie czy tylko wtedy jest możliwość aby pompa nie pracowała cały czas? Czy podczas ustawienia "praca wg temp zewn" pompa musi pracować cały czas, mimo osiągnięcia zadanej temperatury w domu (co prawda poprzez kominek narazie )Czy może coś można jeszcze ustawić?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietruszka1980 23.10.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Dzięki za odpowiedź, tak jest w teorii, ale w praktyce kocioł się wyłączy a pompa jeszcze nie. A jak w obiegu c.o. pojawi się cieplejsza woda podgrzana kominkiem to pompa będzie pracowała cały czas. I podgrzewała wtórnie kocioł wodą z obiegu c.o. podgrzewaną kominkiem. Tą pracą pompy steruje chyba elektronika kotła, a nie RC35 Witam Panie Czarku czy udało się jakoś rozwiązać problem??? Mam podobnie z piecem GB062 i sterownikiem RC300. Dziś chciałem rozpalić kominek, temperatura wody prawie 70 a kaloryfery zimne. Wpadam do kotłowni, piec nie grzeje ale pompa śmiga !!! Wyłączyłem piec z prądu i wszystko wróciło do normy ale chyba nie o to chodzi żeby w 2018 gasić prąd piecykowi czy taka sytuacja może się zdarzyć również przy grzaniu CWU (zbiornika)??? z góry dziękuję za wszelkie informacje... fachowcy nie pomagają a kominek mogę zagotować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 07.11.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam, W celu rozwiązania Pana problemu zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Serwisantów, który na miejscu zweryfikuje pracę kotła oraz dokona odpowiednich zmian. Wizytę serwisanta można umówić za pomocą kontaktu z infolinią serwisową 801 777 008 lub bezpośrednio z wybraną firmą – lista pod adresem: http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.htmlChętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 07.11.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam Od niedawna jestem posiadaczem kotła Buderus GB072 + RC35 Do 1.10 wszystko było ok. Ale po 1.10 pompa zaczęła chodzić non-stop (Ustawienie wg temp. zewn.) I mimo osiągnięcia zadanej temperatury pompa cały czas pracuje. Po zmianie ustawienia "wg temp pomieszczeń" pompa się wyłączyła. Ale pytanie czy tylko wtedy jest możliwość aby pompa nie pracowała cały czas? Czy podczas ustawienia "praca wg temp zewn" pompa musi pracować cały czas, mimo osiągnięcia zadanej temperatury w domu (co prawda poprzez kominek narazie ) Czy może coś można jeszcze ustawić? Pozdrawiam Pierwsza sprawa, jeśli jesteś nowym posiadaczem tego kotła, dlaczego wybrałeś zabytkowy RC35? Teraz są fajne, ładniejsze i bardziej przejrzyste w ustawieniach RC 300, a nawet ich dotykowe odpowiedniki RC 310. Nie wiem jak na RC35 ale w wyżej wymienionych można ustawić jeszcze system grzania wg temp. zewnetrznej z wpływem temp. pomieszczenia. Wysokość tego wpływu można również regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacZenio 09.01.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, W celu rozwiązania Pana problemu zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Serwisantów, który na miejscu zweryfikuje pracę kotła oraz dokona odpowiednich zmian. Wizytę serwisanta można umówić za pomocą kontaktu z infolinią serwisową 801 777 008 lub bezpośrednio z wybraną firmą – lista pod adresem: http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Dzień dobry. Uprzejmie dziekuje za podanie kontaktów. Niestety miałem juz dwie wizytacje autoryzowanego serwisu buderusa. Forumowicze którzy opisali problem powyżej u mnie tez wystepuje, tj. Prowadzenie wg temp .zewn z pkt. Poczatkowym, zadana temp 20,5, a zmierzona 21,5 a kocioł non stop pracuje, i zewn. pompa c.o. także. Uprzejmie prosimy o wyjaśnienie i instrukcje jak ta opcje zmienić., tj. aby trybie prowadzenia wg temp zewn z pkt. początkowym, oraz po osiagnieciu temp. zadanej, kocioł wyłączył palnik oraz zewn. Pompę c.o. W takim trybie pracuje z mocą min. 23% i oczywiście pobiera paliwo gazowe Edytowane 9 Stycznia 2018 przez JacZenio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 31.01.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam Od niedawna jestem posiadaczem kotła Buderus GB072 + RC35 Do 1.10 wszystko było ok. Ale po 1.10 pompa zaczęła chodzić non-stop (Ustawienie wg temp. zewn.) I mimo osiągnięcia zadanej temperatury pompa cały czas pracuje. Po zmianie ustawienia "wg temp pomieszczeń" pompa się wyłączyła. Ale pytanie czy tylko wtedy jest możliwość aby pompa nie pracowała cały czas? Czy podczas ustawienia "praca wg temp zewn" pompa musi pracować cały czas, mimo osiągnięcia zadanej temperatury w domu (co prawda poprzez kominek narazie ) Czy może coś można jeszcze ustawić? Pozdrawiam Witam, W celu rozwiązania Pańskiego problemu, zachęcam również do kontaktu z Autoryzowanym Serwisantem marki Buderus, który na miejscu zweryfikuje pracę kotła oraz dokona odpowiednich zmian. Wizytę serwisanta można umówić za pomocą kontaktu z infolinią serwisową 801 777 008 lub bezpośrednio z wybraną firmą – lista pod adresem: http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 27.08.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam,Mam pytanie odnośnie kotła Logamax plus GB062-24V2. W jakim zakresie modulowana jest temperatura na C.O.? W instrukcji podana jest tylko "maksymalna temperatura" w zakresie 30-82 stopnie. Czy ten kocioł da radę zejść poniżej 30 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.08.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam, Mam pytanie odnośnie kotła Logamax plus GB062-24V2. W jakim zakresie modulowana jest temperatura na C.O.? W instrukcji podana jest tylko "maksymalna temperatura" w zakresie 30-82 stopnie. Czy ten kocioł da radę zejść poniżej 30 stopni? Skoro chcesz temp zasilania 30 to jaka ma być powrotu . dla grzejników dt przyjmuje się dt 20 a dla podłogówki dt 5-7*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts