Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciąg W kominie

jabol_ek

Recommended Posts

Witam, wiem że temat wałkowany wielokrotnie. Ale uważam że jeżeli chodzi o ciąg w kominie to temat trzeba załatwiać indywidualnie :). Mam kominek w mieszkaniu z DGP. Mój problem polega na tym że mam słaby ciąg w kominie. Paląc w kominku wielokrotnie dym po otwarciu drzwiczek leci na mieszkanie. Jak otworzymy drzwiczki po rozpaleniu to widać że część dymu leci w komin natomiast częśc na mieszkanie. Nawet jeżeli ustawie w kominku czerpnie powietrza i szyber przy rozpalaniu na maxa to i tak to nie wystarcza za każdym razem musze uchylać lekko drzwiczki . Teraz coś o kominie : Od momentu wylotu spalin z mojego kominka do góry jest ok 4,2 m Sam komin jest nowy użytkowany od zeszłego roku. Na końcu nie mam żadnej nasady. Średnica 180 w kominku też mam taką. Mój komin tak wygląda, z tym że równolegle lecą jeszcze dwa kanały jeden do wentylacji mieszkania a drugi jako doprowadzenie powietrza do kominka . http://www.schiedel.pl/uploads/pics/schemat.gif

PROSZĘ O POMOC

pierwsze pytanie to wydał zezwolenie na budowę kominka

drugie czy kierownik był przy odbiorze

trzecie kto robił projekt kominka

Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na żadne z tych pytań ponieważ wprowadzając się do mieszkania komin już stał a mi nie przyszło do głowy by pytać o takie rzeczy :/ . Byłem podekscytowany kupnem :)

Paląc w kominku wielokrotnie dym po otwarciu drzwiczek leci na mieszkanie.

jaki model paleniska?

Mam taki kominek:

World Kamin HF 1220 ( Są to kominki z firmy Supra z tym że pod inną nazwą ). Kupiony w Castoramie

jest to kaseta - ten typ tak ma :-? brak możliwości wpięcia zewnętrnego powietrza, otwierać drzwiczki można powoli , jak jest troszkę żaru :wink: prymitywna konstrukcja :-?

to ten wynalazek ?

http://www.castorama.pl/typo3temp/pics/af63a088b1.jpg

Paląc w kominku wielokrotnie dym po otwarciu drzwiczek leci na mieszkanie.

jaki model paleniska?

Mam taki kominek:

World Kamin HF 1220 ( Są to kominki z firmy Supra z tym że pod inną nazwą ). Kupiony w Castoramie

jest to kaseta - ten typ tak ma :-? brak możliwości wpięcia zewnętrnego powietrza, otwierać drzwiczki można powoli , jak jest troszkę żaru :wink:

to ten wynalazek ?

http://www.castorama.pl/typo3temp/pics/af63a088b1.jpg

Dokładnie ten :)

Gość ANSEXXX

powiadasz ze komin stał to tak dla ostrzeżenia jeżeli nie mas z pozwolenia na budowę kominka to nie chwal sie Tym że zrobiłeś kominek bez pozwolenia -----

w naszym zajebbbbbb kraju sąsiedzi sa bardzo życzliwi nie pożyczysz szklanki cukru to sprzedadzą Ciebie szybciej jak myslisz :evil: :evil: :evil: :evil: pozdro

jeżeli mas zznajomego kominiarza ale znajomego niech sprawdzi ciąg i szczelnośc przewodu kominowego

• 4 weeks później...

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale zrób prosty test: otwórz okno w pomieszczeniu w którym jest kominek a następnie powoli otwórz sam kominek. Jeśli nie będzie dymić na mieszkanie to może oznaczać, że w kominek nie ma skąd brać powietrza.

Może masz gdzieś w pomieszczeniu mechaniczny wyciąg powietrza?

Jeśli dalej dymi, to chyba lepiej poradzić się kogoś kto ma większe doświadczenie w tej dziedzinie

• 4 weeks później...

Chciałbym żeby było to takie łątwe :) Próbowałem już taki eksperyment i niestety nic, dalej leciało :/ Czy jest taka możliwość że jednak komin jest zbyt krótki ok. 4m. Ewentualnie czy jest możliwość zamontowania do (nie wiem jak to się fachowo nazywa) czerpni kominowej (wraz z kominem spalinowym mam postawiony komin do wentylacji jeden do kominka drugi na mieszkanie) jakiegoś wentylatorka który wzmocni nawiew powietrza do spalania ??

I jeszcze jedno . Powie mi ktoś jak przedłużyć komin ( na zdjęciu moje zakończenie)

Link do zdjęcia :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c3a31cc9c3172a79.html

Tak na mój rozum jeśli dostarczenie wystarczającej ilości powietrza nie pomaga (otwarte okno) to przyczyna musi być w:

- zbyt małym (np. zapchanym lub niewłaściwym dla tego wkładu) kominie, lub

- zbyt niskim kominie, lub

- niewłaściwym przepływie powietrza w pomieszczeniu spowodowanym zasysaniem nadmiarowego powietrza przez inny komin.

Zostaje jeszcze kwestia konstrukcji samego wkładu. ale to chyba najmniej prawdopodobne.

inne przyczyny nie przychodzą mi do głowy.

Ja myślę że i ty i tqlis macie racje. Generalnie od nowości miałem problem z ciągiem nawet jak komin był nowiutki. Ogólnie pytałem w sklepie gdzie sprzedają kominy i powiedzieli mi że 4m na komin to mało i że powinno być od 5-6 m. Wczoraj wlazłem na dach by zobaczyć jak wygląda komin po paleniu i jest zarośnięty. Więc obstawiam że odcinek rury od kominka do komina wygląda podobnie. Mam pytanie czy jest jakaś inna możliwość wyczyszczenia tego odcinka ?? Np. wyczyścił bym komin i rozpaliłbym w kominku na MAXA podobno wtedy się sadza wypala. Oraz mam pytanie czy ktoś z was budował już komin ?? Jak przedłużyć taki komin jak na zdjęciu . Czy tą płyte idzie jakoś podbić żeby zeszła i jak demontuje się metalowe zakończenie na kominie.