Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić nowy czy remontować stary ?

montenegro

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad kupnem domu. Rozglądałem sie trochę na rynku nieruchomości w naszej okolicy i jestem w rozterce.

Mianowicie , co radzicie kupić :

- nowy dom (ok 2 lata) stan surowy zamknięty, w środku do porobienia wszelkie instalacje, kosztuje ok. 300tyś zł. Do tego potrzebne by było kolejne 200tyś na jego wykończenie.

- stary dom do remontu, tynki wapienne, ogrzewanie węglem (tzw. kafloki w pokojach) Cena ok. 200tyś.

Wiadomo, że opcja pierwsza wiąże się z zaciągnięciem kredytu, weżmiesz 300tyś. a po 25 latach spłącisz 600tyś. Pozatym nie możesz mieszkać w nowym póki nie wykończysz wnętrza.

Natomiast stary dom, gotowy jest do zamieszkania, wyremontujesz jeden pokój i resztę można robić systematycznie z czasem. Trochę gotówki mamy , trochę pożyczyło by się od rodziny i nie trzeba by było brać kredytu.

Co radzicie, nowy czy stary ??

pozdrawiam

Jeżeli dom stary nie jest zawilgocony i nie jest do komlentnej przebudowy czyli do wymianu dachu itp to zdecydowanie kup stary nie pchaj się w taki kredyt wrzuć parę fotek kandydatów będzie łatwiej ważne są też czy oba domy maja przyłącza gazu,światła,wody u mnie dom wyglądał tak i się zdecydowałem na przebudowę domu .Sprawdz jaka jest izolacja domu i odkop fundamenty i zobacz w jakim stanie są ławy wylane .Z którego roku jest ten stary dom?pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm