Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia zabudowy

rgozdawa

Recommended Posts

Witam serdecznie, może się powtarzam, ale nie mogę znależc swojego przypadku w tej sprawie, chodzi mi konkretnie o linie zabudowy, posiadam działkę sze.28 na 25 z tych 25 zrobili mi linię zabudowy na 11 metrów od granicy działki , czyli zostaje mi 14 metrów, urzędnicy sugerowali się stojącym obok domkiem, nadmienie iż dojazd do mojej działki jest drogą prywatną poza tym obok mnie nie będzie juz działek, jak mogę zmienic linię zabudowy i czym to argumentowac. Dodam, że sąsiad miał wąską wcześniej działkę, a teraz ma tak samo jak ja 25 metrów.

Na jakim dokumencie jest wyznaczona ta linia zabudowa, czy jest to plan miejscowy czy określona została w warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu?

jeżeli określona została w planie miejscowym to na zmianę raczej niemasz szansy

jeżeli w warunkach zabudowy to proponuje udać się do urzędu, który warunki wydał i porozmawiać z osobą zajmującą się wydawaniem warunków zabudowy argumentując zmianę szerokocią lini zabudowy sąsiednich budynków,

w ostateczności może pomóc rozmowa z Wójtem, czy też odpowiednio sprawującym władzę w gminie Burmistrzem czy Prezydentem

Warto wiedzieć :lol:

Linię zabudowy, zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania.... (Dz.U. 2003 r., Nr 164, poz. 1588),

§ 4

1. Obowiązująca linie nowej zabudowy na

działce objętej wnioskiem wyznacza się jako przedłużenie linii

istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich.

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na

działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązująca

linie nowej zabudowy ustala się jako kontynuacje linii zabudowy tego

budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego