Runner72 15.01.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Życie jest jak pudełko czekoladek i nie wiadomo co nam się trafi Będąc mieszkańcem okolic Szczecina planuje przenosiny do Krakowa. Obserwując ceny mieszkań, które wynoszą tam około 6 tys za 1 m2 czyli 300 tys za 50 m2!!! Wolę budować dom ( tym bardziej, że jeden już sam prawie wybudowałem). Wpadł mi do głowy pomysł kupna większej działki pod Krakowem, podziału na pół i budowy dwóch domów lub bliźniaka.Jeden dla mnie, drugi na sprzedaż. Mam doświadczenie w budowlance i chętnie się tego podejmę. Moje pytanie brzmi co zrobić, aby móc to zrobić zgodnie z prawem - przy odsprzedaży muszę płacić jakieś podatki? Nie mam aktualnie działalności, ani założonej firmy. Jak będzie najbardziej korzystnie dla mnie? Dziękuję za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 15.01.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 jak rozumiem działkę na budowę nowego domu - bliźniaka dopiero kupisz z tego co wiem - i jak narazie to niebyło zmiany w przepisach jeśli chcesz odsprzedać nieruchomość przed upływem pięciu lat od momentu jej zakupu to przy sprzedaży będziesz musiał zapłacić podatek dochodowy w wysokości 19% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 16.01.2010 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 to są dopiero plany, działkę dopiero kupię. Muszę pomyśleć o innej formie niż 19% od dochodu, mogę odliczyć tylko koszty udokumentowane fakturami Vat, a własnej pracy włożonej w budowę NIE Choć obecnie (po 2008r) deklarując przeznaczenie tych pieniązków na cele mieszkaniowe nie płacimy 19% podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 17.01.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Może się mylę - musiałabym to dobrze sprawdzić ale czy przepis mówiący o przeznaczeniu pieniędzy ze sprzedanej nieruchomości na inne cele związane np z zakupem innej nie obowiązywały do nieruchomości nabytych do 2006 roku poprawcie mnie jeśli się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.01.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 To ja trochę z innej beczki Nie tylko mieszkania w Krakowie - działki pod Krakowem to niestety też sporo kosztują... A i nie w każdej miejscowości Krakowianie kupią dom Poza tym wiele miejscowości koło Krakowa leży na terenie różnych drobnych parków krajobrazowych na których sa spore obostrzenia dotyczące budowy domów - nie tylko kształtu dachu, proporcji okien itp. co np. zabudowania działki które (przykładowo) nie może zajmować więcej niż 14% terenu = może być niezbędna większa działka = wyższe koszty zakupu. W wielu miejscach niedozwolona jest zabudowa bliźniacza/ szeregowa. Nie odradzam - tylko "poddaję pod rozwagę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 18.01.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Mymyk_KSK - masz rację Śledzę ceny działek i mieszkań od ponad roku, dotychczas nie chciałem na 100% się tam przenosić, moja ładna działka z domem nad jeziorkiem jest dla mnie super. Tyle, że narzeczona raczej nie może liczyć na pracę w Szczecinie, choć i u Was przemysł lekowy pada np. Pliva. Wiem jedno nie kupię mieszkania 50 m2 za 320 tys. zł - czyli ponad 6000 zł/m2. No way!!! Jakbym o budowlance nic nie wiedział to może? Znajomy jest w branży w Sz-nie i koszt mieszkania z działką to 3000 zł brutto za 1 m2 reszta to już na górkę Osłabiają mnie teksty developerów, że oni to po kosztach teraz oddają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 19.01.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ceny działek pod budownictwo wielorodzinne w Krakowie były wyższe niż w Szczecinie - stąd ceny mieszkań też są wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts