Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY!!!!JAK ZABEZPIECZYC FOTOTAPETĘ???

klaczek2004

Recommended Posts

Witam, zakupiłam fototapetę 254x366 w 8 kawałkach. Problem polega na tym, że jest ona wydrukowana na jakimś cienkim papierze, i obawiam się, że szybko ulegnie zniszczeniu i wyblaknie. Pomyślała,że może po położeniu na ścianę, można by ją zalakierować. a może zalaminować? Tylko że w mojej mieścinie nikt sie tym nie zajmuje:(

Myślicie że mozna pokombinować z tym lakierem?? Czy nie zniszczę fototapety?

Liczę na wasza pomoc i doświadczenie:)

• 2 weeks później...

moim zdaniem oprocz laminatu nie ma skutecznej i nieryzykownej metody na zabezpieczenie fototapety

jezeli mowisz,ze jest wydrukowana na cienkim papierze,to proba lakierowania moze np skoczyc sie tym,ze papier nasiaknie i "pusci"kolory.badz sie pofalduje-w koncu to papier i to nie z przeznaczeniem do malowania

mialam swego czasu na scianie"bazarowa"fototapete o jakosci ze tak powiem zadnej i nic sie z nia nie stalo,nie stracila kolorow(byla w salonie,wiec byla"doswietlona")

Jeśli to nie sypialnia dzieci to nie powinno być problemu. Cienkie nie znaczy niewytrzymałe.

Może wystarczy odsunięcie łóżka / postawienie czegoś pasującego przed (fotel / wazon) - generalnie utrudnienie fizycznego dostępu.

Co do wyblaknięcia - jeśli będzie w mocno nasłonecznionym miejscu, pewnie tak się z czasem stanie. Zapytaj producenta/sprzedawcę czy robiąc jakiieś "chemiczne" zabiegi nie stracisz prawa do reklamacji.

Pozdr.

Witam!

Miałam podobny problem, w kuchni nad blatem dałam tapetę. Bałam się że zaraz mi się zapaskudzi. Pani w leroyu zaproponowała mi impregnat do tapet Wall protect. I rewelacja, robi się taka jakby elastyczna powłoka. Ja tego nie rozcieńczałam więc jest taka błyszcząca, a jak chcesz mieć matową to rozcieńcz.

Natomiast u syna na ścianie mam namalowanego spider mana i to też zaimpregnowałam. polecam

• 5 years później...
Witam, zakupiłam fototapetę 254x366 w 8 kawałkach. Problem polega na tym, że jest ona wydrukowana na jakimś cienkim papierze, i obawiam się, że szybko ulegnie zniszczeniu i wyblaknie. Pomyślała,że może po położeniu na ścianę, można by ją zalakierować. a może zalaminować? Tylko że w mojej mieścinie nikt sie tym nie zajmuje:(

Należałoby zalaminować fototapetę, czasem warto dopłacić za taką opcję, bo samodzielnie raczej cięzko to wykonać. Kto wie może jakaś drukarnia może to wykonać. Tu masz rację fototapeta bez zabezpieczeń może ulec zniszczeniu. Wszystko zależy od pomieszczenia, jeśli duży pokój - to może przetrwa kilka lat. Jeśli chodzi o kuchnie, łazienke, lub jest wilgotno w domu to możes mieć problem.

[moderowano :spam:]

Edytowane przez joliska

• 2 months później...

Doś podejrzane, iż fototapetę o takiej szerokości ktoś wyprodukował w 8 brytach. Post przestarzały, ale warto zanotować, iż materiał na fototapety sprzedawany jest w rolkach o szerokości 140-150 cm. Czyli 3 bryty to maks. Po prostu więcej punktów styku i tym sam większe ryzyko "rozjechania" wybranej grafiki. Można próbować laminować, jesteśmy w stanie to zrealizować, ale wątpię byśmy ryzykowali. Materiał budzi wątpliwości.

Warto rozważyć zakupy fototapet w sprawdzonych firmach, takich, które mają laminowanie w ofercie. Jeśli na stanie są małe dzieci bądź piesek, przyda się mieć to bezpieczeństwo w zanadrzu ;) Fototapety oczywiście można myć, ale bez użycia chemii, a taką możliwość warto zachować ;)