Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PO 50, bezdzietni. Jest sens

Torubal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale przed 80 tką ? :wink:

Oczywiście jest sens - a 50 to co to za wiek ?

Jeśil macie głęboką potrzebę ciszy i spokoju i uwolnienia się od uroków życia w szuflandii - budujcie !

Jesli pod dużym miastem :

Zakupy przywiozą (można zrobić przez net) hydraulik, wlektryk, koszenie trawy, odśnieżanie - to wszystko można zorganizować.

Nie widzę problemu...

A wakacje co roku w tym samy miejscu to nie dla mnie ...

budować domek pod miastem czy zostać w mieszkaniu w bloku?

Trudna decyzja. Co myslicie o tym koleżanki i koledzy forumowicze?

zależy co kto lubi :)

jeśli lubisz atmosferę domu, koszenie trawników, odśnieżanie to buduj.

Znam wiele osób które nie tylko po 50 ale i po 60-siątce budowali domy. Mieszkaja w nich i za nic nie zamienili by na mieszaknie w bloku

Budowac!!! co to za pytanie? poza tym do polski wchodzi teraz odwrócona hipoteka.... wiec jak nie macie dzieci to mozecie po wybudowaniu, i przejsciu na emeryturę zrobic hipoteke na bank.. i tym sposobem mieć wiekszą emeryturę... NIGDY NIE JEST ZA POZNO NA BUDOWE:)

To zależy od samopoczucia wewnętrznego.

Mój były kierownik od zawsze mieszkał w domu, w pobliżu Wrocławia.

Teraz na emeryturze (ma więcej niż 65 lat) w końcu mógł się wyprowadzić tam gdzie zawsze chciał i mieszka gdzieś koło Zieleńca, w jakiejś "zapadłej" wsi, raz na miesiąc czasami dwa razy w miesiącu przyjeżdża na chwilę do swojego starego domu odwiedzić dziecię i przy okazji nas wygląda na bardzo zadowolonego, jego żona też nie narzeka a pies jest wniebowzięty.

Podstawa to dobry samochód ;) - ma terenowy.

A co powiecie:

facet ponad 60 lat, bezdzietny zaczął budowe we wrzesniu 2009,

na emeryture ma się zamiar przenieśc się z miasta wojewódzkiego do domku na "prawie " wieś.

W przyszłości domek będzie dla dziecka brata.

On naprawde nie wie czy będzie jeszcze żył 3, 8 czy 30 lat, a wiek dla niego nie jest ograniczeniem w podjeciu tej decyzji.

Mój tata zaczął budowe w wieku 55 lat i nie był to dla niego problem ale nowe wyzwanie. :roll:

Zdecydowanie jestem za

pod warunkiem, że lubicie własne kąty bez sąsiadów za ścianą, porządek jaki sobie zrobicie mieć będziecie, będziecie mieć siłę na odśnieżanie, grabienie liści, koszenie trawnika i pielęgnowanie ogródka ... i takie tam drobiazgi :lol:

w zamian macie zajęcie na najbliższe lata zapewnione i jaka frajda z własnych czterech kątów, widoki za oknem, cisza i spokój (to zależy od miejsca budowy :wink: )

byle zdrowym być i to lubić

a że dzieci nie ma to i dobrze bo przynajmniej sami będziecie według własnego uznania dom budować a nie oglądać się na dzieci, które i tak nie wiadomo czy mieszkały by potem z Wami :wink:

Sąsiadów za ścianą nie ma, ale Kargule za płotem mogą się trafić.

Użerać się na stare lata ze wszystkimi i o wszystko? Dziękuje. Wysiadam.

Potrzebujesz kontaktu z naturą, to za ta kasę którą wrąbiesz w budowę, do końca życia co najmniej 2 x w roku możesz sobie zafundować super wypad gdzie zechcesz.

Przechodzisz na druga stronę lustra i co? Potencjalni lub testamentowi oraz ci pominięci wszczynają wojnę przeklinając na czym świat stoi.

Jestem w podobnej sytuacji i powiedziałem tak:

W życiu!!!!!!! Mam, to rozdaję komu chcę - ale za życia. A beton też może być przyjazny do życia. Zwłaszcza tym, którzy się do niego przyzwyczaili.

Oczywiście. Decyzja należy wyłącznie do ciebie.