Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PO 50, bezdzietni. Jest sens

Torubal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My zaczęliśmy budowę po 50-tce. Mieszkamy od dwóch lat. Dom, a wcześniej sama budowa stał się sensem życia. W jednej chwili wszystko zaczęło być inne. Ważne. Poczuliśmy się młodzi. Wszystko nas cieszyło, brakowało nam czasu na głupoty, nudę itp. A jaka przy tym jest satysfakcja i duma z udanych i trafnych decyzji. Od dwóch lat "zjadamy" to szczęście, delektując się każdym dniem na swoim. Tego samego Wam życzę i pozdrawiam.

Widzę,że jestem tutaj najmłodszy,bo mój rok urodzenia to 1946,więc lata każdy sobie jak zechce policzy :roll:

W tej sprawie "czy budować po 50-tce" odpowiadam cóż to jest za wiek?.Ja mieszkałem 35 lat w bloku,oczywiście było mi tam bardzo dobrze ale do czasu.Dzieci założyły własne rodziny,zostałem z żoną i przychodziła myśl: co ja tu bedę robił na emeryturze ?:siedział w oknie?,co ja bedę robił z wolnym czasem?

i stwierdziłem,że należy jeszcze coś ważnego zrobić w życiu i w grudniu 2007 roku

nagle kupiłem działkę o pow.2024 m2.W styczniu kupiłem projekt M42 Przemyślany z Muratora i 11.04.2008r.ekipa rozpoczęła budowę naszego budynku a w dniu 13.12.2008r.zamieszkaliśmy w tym budynku.Odkryłem w sobie pasję tworzenia własnego ogrodu.Bardzo lubie pracę w ogrodzie.W czasie budowy/stres - a jakże i praca fizyczna/ ubyło mi 13 kg wagi,co wyraźnie poprawiło mi sprawnośc fizyczną i zdrowie.Mieszkamy już z żoną ponad rok i radość z tego jest ogromna.Dom nasz jest parterowy i ma 140 m2 i uważam,że to jest właściwa powierzchnia do życia.Kawa pita na tarasie w ogroodzie ma wspaniały smak,cisza,przestrzeń i swiergot ptaków wprowadzają w wspaniały nastrój.W bloku miałem ładne ,wygodne mieszkanie i dziasiaj stawiam sobie pytanie - jak ja tam mogłem tak długo mieszkać ? :roll:

To jest moja odpowiedź - czy warto budować.

Pozdrawiam

Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości . Mamy działeczke już 3 lata . Ale z przyczyn rodzinno finansowych budowa bedzie dopiero w tym roku . Ale pobyt na tym skrawku własnej ziemi (4500m2 )i praca z tym związana to jest to . Samo skoszenie połowy zajmuje 3 godz.

A co ja tu będe opisywał to trzeba przeżyc.

Torubal To, ze jestescie bezdzietni, nie powinno miec wplywu na decyzje, bo jak ktos bezdzietny, to nie moze mieszakc we wlasnym domu po 50-tce? Nonsens. Ja za chwile bede prawie jak bezdzietna i nie wyobrazam sobie zycia bez domu, wlasnego trawnika, altanki z miejscem na grilla, bez psow, bez kochanego ogrodu, bez specyficznego zapachu po skoszeniu trawnika etc. Slowem bez radosci zycia! Jesli tylko sa fundusze budujcie sie, poki czas i checi, i jesli zdrowie pozwala na mieszkanie pod miastem:)

Po 50tce to już prawie wszyscy są bezdzietni (dzieci usamodzielnione).

Piewszy dom budowany, niewiele po 20 tce. Teraz drugi. Niewiele przed 50 tką. Dziecko prawie na wylocie z rodzinnego gniazda.

Jeśli chcecie ogród, taras i brak hałasów nad głową, to namawiam do budowy.

Ale prócz przyjemności są też i mniej przyjemne sprawy, odśnieżanie, palenie w piecu, wywóz szamba.

• 1 month później...
  • 1 year później...