Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykonania instalacji wod-kan, CO, gaz w domku.

dartek

Recommended Posts

Witam; mam pyt. jaki jest koszt brutto wykonania instalacji wew. (sama robocizna) wod- kan, gaz i co w domku jednorodzinnym o pow. 200 m^2. Jezeli chodzi o szczegóły to instalacji gazowej jest 25mb, 15 punktow wod -kan - 3 piony kan i 2 zimnej i cieplej wody + cyrkulacja, Co to 16 grzejnikow, 3 rozdzielacze i podlogowka 4 pomieszczenia po 10m^2 wszystko na kotle kondensacyjnym z zasobnikiem 300l. Budynek sie miesci w malopolsce. Mam pytanie do fachowcow za ile to mozna zrobic (chodzi o sam koszt roboty). Piony Co i wody w miedzi reszta na Al-pexie rozprowadzenia wody i co. Z gory dziekuje za pomoc :)

• 9 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

dostałem ofertę na instalację c.o., wod-kan dla domku parter+poddasze :

- 6 grzejników brugman z głowicami

- 3 drabinki z grzałką elektryczną w łazienkach

- podłogówka ok. 100m2 (2 rozdzielacze, 12 pętli, 1250mb ALU-PEX)

= 20tys brutto za robociznę z materiałem

do tego kotłownia z 3-ma pompami, rurkami miedzianymi, naczyniem wzbiorczym, armaturą kotła i zasobnika, z solarnym zasobnikiem 300l (dobrej marki)

= 10,5tys brutto za robociznę+materiał

cena kotłowni nie zawiera tylko ceny kotła

wod-kan:

3 geberity, 3 podejścia pod umwyalki, 2 pod prysznic, 1 pod wannę, 3 pod zlew, 1 pod pralkę, 1 pod zmywarkę.

cyrkulacja, filtr z reduktorem na przyłączu

= 6tys brutto za robociznę + materiał

razem 36,5brutto + koszt zakupu wybranego kotła

jak sądzicie - to dobra cena czy drogo ?

• 4 years później...

Witam. Mam wielką prośbę, proszę spojrzeć fachowym okiem na wycenę mojej instalacji wodno-kanalizacyjno-gazowej. Czy cena nie jest za wysoka ?

Poddasze o pow. ok 120m2. niestety firma nie wyszczególniła ile kosztuje materiał, a ile robocizna. Z kanalizacją trzeba wpiąć się tylko do pionu, nie trzeba nic kopać.

1. instalacja centralnego ogrzewania, system ogrzewania podłogowego wykonany z rur fi pe-x ok. 120m2

2. rozdzielacz 9 obiegów z pompą, dodatkowo 2 podejścia pod grzejnik

3. kocioł BUDERUS Z FUNKCJĄ ciepłej wody, zbiornik 200l z dwoma wężownicami

4. instalacja wod-kan zgodnie z życzeniami klienta

5. wykonanie instalacji gazowej do kotła i kuchenki

koszty wykonania z materiałami : 26800zł

• 3 weeks później...

Ja także mam prośbę. Dostałem wycenę instalacji gazowej: robocizna+materiały "tradycyjnie". Obejmuje:

1) poprowadzenie rury do kotłowni i do kuchni (do kuchni jakies 15 metrów, do kotlowni jakieś 8 metrów, z czego 3 w budynku po scianie)

2) przebicie 3 scian grubosci 24 cm

3) Montaż kotła

4) wykonanie projektu

5) załatwianie formalności

Łącznie za 3400 brutto. Poznań. Dużo czy mało?