Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przerobic piec kaflowy by ogrzewal wode i kaloryfery

OPLO21

Recommended Posts

witam,jestem tu nowy i przepraszam jeśli temat już był poruszany. Ale chciałbym by mi ktoś pomógł.Mianowicie mieszkam w drewnianym domu do ogrzania którego służą 2 piece kaflowe i niestety piecyk gazowy do ogrzania łazienki, jeden piec jest już w kiepskim stanie i w tym roku będzie rozbierany i stawiany na nowo i pomyślałem o tym żeby zamontować w nim coś, co by zarazem ogrzewało dwa pomieszczenia na takiej samej zasadzie jak do tej pory piec kaflowy. I jednocześnie ogrzewało wodę do celów użytkowych i dawało ciepło na 2 kaloryfery by wyłączyć z użytku drugi piec. Obecnie do ogrzewania wody użytkowej służy zainstalowany w kuchni gazowy przepływowy podgrzewacz wody. Chciałbym w zimie wodę użytkową mieć ogrzewana z pieca kaflowego a latem żeby nie palić w piecu tak jak dotychczas z JUNKERSA, myślałem tez nad tym żeby w 1 pokoju założyć ogrzewanie podłogowe. I teraz mój problem bo nie wiem jak to wszystko zrobić i czy takie coś w ogolę jest możliwe, może mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć, człowiek uczy się na swoich błędach ale w tej kwestii wolałbym nie popełniać tych błędów

Potrzebujesz coś co się fachowo nazywa wężownica.

W uproszczeniu to kawałek rury zakończony gwintami wygięty lub pospawany w literę W lub inny kształt.

Wężownica będzie zabudowana w tym piecu kaflowym, pytanie na jakiej wysokości zabudować żeby nie zagotować wody i nie rozsadzić Twojej instalacji?

Jeśli to ma być trwałe to zamów sobie taką wężownice u lokalnego DOBREGO ślusarza lub DOBREGO hydraulika.

Ta rura to nie może być jakiś zwykły odpad po instalacji CO lub GAZ... to musi być dobry gatunek stali (np. kwasówka) + gruba ścianka + bardzo dobry spaw lub lepiej wyginanie na ciepło.

Wężownica to podstawa, dalej to wymiennik ciepła, zbiornik wyrównawczy, pompki obiegowe, rozdzielacz, instalacja CO podłogowa lub grzejnik.

Tą resztą zajmie się hydraulik.