Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOCIOŁ NA PALIWO STAŁE ''WEBERMAN''

SSLAWEK

Recommended Posts

Witam!Mam pytanie czy taki piec zda egzamin w kosce 120m kw. ,co sądzicie o tym piecu?WEBERMAN''Podobnie bardzo dobrze spisuje się,można w nim palić wszystkim,może ktoś ma zainstalowany taki typ, to bardzo bym prosił o wypowiedzenie się,są bardzo estetyczne,tylko jak spisują się w praktyce.Czekam na opinije,za co będę wdzięczny.Pozdrawiam.Sławek.

• 2 weeks później...

To kocioł górnego spalania czyli wszystko przyjmie ale nabiegac sie do niego bez wegla trzeba.

Ja użytkuje go 2 sezon mam wlasnie 20kW ogrzewam 200m w dwoch budynkach wiec ma ciezkie zadanie. Jesli nie masz wiecej kasy to mozesz kupowac ja kolejny piec bede kupował o ile komin mi na to pozwoli żeliwny i dolnego spalania w tej chwili w tym Webermanie i tak pale odwrotnie tzn wkład odpalam od góry dłuzej sie pali węgiel i daje wieksza temperature przez dluzszy czas. Do temperatury 0 stopni pale drzewem ponizej węgiel probowalem i torfem i weglem brunatnym i paroma innymi wynalazkami.

Ale tylko dobry wegiel daje komfort;P palenia w tym piecu.

Kupilem z nadmuchem od roku nie uzywam szkoda kasy na ten wentylator tylko wywiewa cieplo w komin a wkład który normalnie pali sie z 12 godzin

potrafi wydmuchac w 6 :) temperature trzymajac taka jak bez niego w te 12 :) Na ogrzanie tych 200m nie ocieplonych budynki bardzo zimne wydaje jakies 5000-6000 pln Przy mrozach -20 łykał po 70kg węgla na dobe w tej chwili byla by to praktycznie polowaczyli okolo 35-40kg. Czyli dla 200m potrzebowalem na ten sezon do dziś 20m drzewa i 2 ton węgla ale zima trwa :)

+ duze drzwiczki załadowcze

+ możliwość odpalania od góry szyberek w drzwiczkach załadowczych

+ łatwość czyszczenia rusztu

- u mnie chodzi na wkladzie 10x18 owalnym - słabo powinienem miec lepszy komin

- piec gornego spalania kopci palony od dołu

- trudno wyczyscic przewody kominowe do czopucha

-wszystko szybko sie wypala maxymalny czas palenia wkladu to 14 godzin na grubym węglu ekstra jakosci drzewo to 2-3 godziny dobre drzewo 4 :)

Pozdrawiam

Jesli jeszcze jakies pytania to smialo postaram sie odpowiedziec

• 4 years później...