loskamilos007 16.01.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam, czy może mi ktoś pokrótce wytłumaczyć co to jest oczep ścianki szczelnej, jak się go montuje i z czego wykonuje, albo odesłać do odpowiednich materiałów?Szukałem w internecie, ale nie znalazłem nic zadowalającego... Jeśli ktoś miałby materiały na ten temat, może mi podesłać na maila: [email protected] Informacji tych potrzebuję do znalezienia w programie NormaPRO pozycji KNR która odpowiada za wykonywanie oczepów - nie wiem jaka się nadaje. Pozdrawiam.Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 wieniec i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 16.01.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 oczep ścianki szczelnejl Oczep to po prostu element spinający (wieńczący) zależny od rodzaju ścianki szczelnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loskamilos007 16.01.2010 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 wieniec i tyle wieniec wieńcowi nie równy, przecież nie wykonuje się go tak jak wieńca np. stropu gęstożebrowego, czy może się mylę? Oczep to po prostu element spinający (wieńczący) zależny od rodzaju ścianki szczelnej powiedzmy, że mam grodzice G-62, i teraz jak miałbym je zwieńczyć górą? stalowo, żelbetowo? Może zadaję pytania niczym jakiś laik, ale jestem dopiero po 2. roku Budownictwa, niemniej wiedzę pochłonę chętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 16.01.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 gora larsenow wylewasz belke ( tzn tak ze sa zatopione na kilkanascie/dziesiat cm w betonie + dodatkowe zbrojenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 a do tych grodzic potrzebny oczep?a jeżeli już, to niby jak wylać na tym żelbet, Kol. marek.Bud?skoro to ścianka stalowa, to oczep też stalowy na zasadzie belki mocowanej do profili (zapewne spawane)ale grodzice mają zamki i jedna o drugą się rygluje Panie Studencie, staraj się pisać dokładniejoczep masz zadany, czy to Twój pomysł?jakieś detale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 16.01.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 nigdy nie widziales zaszalowanego ( w deskowaniu ) oczepu scalajacego larseny ? wiem ze ciezko wypelnic kazda szczeline pomiedzy ale ladne to to byc nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loskamilos007 16.01.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Panie Studencie, staraj się pisać dokładniej oczep masz zadany, czy to Twój pomysł? jakieś detale? więc nakręślę problem: mam za zadanie stworzenie kosztorysu budowy odcinka drogi zakończonej ścianką szczelną (przypadek np. nabrzeża) w programie NormaPRO, dobrałem wbijanie ścianek szczelnych (grodzice G-62 - jedyne dostępne w KNRach) i podczas konsultacji prowadzący poprosił żebym zawarł także pozycję uwzględniającą wykonanie oczepu. szukałem go w spisie, i nie ma konkretnie oczepu dla ścianek szczelnych, więc próbowałem kombinować (oczep żelbetowy, stalowy z kształtowników itp.) ale, że sam mam małe doświadczenie spróbowałem się zwrócić z tym problemem na forum do obeznanych w fachu budowlańców. widzę, że sprzeczne poglądy panują na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 nigdy nie widziales zaszalowanego ( w deskowaniu ) oczepu scalajacego larseny ? wiem ze ciezko wypelnic kazda szczeline pomiedzy ale ladne to to byc nie musi przyznam że nie widziałem, moim zdaniem robić to z żelbetu to masochizm, profil stalowy powinien być wystarczający chyba, że ten żelbet ma służyć jeszcze do czegoś (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 17.01.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 powiedzmy jako starter do stropu czy tez sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 gdzie tak budują?oprócz jakiś tam komór i kolektorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lenny 17.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 gdzie tak budują? oprócz jakiś tam komór i kolektorów.... przykładowo, coraz częściej w garażach podziemnych: http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_12/aarsl1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 17.01.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 przykładowo, coraz częściej w garażach podziemnych: Z tym coraz częściej to chyba przesadziłeś. Ze stosowaniem ścianek szczelnych jako nośne dla sił pionowych to wymysł ostatnich czasów, podobnie jak beton komórkowy na ściany fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lenny 17.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 przykładowo, coraz częściej w garażach podziemnych: Z tym coraz częściej to chyba przesadziłeś. Ze stosowaniem ścianek szczelnych jako nośne dla sił pionowych to wymysł ostatnich czasów, podobnie jak beton komórkowy na ściany fundamentowe porównując do tego co było kilka czy kilkanaście lat temu projektanci coraz częściej przekonują się do nowych, dobrych rozwiązań. Jest fajny artykuł w ostatnim "Inżynierze Budownictwa", dostępny również w internecie: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,wykorzystanie_stalowych_scianek_szczelnych_jako_trwalych_elementow_konstrukcji_garazy_podziemnych_-_artykul_sponsorowany,3394 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 gdzie jest ten garaż?i to jest tylko garaż? czy coś nad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lenny 17.01.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 gdzie jest ten garaż? i to jest tylko garaż? czy coś nad? to jest akurat zdjęcie z artykułu o którym pisałem powyżej, realizacja budynku mieszkalnego w Gdańsku-Brzeźnie, więcej szczegółów pod w/w linkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 17.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 porównując do tego co było kilka czy kilkanaście lat temu projektanci coraz częściej przekonują się do nowych, dobrych rozwiązań. Pod warunkiem, że robią to z głową. Artykuł nie wspomina ile warunków trzeba spełnić, żeby móc zastosować to rozwiązanie i jaka była przyczyna jego zastosowania. artykul_sponsorowany byłoby dziwne gdyby polecali coś innego, np ścianki szczelinowe W każdym razie mówimy o jednostkowych przypadkach, co oczywiście nie oznacza, ze jest niemożliwe. Marketing czyni cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lenny 17.01.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 długo można dyskutować na ten temat...w każdym bądź razie, kolega chciał uzyskać informacje n/t oczepu ścianki szczelnej i takie informacje uzyskał. Z mojej strony mogę jeszcze tylko dodać że tego typu rozwiązania, t.j. grodzice stalowe+oczep żelbetowy często stosuje się w budownictwie drogowym (np.ściany oporowe) i hydroinżynieryjnym (np.zbiorniki retencyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 co by nie gadać, skoro nośność daje tarcie, to grodzice mogą przenosić siły pionowetu pewnie ważniejsze jest wyboczenie, nie sądzę, aby niosły one obciążenie od budynku, raczej samego garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 17.01.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 nic nie stoi na przeszkodzie by do czesci "na powierzchni" dorzucic scianke oporowa i mamy ladne pomieszczenie , np. basen p.poz albo jakies przepompownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts