Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szybkie pytanie:

Czy z punktu widzenia stabilności i trwałości sufitu podwieszanego ważny jest producent?

Dla mnie te profile i łączniki są podobne. Sprzedawcy i wykonawcy mają różne opinie. Ceny też są różne.

Prośba do fachowców: Jaki system (producent) jest godny polecenia, a który sprawia problemy przy montażu. Na co zwrócić uwagę wybierając te materiały, czego unikać?

https://forum.murator.pl/topic/136493-stele%C5%BC-do-sufit%C3%B3w-czy-wa%C5%BCny-jest-producent/

nie ma wiekszych roznic dla laika. jak na skladzie sa panele ktore akurat odpowiadaja wam wzorem to bierz.

Panele? :)

Mi chodzi o konstrukcję rusztu do sufitu, czyli profile CD, UD, łączniki, wieszaki itp.

Nie ma większych różnic pomiędzy różnymi firmami ....

Możesz brać i kupować najtańsze jakie będą, tylko jak już wybierasz jedną i konkretną firmę to również i z tej firmy bierzesz łączniki krzyżaki i inne pierdółki ( co by nie mieszać ) Oczywiście pod warunkiem że zrobisz stelaż krzyżowy na suficie .. Pozdrawiam

Kupowałem elementy stelaża firmy RIGIPS. Zastosowano w nich blachę grubości 0,6 mm. Inne firmy często albo wyłącznie oferują elementy z blachy gr 0,5 mm wyraźnie bardziej wiotkie.

Pytałem w Metpolu dlaczego robią profile z blachy 0,5 mm zamiast 0,6mm?. Padła odpowiedź - zdecydowała niższa cena sprzedaży wymuszona przez rynek.

W grubszą blachę trudniej wkręty "wchodzą", ale za to lepiej "trzymają".