Wosto 16.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam.Do założenia tego tematu skłonił mnie bliźniaczy wątek o Granpalu - mam nadzieję, że Granpalowcy nie będą mieli mi tego za złe, tym bardziej, że sam chętnie tam zaglądam z racji podobieństwa problemów oraz palników.Liczę też na to, że wzorem wytwórcy (AK w Granpalu) także i tu producent zajrzy choćby "od czasu do czasu".Od początku października palę peletem z Barlinka i szczerze mówiąc do tej pory pracuję nad ustawieniami, co dowodzi, że nie ma uniwersalnych danych... Jednak z jednym problem nie mogę sobie dać rady – co ok. 3 tygodnie tworzy mi się nagar, który zawężając przekrój palnika powoduje zerwanie zawleczki. Nagar powstaje ciągle w tym samym miejscu – na wejściu ślimaka do kociołka czyli na początku palnika na długości 10 cm jeszcze przed pierwszymi otworami doprowadzającymi powietrze. Potrafi mi ktoś pomóc? A może ktoś z użytkowników tego kociołka miał już taki problem?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 17.01.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam takze posiadam ten piec 25kw, prosze takze osoby o branie udzialu w dyskusji bo takze potrzebuje informacji na temat ustawień i innych uwag aby spalanie bylo jak najmniejsze - prosze takze o pisanie na temat instalacji i jaki metraz i moc pieca i jakie paliwo uzywacie bo to wszystko wplywa na zuzycie paliwa - wiem z w tym opalniku można palic zboża np.owies juz podobno próby robil jeden uzytkownik forum czekamy na informacje od niego jak to dziala ile pali i jakie ustawienia , pozdrawiam i czekam bardzo na informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 17.01.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Prosze tez osoby znajace i interesujace sie o informacje i porady i + i - tego palnika BIO w Heiztechnik - PAlnik zdjecie http://www.heiztechnik.pl/images/palnik%20bio.png Info o piecu i dane:http://www.heiztechnik.pl/qbio.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 18.01.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 witam, ja taki kociołek 25 kw użytkuję od lutego 2009,co mogę powiedzieć, co do palenia peletem w zasadzie żadnych problemów, żdnych spieków itp. zdarzyło się raz zerwanie zawleczki gdy używałem peletu który miał dużo pyłu w workach, to mi spowodowało zapchanie, zatkanie palnika i w efekcie zerwanie zawleczki.paliłem peletem z sosny, bardzo czysty, b.mało popiołu choć wydaje mi się że za dużo sadzy się osadzało na kotle.obecnie palę owsem, próby palenia samym owsem nie zadawalały mnie, dużo popiołu i speków zatykających palnik (tłumiły płomień),obecnie mieszam owies z peletem 2:1, pali się w miarę dobrze, mało sadzy osadza się na kotle, choć robią się spieki co mnie trochę denerwuje, próbuję ciągle nowych ustawień, po dzisiejszej rozmowie z p.Kulpanem muszę zmniejszyć ilość dostarczanego powietrza.spalanie, dom 200 m2, cwu 55 stop. 120l, temp. wew. dzień 21 stop, noc 20 stop.temp. zew. srednie noc -6, dzień -5 ok 45-50 kg/dobacena owsa workowanego 350 zł/tona, peletu 750 zł/tonapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 19.01.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 po zmianie ustawień, obecnie podawanie 8s, postój 30s, dmuchawa 0 pali się całkiem nieźle, jak na razie nie robią się spieki, nich pochodzi parę dni to będę mógł napisać coś więcej, jak tak będzie dalej dobrze to spróbuję znowu przejść na sam owies,obecnie spalanie 40-42 kg czyli 20 zł dzienniepozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 19.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 po zmianie ustawień, obecnie podawanie 8s, postój 30s, dmuchawa 0 pali się całkiem nieźle, jak na razie nie robią się spieki, nich pochodzi parę dni to będę mógł napisać coś więcej, jak tak będzie dalej dobrze to spróbuję znowu przejść na sam owies, obecnie spalanie 40-42 kg czyli 20 zł dziennie pozdr jakie były poprzednie ustawienia ? dmuchawa 0 tzn wyłączona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 19.01.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 po zmianie ustawień, obecnie podawanie 8s, postój 30s, dmuchawa 0 pali się całkiem nieźle, jak na razie nie robią się spieki, nich pochodzi parę dni to będę mógł napisać coś więcej, jak tak będzie dalej dobrze to spróbuję znowu przejść na sam owies, obecnie spalanie 40-42 kg czyli 20 zł dziennie pozdr jakie były poprzednie ustawienia ? dmuchawa 0 tzn wyłączona ? poprzednie ustawienia 6/20, co do dmuchawy to u mnie jest zakres regulacji 0-24, 0 to najmniejsze obroty, 0 też miałem przy paleniu peletem, może okazać się że jeszcze będzie za dużo i będę musiał wymienić wentylator na wentylator z przysłoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 19.01.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 BUdek72 jesli mozesz podaj inne parametry sterownika dmuchawy i podawania itd i jeszcze pisales ze dajesz stosunek pellet - owies 2:1 ile kg ? worki 20kg pellety i owies 25kg? i jeszcze skad kupujesz owies czy to musi byc specjalnie do palenia czy poporostu owies acha i jak mozesz dla samego pelletu jakie masz nastawy , po prostu ja caly czas testuje ale jeszcze nie mieszkam w domu ale spalanie narazie b.duze wiec pytam acha mam wentylator z osłoną juz wiec jak najlepiej ja przesloniC ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 19.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 BUdek72 jesli mozesz podaj inne parametry sterownika dmuchawy i podawania itd i jeszcze pisales ze dajesz stosunek pellet - owies 2:1 ile kg ? worki 20kg pellety i owies 25kg? i jeszcze skad kupujesz owies czy to musi byc specjalnie do palenia czy poporostu owies acha i jak mozesz dla samego pelletu jakie masz nastawy , po prostu ja caly czas testuje ale jeszcze nie mieszkam w domu ale spalanie narazie b.duze wiec pytam acha mam wentylator z osłoną juz wiec jak najlepiej ja przesloniC ? pozdrawiam podaje moje nastawy (owies-pelet 2:1), oczywiście też cały czas testuję tryb pracy 0 algorytm pracy 2 histereza 2 nastawa CO max 80 nastawa CO min 50 temp.zał. pomp 50 czas pracy podajnika 8 czas pauzy podajnika 30 czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 10 krotność podawania 1 czas oczekiwania w podtrzymaniu 30 obroty dmuchawy (w stanie praca) 0 obroty dmuchawy w podtrzymaniu 0 czas odłączenia pompy CO 10 czas przesypywania paliwa 1 tryb pracy modułu cwu zima czas pracy cwu 15 wzrost obrotów dmuchawy w trakcie podawania 2 owies i pelet mieszam proporcjonalnie kg, co do owsa to kupuję w Rumi niby od rolnika, w workach 45kg, 350 tona, pali się przeważnie owsem bo najtańszy, można innymi zbożami też palić, ja obecnie przysłoniłem w połowie wetylator, zobaczymy co z tego wyjdzie. ustawienia dla pelet różniły się tylko czasem podawania 10, przerwy 20, wentylator 0 nie przysłonięty. co do ilości spalania to wydaje mi się że w pierwszym sezonie to normalne że dużo pali, mury się suszą, wygrzewają. u mnie w lutym 2009 też było ogromne spalanie, a przecież zima była łagodniejsza. gdzieś czytałem że ponoć przy paleniu owsem powinno podawać się go w małych ilościach ale częściej (może później spróbuję nastaw np podawanie 4, przerwa 10) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.01.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam.Budek, a czy miałeś kiedykolwiek problemy z nagarem? Tomek uważa (i wydaje mi się, że ma rację), że to skutek nieszczelności na połączeniu ślimak-kocioł. Rzeczywiście, parę razy już to rozkręcałem, bo trzeba było udrożnić pełny przekrój palnika i mam wrażenie że te elementy "nie grzeszą" dobrym spasowaniem; Po ostatnim zerwaniu zawleczki porządnie uszczelniłem to połączenie czerwonym silikonem - zobaczymy czy teraz będzie spokój.Obecne zużycie - worek (25 kg) na 17-20 godzin. Czytając różne fora o paleniu peletem dochodzę powoli do wniosku, że niestety to norma. Mam jeszcze jeden problem - przy podtrzymaniu temp. na kotle czasami potrafi dojść nawet do 90 stopni - rzadko bo rzadko ale raz się zdarzyło. Wg mnie zawór 3-drożny powinien wówczas otworzyć się wcześniej np. przy 85 stopniach i wypuścić ciepło na grzejniki; okazuje się że nasz Menuet robi to dopiero przy 95 stopniach. Trochę to dziwne, bo czytając fora inne sterowniki reagują wcześniej... Czekam na kontakt w tej sprawie przedstawiciela Fostera z Pleszewa (producent Menueta) - czy da się coś zmienić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Wojtku - rozmawiałem z Fosterem - powyżej 94 oC otwiera się zawór oraz włączają obie pompy (nie dotyczy funkcji "podłogówka"! - ryzyko przegrzania podłogówki). Mogą to zmienić, ale wyłącznie po podłączeniu laptopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.01.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Wojtku - rozmawiałem z Fosterem - powyżej 94 oC otwiera się zawór oraz włączają obie pompy (nie dotyczy funkcji "podłogówka"! - ryzyko przegrzania podłogówki). Mogą to zmienić, ale wyłącznie po podłączeniu laptopa. Dzięki za info (chociaż na Ciebie zawsze można liczyć Czy w takim razie Twoim zdaniem jest sens dalej to drążyć i zabezpieczyć się przed tym na przyszłość? Wolałbym się zabezpieczyć przed ponownym wzrostem temp. najprostrzym sposobem, a nie liczyć tylko na naczynie wzbiorcze (to moim zdaniem powinna być ostateczność)... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 19.01.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 u mnie nie ma problemu z temp., tzn nie zauważyłem żeby aż tak wysoko podskoczyła, między 48-68 stop. co do nagaru to właśnie się zastanawiam, czy nie wygasić pieca i tam spojrzeć, jak paliłem tylko owsem to mógł zrobiś cię tam nagar (spieki) które są przyklejone na początku palnika i zakłócają spokojne podawanie paliwa. jak wygasiłem piec przy przejściu z owsa na mieszanke to właśnie z tamtąd wyciągnąłem dwa spieki (kulki) zlane w całość owsa, jakby oblane karmelem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.01.2010 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 u mnie nie ma problemu z temp., tzn nie zauważyłem żeby aż tak wysoko podskoczyła, między 48-68 stop. Z kolei u mnie przy podobnych nastawach, mam zbyt "dobry" ciąg w kominie (wentylator ustawiony na "0") i po cyklu grzania przy zamkniętym zaworze 3-drożnym, temp. zawsze przekracza 70 stopni. Chciałem więc choćby "programowo" rozwiązać ten problem, ale okazuje się, że nie przy tym sterowniku Co do nagaru - nie ma sensu tam zaglądać jeśli jest OK. Ja u siebie zauważyłem nieszczelności podczas otwartych dolnych drzwiczek przy pracującej dmuchawie - wówczas na połączeniu ślimaka i pieca wydobywała się strużka dymu i to właśnie potwierdza słuszność opinii Tomka. Jeśli u Ciebie nic nie dymi, lepiej tego nie ruszać, bo potem też będziesz musiał dodatkowo uszczelniać i mogą pojawić się problemy z nagarem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 20.01.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ja nie mam zaworu 3-drogowego i nie mam takiego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 22.01.2010 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Budek.Jak tam próby z owsem? Pytam, bo przy obecnych mrozach moje zużycie przekracza 40 kg pelet na dobę (czas rozejrzeć się za czymś tańszym...)I ponawiam pytanie Benika - czy owies musi być z gatunku "tych lepszych"? Ostatnio spotkałem owies po ... 600 zł/tonę, ale do spalania może być chyba - jak oni to zwą - "zanieczyszczony"...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 22.01.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Granpale przy tych mrozach palą owsa w okolicy 70kg/doba na powierzchnię od 200 do 300m. Cena 600pln za tonę to moze byc, ale chyba za owies siewny.generalnie w roznych rejonach polski ceny stoją od 240 do 340 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 22.01.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Budek. Jak tam próby z owsem? Pytam, bo przy obecnych mrozach moje zużycie przekracza 40 kg pelet na dobę (czas rozejrzeć się za czymś tańszym...) I ponawiam pytanie Benika - czy owies musi być z gatunku "tych lepszych"? Ostatnio spotkałem owies po ... 600 zł/tonę, ale do spalania może być chyba - jak oni to zwą - "zanieczyszczony"... Pozdrawiam. próby cały czas trwają , sam nie wiem. codziennie zaglądam tam, na palniku pojawiają się spieki, raz mniejsze raz większe, doświadczam różnych ustawień, jak "zamieszam" w palniku to na jakiś czas pali się nieźle, musi przyjechać do mnie serwis żeby wgrać mi nowszy soft (obecnie mam 1.07) gdzie będę mógł np ustawić czas pauzy podajnika z dokładnością 1s (obecnie w 1x10s). wczoraj postanowiłem wygasić piec i zajrzeć w palnik, okazało się że głęboko w środku są przyklejone spieki do ścianek palnika, które moim zdaniem utrudniały dopływ paliwa, po wyczyszczeniu odpaliłem piec i muszę powiedzieć że pali się nieźle. co do owsa nigdzie nie znalazłem że to ma być taki czy inny, ponoć można palić każdym zbożem, tylko że owies jest najtańszy. obecnie spala mi 40-45 kg na dobę. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 22.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Budek. Jak tam próby z owsem? Pytam, bo przy obecnych mrozach moje zużycie przekracza 40 kg pelet na dobę (czas rozejrzeć się za czymś tańszym...) I ponawiam pytanie Benika - czy owies musi być z gatunku "tych lepszych"? Ostatnio spotkałem owies po ... 600 zł/tonę, ale do spalania może być chyba - jak oni to zwą - "zanieczyszczony"... Pozdrawiam. próby cały czas trwają , sam nie wiem. codziennie zaglądam tam, na palniku pojawiają się spieki, raz mniejsze raz większe, doświadczam różnych ustawień, jak "zamieszam" w palniku to na jakiś czas pali się nieźle, musi przyjechać do mnie serwis żeby wgrać mi nowszy soft (obecnie mam 1.07) gdzie będę mógł np ustawić czas pauzy podajnika z dokładnością 1s (obecnie w 1x10s). wczoraj postanowiłem wygasić piec i zajrzeć w palnik, okazało się że głęboko w środku są przyklejone spieki do ścianek palnika, które moim zdaniem utrudniały dopływ paliwa, po wyczyszczeniu odpaliłem piec i muszę powiedzieć że pali się nieźle. co do owsa nigdzie nie znalazłem że to ma być taki czy inny, ponoć można palić każdym zbożem, tylko że owies jest najtańszy. obecnie spala mi 40-45 kg na dobę. pozdr Hej chlopaki mam prośbe w sumie do budek72 bardziej gdzie kupujesz i jaki Pellet bo z tego co wiem sam pellet jest rozny ale nastawy tez pozniej sa inne troszke trzeba ustawiac , pozatym ja namierzyłem owies w Bojanie ale na co zwrocic uwage przy kupnie (ziarna itd ???) maja po 350zl tone - wilgotnosci to raczej jnie sprawdze ....pozatym wiem ze "Wosto" pali Barlinkiem ale slyszalem ostatnio ze oni przeniesli fabryke na Ukraine i juz ni e wiadomo jak sie trafi , podobno ten z Ukrainy pellet gorszy ale moze to plotki , pozatym gdzie Ty sie zaopatrujesz w pellet , i jak mieszasz owies w podajniku z pelletem czy poza ? - moze glupie pytanie ale ucze sie wszystkiego :-0 pozdrawiam - Ja namiezyłem pellet NN (na workach zadnych napisow) w Bojanie ale po 730 troszke ciemniejszy podobny do Barlinka ale 8mm pozatym w RUMI maja w skladzie budowlany z atestem w czerwonych workach z atestem LAVA sklad-trociny świerk, sosna po chyba 750 Tona , napiszcie co testowaliscie i co warto brac - lepiej chyba jednego producenta bo nastawy nie trzeba zmieniac tak czesto chociaz sam niewiem - widze ze Budek72 caly czas eksperymentuje z nastawami ale warto cos razem ustalic , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 22.01.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 no dobra, to ja pierwszy , moje spostrzeżenia, wnioski i uwagi: 1. pelet kupowałem z dwóch zródeł - rumia parkowa 12 chyba oraz rumia p.Krauze. - w pierwszym przypadku pelet z drzew liściastych (trochę ciemny, pelet z tych drzew będzie zawsze ciemniejszy niż np z sosny, może też oznaczać więcej kory a co za tym idzie piasek=spieki), 750 zł/t, dość dużo pyłu w workach co zakończyło się po spaleniu 10-15 worków zerwaniem zawleczki od podajnika, zapchał się. mieli tam nawet pelet po 650zl/t ale ja go nie kupowałem bo wyglądał jak resztki zamiecione z podłogi. do ceny należy doliczyć koszty transportu. - w drugim przypadku p.Krauze, ma pelet z drzew liściastych i iglastych (sosna, jasny), bardzo mało pyłu w workach, w zeszłym roku trafiłem na partię peletu ok 6 mm śr, w tym ok 8mm, dł porównywalne ok 20mm. niby ten grubszy miał się dłużej palić więc co za tym idzie mniejsze spalanie. jak dla mnie żadnej różnicy nie zauważyłem. spalania porównywalne. cena 750 zł/t z transportem. niby pelet z drzew iglastych może bardziej smolić piec, moim zdniem jak jest suchy to nie ma znaczenia. bynajmniej ja nie zauważyłem. pali się b.dorze. obecnie tam się zaopatruję. 2. owies - kupuję w rumii bo to narazie jedyne miejsce które znalazłem w pobliżu, no i jest workowany (nie wiem gdzie nibym miał trzymać owies luzem ). cena 350 zł/t z transportem. jest też tam również chyba żyto za 400zł. na co patrzeć przy kupnie nie mam pojęcia, dla mnie owies to owies aby mokry nie był. paliłem dwa dni samym owsem, dużo było spieków co mi się nie podobało, tłumiły płomień, co prawda wiem teraz że miałem źle ustawioną dmuchawę, za dużo powietrza. 3. mieszanka owies-pelet 2:1, odmierzam w kg i mieszam w zasobniku, pali się chyba dobrze, też czasami powstają spieki ale już mniejsze, ograniczyłbym dopływ poietrza ale nie ma już jak, wentylator na 0 i mocno przysłonięty, może ciąg za duży w kominie? sumując, cena robi swoje pelet 0,75 zł kg x spalanie 40=30zł/doba owies 0,35 zł kg x40 = 14 zł/doba mieszanka 0,48 zł kg x 40 = 19,2 zł/doba jak widać różnice są, nawet gdyby tej mieszanki trochę więcej spalił to i tak się opłaca, nie to że za wszelką cenę chce palić tańszym paliwem kosztem np trwałości pieca, to odpada. mam jedynie nadzieję że jak zmienią mi soft w sterowniku i będę mógł bardziej precyzyjnie sterować podajnikiem to uda mi sie jeszce lepiej ustawić kociołek. ufff, ale się naklikałem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts