Wosto 22.01.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam.Bardzo interesują mnie Twoje próby z owsem, bo zawsze "coś" zostaje w kieszeni...Jeśli chodzi o dławienie dmuchawy - ja mam już wentylator z osłoną, jednak nadal ciąg w kominie jest chyba za duży. Tymczasowo mam też uchylone drzwiczki wyczystki, aby go zmniejszyć. Docelowo czekam na pomoc ze strony Tomka, którego dotychczasowy nadzór jest wprost nieoceniony...Pozdrawiam.P.S. Muszę się rozejrzeć gdzieś w okolicach za owsem, bo moich zapasów i tak nie starczy do końca sezonu (miałem 5t pelet...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 23.01.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 tak wygląda moja mieszanka peletu i owsa http://img137.imageshack.us/img137/2414/140120102335kopia.jpg spalanie za ostatnią dobę mnie przeraża 60 kg przy temp noc -22, dzień -10, , 2,5kg na godzinę. znowu już jest u mnie -21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1651 25.01.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Z zainteresowaniem czytam Wasze spostrzeżenia i walke z zimnem przy pomocy pieca HT. Też mam taki i przez niego nie spie już od początku zimy. Co chwila coś trzeba poprawić i obserwować. Brakuje chyba tylko okreslenia, jakie mają być nastawy przy wietrze o prędkości 6m/s, czy 8, 10 itd. Roboty przy tym ciągle pełno. Macie rację p. Tomasz - nieoceniony. Bez niego bym juz podpalił ten wynalazek. Może sie jednak ułoży. W końcu jeszcze kilka miesięcy zimy. Koszty palenia peletem przeszły moje najczarniejsze obawy.Na bieżąco, proszę o poradę, jaki parametr mam zmienic gdy się paliwo nie dopala? Cały czas mam obawy, co pocznę, gdy zdarzy się jakaś awaria. za oknem -20. brr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 25.01.2010 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 proszę o poradę, jaki parametr mam zmienic gdy się paliwo nie dopala? Sorry, że Ci nie doradzę - sam mam styczność z tym kociołkiem dopiero od 4-ch miesięcy. Zresztą u mnie jest odwrotnie - prawdopodobnie za duży ciąg kominowy powoduje zbyt mocne wypalanie pelet... Zresztą jak jesteś "pod opieką Tomka", to z pewnością większość moich sugestii jest już wypróbowana. Jedną jednak chcę przytoczyć. Otóż jakiś czas temu w pobliskiej hurtowni kupiłem na spróbowanie 2 worki pelet opisane jako Transbud Reda. Dzisiaj rano wrzuciłem je nie zmieniając dotychczasowych nastaw (dotąd palę Barlinkiem). Po powrocie z pracy zastałem kociołek z zerwaną zawleczką a w palniku jeden wielki spiek. Po jego usunięciu i naprawie zawleczki próbowałem "to" rozpalić, ale po godzinie eksperymentów poddałem się i opróżniłem zasobnik pozbywając się resztek tego "peletu" oraz kilku sporych garści pyłu. Po telefonie do Transbudu usłyszałem, że nie mają już tego opału i ... mieć nie będą. Nauczka dla mnie na przyszłość to brać tylko sprawdzony opał i nie sugerować się ceną (choć akurat ten pelet najpierw kosztował 700 zł a kilka dni później już 870 zł). Jeszcze w tym tygodniu załatwiam sobie odbiór kilku worków owsa i ruszam śladem Budka, bo strach obecnie patrzeć na stos ubywających zapasów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 26.01.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Z zainteresowaniem czytam Wasze spostrzeżenia i walke z zimnem przy pomocy pieca HT. Też mam taki i przez niego nie spie już od początku zimy. Co chwila coś trzeba poprawić i obserwować. Brakuje chyba tylko okreslenia, jakie mają być nastawy przy wietrze o prędkości 6m/s, czy 8, 10 itd. Roboty przy tym ciągle pełno. Macie rację p. Tomasz - nieoceniony. Bez niego bym juz podpalił ten wynalazek. Może sie jednak ułoży. W końcu jeszcze kilka miesięcy zimy. Koszty palenia peletem przeszły moje najczarniejsze obawy. Na bieżąco, proszę o poradę, jaki parametr mam zmienic gdy się paliwo nie dopala? Cały czas mam obawy, co pocznę, gdy zdarzy się jakaś awaria. za oknem -20. brr. Krzysiek1651 popdaj ustaiwenia pieca to coś może poradzimy, głównie chodzi o czas podawania i przerwy paliwa oraz obroty dmuchawy.tymi trzema parametrami głównie reguluje się ilość spalanego paliwa. może trzeba skrócić czas podawania paliwa albo wydłużyć czas postoju. napisz ile Ci pali i ile metrów ogrzewasz. Wosto palet z rumi od p. Krauzego z czystym sumieniem mogę polecić. pisałeś że poszło Ci prawie 5t, to dużo ale to też pierwszy sezon grzewczy. ja spaliłem jak narazie chyba z 3 t peletu i 600 kg owsa, ale to muszę sprawdzić (policzyć). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 26.01.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 podaje moje nastawy (sam pelet ,ale chyba jak budek72 kupie owies) bo zbankrutuje tryb pracy 0 algorytm pracy 2 histereza 2 temp.zał. pomp 35 czas pracy podajnika 8 czas pauzy podajnika 30 wzrost obrotów dmuchawy w trakcie podawania 2 Piec temp zadana 55 !!! czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 10 krotność podawania 1 czas oczekiwania w podtrzymaniu 10 obroty dmuchawy (w stanie praca) 1 obroty dmuchawy w podtrzymaniu 0 czas odłączenia pompy CO 10 czas przesypywania paliwa 1 Budek72 pytanie do Ciebie i kogos kto tez tak moze miał ciagle od 2tyg po Swietach grzalem i mieszałem w ustwieniach i nie moge dojsc do tem zadanej na piecu oczywiscie jak ustawie wlaczanie Pompy Co od np.50 to ok dojdzie do 50 ale pozniej dogrzewa maksymalnie 3-4stopnie i leci w dol nawet 10stopni!!! czy tak ma byc , wiem Budek72 ze nie mieszkam wiec dom wyziebiony ale woda w instalacji chyba przez 2tyg sie ogrzala....wiec czemu on nie dochodzi pozaym mam 25KW wiem troche za duzy do mojej kubatury ale tym bardziej powienien ostro grzac okolo ( mam dom około 160m + 44 garaż) cały dol okolo 78 m ogrzewanie poglogowe + garaz podlogowka +1duzy grzejnik w garażu GORA 6 grzejnikow + podglogowka w holu i 2 lazienki - czy wlacze na rozdzielaczach wszytkie obiegi czy tylko grzejniki jest to samo ani nie spada zuzycie ani temp na piecu nie dochodzi do temp zadanej Instalacji ma 2 rozdzielacze z kapilarem na dole i gorze petle od podlogowki ....??? co moze byc BUdek72 jakie miales spalanie na poczatku - dom mam ocieplony styropianem 15 _gazobeton 24 ale tylko z przody i z tyłu boki nie dokonca sa ocieplone pozatym nie jest zaciagniety styropian klejem, ale pisze jako ciekawostke , wiem ze uciekla cieplo ACHA mam ocieplone poddasze welna 15+10 i folia i KG ...co jeszcze nie wiem spalanie mam 60-70kg caly czas pelletu - nie probowalem mieszanek z owsem ani nic innego - kupilem nawet ekogroszek ale narazie widze ze jest mokry to go susze ale to ostatecznosc - dobrze ze jeszcze nie mieszakam i testuje ale na nastepna zime bede juz pomieszkiwal ale CO Z TYM SPALANIEM - czy to napewno ma tak byc ????? Czy da cos sterownik pokojowwy - bo generalnie przez te 2tyg w domu bylo okolo 20stopni ale jak pisalem nie mieszkam i chcialbym generalnie tylko + temp np 10 utrzymywac a nie 20-30 jak ustwic piec na minimalne spalanie i temp ..??? 1 pytanie jeszcze o palnik - jak u was wyglada jak sie pali pellet lub owies widzicie go lekko wychodzacego żar ,czy bardziej w palniku jest 2 pytanie czy po 24g palenia tworzy sie wam kopczyk z popiołiem i czy go usuwacie czy nie bo zauwalym ze zmienjsza on wylot z palnika płomienia i czy tak ma byc czy moze ten popiol sie musi tworzyc na koncy palnika bo mi sie tworzy zaraz po zadzaszeniu palnika ....wiem ze to pewnie kwesta ustawien i podawania paliwa PS PO 2tyg grzania wylaczylem piec i co sie okazalo , po 3dniach chcialem odpalic Piec a on nic zawleczki zrywal , Pan z HT przyjechal zoabczyl nic nie zrobilismy bo strasznie "zgrzytalo" na drugi dzien Pan z HT przyslal serwis i okazalo sie ze mialem za krotki ślimak...podobno w 1 werscjach tak bylo i mialem przerwe miedzy palnikiem a slimakiem jakies 6cm przerwy i jak wygasl piec to pellet napecznial i twardy jak skalal sie zrobil.....ale palnik nie byl w najgorszym stanie nagar byl ale nie zaduzy , pozatym pale pelletem NN, po wymianie slimaka od piatku pali sie ok ale jak pisalem to spalanie dzisiaj lub jutro ma sie zjawic u mnie Pan z HT obadac ustewienia...pozdrawiam i czekam na sugestie WALCZYMY DALEJ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 26.01.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 benik , z moich spostrzeżeń wydaje mi się że lepiej podciągnąć temp na kotle (obecnie mam chyba 63 przy takich mrozach) i grzać bardziej gorącą wodą niż mieć ustawione np 55. wydaje mi się że przy wyższej temp lepiej i szybciej nagrzewa się wtedy dom. obecnie teraz mam ustawioną temp zał CO chyba na 52stop, temp minim CO 50stop. myślę że czas oczekiwania w potrzymaniu też mógłbyś wydłużyć do 20-30 minut.podczas włączenia pompy CO woda w kotle spada do ok 48-50 stop, ale po kilkunastu minutach jest z 56-58 i tak się trzyma. jeszcze co do Twoich ustawień, spróbuj jeszcze ustawić went na 0 praca i podawanie(wzupełności powinno wystarczyć), czas pauzy podajnika na 20s (nie wiem czy możesz ustawiać co do 1s czy w 10s), ewntualnie do 7s czas podaw. paliwa.z tego co wiem dobrze jest jak widać trochę palącego się paliwa (płomień nie może być za głęboko w palniku). na pewno przy braku całkowitego ocieplenia i w pierwszym sezonie będzie więcej palił. u mnie w zeszłym roku było chyba podobnie 50-60kg (co prawda teraz przy -20 noc i -10 dzień też tyle pali do 60 kg) z tym że jest prawie pewne że przy paleniu owsem będzie więcej pali bo jest mniej energetycznym paliwem i czekam na nowszy soft oraz chyba wymianę went na went z przysłoną. poniżej zdjęcie z palenia się owsa, jak widać płomień sięga ok 50-60% odległości do ścianki pieca, a przy paleniu peletami sięgał prawie do samej ścianki. http://img25.imageshack.us/img25/8241/kopia090120102331.jpg zastanawiam się również czy poprostu te piece może są tak paliwożerne , jak rozmawiam ze specami to wszyscy twierdzą że za dużo trochę pali, ale jak na razie nie udało się osiągnąć mniejszego spalania. trochę chaotycznie napisałem ale myślę że w miarę jasno benik co do "kopczyka " na palniku, raczej nie powinnien się robić, może kiepskiej jakości pelet (dużo kory) i robią się spieki. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 26.01.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 jeszcze dwa krókie filmiki1. palenie sie pelet http://img522.imageshack.us/img522/5508/12012010pele.mp4 2. palenie owsa2-pelet1 http://img696.imageshack.us/img696/4192/09012010owies2pele1.mp4 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 26.01.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 benik , z moich spostrzeżeń wydaje mi się że lepiej podciągnąć temp na kotle (obecnie mam chyba 63 przy takich mrozach) i grzać bardziej gorącą wodą niż mieć ustawione np 55. wydaje mi się że przy wyższej temp lepiej i szybciej nagrzewa się wtedy dom. obecnie teraz mam ustawioną temp zał CO chyba na 52stop, temp minim CO 50stop. myślę że czas oczekiwania w potrzymaniu też mógłbyś wydłużyć do 20-30 minut.podczas włączenia pompy CO woda w kotle spada do ok 48-50 stop, ale po kilkunastu minutach jest z 56-58 i tak się trzyma. jeszcze co do Twoich ustawień, spróbuj jeszcze ustawić went na 0 praca i podawanie(wzupełności powinno wystarczyć), czas pauzy podajnika na 20s (nie wiem czy możesz ustawiać co do 1s czy w 10s), ewntualnie do 7s czas podaw. paliwa.z tego co wiem dobrze jest jak widać trochę palącego się paliwa (płomień nie może być za głęboko w palniku). na pewno przy braku całkowitego ocieplenia i w pierwszym sezonie będzie więcej palił. u mnie w zeszłym roku było chyba podobnie 50-60kg (co prawda teraz przy -20 noc i -10 dzień też tyle pali do 60 kg) z tym że jest prawie pewne że przy paleniu owsem będzie więcej pali bo jest mniej energetycznym paliwem i czekam na nowszy soft oraz chyba wymianę went na went z przysłoną. poniżej zdjęcie z palenia się owsa, jak widać płomień sięga ok 50-60% odległości do ścianki pieca, a przy paleniu peletami sięgał prawie do samej ścianki. http://img25.imageshack.us/img25/8241/kopia090120102331.jpg zastanawiam się również czy poprostu te piece może są tak paliwożerne , jak rozmawiam ze specami to wszyscy twierdzą że za dużo trochę pali, ale jak na razie nie udało się osiągnąć mniejszego spalania. trochę chaotycznie napisałem ale myślę że w miarę jasno benik co do "kopczyka " na palniku, raczej nie powinnien się robić, może kiepskiej jakości pelet (dużo kory) i robią się spieki. pozdr Witam no niestety ale kurcze troszke zaczynam sie wkurzac jak Wosto niby polecane piece HT i wlasnie ten palnik dedykowany specjalnie pod pellet wiec powienien spalac mniej albo tyle samo niz u konkurencji ale ja mysle ze troszke to my jestesmy testerami firmy HT oni oby zagladali na to forum moze cos doradza i poprawia i mam nadzieje ze nam tez wymienia np palnik jak bedzie nowszy model ale co do ustawien to moge co 1s wiec mam nowszy soft dalej mam takze zasłone na wentylatorze ale przyslaonieta na 3/4 co do kopczyka to faktycznie tez tak myslałem ze za duzo jest zanieczysczony pellet ,ale cos zostalo mi pare workow wiec musze go spalic ale przy tym spalaniu nie ma problemu - ale musi cos byc z tym spalaniem .....inne firmy i piece pala 10kg conajmniej MNIEJ.....niepiszac i piecach z retorta obrotowa i spalaja na tym pellet....i dziala bez zarzutu , ale wiadomo ile piecow tyle teori , OK piszesz ze mam podciagna tem nawet mialem 65 ale coz z tego jak on do niej nie dochodzi , pozatym parametr w podtrzymaniu wydluzyc ale ok ale nie zaobserwowalem podtrzymania ....bo piec nie doszedl do temp zadanej. MOze razem z serwisem HT dojdziemy do jakis wnioskow. Wrzuce moze pozniej jakies zdjecie bo zs pracy niemoge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 26.01.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 http://img9.imageshack.us/i/palnikpopiol1.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 26.01.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 budek72 czy mi sie wydaje czy ja mam dluzszy wylot z palnika .....moze jednak cos zmieniaja z tymi palnikami ty kupowales na poczatku roku 2009 ja w czerwcu 2009 ? mam nadzieje ze zmiane obejmuje tylko ten wylot do popiołu.WIem ze Wosto mial takze bez zaslepki na silniczku dmuchawy Ja ja mam.Ale niemam strażaka na rurze a teraz piece to maja ale mozna to zmienic ,ale narazie to nie jest najwazniejsze dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.01.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Do zainteresowanych - czekam z niecierpliwością na zawirowywacz do kociołka od kolegi. Zwiększymy troszkę wymianę ciepła. A do Łężyc się wybiorę z czyścikiem dla testu, mam nadzieję że jeszcze w tym tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 26.01.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 budek72 czy mi sie wydaje czy ja mam dluzszy wylot z palnika .....moze jednak cos zmieniaja z tymi palnikami ty kupowales na poczatku roku 2009 ja w czerwcu 2009 ? mam nadzieje ze zmiane obejmuje tylko ten wylot do popiołu.WIem ze Wosto mial takze bez zaslepki na silniczku dmuchawy Ja ja mam.Ale niemam strażaka na rurze a teraz piece to maja ale mozna to zmienic ,ale narazie to nie jest najwazniejsze dla mnie. benik na bank masz dłuższy wylot, ciekawe.... zaślepke na silniczku mam i strażaka też, ale to dlatego że komin jest niżej niż kalenica. co do popiołu to rzeczywiście go dużo, może przez to że tak długii jest ten wylot. moim zdaniem za głęboko pali się w palniku no i went masz na 0. u mnie całkiem inaczej to wygląda, płomień wychodzi całym palnikiem. pozdr PS. spróbuj ustawień 10-11/20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 26.01.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 benik to jest Twój palnik http://img4.imageshack.us/img4/9253/palnikpopiol1.jpg to jest mój (podczas spalania pelety) http://img85.imageshack.us/img85/3252/260120102422.jpg na oko widać różnice w płomieniu, wygląda jakby dmuchawa była ustawiona na wyższe obroty, ale podejrzewam że to przez ten kopczyk płomień uchodzi tylko w górnej części palnika. nie ma problemu też z temp kotła gdy chodzi pompa CO podciaga ładnie do zadanej. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 26.01.2010 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Wosto pisałeś że poszło Ci prawie 5t Jeśli tak to ująłem - sorry. Moje zapasy na sezon zimowy to 5 t, a poszło z tego "z dymem" ok. 3,2 t. Trochę jeszcze mam, ale wiem, że nie starczy do końca zimy ... i to mnie boli, bo okazuje się, że 5t x 800 zł czyli 4.000 zł na sezon to za mało ... Co do zużycia, zaglądam również na inne wątki (szczególnie na Granpala z racji podobieństwa, jest też wątek o zużyciu pelet) i wydaje mi się, że problem sporego zużycia opału to nie tylko nasz kłopot. Sporo jednak zależy od pogody - użytkownicy kociołków innych producentów również narzekają teraz na podobne "przepały". Jeśli chodzi o rocznik mojego kociołka - mam z tej samej "epoki" co Budek. Wentylator fabrycznie nie miał przesłony (dzięki Tomkowi teraz już ma) a palnik jest krótszy. Benik, pisałeś, że miałeś za krótki ślimak i to było powodem nagaru. Dokąd powinien sięgać ślimak po odstawieniu zasobnika i obudowy ślimaka? Powinien kończyć się równo ze "swoją" obudową czy wchodzi do kotła (do palnika)? Pozdrawiam. P.S. Ciekawe czy producent HT myśli o wyposażeniu kotła w sterownik PID ( i czy będzie można go zmodernizować u nas)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 26.01.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 podliczyłem spalanie kotła, dzisiaj akurat mijają równo 4 miesiące jak odpaliłem piec, peletu poszło mi 3,5t i prawie 600 kg owsa (od 9 stycznia). ciekawe ile jeszcze pójdzie z dymem..... pozdr PS. Wosto czyli rozumiem że inne kotły też obecnie dużo przepalają, przy takich mrozach rzędu 50-60 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 27.01.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Wosto pisałeś że poszło Ci prawie 5t Jeśli tak to ująłem - sorry. Moje zapasy na sezon zimowy to 5 t, a poszło z tego "z dymem" ok. 3,2 t. Trochę jeszcze mam, ale wiem, że nie starczy do końca zimy ... i to mnie boli, bo okazuje się, że 5t x 800 zł czyli 4.000 zł na sezon to za mało ... Co do zużycia, zaglądam również na inne wątki (szczególnie na Granpala z racji podobieństwa, jest też wątek o zużyciu pelet) i wydaje mi się, że problem sporego zużycia opału to nie tylko nasz kłopot. Sporo jednak zależy od pogody - użytkownicy kociołków innych producentów również narzekają teraz na podobne "przepały". Jeśli chodzi o rocznik mojego kociołka - mam z tej samej "epoki" co Budek. Wentylator fabrycznie nie miał przesłony (dzięki Tomkowi teraz już ma) a palnik jest krótszy. Benik, pisałeś, że miałeś za krótki ślimak i to było powodem nagaru. Dokąd powinien sięgać ślimak po odstawieniu zasobnika i obudowy ślimaka? Powinien kończyć się równo ze "swoją" obudową czy wchodzi do kotła (do palnika)? Pozdrawiam. P.S. Ciekawe czy producent HT myśli o wyposażeniu kotła w sterownik PID ( i czy będzie można go zmodernizować u nas)? HEj witam wczoraj po utawieniach i testach Pana z HT jak Budek72 nakazal Pan zostawil narazie ustawinia na 10/20 zobaczym co bedzie zasypalem do zbiornika w razie czego moje ostatnie 80kg pelletu...HEHEH bo 60kg moze na 24godziny nie wystarczyc ale okaze sie dzisiaj kolo 20 , pozatym Wosto rozmawialem w Twojej sprawie nagaru i na potwierdzilo sie ze moze to byc spowodowane tym krotkim slimakiem , wiec moze skontaktuj sie z serwisem i niech Tobie wymienia tylko nie wiem czy on musi az do palnika dochodzic bo nie widzialem ale wydaje sie ze tak az do poczatku palnika bo mowili ze ten krotki jest o 8=10cm za krotki !!! Wosto napisz bo śledzisz te watki ile ludzie spalaja np. na tym Granpalu albo innych 50-60kg ?? pelletu , nie wiem ja zwalam narazie na to ze dom nie ocieplony do konca i mam troszke m2 na dole okien u siebie , pozatym wczoraj jak byl HT to mial termometr na podczerwien i sprawdzilidmy sciany i mialy roznie 7stopni ,12 i wiecej roznie napewno dom wyziebiony ale kombinuje moze sterownik pokojowy kupie zeby utrzymywac np 10stopni to moze piec nie bedzie tak czesto wlaczal pomp itd sam nie wiem co jeszcze. Moze Pan Tomek cos pomoże "Mały" poradzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 27.01.2010 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam ponownie.Benik - dzięki za sugestię. Dzwoniłem do producenta i ten potwierdził moje obawy. Mam również za krótki ślimak i to jest przyczyną powstawania nagaru.Prawidłowy ślimak po rozłączeniu z kotłem powinien wystawać ok. 100 mm i tyle wchodzi do kotła; u mnie nic nie wystaje.Na dniach serwis ma załatwić tą sprawę.Co do spalania. Ja u siebie zasypuję tylko po 1 worku pelet z obawy o tworzący się nagar (jak zerwie zawleczkę trzeba opróżnić cały zasobnik) i dlatego wiem dokładnie ile mi spala. Ostatniej doby (temp. już nie tak ekstremalne) spalił 40 kg/dobę. To nie mało ... z tym, że np. w kociołkach Kostrzewy już kilka osób skarży się na podobne zużycie. Zdarzają się też eksploatujący Granpala, choć tam udziela się producent (AK) i raczej zadowoleni użytkownicy. Wszędzie jednak radzą prawidłowo dobrać nastawy no i warunki w kotłowni (szczególnie nawiew czyli "zetka"). Podejrzewam, że i u siebie coś jeszcze mogę poprawić, ale za to się wezmę już po wymianie ślimaka.Pozdrawiam.P.S. Sterownik pokojowy dużo daje - sam to doświadczyłem gdy działał nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 27.01.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Hej WItam Wosto ja dzisiaj po 19 bede jeszcze mial od serwisu HT pellet Barlinka 60kg zasypie i zobaczymy ile zpali czy to tez wina pelletu moze , bo faktycznie kalorycznosc ma znaczenie jak pisaliscie , poza tym jesli dalej bedzie tak palil to jednak poszukam owsa i pomieszam 2:1 jak Budek72 i zobaczymy ale narazie do konca tygodnia pojade na pellecie , wiem ze chyba trzeba dmuchawe wlaczyc na wieksze obroty na mieszance pelletu i owsa co wiecej nie wiem trzeba potestowac , pozdrawiam Super ze udalo sie z tym slimakiem mam ndzieje ze nibedzie sie robil nagar , daj znac jak wymienia i jak wyjda testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 27.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 qrcze , to u mnie może być to samo, bo jak czyściłem ostatnio palnik to widziałem ślimak, ale chyba nie wchodził do pieca tylko kończył się równo z nim. co prawda nie mam problemu z paleniem pelety ale może przy paleniu owsem będzie lepiej (bo robią się spieki).w tym tygodniu ma być u mnie serwis HT to się wyjaśni. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts