wnd28 16.01.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 WitamMam taki problem. Mam działke znajdujaca sie po prawej stronie drogi. Za moja sa jeszcze dwie działki, którym dalem słuzebnosc 3m. Po lewej stronie drogi najpierw jest szkoła z budynkami oraz boisko, następnie około 8 działek z czego tylko dwie zabudowane. Właściciele tych działek maja służebność od gminy 8m.Chce podzielić działkę na mniejsze części (które zamierzam sprzedać), jednak muszę ustanowić jakąś drogę dojazdu. Drogi o której wspomniałem na początku nie ma na mapach ani w planie zagospodarowania.Moje pytanie 1 Czy zrobić swoja prywatna drogę do moich działek po prawej stronie obecnej drogi (muszę 8m.) jeżeli tak, jakie obowiązki będą na mnie spoczywać jako właściciela drogi. Jeżeli tak zrobię może się okazać, że sąsiedzi z lewej strony drogi nie będą mieli jak dojechać do swoich posesji ,co wtedy ja im nie dałem żadnej służebności.? 2 Czy może wystąpić do gminy o służebność 4m dla moich działek (ja dam gminie służebność 4m ,a gmina mi 4m.), i jak wtedy będzie wyglądać opieka nad droga, koszty wiadomo po połowie, ale czy gmina może coś zrobić bez mojej zgody a później wystawić mi rachunek np. za utwardzenie, odśnieżanie itp. Co w takiej sytuacji będzie ze służebnością która ja dałem sąsiadowi za mną 3m.? 3 Czy sprzedać gminie 4m na drogę gminną.Teren gminu kończy się przed boiskiem czyli jest to jakieś 1/3 długości mojej działki , więc trzeba by było dogadać się z resztą właścicieli po lewej stronie istniejącej drogi, żeby zrobić drogę gminna wzdłuż wszystkich działk, a będzie to trudne ponieważ już miałem przejścia z sąsiadami. Chyba, że macie inne rozwiązanie . Wiadomo z gminą nikt nie chce walczy bo później problemy będą stwarzać a mam zamiar tam się pobudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnd28 18.01.2010 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 18.01.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 A pytałeś w gminie czy zechcą odkupić? U nas niestety nie chcą, brak pieniędzy na wykup, a przede wszystkim na utwardzenie i utrzymanie. Jak prywatna to właściciel musi się martwic o wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnd28 18.01.2010 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 o wykup nie pytałem (z tego co sie orientuje i tak gmina nie ma pieniędzy) ale pytałem o wspólna drogę, czyli po połowie po 4m każdy. Odpowiedział , że muszą sie zastanowic czy to za bardzo ich nie obciąży(chodzi o utrzymanie drogi).Obecnie droga gminna jest na terenie szkoły pomiędzy domami nauczycieli (radne gminy) do tej drogi nie ma dojazdu z drogi publicznej.Wygląda mi to na małe kombinacje . Teren gminny o którym mowa na mapie istnieje jako " nieużytek rolny gminy" wiec nie jest to droga. Dziwnie to wszystko wygląda. Wójt cały czas wstrzymuje się z budowa parkingów i drogi wew. gminy (dojazd do szkoły) czeka na mój ruch. Nie wiem co robić jeżeli zrobię swoja drogę działka budowlana zmniejszy mi się w szerokości o 8m a jest to kawałek terenu. Jak by to prawnie wyglądało jak bym postawił na swojej drodze szlaban z informacja ze jest to "droga prywatna wstęp wzbroniony" , czy w takiej sytuacji również bym ponosił koszty np. odszkodowań za uszkodzenie auta ktore tam wjechało itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 30.01.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 My robiliśmy scalenie i podział gruntów z sąsiadami i miasto odkupiło od nas drogi i jesteśmy zadowoleni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 01.02.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ja razem z innymi właścicielami chcieliśmy oddać drogę gminie za darmo ale niestety gmina drogi nie przyjęła. Generalnie z drogą prywatną są same problemy i nie widzę żadnych + tak samo jak nie wiem dlaczego gmina miała by za taką drogę zapłacić. Później przecież gmina będzie ponosiła tylko z tego tytułu koszty - więc jaki ma w tym interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 04.02.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ja razem z innymi właścicielami chcieliśmy oddać drogę gminie za darmo ale niestety gmina drogi nie przyjęła. Generalnie z drogą prywatną są same problemy i nie widzę żadnych + tak samo jak nie wiem dlaczego gmina miała by za taką drogę zapłacić. Później przecież gmina będzie ponosiła tylko z tego tytułu koszty - więc jaki ma w tym interes. u nas drogi wykupili jak pisałam wyżej a wydaje mi się że z tego powodu żeby był porządek komunikacyjny, nie było żadnych służebności dróg, problemu z położeniem mediów i drogi były przejezdne dla całego osiedla które powstaje ( na starych osiedlach bywają uliczki ślepe ), cały nasz nowo wydzielony teren będzie też przez miasto uzbrojony w tychże drogach , my( właściciele podzielonych gruntów ) w tym partycypujemy poprzez opłaty adiacenckie które po wybudowaniu całej infrastruktury ( włącznie z oświetleniem ulic , chodnikami które powstana ) będziemy ponosić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts