Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny w 2010...

n_owicjusze

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczow :D !!! Jestesmy po slowie z kilkoma ekipami na SSO bez stanu zerowego(to juz mamy :lol: ). Ceny wachaja sie od 35tys do 56tys z wiezba (wszystkie ekipy sprawdzone i polecane przez innych :D )...Budowa w okolicach Wroclawia,dom o pow 160 m2...i totalnie nie znamy obecnych realiow cennowych...dlatego bardzo bylibysmy wdzieczni za jakies wskazowki w tym temacie. Jakie ceny panuja w chwili obecnej??? Z gory dziekujemy za pomoc!!!

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceny różne i różniste :wink: U nas, pod Gdańskiem jedna ekipa za sso od wbicia łopaty do więźby włącznie wołała 42.000 ,druga bez więźby 39.000. Teraz wahamy się pomiędzy dwiema innymi . Jedna robi wszystko od zdjęcia humusu, poprzez schody, balkony, taras do pokrycia dachu dachówką z wszystkimi pracami dekarskimi za 48.000 a druga chce za to samo 50.000

http://www.archeton.pl/projekt-domu-aga-471-9-opisogolny-8acd3b30223cb2e661031599bab34cf8

jak widać domek niezbyt duży

Witam wszystkich forumowiczow :D !!! Jestesmy po slowie z kilkoma ekipami na SSO bez stanu zerowego(to juz mamy :lol: ). Ceny wachaja sie od 35tys do 56tys z wiezba (wszystkie ekipy sprawdzone i polecane przez innych :D )...Budowa w okolicach Wroclawia,dom o pow 160 m2...i totalnie nie znamy obecnych realiow cennowych...dlatego bardzo bylibysmy wdzieczni za jakies wskazowki w tym temacie. Jakie ceny panuja w chwili obecnej??? Z gory dziekujemy za pomoc!!!

Witaj wszystkich .n_owicjusze dbiegam od zapytania ale również na wiosnę chcę rozpocząc budowe w okolicach Wrocka i będę wdzięczny za namiary na firmy które już są sprawdzone .Mój adres kuba176@wp.pl.Z góru dziękuję i zyczę powodzenia :D :D

Ja już mam podpisną umowę i od wbicia łopaty po konstrukcję dachu (więźba) zapłacę 25000zł, wyceny jakie miałem sięgały od 24 tys do 37,5 tys. zł. Szukałem ekip których szef-murarz pracuje na budowie, a nie siedzi za biurkiem i kieruje za niego swoimi pracownikami na kilku budowach. Jestem po kilku wycenach położenia dachówki i ocieplenia wełną (dach 290m2) i ceny wynoszą od 11,5 tys do 13,5 tysiąca za samą dachówkę, ocieplenie wełną i filia od 11 zł za metr do 15 zł za metr ocieplenia. Moj domek to http://pprojekt.pl/projekt350-aneta,opis.html. Buduję w kujawsko-pomorskim okolice Włocławka.

My również "po słowie" i ceny mamy od 39.000 za SSO do 80.000 za SSZ. Tak więc ceny są kompletnie rozstrzelone.

Będziemy jednak trzymali się ekipy która zamknie się w okolicach 45-50.000 za SSZ i będzie "sprawdzona".

Pozdrawiamy z okolic Łodzi! :)

Witam,

ja tez pozdrawiam z okolic Łodzi:-)

Własnie chcę rozpocząc rozbudowę i "walczę" z wykonawcami... Ale juz na etapie ofert nie mogę się z nimi dogadać.... Ja rozbudowuje dom - łacznie dodatkowo 130 m2 powierzchni. Nie mam pojęcia, ile będą krzyczeć za cos takiego, na razie wszystko "rozstrzelone", niekompletne... i w ogóle... Możesz pomóc - ile wyjdzie Ci 1 m2? A jak z kosztami materiałów? Jak rozumiem ceny powyżej to sama robocizna?

A moze masz namiary na jakiegos sprawdzonego wykonawcę?

Będę wdzięczna za info, jakby co moge podac priva.

pozdrawiam

mnie wczoraj architekt zastrzeliła kwotą 70 tys za SSZ - jestem w szoku, ale może czas się otrząsnąć i uznać, że to cena realna za SSZ? co myślicie? domek mały - 128 m2 - prosty, dach dwuspadowy, żadnych udziwnień w stylu balkony, lukarny, wykusze itp.

Sporo,mozna spokojnie wybudowac za 30K

My rozpoczynamy budowę na wiosnę, dostaliśmy wycenę za SSO od 45 tys - ekipa górali z polecenia, po przez 75 za to samo - tez sprawdzona ekipa, aż do 95 - firma z Krakowa, przy czym pierwsza wycena była tą najwyższą, więc się załamaliśmy, ale po przeczytaniu forum zaczęliśmy spokojnie szukać dalej i znaleźliśmy. Oczywiście są to ceny za samą robociznę, ta najniższa nie zawiera koparki.

My również "po słowie" i ceny mamy od 39.000 za SSO do 80.000 za SSZ. Tak więc ceny są kompletnie rozstrzelone.

Będziemy jednak trzymali się ekipy która zamknie się w okolicach 45-50.000 za SSZ i będzie "sprawdzona".

Pozdrawiamy z okolic Łodzi! :)

Witam mam kolegę,któremu zacząłem wykończenie [k-g] dom ok 150m2,parter,

postawienie wyszło 25tys -bez dachu ,dach 18tys

jutro porobię foto do wglądu .kontakt mam z brygadą .

pozdrawiam .

SZUKAJCIE A BĘDZIE WAM DANE! :p

My za domek 117m pow. użytkowej + 35 piwnica + 36 garaż w podpiwniczeniu mamy wyceny od 40 tys do 50, drożej się nie zdarzyło, ale i tak boli bo w większości wycen to tylko z konstrukcją dachu ale bez pokrycia :-?

Teraz rozglądamy się jeszcze za ekipami na poszczególne etapy i za stan zero, w naszym przypadku to:

- roboty ziemne, wytyczenie budynku

- wykopy, wykonanie fundamentu i piwnicy

- izolacje, instalacje + zabezpieczenie całości na kilka miesięcy

Ceny od 10500 do 14000

Wszystko to okolice Krakowa

Cześć

Jesli chodzi o ceny z podkarpacia to rozbiezności są równie wielkie jak w innych czesciach Polski.Można znależc ekipe i za psie pieniądze i za naprawde duże sumy.W naszym przypadku majster za stan surowy bez dachu weźmie 35 tys. dom ok. 180 m2 ze stropo-dachem.Czy to dużo czy mało nie wiem ale ważne że majster dobry,sprawdzony i z doświadczeniem.Oczywiście standardowo umowa, tak na wszelki wypadek.Była tez inna opcja firma budowlana za 50 tyś ale zrazili nas bo za bardzo cwaniakowali i robili fochy.W takim przypadku nawet za darmo bym ich nie wziąła bo nie wyobrażam sobie aby ktoś obcy na mojej budowie panoszył sie ze swoją wizją. :)

pozdrawiam

My mamy trzy oferty na SSO:

1. ok. 60-62 tys. (robocizna) - tutaj jednak część prac jest w naszej gestii - humus, zasypanie.

2. 65 000 zł (robocizna).

3. 195 000 zł (robocizna i materiały wg projektu), z czego 35 000 stan zero ( w tym 10 tys. robocizna), parter tyle samo, 32600 strop, 20600 poddasze, 60000 kompletny dach z oknami dachowymi, kominy, orynnowanie. Brakuje czegoś jeszcze - nie wszystko zdążyłam zapisać.

Kształt domu dość prosty, z garażem dwustanowiskowym, ale w środku jest trochę skomplikowany (antresola - czyli podciągi, konstrukcja dachu z płatwiami stalowymi bo dach bezokapowy, słupy stalowe).

- powierzchnia użytkowa - 177,19 m2,

- kubatura 1094,94 m3

- powierzchnia całkowita 228,45 m2

Pierwsza ekipa polecona i sprawdzona u koleżanki. Druga sprawdzona i niekoniecznie wszystko dobrze wyszło, więc nie miałabym chyba zaufania. Ta ostatnia wycena pochodzi od ekipy poleconej przez architektkę. Po wstępnych analizach wydaje się, że oferta jest rzeczywiście korzystna ( wychodzi 850 zł/m2, co przy budowaniu przez jednego wykonawcę z materiałami nie jest wysoką stawką - vide odpowiednie wątki na niniejszym forum). Jak sama zaczęłam liczyć koszt stanu zero i podzwoniłam po składach, betoniarniach itd., to wyszło mi, że ten etap będzie nas kosztował ponad 40 000 zł.

mnie wczoraj architekt zastrzeliła kwotą 70 tys za SSZ - jestem w szoku, ale może czas się otrząsnąć i uznać, że to cena realna za SSZ? co myślicie? domek mały - 128 m2 - prosty, dach dwuspadowy, żadnych udziwnień w stylu balkony, lukarny, wykusze itp.

Mieliśmy jeszcze wyższą wycenę za równie mały domek. Mamy jednak balkon i wykusz.

Forumowicze skutenczie wybili nam wykonawcę z głowy. Drugi wycenił sie na 10 tyś mniej :)

Ale kolejni już zeszli - jednak czekamy na ich szczegółowe kosztorysy.

Tak więc chyba cena, którą Ci zaproponowano, nie jest do końca "realna".

Buduję od jesieni zeszłego roku. Ekipa sprawdzona, koszt fudamnamentów i wszystkich murów to 40 tyś. Zamówiony mam porotherm niestety nie mogłem zdecydować się na dachówkę i niestety wczoraj skończyła się w Creatonie promocja. Koszt fundamentów to 35 tyś. Dom 182 metry plus 30 garażu.Budowa w okolicach Wrocławia.