Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ZEWNĘTRZNE na okno dachowe: opinie, montaż, rozwiązania - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam Veluxy z beżowymi roletami na zaczepy i żałuję.W czasie słonecznej pogody słońce pali niemiłosiernie.Taka roleta stanowi pewną ochronę, ale niewystarczającą.Nie wiem jak jest przy Fakro, ale przy Veluxach roleta całkowicie nieprzeźroczysta jest tylko w połączeniu z prowadnicami.Choć to rozwiązanie droższe.Z technicznego punktu widzenia zaczepy działają bez zarzutu.

Ja mam z zaczepami i z prowadnicami (FAKRO). Od strony południowej lub, gdzie słońce lubi długo zaglądać, to tylko z prowadnicami i sam materiał gruby, a od zewnątrz ze srebną folią odblaskową. To były moje doświadczenia z takimi roletami z blokowiska, z 6 m2 kuchni, która była od strony południowej - był dramat, a po zainstalowaniu takich rolet ze srebną folią odblaskową dało się w kuchni wytrzymać. Natomiast w innych miejscach (np. od strony płn) zwykłe z zaczepami i cienki materiał, ale nie przeźroczysty i jest OK. namawiam Cię do tego, bo niezależnie od okien połaciowych na strychu w upały i tak trudno jest wytrzymać.

Czesc,

Ja mam markizy zewnetrzne (taka drobna gietka siateczka w kolorze grafitowym) Fakro. Musze powiedziec ze sa rewelacyjne. Zaslaniaja swiatlo ale nie calkowicie. Widac przez nie co sie dzieje na dworze. Mozna sloncu "smiac sie prosto w twarz" :-) Ale to swiatlo nie grzeje. Temperatura w pomieszczeniu spada, nie razi, a jednoczesnie ma sie kontakt ze swiatem. Jedyny mankament to zeby je zaslonic, trzeba otworzyc okno, ale rolowanie chodzi bardzo gladko i jest proste.

Seredzcnie polecam. Mam na poludniowych i wschodnich oknach.

Anula

• 1 year później...
Czesc,

Ja mam markizy zewnetrzne (taka drobna gietka siateczka w kolorze grafitowym) Fakro. Musze powiedziec ze sa rewelacyjne. Zaslaniaja swiatlo ale nie calkowicie. Widac przez nie co sie dzieje na dworze. Mozna sloncu "smiac sie prosto w twarz" :-) Ale to swiatlo nie grzeje. Temperatura w pomieszczeniu spada, nie razi, a jednoczesnie ma sie kontakt ze swiatem. Jedyny mankament to zeby je zaslonic, trzeba otworzyc okno, ale rolowanie chodzi bardzo gladko i jest proste.

Anula

Cześć!

Napisz proszę czy masz markizy z 1% prześwitem czy z 10%

Właśnie noszę sięz zamiarem kupna lecz nie wiem które sąskuteczniejsze :o)

Pozdrawiam :D

• 1 year później...

Witam zastanawiam się nad zakupem rolety lub markizy zewnętrznej do okna fakro

Markiza zewn. kosztuje ok 200 pln

Roleta ponad 1000 zł a jeszcze z napędem i sterowaniem to mamy ponad 1500 zł

Czy ktoś posiada roletę Fakro typu ARZ i podzieli się opinią z użytkowania?

Czy warto wydać te pieniądze?

http://www.fakro.pl/htmli/137.php

:wink:

Czy ktoś posiada roletę Fakro typu ARZ i podzieli się opinią z użytkowania?

Czy warto wydać te pieniądze?

Ja mam otwierane recznie od strony poludniowej i zachodniej, co prawda jeszcze nie mieszkam ale roznica jest wyczuwalna. Na probe zostawilem kiedys rolety podniesione i temperatura byla jak w piekarniku, na drugi dzien byly zamkniete i bylo o niebo lepiej. Jedyny minus to zaciemnienie w pokoju.

• 5 months później...

Czy doczekałaś się odpowiedzi? Jakie sama kupiłaś?

Czesc,

Anula

Cześć!

Napisz proszę czy masz markizy z 1% prześwitem czy z 10%

Właśnie noszę sięz zamiarem kupna lecz nie wiem które sąskuteczniejsze :o)

Pozdrawiam :D

Kupiłem w październiku 2008 Fakro ARZ elektryczną.

Ponieważ cena montażu była wysoka ok 800 pln zamontowaliśmy sami.

Bardzo prosty montaż ok 2 h (oczywiście nie liczę czasu na podprowadzenie przewodów.)

Roleta działała ok 2 miesiące ale jak przyszły mrozy to był problem z uruchamianiem w końcu się zacięła (niestety na przy pełnym opuszczeniu)

I tu problem zgłosiłem w Fakro 05-01-2009 i do dziś serwis nie naprawił!!! :(

Obiecali wymienić na nową i czekam z ciemną klatką schodową.

Podobno jeszcze tydzień.

• 4 months później...
czy ktos uzytkuje rolety zewnetrzne w oknach polaciowych velux?bardzo prosze o opinie,jak sie to sprawuje mechanicznie,czy warto?planuje uzywac ich do ograniczania przegrzewania en sloneczna pokoju na poddaszu,w ktorym sa 3 okna ,zima ,chcialbym troche zatrzymac ciepla w srodku,warto miec te rolety zewnetrzne???

Osobiście jestem zwolennikiem żaluzji/rolet wewnętrznych - jest duży wybór. Zewnętrzne rolety w naszym klimacie nie za bardzo sprawdzają się zimą. Zasłaniasz na noc, popada trochę mokrego śniegu który zamarza - i z odsłonięciem ich musisz czekać do odwilży :cry:

Latem na mój gust za bardzo zaciemniają pomieszczenie. Poza tym są b. drogie, a w użytkowaniu mogą się stać przekleństwem.

pozdro

genesis

Czytalem uwagi teoretyczne,ale nie mam praktycznych opinii-jak sprawuje sie i dzialaja rolety zewnetrzne do Veluxow, ponadto prosze o wypoeidzi,dotyczace funkcjonalnosci wewnetrznych rolet zaslaniajaco-zaciemniajacych do veluxow.Bardzo dziekuje ,oczekuje praktycznych uwag.

JA licze,ze majac 3 okna velux w pokoju na poddaszu,zima ogranicze jego wyziebianie,a latem przegrzewanie sloncem.Co do rolet wew. raczej wiem,ze uzyskam zaslone,ochrone przed sloncem,ale nie przed utrata ciepla zima i mimo wszystko przegrzewaniem sie poemiszczenia,choc istotnie je zredukuje...Mam racje?

Czy faktycznie rolety zew. sie zacinaja zima i nie sa warte tych niemalych pieniedzy?

• 1 month później...
Dział nazywa się wymiana doświadczeń więc proszę was o doświadczenia związane z użytkowaniem rolet w oknach dachowych, chodzi o rolety zewnetrzne. Czy dzisiaj zdecydowalibyście sie ponownie ? Czy rolety są przydatne , czy też stanowią gadżet ? Czy macie sterowanie elektryczne i jak się to sprawdza ? Koszt rolet jest stosunkowo wysoki (katalogowo ok. 1000 za sztukę) więc będę wdzięczny za wasze uwagi.