Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ZEWNĘTRZNE na okno dachowe: opinie, montaż, rozwiązania - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

można zawsze do okien dokręcić takie plastikowe dyngsy i w momencie jak roleta będzie na dole dolną listwę rolety tam przytwierdzać...nie sądzę, żeby materiał był na tyle ciężki, aby przy 40% spadku przezwyciężyć bezwładność rolki i się rozwinąć...można też w razie czego zamontować blokadę do łańcuszka...są jeszcze systemy z prowadnicami lub z żyłkami po bokach dedykowane do okien dachowych.

• 1 year później...
Witam,

Czy jest możliwość zainstalować do okien dachowych VELUX rolet zewnętrznych innych niż firmy velux czytaj tańszych niż velux a spełniających podobne funkcje. Czy ktoś już rozpoznawał ten temat i może się podzielić doświadczeniami.

Pozdrowienia,

Facy.

Tak.

Ja kupowałem "zamiennik". Wyszło ok. 30% taniej.

Więcej informacji

http://www.kronmat.com/o1/htmlo1/3.php

Przy czym jest to link do producenta.

Ja kupowałem tu: http://www.velset.pl

• 2 years później...

Czy ktoś z Was ma może doświadczenie zarówno z markizami zewnętrznymi (materiał w formie drobnej siateczki) , jak i z roletami zewnętrznymi (aluminium) ??

Czy jest duża różnica w odbijaniu światła?

Zarówno markizy jak i rolety byłyby zewnętrzne (lepiej odbijają światło niż te wewnętrzne, no i szyba się nie nagrzewa), firmy Velux - bo takie mam okna (łącznie 6 dachowych)

1. Markizy - zacieniają/ odbijają światło w 73 %, koszt na wszystkie okna to jakieś 1600 zł (wersja manualna ). Wersja elektryczna - ok. 6600 zł, wersja solarna ok. 8650 zł.

Niestety zapomniałam spytać z czego są wykonane. Na ich stronie jest napisane, ze jest to materiał w formie siateczki.

2. Rolety - zacieniają w 100%/odbijają światło w 97% , dodatkowo izolują (plus 27%), redukują hałas deszczu itp., wykonane z aluminium.

Koszt na wszystkie okna - ok. 7400 zł (wersja manualna lub elektryczna), 11.200 zł - wersja solarna.

Rolety czy markizy? Skłaniam się ku roletom manualnym/elektrycznym (ta sama cena)

Ma ktoś z was? Możecie polecić lub odradzić?

• 2 weeks później...

A MNIE NURTUJE JEDEN PROBLEM:

- Palnuje rolety INTEGRO, mam "bede miał" okna 2 szt nieotwierane jedno typu FIX a drugie tarasowe (jeszcze nie weim jakie albo typowo balkonówke, albo PSK z jedną połówką stałą, lub HSA

Jak czyścić roletę od środka, czy mocno się ona brudzi od str. okna ???

- Ponoć przy INTEGRO wystaje jakaś rurka gdzieś z boku która ciężko obrobić styro ?

• 3 months później...
Kochani ! Jeśli przeszkadza wam ilość ciepła wpadająca do domu w czasie lata przez okna dachowe to mam genialny (sprawdzony na swoim mieszkaniu) sposób na wyeliminowanie wpadającego ciepła o ok 80 %!!! przy bardzo małym zaciemnieniu i min kosztach. Jest to folia okienna zewnętrzna,przeciwsłoneczna,lub innaczej nazywana lustrem weneckim.Mam tak zrobione wszystkie okna w moim mieszkaniu. Za całośc zapłacilem ok 200 zł.Montaż samemu bez problemów.Tak jak pisze- ok 80% energii cieplnej słońca nie wpada do mieszkania tylko jest odbijane na zewnątrz!.Zaciemnienie mieszkania o jakieś 20%. Takich folii na rynku jest bardzo duży wybór.Pozdrawiam

A MNIE NURTUJE JEDEN PROBLEM:

- Palnuje rolety INTEGRO, mam "bede miał" okna 2 szt nieotwierane jedno typu FIX a drugie tarasowe (jeszcze nie weim jakie albo typowo balkonówke, albo PSK z jedną połówką stałą, lub HSA

Jak czyścić roletę od środka, czy mocno się ona brudzi od str. okna ???

- Ponoć przy INTEGRO wystaje jakaś rurka gdzieś z boku która ciężko obrobić styro ?

Kurcze, to faktycznie problem.

Rolety brudzą się od środka również - kurzą.

Kurz oczywiście należy usuwać i ze względów estetycznych i ze względów technicznych.

Tu jest fajnie opisane: http://zaluzjerolety.com/poznan/konserwacja-rolet-zewnetrznych/

Dobrze po umyciu i osuszeniu przetrzeć je antystatem, wypróbowałam - mniej się kurzą.

Niestety w oknach bez możliwości otwarcia nie będziesz miał dostępu do wewnętrznej strony rolet.

• 8 months później...
Ponieważ zastanawiam się nad kupnem czy nie psuje się ten naped oraz w zimie nie ma problemu z otwieraniem i zamykaniem.dzieki.

Witaj toma1,

Odpowiem na Twoje pytanie na przykładzie rolet VELUX.

Rolety zewnętrzne zasilane solarnie, jak również elektryczne posiadają zabezpieczenie przeciążeniowe, które chroni mechanizm napędowy, jeśli roleta jest zablokowana w wyniku na przykład akumulacji śniegu i lodu.

Roleta solarna VELUX typu SSL nie wymaga okablowania. Można ją zainstalować na każdym oknie VELUX, bez potrzeby prowadzenia kabli zasilających. Umieszczony w górnej części kasetonu panel solarny dba o zasilanie rolety, ładując się nie tylko w słoneczne dni.

W pełni naładowana bateria solarna umożliwia obsługę 100 cykli czyli zamknij-otwórz. W zestawie z roletą dostarczany jest pilot jednokierunkowy, ale roleta może być też obsługiwana za pomocą panelu dotykowego KLR 200, w którym możemy programować własne cykle obsługi rolety, tak by o danej godzinie się automatycznie odsłaniały lub zasłaniały.

122667-01-XXL.jpg122797-01-XXL.jpg

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Witam ma ktoś rolety otwierane na pilota solarne cos takiego http://oknadachowe.info.pl/rolety-zew-do-okien-dachowych-roleta-fakro-arz-solar-78x140/p,298009,c,58412 Ponieważ zastanawiam się nad kupnem czy nie psuje się ten naped oraz w zimie nie ma problemu z otwieraniem i zamykaniem.dzieki.

Witam,

Rolety zewnętrzne solarne FAKRO ARZ SOLAR obejęte są tym samym okresem gwarancji jak wersje sterowane elektrycznie i ręcznie a trwałość panelu słonecznego wynosi aż 12 lat. W okresie zimowym również możemy obsługiwać roletę - nawet w przypadku wystąpienia oblodzenia system przeciążeniowy zabezpiecza przed ewentualnym uszkodzeniem.

Chętnie również poznam opinie użytkowników- czekamy na wpisy

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Witam,

Niestety ze swojej strony mogę operować tylko cenami katalogowymi.

Z tym pytaniem proponuję zwrócić się do wybranego dystrybutora produktów FAKRO.

Lista punktów dostępna jest na naszej stronie internetowej: http://www.fakro.pl/dystrybucja/gdzie-kupic/wszystkie-produkty/

Pozdrawiam

Konsultnat FAKRO

• 4 years później...
  • 4 months później...