Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ZEWNĘTRZNE na okno dachowe: opinie, montaż, rozwiązania - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okno polaciowe z zalozenia jest pomylka.Musialem miec inne niz elewacyjne,ale 2 kolejne zalozylem po radach rodzinki,wtopilem kase,szlag mnie trafia przez nadmiar energii wpadajacej latem,zima odbierajacej mi ciepelko z wnetrza :-),ogolnie,elewacyjne to porazka.Nie mam elektryki wyprowadzonej pod rolety zew,wiec jesli juz sie zdecyduje,to albo na manuale,ale solarne rowniez przemysle.....Teraz nie mma pieniedzy,na pewno w tym roku tematu nie skonsumuje,jeszcze nie spalcilem zew. rolet na dolne okna....Solarna jest o polowe drozsza niz manual,ale nie trzeba wiercic do pokoju kanalu na korbke.Slyszalem mieszane opinie na temat dzialania rolet zew. zima.Sam nie wiem,ale juz odczuwam brak ich...Czy to wystarczy by mnie przekonac i zakupic?Okien nie zlikwiduje,choc taki zamiar mialem :-)Koszt jednak duuuuzo wiekszy,ale spokoj ostateczny.

Okna połaciowe (dachowe) są fantastyczne. Dają "jak dla mnie" o 200% więcej światła niż te z lukarn.

Mam u siebie w dwóch pokojach lukarny gdzie okno jest wielkości 120x120, a pokoje wielkości ~14m2 od południa i jestr w nich ciemno.

Mam dwa pomieszczenia od północy gdzie są po 2 okna dachowe 78x118 o identycznej powierzchni i jest tam super jasno, tworzy się taki piękny klimat poddasza.

Nie mam rolet zewnętrznych ani wewnętrznych bo okna są od północy i nie muszę chronić pomieszczenia przed nagrzaniem, a przed wychłodzeniem ... rolety nie pomogą.

Okno polaciowe z zalozenia jest pomylka.Musialem miec inne niz elewacyjne,ale 2 kolejne zalozylem po radach rodzinki,wtopilem kase,szlag mnie trafia przez nadmiar energii wpadajacej latem,zima odbierajacej mi ciepelko z wnetrza :-),

O.. a ja chce w pokoju 33 m2 pomimo balkonu ze strony szczytu dac od strony południowej zestaw trzech okien w poziomie 78*140 - wydaje mi się, że bedzie to wygladac efektownie.

O.. a ja chce w pokoju 33 m2 pomimo balkonu ze strony szczytu dac od strony południowej zestaw trzech okien w poziomie 78*140 - wydaje mi się, że bedzie to wygladac efektownie.
A na jakim jesteś etapie? Jaki kąt dachu, wysokość dolnej ramy okna nad podłogą? Jakie wymiary ma to pomieszczenie/ ile metrów ma bok z planowanymi oknami? Planowałeś już co i jak bedzie stało w tym pomieszczeniu?

Zonzi, możesz to "rozwinąć"? Niszczą się? Stukają - chodzi o wiatr, że nimi łomoce, czy deszcz/grad?

Wada jest to ze trzeba zwijac na czas burzy bo stukaja w szybki

A na jakim jesteś etapie? Jaki kąt dachu, wysokość dolnej ramy okna nad podłogą? Jakie wymiary ma to pomieszczenie/ ile metrów ma bok z planowanymi oknami? Planowałeś już co i jak bedzie stało w tym pomieszczeniu?

AD. 1 jestem na etapie zalewania stropu nad parterem, czyli czas mam.

Ad. 2 kąt dachu 42 stopnie; wysokośc dolnej ramy 105 cm.

Ad. 3 540 cm x 605 cm bok z oknami 605 cm

Ad. planowalem bedzie to pokoj dla nas sypialnia z jakims stolikiem, a obok sa dwie garderoby (na przeciwległej scianie) po d skosem z drugiej strony po 4,5 m2.

Niecierpliwie czekam, co po tych odp.

To sorki, że zawiodłem z natychmiastową odpowiedzią.

Pytałem, bo:

1. w sypialni od południa nie robiłbym tylu okien, rolety to nie to samo co 2x-3x warstwa wełny

2. jeśli sa tak nisko i niezbyt "płasko" to zapytałbym jeszcze o sąsiedztwo od tej strony. Generalnie sporo widać.

3. ad elektryki - w Twoim przypadku (okna nisko) to faktycznie gadżet.

Jeśli do tego balkon od zachodu, to trochę może być ciepło.

pozdr.

ps. katalogowo np fakro są trochę droższe niż piszesz..

Mam okna połaciowe i na wszystkie zakupiałam rolety zewnętrzne, ale nie metalowe, lecz z tkaniny noszą nazwę "markizy" :roll:

http://web02.velux.com/vpl/dsp3/!cipc4.shop?cPar=6

po pierwszwsze - zacieniają

po drugie- wyciszają (podczas deszczu)

po trzecie - cena, koszt jednej markizy to ok 350 zł (na standardowe okno 78x118 )

To sorki, że zawiodłem z natychmiastową odpowiedzią.

Z tą niecierpliwością to żart.

Dzieki za uwagi uswiadomiłeśmi pare rzeczy np.z elektryką, ze to bedzie gadżet itp...

Od tej strony południowej jedynie widok na pola i rzekę czyli nikt nie zajrzy - ale o tym tez nie pomyslałem wczesniej co do innych okien. Balkon od wchodu. Dzieki

Okno polaciowe z zalozenia jest pomylka.Musialem miec inne niz elewacyjne,ale 2 kolejne zalozylem po radach rodzinki,wtopilem kase,szlag mnie trafia przez nadmiar energii wpadajacej latem,zima odbierajacej mi ciepelko z wnetrza :-),

efektownie - tak

efektywnie - nie

Sam zrobiłem w dwóch pokojach dodatkowe okno dachowe aby je doswietlić ( oprócz okien w scianch szczytowych) , może i dają więcej swiatła , ale latem to propstu porażka , to tak jak mniej więcej w szklarni.

Będziesz mial trzy super, kup sobie odrazu rolety , albo bananowca i palmę on.

Zonzi, możesz to "rozwinąć"? Niszczą się? Stukają - chodzi o wiatr, że nimi łomoce, czy deszcz/grad?

Niszczyc sie nie niszcza ale wiatr nimi miota i halasuja okrutnie.

Zwiniecie zajmuje chwilke, jest do tego specjalny kijek. Generalnie polecam. Z malo ktorego zakupu bylem tak zadowolony :D

• 3 months później...
A co może stać się oknu w czasie wichury? Podobnie z gradobiciem. Firma Fakro daję dożywotnią gwarancję na szyby w swoich oknach na gradobicie. Chcąc chronić szybę musiałbyś mieć stale zaciągniętą roletę więc jaki pożytek z okna?! Wniosek nasuwa się jeden: nie ma sensu. Pozdrawiam.

Mam rolety zewnętrzne we wszystkich oknach w domu, w tym jedną na dachowym w sypialni.

W sumie mechanizm na korbkę otwierający roletę okna dachowego jest najmniej wygodny.

Latem roleta dobrze chroni przed przegrzewaniem.

Zasunięta istotnie wycisza deszcz i wiatr.

Potwierdzam, że często nie chce się nam tej na oknie dachowym otwierać.