andrzejj_ 16.01.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 czesto spotykam sie z błedem w ociepleniu dachu.Ile macie wełny mineralnej pod dachem?Pamiętajmy ,ze przez zle ocieplony dach ucieknie nam 30%ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 16.01.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Witam!Ja mam 20 cm. (15 cm między krokwiami i 5 cm między rusztem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimas_gdynia 16.01.2004 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Ja tak samo - 15 cm między krokwiami i 5 cm między łatami. Pamietaj jednak , że to nie grubość wełny decyduje o izolacji , a jej właściwości termoizolcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 18.01.2004 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Ja tak samo - 15 cm między krokwiami i 5 cm między łatami. Pamietaj jednak , że to nie grubość wełny decyduje o izolacji , a jej właściwości termoizolcyjne Klimas nie ma tak duzo producentow wełny,nie przesadzaj a poza tym wszystkie wełny maja bardzo zblizony wsp k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLPOAKS 18.01.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Jeszcze nie mam (dopiero montowana jest więźba) ale będzie 25 cm wełyny mineralnej UNI-MATA (20 cm między krokwiami + 5 cm między stelażem pod płyty GK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 18.01.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 (20 cm między krokwiami + 5 cm między stelażem pod płyty GK). ...zastanawiam sie czy naprawde masz krokwie o wysokosci dwudziestu paru cm ? budujesz wiezbe teraz 18 stycznia? u ciebie nie ma zimy?...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 U mnie w projekcie jest 18 cm (ocieplany strop poddasze nieużytkowe), a Wy wszyscy macie więcej, to może dam dwa razy po 10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLPOAKS 18.01.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 (20 cm między krokwiami + 5 cm między stelażem pod płyty GK). ...zastanawiam sie czy naprawde masz krokwie o wysokosci dwudziestu paru cm ? budujesz wiezbe teraz 18 stycznia? u ciebie nie ma zimy?...pzdr WITAJ LEGAR Chcę rozwiać twoje wątpliwości. Krokwie są o przekroju 9 x 20 cm. Nie rozumiem skąd u ciebie stwierdzenie "...dwudziestu paru cm". Jeśli stosuje się folię wysokoparoprzepuszczalne (od 700 do 5000 g/m˛/24h) (a taką będę stosował) ten rodzaj folii może bezpośrednio dotykać izolacji cieplnej. A więc w moim przypadku grubość pierwszej warstwy ocieplenia = wysokości krokwi. Co do zimy to nie widzę problemu. W czym miałaby przeszkodzić jeśli do jej mocowania stosuje się połączenia mechaniczne. Może zdradzisz mi gdzie widzisz problem. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 18.01.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Ja tak samo - 15 cm między krokwiami i 5 cm między łatami. Pamietaj jednak , że to nie grubość wełny decyduje o izolacji , a jej właściwości termoizolcyjne Klimas nie ma tak duzo producentow wełny,nie przesadzaj a poza tym wszystkie wełny maja bardzo zblizony wsp k To prawda producentów jest kilku, ale współczynnikiem różnią sie czasami b. znacznie. Np. producent Isover produkuję wełnę Thermomata, Unimata i Isomata, a wełny te mają różne współczynniki. Obecnie układam izolację Isomata 15 cm i Unimata 5cm i te produkty są różne pomijając wspólczynnik to nawet dotykowo się różnia i pylą się bardzo różnie. Żałuję że nie wybrałem jednego rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 19.01.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 to legar: a w czym przeszkadza zima ?? ja też kładę więźbę, mam zaraz mocować folię i kłaść dachówkę - jedynie komina z klinkieru nie mogę wymurować, bo albo mróz albo pada ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 19.01.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 U mnie między krokwiami 16cm (+2cm szczeliny) oraz nakrokwiowo 5 cm.Wełny bardzo różnią się parametrami, każdy producent oferuje co najmniej 3 rodzaje o różnych parametrach. U mnie 21 cm dobrej wełny odpowiada 25 cm słabej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 19.01.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 DLPOAKS Arek 99 śnieg, deszcz, odwilż, śnieg z deszczem, mróz ... i tak w kółko...nasza polska zima...nie są to warunki korzystne (tak mi sie przynajmniej wydaje) do budowy domu...no chyba, ze ktoś sie nie wyrobił i zima zastała go na etapie budowy więźby Arek 99 musisz wybudować komin, żeby kłaść dachówkę, a wiec do pierwszej odwilży i szybko, żeby mróz nie chwycił... codziennie widzę pewną budowę pozostawioną na etapie niedokończonej więźby...obraz rozpaczy...impregnacja spłynęła (pewnie solna), drewno mokre i suche (na przemian), folia zwisająca jak szmata...ja np nie mógłbym spać spokojnie...pozdrawiam...nie bierzcie tego co tu napisałem do siebie... DLPOAKS niesamowite belki te twoje krokwie...u mnie koszówki są niewiele większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 21.01.2004 02:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 U mnie w projekcie jest 18 cm (ocieplany strop poddasze nieużytkowe), a Wy wszyscy macie więcej, to może dam dwa razy po 10? 18 bedzie na pewno za mało.Daj przynajmniej 25 a najlepiej 2razy po 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 21.01.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Witam! Ja mam 20 cm. (15 cm między krokwiami i 5 cm między rusztem). Ja mam tak samo. Zastosowałem IZO-Mata Gulfieber, ma lepsze właściowości termiczne niż Uni-Mata, ale teraz to chyba bym dał 25, albo 30cm robota jedna, a koszt i tak nie wiele większy. Jak to mówi mój znajomy Pan Czarek: "jak pies zjadł buty to już niech i zje skarpetki" Acha jescze jedno tak mam w skosach dachu, a w sufitach, że tak powiem 15 cm IZO + 10 cm UNI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 23.01.2004 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 artur....z tymi skarpetkami jest suuuprer:))) .Kupuje To:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 23.01.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 W projekcie mam niezbędne minimum czyli 18 cm, zamierzam dać 25-30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Jestem na etapie ocieplania- 15 + 5 Rockwool. Ale 30 cm to lekkie przegiecie. Nieźle będą musieli dorobić haków, żeby zmieścić taką grubość, efekt z pewnością będzie zamierzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 23.01.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 A mnie sie unimata wydawała taka jakaś niekonkretna - miękka, o małej gęstości. Dałem 15 cm między krokwie, a od spodu 5 cm styropianu, żeby sobie subiektywnie samopoczucie poprawic. Na to plyte G-K, a miejscami boazerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 23.01.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Ja mam 20cm i zaluje ze nie 30 cm.Madry Polak po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 24.01.2004 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Jestem na etapie ocieplania- 15 + 5 Rockwool. Ale 30 cm to lekkie przegiecie. Nieźle będą musieli dorobić haków, żeby zmieścić taką grubość, efekt z pewnością będzie zamierzony jak jest taka mozliwosc postaraj sie zeby było w sumie 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts