Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie dachu

Recommended Posts

(20 cm między krokwiami + 5 cm między stelażem pod płyty GK).

...zastanawiam sie czy naprawde masz krokwie o wysokosci dwudziestu paru cm ? budujesz wiezbe teraz 18 stycznia? u ciebie nie ma zimy?...pzdr

WITAJ LEGAR

Chcę rozwiać twoje wątpliwości. Krokwie są o przekroju 9 x 20 cm. Nie rozumiem skąd u ciebie stwierdzenie "...dwudziestu paru cm". Jeśli stosuje się folię wysokoparoprzepuszczalne (od 700 do 5000 g/m˛/24h) (a taką będę stosował) ten rodzaj folii może bezpośrednio dotykać izolacji cieplnej. A więc w moim przypadku grubość pierwszej warstwy ocieplenia = wysokości krokwi. Co do zimy to nie widzę problemu. W czym miałaby przeszkodzić jeśli do jej mocowania stosuje się połączenia mechaniczne. Może zdradzisz mi gdzie widzisz problem.

Pozdrowionka

Ja tak samo - 15 cm między krokwiami i 5 cm między łatami.

Pamietaj jednak , że to nie grubość wełny decyduje o izolacji , a jej

właściwości termoizolcyjne :lol:

Klimas nie ma tak duzo producentow wełny,nie przesadzaj a poza tym wszystkie wełny maja bardzo zblizony wsp k

To prawda producentów jest kilku, ale współczynnikiem różnią sie czasami b. znacznie.

Np. producent Isover produkuję wełnę Thermomata, Unimata i Isomata, a wełny te mają różne współczynniki.

Obecnie układam izolację Isomata 15 cm i Unimata 5cm i te produkty są różne pomijając wspólczynnik to nawet dotykowo się różnia i pylą się bardzo różnie. Żałuję że nie wybrałem jednego rodzaju.

DLPOAKS Arek 99

śnieg, deszcz, odwilż, śnieg z deszczem, mróz ... i tak w kółko...nasza polska zima...nie są to warunki korzystne (tak mi sie przynajmniej wydaje) do budowy domu...no chyba, ze ktoś sie nie wyrobił i zima zastała go na etapie budowy więźby :wink: Arek 99 musisz wybudować komin, żeby kłaść dachówkę, a wiec do pierwszej odwilży i szybko, żeby mróz nie chwycił... codziennie widzę pewną budowę pozostawioną na etapie niedokończonej więźby...obraz rozpaczy...impregnacja spłynęła (pewnie solna), drewno mokre i suche (na przemian), folia zwisająca jak szmata...ja np nie mógłbym spać spokojnie...pozdrawiam...nie bierzcie tego co tu napisałem do siebie...

DLPOAKS niesamowite belki te twoje krokwie...u mnie koszówki są niewiele większe...

Witam!

Ja mam 20 cm. (15 cm między krokwiami i 5 cm między rusztem).

Ja mam tak samo. Zastosowałem IZO-Mata Gulfieber, ma lepsze właściowości termiczne niż Uni-Mata, ale teraz to chyba bym dał 25, albo 30cm robota jedna, a koszt i tak nie wiele większy.

Jak to mówi mój znajomy Pan Czarek: "jak pies zjadł buty to już niech i zje skarpetki" :)

Acha jescze jedno tak mam w skosach dachu, a w sufitach, że tak powiem 15 cm IZO + 10 cm UNI.

Gość Przekorek
A mnie sie unimata wydawała taka jakaś niekonkretna - miękka, o małej gęstości. Dałem 15 cm między krokwie, a od spodu 5 cm styropianu, żeby sobie subiektywnie samopoczucie poprawic. Na to plyte G-K, a miejscami boazerie.