Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właśnie kupuję pierwszy dom, boję się i proszę o radę

Pabianice

Recommended Posts

Z czego jest elektryka ? Miedź czy jeszcze aluminium ? Nie wiem ile metrów potrzebujesz ale wybudowanie małego domku nie w jakimś super wypasie (ale dużo lepszym niż ta chatka) nie musi kosztować majątku, a wszystko masz nowe. Jak zaczniesz to coś remontować, ocieplać, osuszać to jedne prace pociągną nastepne. Będziesz dalej wydawał bo jak się powiedziało a to nalezy też beeee. Nie masz pojęcia o remontowaniu, sam nic nie zrobisz a takie usługi remontowe są droższe niż budowanie. Odradzam mocno. Kupno takiego domku powyżej ceny gruntu to już przepłacanie bo nawet wyburzenie kosztuje kupę kasy. pozdr adam

Nie no, OK, to cenna rada, ale z czego wynika? Bo każdy pisze "takiego domu", ale co jest z nim nie tak? Te ściany co na wysokości poddaszą mogą wydawać się mokre, to od środka są suchuteńkie.

Z czego jest elektryka ? Miedź czy jeszcze aluminium ? Nie wiem ile metrów potrzebujesz ale wybudowanie małego domku nie w jakimś super wypasie (ale dużo lepszym niż ta chatka) nie musi kosztować majątku, a wszystko masz nowe. Jak zaczniesz to coś remontować, ocieplać, osuszać to jedne prace pociągną nastepne.

Nie wiem, z czego jest elektryka, ale jak przez tyle lat działała, to chyba nadal będzie działać? Widzisz, ja mam taką specyficzną sytuację, że niby mam działkę, ale kompletnie nieuzbrojoną. A na dom biorę kredyt. Jak kupię gotowy, na uzbrojonej działce, to sprawa prosta. Pokazuję bankowi, dostaję kredyt i cześć. Mogę od razu mieszkać. No i mam 200 metrów użytkowej, a to dla mnie minimum. Z kolei budowa oznacza wypłacanie kredytu transzami i konieczność rozliczania się z bankiem z etapów budowy. Znając solidność i terminowość polskich ekip, nie mam do tego zdrowia. Za duże ryzyko moim zdaniem.

Dlatego dom używany. Pewnie, że chcę kupić jak najlepszy, ale liczę się z tym, że coś tam będzie trzeba zrobić. Nie wiem, z 1500 zł mogę miesiąc w miesiąc wkładać przez kilka lat w remonty, jeśli będzie taka potrzeba. To jest 90 000 w 5 lat. Chyba na co nieco starczy.

Od ekip nie uciekniesz czy budowa czy remont. 5 lat remontu i mieszkania - nie polecam. Poszukaj na forum za ile ludzie budują domy. Są takie, że kosztuja drogo ale też są takie które wychodzą w normalnych cenach. Wszystko zależy od wykończeniówki. Można kupić drzwi za 300 lub za 3000.

Czy naprawdę potrzebujesz 200 m2 powierzchni użytkowej ? Czasami po mieszkaniu w małym mieszkanku gdzie na 36 m2 są dwa pokoje ludzie przesadzają z metrażem bo jeśli dom to duży.

Co do instalacji wewnetrznych to wszystko się zużywa, psuje.

Już więcej nie odradzam bo może zmierzam w złym kierunku :)

powodzenia w podejmowaniu decyzji

pozdr adam

A na dom biorę kredyt. Jak kupię gotowy, na uzbrojonej działce, to sprawa prosta. Pokazuję bankowi, dostaję kredyt i cześć.

Ze starym domem nie jest to taka prosta sprawa. Bank będzie chciał wyceny rzeczoznawcy i nie zdziw się, jeśli ten oceni wartość budynku "na minus" tzn. jako koszt rozbiórki lub generalnego remontu.

A na dom biorę kredyt. Jak kupię gotowy, na uzbrojonej działce, to sprawa prosta. Pokazuję bankowi, dostaję kredyt i cześć.

Ze starym domem nie jest to taka prosta sprawa. Bank będzie chciał wyceny rzeczoznawcy i nie zdziw się, jeśli ten oceni wartość budynku "na minus" tzn. jako koszt rozbiórki lub generalnego remontu.

zgadza się-bank da Ci tyle kredytu, na ile rzeczoznawca wyceni wartość domu (i to pewnie 80% tej wartosci); ta kwota może znacznie odbiegać od ceny domu;

Gdybym ja wiedziała 3,6 roku temu to co wiem dzisiaj, nie kupiłabym domu z drugiej ręki...

ale-jak pisałam wcześniej,wszystko zależy od okoliczności i szczegółów, któych nie podajesz na forum;

dlatego większość ludzi z FM odradzi Ci taką inwestycję...

• 3 weeks później...

Nie masz się co bać kupna starego domu tylko go trzeba dokładnie obejrzeć co jest złe to widac co dobre też widać popatrzeć w papiery czy nie jest obciażony hipoteką.Sprawdzic granice działki .Popatrzec w akt notarialny kto jest włascicielem albo ilu jest włascicieli.A to że jest woda gruntowa w piwnicy to nieproblem .

Kupując stary dom jest to normalne że trzeba go remontować a to kosztuje,trzeba się z tym liczyć.

Więcej na 500729715