Patsi 23.04.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Poradźcie proszę, jaką wybrać dobrą kosiarkę do koszenia trawnika (w zamierzeniu ok. 6-8 ar), na co zwracać uwagę? Obecnie korzystam z pożyczonej elektrycznej od rodziców, ale kabel strasznie mi przeszkadza, plącze się między krzewami. Myślę o inwestycji w postaci spalinówki z napędem, ale znajomy odradza, bo ma taką i z tym napędem to ponoć same problemy. Nie wiem, jaką moc wybrać i na co zwracać uwagę, żeby nie przepłacić, a maszyna radziła sobie z pozostałościami łąki na nieco wyboistym terenie. Co wy na to? I jeszcze jedno: co robicie ze skoszoną trawą? kompostujecie, zostawiacie na trawniku, wyrzucacie do kontenerów?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 24.04.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Jeśli jak piszesz masz jakieś nierówności terenu... pochyły , pagórki – kup dwusuw( specjalizuje się w tym Sabo ) – czyli kosiarkę pracująca na mieszance paliwowej . Masz 100% pewności, że jej nie zatrzesz... ( normalna nie może pracować w pochyle ze względu na brak smarowania ) . Jeśli zaś chodzi o napęd ... są różne z przekładniami na pasek itd.. np. przy nagłym uderzeniu w korzeń system bezpieczeństwa rozłącza silnik – to naprawdę zaleta, bo w takiej sytuacji zwykle ulegają uszkodzeniu korbowody – a to już niestety koniec żywota danej kosiarki.... Co zaś tyczy się silników kup - Briggs & Stration ( wiem z doświadczenia , że są najlepsze ... no jeszcze hondy - górnozaworowe) Jeśli to, jak piszesz wertepy – łąka: to dobrze, by był o mocy około 4 km Zwróć uwagę, by koła były łożyskowane – a najlepiej podwójnie ... zwykłe szybko się wyrabiają i ulegają uszkodzeniu już po krótkim użytkowaniu. Co do pokosu jeśli masz problem i nie posiadasz kompostownika – kup sprzęt z systemem mulczowania : mają one specjalną konstrukcję noża oraz obudowy – tak, że wyrzucana trawa jest bardzo drobno zmielona : zostawiasz ją na trawniku- dzięki temu masz naturalne nawożenie oraz tak szybko nie wysycha...a skoszona jest praktycznie nie widoczna. ( bardzo popularne w Anglii ) Dobrze by miała kilka stopni regulacji gazu – bieg tzw. jałowy ( żółwi ) itd. . Oczywiście, jak największą ilość stopni regulacji wysokości cięcia – najlepiej by jej regulacja była centralna ( nie musisz biegać od kółka do kółka- tylko zmieniasz pozycję jednym ruchem przycisku ). Jeśli zaś chodzi o kosze lepiej sprawują się tzw. profesjonalne – czyli materiałowe –zdecydowanie łatwiej je wytrzepać niż plastiki. No, i dobrze by było, jakbyś mógł sobie pozwolić na odpalaną na kluczyk- rozrusznik – oszczędzisz sobie szarpania ze starterem...ale wygoda kosztuje – wiadomo... dodatkowym plusem może być okładzina np. gumowa na rączce – wytłumia drgania ( wibracje nie są zbyt przyjemne – zwłaszcza przy dłuższej pracy ) . To tyle na tyle , jakby co pytaj. Pozdrawiam zapachem traw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 24.04.2005 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Ojej, ile informacji! Dzięki serdeczne! Jesteś konstruktorem sprzetu ogrodniczego czy jak???Fajnie, że piszesz o szczegółach, o których laik jak ja nie ma pjęcia, a znacznie ułatwiają życie .Tylko zastanawiam się, ile ta wygoda kosztuje ??? A tak na marginesie...doprecyzuję, że występuję w formie żeńskiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 24.04.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Też jestem kobietą ... Buzial P.s.a co do cen - jeśli masz ochotę napisz na priw- odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 24.04.2005 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Osowa, muszę się do czegoś przyznać...tylko nie śmiej sie bardzo głośno... Ja jestem całkiem poczatkujący nie tylko ogrodnik, ale i forumowicz. Jak się pisze na priw????? I może poradzisz, jak niektórzy przysyłają takie okienak z czerwonym "X", rzekomo zdjęcia, jak sie je otwiera? Klikam prawym, klikam lewym i nic! Dobra, teraz można sie śmiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 24.04.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 No, co Ty ? śmiać...to nie ja – ja się tylko uśmiecham z sympatii.Te krzyżyki to błędy w necie – nie otworzysz ich – więc się nie przejmuj...Priw to prywatna poczta na forum - wchodzisz na ikonkę w dolnej części postu danej osoby - po prawej kliknij : otworzy Ci się folder .Tam napisz treść i tytuł listu. A potem klikasz napis – wyślij i gotowe. Buzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 24.04.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 W Makro jest w promocji kosiarka firmy AL-KO , spalinowa z napedem model Classic 46BR .Cena 913,78 zl ( cena z vat) + bon na 100 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.04.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Poradźcie proszę, jaką wybrać dobrą kosiarkę do koszenia trawnika (w zamierzeniu ok. 6-8 ar), na co zwracać uwagę? Obecnie korzystam z pożyczonej elektrycznej od rodziców, ale kabel strasznie mi przeszkadza, plącze się między krzewami. Myślę o inwestycji w postaci spalinówki z napędem, ale znajomy odradza, bo ma taką i z tym napędem to ponoć same problemy. Nie wiem, jaką moc wybrać i na co zwracać uwagę, żeby nie przepłacić, a maszyna radziła sobie z pozostałościami łąki na nieco wyboistym terenie. Co wy na to? I jeszcze jedno: co robicie ze skoszoną trawą? kompostujecie, zostawiacie na trawniku, wyrzucacie do kontenerów? Pozdrawiam. Ja polecam mimo wszystko elektryczną. Jest dużo cichsza ! (dla mnie to ważne) Gdy sobie zaplanujesz koszenie to problemów z kablem jest zdecydowanie mniej (chyba że masz wiele drzew lub krzewów w trawie. Plusem jest cicha pracas kosiarki, dużo mniejsza cena zakupu, chyba wieksza trwałość , ZDECYDOWANIE mniejsze koszty eksploatacyjne. Za 1 spalinówkę kupisz 2-3 podobne elektryczne. Fajne są z akumulatorem , ale one długo nie wytrzymują ... Trawa obecnie idzie u mnie do kompostownika ... ale z poprzedniego roku jeszcze sporo jej zostało (kompostowanie się nie udało - może lepiej rozważyć termokompostownik ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 25.04.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Posłucaj OSOWY ma 100% racji .Też mam brigsa i chodzi bez zarzutu E lektryczne są dobre do małych trawników POZDROWIENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.04.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 E lektryczne są dobre do małych trawników POZDROWIENIA. Dlaczego do małych. Myślisz że kosiarka elektryczna 1600W nie da rady 2000 m2 ? Skąd takie przeświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 26.04.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Dodatkowa sugestia przy wyborze - szerokość koszenia. Jeśli ma się trawnik 1000 m2, a kosiarka nawet spalinowa kosi za jednym przejściem 30 cm, to mamy zapewnioną pracę przez wszystkie weekendy od rana do wieczora. Też mam dylemat - elektryczna, czy spalinowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 26.04.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 W Nomi mają w promocji kosiarkę z silnikiem BS 6 kM z napędem,koła lozyskowane za 1399 moim zdaniem warto się nia zainteresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 26.04.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Co się zaś tyczy dużych areałów - 2000m to już jest coś - polecam choć malutki traktorek - skuterek Wolfa : super sprawa ... Bo niestety, ale koszenie takiego metrażu bez względu na to, czy elektryczna, czy spalinowa - zajmie troszkę czasu.. Poza tym, co do elektrycznej - owszem, jeśli ma dużą moc - jak najbardziej , ale też zdecydowanie samobieżna. Inaczej współczuję... Pozdrawiam ogrodowym sprzętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.04.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Joasiu ja chce kupic spalinowa, z tym mulgowaniem ( czy to jest system bio??? ) no i u mnie cos 400m2.....jaka bys poleciła?? ogladalam oststnio husquarne......za cale 1300 zł...czy dostane cos tanszego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 26.04.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Tesiu - zaraz napiszę Ci na priwa .zerknij Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Joasiu ja chce kupic spalinowa, z tym mulgowaniem ( czy to jest system bio??? ) no i u mnie cos 400m2.....jaka bys poleciła?? ogladalam oststnio husquarne......za cale 1300 zł...czy dostane cos tanszego??? Tydzień temu kupiliśmy kosiarkę spalinową firmy Partner w autoryzowanym punkcie Housqvarny- wg mnie super. Cena 999zł, z mulczowaniem, szerokość koszenia ponad 50cm, 4,5km. Ogólnie super. Fajnie się kosi no i cena atrakcyjna. Ogólnie po skoszeniu 20 arów- wrażenia na plus. Mężuś zebrał tylko trzy pełne kosze trawy- co naprawdę jest b.mało- jak kosiliśmy wcześniej kosiarka bez mulczowania po skoszeniu mieliśmy zawalony cały kompostownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 26.04.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Tesiu zaglądałaś na pocztę ? Ta jest bajerancka - opalana na kluczyk ... no i rewelacyjna marka a cena ... nie przebije jej nikt , nieprawdaż? Buzial P.s. Jakby co, służę radą - nie ta ... to będziemy szukać innej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.04.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Joasiu a ja pamietam i napewno sie odezwiemy...pod koniec czerwca jak wroci moja polowa.....narazie u mnie trawki nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 27.04.2005 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ja mam spalinówke z napędem -Al-Ko. Póki co działa bez zarzutu choć teren nie mały do "obrobienia" bo 3000m2 to raczej ja nie daje rady niż ona. Kable się nie plącze, kosiarka sama "idzie", a o przeglądach pamięta tata Radzi sobie świetnie z nierównościami terenu, badylami, ale i z bardziej precezyjnym obkszaniem np koło drzewek. Fakt, że jest hałaśliwa, ale wole to niż kabel, przedłużacze, które plączą się pod nogami i mają skłonności do "podłażenia" pod ostrza . Kosiarka ma pojemnik, więc trawka się zbiera i potem ją zanosze na tzw. kupkę i ona sobie tam gnije i czeka na zużycie jako nawóz pod roślinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.05.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Mulczowaliście trawe i zebraliście jej 3 kosze ? Coś mi tu nie pasuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts