Rezi 20.10.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 króciutko mam stige 55 turbomulczowanie maxymalnie raz na 2 miesiące i to koszenie ktrótkie lepiej z koszem - jak będziesz kosic chwasty lepiej je wywalic niż pozostaiwąć w trawienapęd jednak to bardzo przydatna rzecz głównie z koszem.silnik Stigi to wielkie G, mi doradzili BS 6,0 KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalie05 16.03.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Zastanawiam się nad kupnem kosiarki firmy Al-ko. Dokładnie Powerline 5200. Czy ktoś z Was ma kosiarkę tej firmy i mógłby mi pomóc w wyborze? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalie05 19.03.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.03.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja mam jeden sezon. Sprawuje się super. Nie zdażyło mi się aby nie odpaliła od jednego razu. Ma napęd, kosz i mielenie trawy. Typ zapomniałem ale jak wejdę na ich stronę to chyba sobie przypomnę.Już sprawdzilem Comfort Bio Combi 470 BRhttp://www.alko.pl/garten-hobby/tabela.php?m=t&pg=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.03.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Zastanawiam się nad kupnem kosiarki firmy Al-ko. Dokładnie Powerline 5200. Czy ktoś z Was ma kosiarkę tej firmy i mógłby mi pomóc w wyborze? Z góry dziękuję za pomoc. moj sasiad ma tej firmy i z tego co widziałam kosi kosi i nic sie znia bynajmniej nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalie05 20.03.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Pięknie dziękuję za opinie.Może ktoś jeszcze ma doświadczenia z kosiarkami AL-ko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 27.03.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Mam AL-KO BR46 już 8 sezon.Eksplatacja ogranicza się do:lanie paliwa,wyniana oleju 1x na sezon,wymiana świecy co 3 sezon,ostrzeznie noza 2x na sezon,1 x na 8 lat wymiana "urządenia rozruchowego " - poszła sprężynka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 29.09.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Zaoferowano mi za 1750zł kosiarkę firmy Partner. Model 3IN1 553CME. Kosiarka ma napęd na tylne koła i rozrusznik. Silnik Brigsa 5KM.Czy jest na forum ktoś kto zna kosiarki tej firmy ? Może konkretnie ten model ? Tak na marginesie pytanie jaki napęd jest bardziej użyteczny przedni czy na tylne koła ? Trawnik mam 800m2 płaski i w zasadzie bez drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.10.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Partner ma niezłe opinie, silniki B&S też. Wygodnie rozwiązane manetki (gaz/napęd) centralna regulacja wysokości . 5 KM na 800 m przy płaskim terenie to aż nadto. Cena przyzwoita. Ja bym brał. Co do napędu to preferuje przedni (wygodniej się manewruje) ale zdania są podzielone.Dziwi mnie tylko ten rozrusznik. Z tego co wiem to 553CME rozrusznik ma owszem ale ręczny. Chyba że to jakaś wersja ful wypas. BTW w kosiarkach mniejszych niż 10 km nie spotkałem się z rozrusznikiem elektrycznym, z resztą nie są potrzebne. Np naszego Murraya 6 KM moja połowica, delikatnie mówiąc niezbyt krzepka kobitka odpala bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 01.10.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Zaoferowano mi za 1750zł kosiarkę firmy Partner. Model 3IN1 553CME. Kosiarka ma napęd na tylne koła i rozrusznik. Silnik Brigsa 5KM. Czy jest na forum ktoś kto zna kosiarki tej firmy ? Może konkretnie ten model ? Tak na marginesie pytanie jaki napęd jest bardziej użyteczny przedni czy na tylne koła ? Kup 4x4 i będzie po problemie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 02.10.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Zaoferowano mi za 1750zł kosiarkę firmy Partner. Model 3IN1 553CME. Kosiarka ma napęd na tylne koła i rozrusznik. Silnik Brigsa 5KM. Czy jest na forum ktoś kto zna kosiarki tej firmy ? Może konkretnie ten model ? Tak na marginesie pytanie jaki napęd jest bardziej użyteczny przedni czy na tylne koła ? Kup 4x4 i będzie po problemie......... Pajak/c05 A już zaczynałem tęsknić za moim fanem Szkoda że usunąłeś post z mojego ogłoszenia w sprawie pozostałości... byłem bardzo ciekaw co tam "miłego" mi napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 02.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Może uznałem że jeszcze z Ciebie będzie "materiał' na równego chłopa i usunąłem...Ale nie było tak strasznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 02.10.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Zaoferowano mi za 1750zł kosiarkę firmy Partner. Model 3IN1 553CME. Kosiarka ma napęd na tylne koła i rozrusznik. Silnik Brigsa 5KM. Czy jest na forum ktoś kto zna kosiarki tej firmy ? Może konkretnie ten model ? Tak na marginesie pytanie jaki napęd jest bardziej użyteczny przedni czy na tylne koła ? Trawnik mam 800m2 płaski i w zasadzie bez drzew. Jak już to Ci podpowiem...Mam coś takiego tylko nie Partner a orginalny Brigs [ kupiłem 3 lata temu za niecałe dwa tysie ] z silnikiem 6 KM i napędem na tył .... Koszę tym trawnik o pow. ok 2500 mtr.2 i świetnie sobie radzi. Tylny napęd jest chyba lepszy bo można zawracać z napędem po dociśnięciu rączki a z przednim trzeba maszynę podnosić do góry...... Jak zwykle jest to kwestia upodobań i nawyków..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 02.10.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 z silnikiem 6 KM i napędem na tył .... Koszę tym trawnik o pow. ok 2500 mtr.2 i świetnie sobie radzi. Napisz jaka jest szerokość koszenia tej kosiarki ? Mam ochotę na Husqvarnę 5,5KM i szerokość 44cm ... http://www.nokaut.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-husqvarna-r-145sv.html zastanawiam się tylko czy nie powinno być szerzej np: 53cm ... Z drugiej strony nie chciałbym robić wyścigu zbrojeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 02.10.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Wiesz...ten sprzęt jest na stałe prawie 200 km go north i nie pamiętam dokładnie bo ostatnio mało bywam "na włościach" ale z tego co pamiętam to chyba szer.koszenia wynosi 52 cm....U mnie jest jednak problem polegający na pobycie w terenie szalonego ogrodnika w postaci mojej mamy która z zamiłowania jak i z zawodu kocha tą pracę i nasadziła jakieś 2 - 2,5 tyś roślin i krzewów [ cała działka ma 3 tyś m2 ] więc obkoszenie każdego krzaczka trochę trwa a maszyna się grzeje gorzej niż na boisku .........Z tego właśnie powodu kupiłem mocniejszy sprzęt zgodnie ze wskazówkami gościa z serwisu z tradycjami........gdzieś na Pradze......nie pamiętam adresu....Generalnie chodzi o czas pracy ciągłej który w zależności od mocy i obciążenia nie może przekraczać ileś tam [ jakaś tabelka ] w stosunku do mocy urządzenia........Ja wolę skosić i mieć czas na "balety" a nie robić tego cały weckend łacznie z niedzielą [ z uwagi na przerwy techniczne...stygnięcie itp ].......Dlatego taki wybór........Przy wyborze kieruj się dostępnością serwisu oraz stopniem skomplikowania obsługi bieżacej np. niektóre kosiarki maja kranik do paliwa jak w starych motorowerach i trza pamiętać o zakręceniu takiego po pracy.......Taki mały detal a już kłopot.......W innych silniki są nie do zdarcia ale za to pękają korpusy obudów albo rozlatują się kółka itp. To takie drobiazgi ale wkurzające........Jednym słowem masywna obudowa, dobre podwozie i sprawdzona jednostka napędowa........Stoi u mnie kilka takich tanich podwozi z kosiarek gdzie silniki przeżyły resztę a to były super marketowe oferty........Uczę się na błędach moich poprzedników i nie kupuję taniej tandety w ładnym opakowaniu..... W myśl zasady..... zmieniać nie żeby było lepsze tylko nowsze.... [ ale to tylko auta....] reszta na dłużej......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 02.10.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Dzięki za radę. Właściwie to zdecydował się na Husqvarnę mam tylko ból głowy co do wyboru modelu 44 cm lub 53cm (szerokość koszenia). Co do pierwszej mam obawy czy nie za wąska Co do drugiej to mam obawy czy nie zbyt wysoko kosi (od 33 mm do 108). Nie pamiętam jak wysoko kosiłem swój stary trawnik (bo było to dawno) i nie wiem jak wysoko się powinno kosić. Niektórzy piszą ze można 2,5cm a to w drugim model jest nie do uzyskania gdyż nie kosi tak nisko. Co do ilości nasad to udało mi się opanować swoją połowicę i dałem jej do dyspozycji 250 obwodu wokół działki... i postawiłem zakaz wjazdu z tym chwastami na trawnik pod rygorem wyrwania przez "nieznanych sprawców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 03.10.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 http://www.kosiarka.pl/product_info.php?cPath=10_72&products_id=242 ostatecznie- taką kupiłem bardzo fajną funkcjąjest.. płynna regulacja prędkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkesh 13.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam Minął podnad rok od mojego postu z pytaniem o kosiarkę. Ostatecznie zdecydowałem się na Rentala czyli wersję bez kosza tylko z mieleniem. Więc po roku używania (jeden sezon) nie żałuje swojej decyzji choć bywa że mam wątpliwości. Podstawowa zaleta to czas! Trawnik około 400m2 jak wspominałem 20-30 minut w zależności od wysokości. Lepiej częściej niż rzadziej. Poki co bez awarii żadnej a silnik Stiga. Nie jestem jakimś fanatykiem pięknego dywanu trawnikowego więc jak na moje potrzeby i ustawiczny brak czasu rewelacja. Jestem ciekawy tego roku, będę nieco modyfikował trawnik ( zmniejsze jego powierzchnię) dojdą liście z drzew liściastych (wcześniej ich nie miałem) a liście też mieli ta kosiarka. Wątpliwości moje wynikają z tego że czasami jak za długa jest już trawa ( a wiadomo musi być sucha do koszenia) to kosiarka sobie już z taką ilośćią nie radzi i wyrzuca takie kupy zmielone . Ale to można łatwo zebrać. Na dzień dzisiejszy polecam -oszczędność czasu i nie trzeba kompostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atczarny 12.04.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam,Znalazłem kosiarkę firmy NAC samobieżną w dość atrakcyjnej cenie:http://www.nac.com.pl/?link=productCard.html&ProductId=135&idCat=1Czy miał ktoś z nią do czynienia? Bardzo proszę o opinie?Co to jest tuleja żeliwna w opisie? Szukam czegoś niedrogiego bo do koszenia mam 5 arów. Poniżej jest specyfikacja kosiarki: Paliwo Benzyna bezołowiowa 95Moc 4,75 KMPojemność miski olejowej 0,62 LSzerokość koszenia 50 cmWysokość koszenia 1,5 - 7,5 cm - 8 stopniKosz 60 L SiatkowyObudowa StalowaŚrednica kół Tył 210 mm, Przód 170 mmNapęd TakWyrzut boczny NieMielenie NieRozruch RęcznyNumer kat. noża - Dziękuja za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.04.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 4,75 KM to trochę mało na szerokość koszenia 50 cm pasowało by z 5.5-6 KM zwłaszcza że jest z napędem.Tuleja żeliwna - toten wichajster na którym wisi nóż, jeśli z żeliwa to ok. Zabezpiecza oś silnika przed zgieciem przy wjechaniu na np kamień.Na 5 arów 4,75 KM a nawet 4 KM styknie tyle że mniejsza szerokość koszenia. Jeśli nie ma dużych spadów to nad koniecznośćą napedu też bym się zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts