Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz Markizy

Recommended Posts

Witam, mam pytanie jakimi srubami/kolkami zamocowac markise 4x2,5m do sciany. Sciana z gazobetonu (bialy supereks). Zdaje sobie sprawe, ze przy rozwinietej markizie i przy nawet malych podmuchach wiatru nacisk na uchwyty jest ogromny. Gdzies czytalem, aby do montazu uzyc zaprawy hybradowej na bazie zywic, ale co to zaczy, aby osadzic szpilke w ta zaprawe to trzeba wykuc otwor? Moze ktos zna proste i trwale rozwiazanie?

W przyszlosci dom bedzie ocieplany,- co zrobic z tym fantem?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Czy kolek rozporowy metalowy nie wytrzyma?

Obawiam sie że nie, przy drganiach może nie wytrzymać.

Proponuję solidnie przykręcić klockii z drewna twardego o grubości przyszłego ocieplenia, najlepiej szpilkami gwintowanymi na przestrzał. A do klocków markizę.

• 2 weeks później...
Może jakiś długi i mocny element metalowy w kształcie U przykręcony do muru pod ociepleniem i wypuszczony przez ocieplenie i dopiero do wystających wąsów przykręcony klocek. Albo solidne podpory metalowe pospawane przez fachowca dokładnie już pod mocowanie markizy. Tylko nie wiem gdzie byłby większy mostek czy przy profilu metalowym czy przy klocku drewnianym. A może zrobić belką podwieszoną do krokwi ? pozdr adam

• 3 years później...

założyciel wątku pewnie już zamontował swoją markizę :D, ale napisze jak ja zamontowałem swoją o dokładnie takich samych wymiarach (2,5 x 4 metry) w betonie kom.

elewację mam już skończoną, przyszedł czas na zamontowanie markizy. Zamontowałem ją na kołki rozporowe śr. 10mm i długości 25cm. Montaż przez ocieplenie. Ktoś napisze, że mostki. Takie mostki mam w nosie. Dałem również w miejscach montażu belki od markizy takie blachy montażowe ( z dziurkami) - nie pamiętam jak one fachowo się nazywają. Używa je się np. przy konstrukcjach drewnianych. Pomalowałem je tylko w kolorze elewacji, żeby nie rzucały się w oczy. Dlaczego takie blachy?? Ano akurat takie miałem w garażu :). Poza tym zabezpieczają przed "wpadnięciem" markizy w styropian. Markiza używana przez całe lato. Wszystko stabilne, nic się nie dzieje. Dodam, ze mieszkamy na niezłym "wygwizdowie" i często wiaterek sobie hula.

Proponowane sposoby montażu, to często przerost formy nad treścią, o aspektach finansowych nie wspominając :)

Markizy nie zostawiamy nigdy rozłożonej na noc, czy jak nas nie ma w domu. Zwinięcie jej to kilkanaście sekund - jest to markiza bez kasety, zwijana ręcznie.