praktykant 17.01.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam, mam pytanie jakimi srubami/kolkami zamocowac markise 4x2,5m do sciany. Sciana z gazobetonu (bialy supereks). Zdaje sobie sprawe, ze przy rozwinietej markizie i przy nawet malych podmuchach wiatru nacisk na uchwyty jest ogromny. Gdzies czytalem, aby do montazu uzyc zaprawy hybradowej na bazie zywic, ale co to zaczy, aby osadzic szpilke w ta zaprawe to trzeba wykuc otwor? Moze ktos zna proste i trwale rozwiazanie?W przyszlosci dom bedzie ocieplany,- co zrobic z tym fantem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Aby osadzić szpilkę wiercisz większy otwór i wciskasz chemię i szpilkę. Moze być kłopot bo ocieplenie daje dodatkowy dystans. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktykant 28.01.2010 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czy kolek rozporowy metalowy nie wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.01.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czy kolek rozporowy metalowy nie wytrzyma? Obawiam sie że nie, przy drganiach może nie wytrzymać. Proponuję solidnie przykręcić klockii z drewna twardego o grubości przyszłego ocieplenia, najlepiej szpilkami gwintowanymi na przestrzał. A do klocków markizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.01.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ino most będzie pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktykant 08.02.2010 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dzieki wam, z tymi klckami dobry pomsl!! Mysle, ze grube drewno nie zrobi mostu, a masz lepszy pomysl?Z montazem poczekam do wiosny, na tarasie i tak pelno sniegu.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Może jakiś długi i mocny element metalowy w kształcie U przykręcony do muru pod ociepleniem i wypuszczony przez ocieplenie i dopiero do wystających wąsów przykręcony klocek. Albo solidne podpory metalowe pospawane przez fachowca dokładnie już pod mocowanie markizy. Tylko nie wiem gdzie byłby większy mostek czy przy profilu metalowym czy przy klocku drewnianym. A może zrobić belką podwieszoną do krokwi ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 19.08.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 założyciel wątku pewnie już zamontował swoją markizę , ale napisze jak ja zamontowałem swoją o dokładnie takich samych wymiarach (2,5 x 4 metry) w betonie kom. elewację mam już skończoną, przyszedł czas na zamontowanie markizy. Zamontowałem ją na kołki rozporowe śr. 10mm i długości 25cm. Montaż przez ocieplenie. Ktoś napisze, że mostki. Takie mostki mam w nosie. Dałem również w miejscach montażu belki od markizy takie blachy montażowe ( z dziurkami) - nie pamiętam jak one fachowo się nazywają. Używa je się np. przy konstrukcjach drewnianych. Pomalowałem je tylko w kolorze elewacji, żeby nie rzucały się w oczy. Dlaczego takie blachy?? Ano akurat takie miałem w garażu . Poza tym zabezpieczają przed "wpadnięciem" markizy w styropian. Markiza używana przez całe lato. Wszystko stabilne, nic się nie dzieje. Dodam, ze mieszkamy na niezłym "wygwizdowie" i często wiaterek sobie hula. Proponowane sposoby montażu, to często przerost formy nad treścią, o aspektach finansowych nie wspominając Markizy nie zostawiamy nigdy rozłożonej na noc, czy jak nas nie ma w domu. Zwinięcie jej to kilkanaście sekund - jest to markiza bez kasety, zwijana ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts