Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelna podstawa komina Leier - czym uszczelnić?

Recommended Posts

Mam następujące pytanie.

Nieszczelna podstawa komina Leier Turbo.

Na samym dole wkładu kamionkowego, znajduje się zaślepka oraz kolanko-ujście dla skroplin (najniższy pustak kamionkowy).

Stamtąd skropliny wydostają się do kanalizacji.

Okazało się podczas kontroli, iż łączenie pustaka z kolankiem dla skroplin jest nieszczelne (źle zakitowane?) i podstawa ostatniego pustaka jest pełna wody.

Oczywiście woda wypełza sobie i zamoczyła zewnętrzny pustak z keramzytu (czy czegoś :)), który aż do chudziaka jest wilgotny.

Pytanie jest: czym to uszczelnić? jest mokro, nie wysuszę tego na popiół a do lata trzeba dotrwać. piec musi chodzić, więc skropliny +deszczówka w kominie będą i nie mam szans utrzymać podstawy całkowicie suchej (ba! nawet wysuszyć).

Jest coś czym można wilgotne materiały tego typu sklejać?

Mam następujące pytanie.

Nieszczelna podstawa komina Leier Turbo.

Na samym dole wkładu kamionkowego, znajduje się zaślepka oraz kolanko-ujście dla skroplin (najniższy pustak kamionkowy).

Stamtąd skropliny wydostają się do kanalizacji.

Okazało się podczas kontroli, iż łączenie pustaka z kolankiem dla skroplin jest nieszczelne (źle zakitowane?) i podstawa ostatniego pustaka jest pełna wody.

Oczywiście woda wypełza sobie i zamoczyła zewnętrzny pustak z keramzytu (czy czegoś :)), który aż do chudziaka jest wilgotny.

Pytanie jest: czym to uszczelnić? jest mokro, nie wysuszę tego na popiół a do lata trzeba dotrwać. piec musi chodzić, więc skropliny +deszczówka w kominie będą i nie mam szans utrzymać podstawy całkowicie suchej (ba! nawet wysuszyć).

Jest coś czym można wilgotne materiały tego typu sklejać?

Nie wiem jak Leier robi ale u mnie poszczególne elementy ceramiczne mają u góry kielich więc nawet brak zaprawy/kitu/kleju nie powinien bardzo szkodzić. Woda pod górę nie popłynie ...

Sprawdź ręką (zakładam, że masz drzwiczki na dole) czy po wkładzie (strona zewnętrzna, powyżej tego łączenia) lub po pustakach nie płyną skropliny - czasami może pomóc tylko włożenie dodatkowego wkładu.

Dzięki za odzew :)

Przeanalizowałem jeszcze. Monotonne przyglądanie jednak coś daje.

Okazało się, że nieszczelne było łączenie przejściówki 40mm (odpływ skroplin) -> 32mm (kanalizacja). W ogóle ta redukcja nie trzymała i luźno chodziła.

Zamontowałem nówkę sztukę i na dole woda przestała się gromadzić.

Sprawdziłem też zewnętrzną ścianę wkładu i faktycznie coś tam po nim cieknie.

Nie po pustaku, ale po zewnętrznej stronie wkładu. I znowu monotonne patrzenie. I chyba wpadłem na pomysł :) Nie chce mi się wierzyć, że wkład sam w sobie jest nieszczelne - albo coś na górze, albo na dole. Na dole (oj ja głupi) był dziura w obudowie komina (GK) na kratkę wentylacyjną. Jak się domyślam to ciepłe (i wilgotne powietrze z pralnio-kotłowni) było zasysane przez wentylacyjną część komina. Cug był jak nie wiem co. Na razie zakładam, że to ciepłe i wilgotne powietrze z kotłowni ochładzając się skraplało się np. na czapie albo gdzieś na ścianach wkładu. I leciało na dół.

Zakleiłem wszystko, zostawiłem sobie tylko okienko z folii i będę lukał.