fmau 17.01.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam, potrzebuje rady. Mam do wyboru hydraulika z usługą i materiałami na 7% lecz robocizna jest droższa o 40%. Drugi hydraulik ma tańszą robociznę ale materiały może kupić ze swoimi upustami w hurtowni na mnie. I teraz pada pytanie, nie wszystko podlega odliczeniu 22% minus 15%. Czy przy standardowych wydatkach na nowy dom (około 30 tys na cwu+co + około 15 na grzejniki itp) warto brać droższą usługę ale materiały na 7% vat? Pierwsza, droższa ekipa ma zdecydowanie lepsze opinie i wiedzę. Potwierdza to mój kierownik, który z nimi współpracuje 10 lat. Jednak cena jest u nich o 4-5 tysiący wyższa na robociźnie - to dużo. Możliwe jest to, że na vat 7% wyjdę na tyle, że nie ma co brać tańszego hydraulika i fakturę na 22% na materiały na mnie? Ile można odliczyć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knopfler 17.01.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Jeśli masz do wyboru porządną firmę, która wystawi ci fakturę z 7% VATu dwóch Panów "instalatorów", którzy nie wystawią ci faktury za wykonaną usługę to oczywiście wybierz firmę. Mogą być trochę drożsi, ale tak przynajmniej masz pewność, że w razie czego przyjadą i poprawią robotę. Przysłowiowy "hydrauli" zazwyczaj jak coś spartaczy to najpierw będzie cię zapewniał, że przyjedzie jutro a następnie cię oleje bo przecież ma teraz robotę u drugiego klienta i nie może się rozdwoić. Na koniec przestanie odbierać telefony od Ciebie. Już samo sugerowanie, że hydraulik może kupić na Twoje konto materiał jest sygnałem alarmowym. Pewnie pracuje "na czarno" lub ma firmę "na żonę" gdyż sam jest stypendystą ZUSu. Gdyby miał normalną firmę to kupiłby towar na siebie a potem jeszcze na nim zarobił. Moja rada: znajdź firmę, która zajmuje się jednocześnie sprzedażą i działalnością usługową. Zazwyczaj bierze ona towar bezpośrednio z hurtownii więc z najtańszego źródła. Dodatkowo wystawi ci fakturę z 7% VATu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 17.01.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Moja rada: znajdź firmę, która zajmuje się jednocześnie sprzedażą i działalnością usługową. Zazwyczaj bierze ona towar bezpośrednio z hurtownii więc z najtańszego źródła. Dodatkowo wystawi ci fakturę z 7% VATu. o widzisz,,,, tak dokładnie zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmau 17.01.2010 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Obie ekipy są godne polecenia. Czyli jest tak, że pieca nie odliczę od podatku, jeśli fakturę będę miał wystawioną na siebie? Myślałem, że wszystkie grube rzeczy hydrauliczne podlegają odliczeniu, typu grzejniki, rury, piece pompy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 17.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Myślałem, że wszystkie grube rzeczy hydrauliczne podlegają odliczeniu, typu grzejniki, rury, piece pompy. grube podlegają, inne dodatki tez... ale juz jest problem np ze spinkami do podłogówki... czy innymi drobnymi rzeczami których uzbiera sie całkiem pokazna kwota, poza tym zapłacisz teraz 7%vatu to nie musisz zbierac faktur na towary segregowania ich i oczekiwania na zwrot z US(maja na to 6- miechów) masz po prostu pieniądze odrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts