Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cechy działki:

- rolna, ale można budować dom po uzyskaniu warunków zabudowy,

- powierzchnia - 3000 m2,

- prąd - w drodze,

- woda - w gruncie (brak wodociągu),

- kanalizacja - brak - przydomowa oczyszczalnia ścieków lub szambo,

- otoczenie: las z jednej strony, z drugiej strony: droga utwardzona gminna, z trzeciej jedno zabudowanie,

- odległość do miasta Torunia: 20 km,

- odległość do PKS - 2 km,

- odległość do sklepu, szkoły, przedszkola, kościoła itp, - 3 km,

- okolica cicha, spokojna.

Na ile wycenić tę działkę?

Proszę pomóżcie.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Zgadzam się z tym ,że działki mniejsze nie muszą być tańsze .W dzisiejszych czasach mała działka to rzecz wymarzona ludzie ciągle zabiegani , nie mają czasu na uprawianie rabat itp. A działki powyżej 10-15a kupują zwykle ludzie albo bardzo bogaci albo kochający zieleń , albo ludzie na emeryturze czyli zwykle ludzie mający masę wolnego czasu. Oczywiście trawę mogę skosić relaksując się przy tym. kiedyś marzyłem o działce powyżej 30a najlepiej idącej w hektary. chciałem zrobić sobie na niej staw itp. Ale od tego planu odwiódł mnie pewien znajomy który kupił sobie dom z działką 80a . Dla niego jest to koszmar co 1-2 tygodnie trzeba skosić trawę kupił sobie do tego specjalny traktor ale koszty utrzymania takiej działki są ogromne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie ogrodnika , który zadałby o wygląd działki. Osobiście również nie jestem miłośnikiem uprawiania ogródka ale lubię mieć gdzie rozpalić grilla itp. I tego jednego na pewno nie zniosę koło domu moich rodziców wybudowali osiedle domów jednorodzinnych , domy piękne wszystko mi się podobało , nawet cena bardzo atrakcyjna dopóki nie wyszedłem przez drzwi w salonie na taras. którego nie było!!! nie wiem jak oni to zrobili i kto się na to zgodził ale tam zaraz za drzwiami było ogrodzenie!!! W takiej sytuacji zdecydowanie wole mieszkanie w bloku nic coś takiego. Jestem również miłośnikiem większych , nie koniecznie bardziej skomplikowanych domów. Dlatego w moim odczuciu dla mnie działką idealna jest działka 10-12a.

Reasumując działkami drogimi( droższymi) są działki małe nawet w gorszej lokalizacji lub działki duże na osiedlach willowych.

no niekoniecznie tansze...im mniejsza dzialka,tym drozsza z tzw metra...

ja chcialabym miec mala dzialke tak do 500m ze wzgledow praktycznych...nie naleze do milosnikow przyrody,ogolnie rzecz ujmujac :roll: a dzialka na ktorej nawet jest sama trawa wymaga niestety pracy...mam niepodzielne 1500(pz)...skonczy sie pewnie na tym,ze wydziele sobie 200 metrow ogrodka,a reszta niech zarasta chaszczami i czeka na zmilowanie :lol:

Działke można podzielić poprzez zniesienie współwłasności sądownie nie najtańszy sposób (sąd 300 + ok 1700 mapka do celów podziału), ale skuteczny. Jedyny warunek to odpowiedni dostęp do drogi dla obu nowopowstałych działek.

Pozdrawiam

Voytas