Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa o pracę-zapis o konkurencji

sailor_ro

Recommended Posts

Witam

Mam takie oto zapytanie,w mojej umowie o pracę zawarte jest sformułowanie: "W odrębnej umowie stanowiącej załącznik do niniejszej Umowy Strony określą zakaz konkurencji obowiązujący pracownika po rozwiązaniu lub wygaśnięciu umowy o pracę oraz odszkodowanie z tego tytułu."

No właśnie i teraz,nic takiego nie zostało mi przedstawione,po moim zapytaniu powiedziano mi,że to standardowy zapis itd.

Ale przyznam sie ze troche mi to chodzi po głowie,no bo jeżeli ja tego nie widziałem,nie podpisałem to tego nie ma,ale z drugiej strony czy ten załącznik nie działa na zasadzie takiego królika z kapelusza,który pracodawca może wyciagnac w kazdej chwili i powiedziec,ze jako zalacznik podpisu mojego nie wymaga.

Może to nie do końca pytanie na to forum,ale może bedziecie w stanie mi coś doradzić.

Z góry dzieki

pozdrawiam

Wystąp pisemnie o przedstawienie załacznika. Załącznik jest integralną częścią umowy, więc ma być. Musisz znać warunki - choć prawo dość jasno je określa.

Jeśli dostajesz pieniądze w okresie, kiedy masz się powstrzymać od działalności konkurencyjnej - umowa jest wiążąca. Ale tylko gdy dostajesz za to pieniądze.

Ja wolałabym jednak zobaczyć coś czego nie widziałam na oczy, jest częścią podpisanej przeze mnie umowy i mnie obowiązkuje.

Umowa o zakazie konkurencji MUSI mieć formę pisemną pod rygorem nieważności.

Poczytaj :

http://prawopracy.fr.pl/artykul.php?artnum=29

i tu :

http://www.egospodarka.pl/tematy/zakaz-konkurencji