Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie są dwa, jeden do odpowietrzenia głównego pionu kanalizacyjnego, drugi miał służyć o ile pamiętam do odpowietrzenia WC w małej łazience pod schodami. Niestety do tego drugiego pamiętaliśmy o przepustach przez strop,ale murarze zapomnieli zrobić przepustu w ostatnim wieńcu i już nie chciało nam się kuć, przy WC zamontowaliśmy napowietrzacz, a kominek mam w planach wykorzystać właśnie do wentylacji poddasza w razie potrzeby.

bacardi napisał:
U mnie są dwa, jeden do odpowietrzenia głównego pionu kanalizacyjnego, drugi miał służyć o ile pamiętam do odpowietrzenia WC w małej łazience pod schodami. Niestety do tego drugiego pamiętaliśmy o przepustach przez strop,ale murarze zapomnieli zrobić przepustu w ostatnim wieńcu i już nie chciało nam się kuć, przy WC zamontowaliśmy napowietrzacz, a kominek mam w planach wykorzystać właśnie do wentylacji poddasza w razie potrzeby.

Czyli ten jeden pozostaje niezagospodarowany i nie zabezpieczasz go na zimę? Powietrze na strychu swobodnie cyrkuluje?

Nie wiem, czy mam go jakoś zatkać na zimę, żeby ciepło nie uciekało?

• 1 month później...

Witajcie

czy możecie napisać jak wam policzono m2 poszczególnych pomieszczeń na górze oraz salonu do wykonania gładzi czy malowania ?

Wykonawca przedstawił mi swoje wyliczenia i sporo różnią się od moich pomiarów nawet jak liczę z oknami czy drzwiami.

Już sam nie wiem czy próbuje mnie zrobić w trąbę czy czegoś nie doliczyłem.

maksigi napisał:
Witajcie

czy możecie napisać jak wam policzono m2 poszczególnych pomieszczeń na górze oraz salonu do wykonania gładzi czy malowania ?

Wykonawca przedstawił mi swoje wyliczenia i sporo różnią się od moich pomiarów nawet jak liczę z oknami czy drzwiami.

Licz na siebie, robienie w trąbę na budowie to norma. Podczas budowy traci się tysiące jak nie dziesiątki tysięcy. Każdy kombinuje.

maksigi napisał:
Witajcie

tylko i wyłącznie rozpisane wyliczenia aby było wiadomo jak liczył, jak się coś nie zgadza niech wyjaśnia dlaczego tak a nie inaczej

ciekawski83 napisał:
tylko i wyłącznie rozpisane wyliczenia aby było wiadomo jak liczył, jak się coś nie zgadza niech wyjaśnia dlaczego tak a nie inaczej

Dla przykładu dodam, że wykonawca policzył (sufity i ściany) w niektórych pomieszczeniach.

wiatrołap - 20 m2

sypialnia 65 m2

pokoje jeden chyba 56 m2 drugi coś podobnie

nie odliczał drzwi i okien

mnie wychodzi zupełnie inaczej i też nie odliczając drzwi i okien. Nie jestem z nim jeszcze rozliczony, bo nie podobały mi się te liczby i przełożyliśmy to na później.

Może macie swoje zapiski z budowy dla porównania ?

• 1 month później...

witam,

zastanawiamy się na budową praktycznego, bardzo my nam zalezało zobaczyć jak istenieje taka możliwość jak wygląda w rzeczywistosci. Widzałem na forum że ktos budował pod wrocławiem. była by szansa podjechać,obejrzec, podpytać? proszę info gdzie pod wrocławiem sebaberni@op.pl:yes:

• 2 weeks później...

Forum tego budynku prawie już umarło :( widocznie jest mniej budujących, ale sporo pewnie już jest "praktyków"

Takie mam pytanko do was jakie macie rachunki za gaz/prąd czy węgiel ?

Ja już jakiś czas mieszkam i zużycie gazu dla Praktycznego 4 przy 100% podłogówce mam około 200 -230 m3/msc, ale fakt zima do tej pory dosyć łaskawa.

Taka ciekawostka u mnie przy + 5 zużycie gazu prawie takie samo jak przy -10 czyli około 10m3 na dobę. Nie wiem dużo czy mało. Na podłogach panele i wykładzina i nie jest zimno.

Podbitki jeszcze brak i parę rzeczy do zrobienia i poprawy jeszcze zostało może to pozwoli jeszcze zmniejszyć jeszcze koszt ogrzewania.

Dziękuje za zainteresowanie temat, ale raczej chodziło mi o rolety wewnętrzne. Problem polega na tym, że chciałam mieć rolety zamontowane przed oknami tak, aby rolety zachodziły za światło okna lub przynajmniej się z nim równały, ale przez wielkość mechanizmów do mocowania rolety nie jest to możliwe do osiągnięcia na dużym oknie i wyjściu na taras. Proponują mi montaż rolet na ramie okiennej. A to już mi się nie podoba. Może ktoś zna jakieś inne rozwiązanie?

Poniżej zdjęcie przedstawiające efekt jaki chciałam uzyskać.

Pozdrawiam

żaluzje w oknie.jpg

Magda,

Chyba pobieżnie przeczytałaś to co Ci napisałem. Właśnie podlinkowałem Ci rolety / żaluzje wewnętrzne, takie jak mamy.

U nas są przykręcone do sufitu i wychodzą parę cm ponad światło okna. Jak widzisz da się to zrobić przy dużym oknie / wyjściu na taras.

Poniżej widok na żywo:

IMG_0015.JPG IMG_0016.JPG:

Hubert,

producent rolet powiedział, że przy tak dużych roletach od końca mechanizmu do brzegu rolety może być ok 7 cm, więc jak dosunę roletę na max. w stronę okna wyjściowego to roletę na nim będę musiała odsuną od rogu o 7 cm, a wtedy roleta nie zasłoni całego światła okna wyjściowego.

U Ciebie wygląda to dobrze, bo przerwy pomiędzy żaluzjami są mniejsze niż w roletach. A jaki jest koszt takich żaluzji jak Wasze?

Pozdrawiam