kamil543 06.04.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Tu właśnie mam niezły orzech do zgryzienia, czy lepiej od razu zapłacić więcej (Leier vs. Eder, różnica ok. 5tyś) ale potem płacić mniej za ogrzewanie czy dać sobie na luz. Leier ma współczynnik przenikania ciepła U=1,25 W/m2K (Porotherm U=1,03 W/m2K) , a Eder U=0,89 W/m2K. Przy zastosowaniu dobrego styro o grubościu 15 cm (fasada platinium termoorganiki) można uzyskać współczynnik dla całej ściany w okolicach nawet U= 0,16 W/m2K, a to już naprawdę dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suflet 06.04.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Wracając do okien 240x235 i 270x235 to dostałem dziś dwie wyceny okien tym razem drewnianych i w jednej firmie (Natura) okna zostały podzielone na dwie tafle chociaz przedstawiciel stwierdził że da się takie okna wykonać i będą one droższe od dwutaflowych bo trzeba zastosowac grubszą szybę klejoną - nie mam niestety szczegółów ile dokładnie takie okna kosztują. Z drugiej firmy (Urzedowski) dostałem wycene tych duzych okien z jednej tafli z szybami klejonymi Planilux 6/18/6 U=1.1. Generalnie wycena okien drewnianych dębowych Gallux U=1.1 z Urzędowskiego (bez okna naroznego przy kuchni i pomniejszonym oknie kuchennym ale blednie wycenionym bo z dwoch taflach) to 28000 z montażem, a z Natury okna Sosnowe z drzwiami wejsciowymi anytwłamaniowymi z montażem U=1.0 29000, U=0.7 3 szybowe 32000.Dostałem tez wycene na rolety i brame garażową do Praktycznego 2 firmy Krispol - brama segmentowa 5m szeroka ze sterowaniem na pilota Krispol Zonda 9270, Krispol Sirocco 7250, rolety do zabudowy RZM3 z montażem na wszystkie okna 12000, dopłata za napęd elektryczny 5140zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 06.04.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Mnie także dręczył ten problem przy snuciu planów budowlanych. Jednak doszedłem do wniosku (być może kontrowersyjnego dla innych), że skoro przeinwestuję w max oszczędność energii, a i tak nie zbuduję domu pasywnego, to po co zamrażać pieniądze w coś, co nigdy do końca mi się nie zwróci. Dlatego też nie biorę super oszczędnych okien bo zapłaciłbym za nie krocie. Nie biorę pompy ciepła, a porządny piec co na gaz, nie inwestuje też w solary. Budowałem już 10 lat temu dom z Porothermu i jestem b zadowolony z jego jakości pod względem budowlanym jak i pod względem oszczędności energii. Teraz pustak 25 plus 15 styropianu stworzy optymalnie oszczędną ścianę. Rolety zewnętrzne to także oszczędność ciepła, tyle, że nie mogą one być montowane w nadprożach ponieważ otworami rewizyjnymi ucieka mnóstwo ciepła. Długo by tak pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp_mp 07.04.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Czy ktoś mający dostęp do kosztorysu, może mi napisać jaki jest koszt wykończenia trasu nad garażem i nad jadalnią? Chodzi mi o koszty od momentu wykonania wylewki i izolacji do pełnego wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 07.04.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Nie posiadam kosztorysu, ale sądzę, że nie będzie w nim aż tak szczegółowej "rozpiski" jak poszczególne etapy budowy tarasu. Chyba, że się mylę.ps. Dziś odebrałem pozwolenie na budowę Praktycznego 1:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 10.04.2010 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Dziś odebrałem pozwolenie na budowę Praktycznego 1:) No nic, tylko pozazdrościć... Ale startuj, będzie się na kim wzorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielak 15.04.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam wszystkich "Praktycznych";Jestem dość poważnie zainteresowany zakupieniem projektu Praktyczny 1 i co za tym idzie budową tego domu. Jednakże jak zapewne wielu z Was mam swoją koncepcję jego drobnych przeróbek. Chociaż w moim przypadku nie są to chyba drobne przeróbki. Lubię mieć wszystko zwizualizowane więc pozwoliłem sobie (na własne potrzeby) nieco przerobić graficznie projekt własnoći: domyzwizja.pl. Jak się nieoficjalnie dowiedziałem, architekci domówzwizją planują zrobić podobny projekt właśnie z przybocznym garażem, z tym, że garaż ma być zadaszony i stanowić dodatkowy pokój na półpiętrze. Chciałbym abyście wyrazili swoją opinię na ten temat. Jeśli było by duże zainteresowanie podobnym rozwiązaniem to mam nadzieję na wsparcie przy staraniach o przyspieszenie prac nad taką koncepcją. A oto moja koncepcja:http://www.reklama-best.pl/www/praktyczny-wizualka.jpg http://www.reklama-best.pl/www/praktyczny-rzuty.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp_mp 16.04.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Świetny pomysł!!! Projektanci z DomyzWizją do dzieła!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 01.05.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Forum umarło?????????????Dziurka pod fundament Praktycznego1 już jest. Wczoraj kopara wybrała mi grunt. Za chwilę wchodzi ekipa-na razie wyciągnie mi "zero". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnMar007 04.05.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam wszystkich.W końcu udało mi się znaleźć osoby budujące ten domek. Oczywiście projekt jest bardzo nowy, więc cieszę się tym bardziej. Dzięki kolego Miejski za założenie tego wątku. Mam nadzieję, że temat Praktycznego 1 będzie się rozwijał i dołączy jeszcze wiele osób. Projekt Praktyczny 1 (wersja lustrzana) znalazłem na początku lutego i od razu przypadł nam(żonie i mi) do gustu. Wcześniej mieliśmy na oku Dom w Rododendronach 6N, ale z uwagi na wiele przeróbek szukaliśmy jeszcze innych. Po zobaczeniu P1 poszukiwania zostały zakończone. W sumie wszystko jest idealnie. Wizualizacje piękne. Z biegiem czasu jednak zdecydowaliśmy się na małe przeróbki, ale o tym później. Projekt zamówiony 26,04,2010 i powinien być na dniach( może nawet dzisiaj). Działka przygotowana. Warunki zabudowy z gminy są. Warunki wszystkich przyłączy już prawie też. Ekipę wykonawczą też już wybraliśmy ( kwestia kosztorysu i terminów). Już jestem umówiony z projektantem na adaptację i zmiany:- przesunięcie garażu na boczną ścianę- wyrównanie ścian z wykuszem (przede wszystkim z powodu wąskiej kuchni)-powiększenie pomieszczenia gospodarczego ( z powodu przeniesienia garażu, ściana jest trochę cofnięta w głąb budynku) i zrównanie ze ścianą frontową. Umieszczę za parę dni rysunki poglądowe jak to będzie wyglądało. Powierzchnia parteru zwiększy się o jakieś 9m2. Na początek to tyle. Pozdrawiam wszystkich piszących na forum. Wierzę , że jeszcze bardzo dużo pisania przed nami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siuta9 09.05.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 AnMar007 a jakie masz rozwiązanie wejścia na taras nad garażem jeśli przesuniesz go na bok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnMar007 10.05.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Garaż robię zadaszony dwu spadzisty i likwiduje okienko na pół piętrze. Do tego powiększam pomieszczenie gospodarcze ( licuje ze ścianą frontową)http://images48.fotosik.pl/292/da268c7679289f31med.jpg' alt='da268c7679289f31med.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna0 11.05.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 WitamZastanawiam się nad kupnem projektu Praktyczny 2 . Mam pytanie , czy ktoś już ma projekt i czy może mi napisać ile metrów jest wysuniety garaż do przodu budynku? Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnMar007 11.05.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 HALO HALO Autorzy forum chyba ostro zapracowani budową, bo forum lekko zamarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 11.05.2010 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 No ja czekam na PnB.Niestety chyba będzie czasowa obsuwa z mapą, bo ośrodek geodezyjny wprowadza mapy w system elektroniczny - geodeci którzy wprowadzają te mapy sa z Krakowa, swój przyjazd z pobranymi mapami przekładają już około miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 11.05.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Witam po długiej nieobecności, jak wszystko dobrze pójdzie, to przygodę z Praktycznym 2 zaczynamy w sierpniu . Mamy już niemal wszystkie projekty gotowe. Mapy, zezwolenia, warunki zabudowy, geodetę i badania gruntu załatwione. Ekipa jest, kierownik budowy też. Teraz tylko wniosek o zgodę na budowę. Co do pytania o wysunięcie garażu. Od linii muru z oknem kuchennym do końca garażu (bez podjazu) wychodzi ok. 5 m (bez 5,5 cm). Pozdrawiam karo_ Witam Zastanawiam się nad kupnem projektu Praktyczny 2 . Mam pytanie , czy ktoś już ma projekt i czy może mi napisać ile metrów jest wysuniety garaż do przodu budynku? Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna0 12.05.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Dziękuję karo_Ja też już bym chciała mieć pozwolenie na budowę, ale u mnie jeszcze długa droga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnMar007 12.05.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 A stropy robicie takie jak w projekcie czy zamieniacie na terivę? Projektant, który robi mi adaptację twierdzi że jest to dużo tańsze i szybsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 12.05.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Zdecydowaliśmy się nie wprowadzać żadnych znacznych zmian konstrukcyjnych do projektu. W zasadzie poprzesuwamy kilka ścianek na piętrze i usuniemy małe okno z kuchni, ale nic poza tym... teriva to rozwiązanie może nieco tańsze, jednak wymaga przekalkulowania projektu, podobno wymusza też decyzję o umiejscowieniu ścian działowych już na bardzo wczesnym etapie... no i wymaga więcej czasu na zmiany adaptacyjne, którego nie chcieliśmy poświęcić... A stropy robicie takie jak w projekcie czy zamieniacie na terivę? Projektant, który robi mi adaptację twierdzi że jest to dużo tańsze i szybsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga979 13.05.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę "Praktycznego 2". Zajęło nam to dokładnie od daty otrzymania projektu ( koniec marca), prawie 2 miesiące ;)co nie którzy na tym forum pisali o 3-4 miesiącach pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts