miejski 30.09.2012 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Tak więc u Was jest chyba ciut więcej miejsca... A swoją drogą ciekawe czy to za Waszą decyzją było czy cieśle sami Wam tak ulepszyli? Przyznam szczerze, że nawet nigdy nie zwróciłem uwagi, że coś mam inaczej z tą lukarną (facjatką itp). Cieśle też mnie o niczym w tej dziedzinie nie informowali. Poniżej zdjęcie, które być może odda szczegóły wykonania u mnie. http://imageshack.us/a/img339/7999/zdjcie0056p.th.jpg Macie teraz ten plus, że już jest parę realizacji i można porównać wykonania, rozwiązania itp. Przypadło mi w udziale założenie tego wątku więc ja niestety nie miałem kogo w tej dziedzinie "podglądać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 30.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Miejski - masz wyższe te słupki po bokach lukarny. Plus wewnątrz jest niewątpliwy - mniej skosów w bezpośrednim sąsiedztwie okien. Ale facjata z zewnątrz ma nieco inne proporcje. Ja miałam w pamięci Wasze zdjęcia i dlatego odkryłam błąd w wykonaniu naszej więźby. Przeprowadziłam dochodzenie, skonsultowałam się z projektantami... Niestety w końcowym rozrachunku i tak zdecydowaliśmy się na kompromis w poprawkach... Co do sypialni - zmierzyłam na budowie i odległość, którą Miejski ma 250 u nas wynosi 263 na surowo. Nie będę już wnikać ile być powinno, bo i tak nic to nie zmieni, ale tak sobie dziś pozaznaczałam 50 cm na szafkę, 160 łóżko i 50 cm przejścia. Niby brzmi ok ale wydaje się, że łóżko prawie od drzwi się zaczyna a przejście jakieś wąskie... Czy moglibyście wrzucić zdjęcie na którym widać te odległości. Czy przy przejściu 50 cm nie ociera się o skos?Ze skali wychodzi mi że łóżko wrysowane w projekt ma raczej ok 140 cm i nie wiem czy takie nie byłoby lepsze... Ale mam nadzieję, że 160 tez będzie dobrze wyglądać. Edytowane 30 Września 2012 przez p@nna migotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 30.09.2012 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Co do sypialni - zmierzyłam na budowie i odległość, którą Miejski ma 250 u nas wynosi 263 na surowo. Nie będę już wnikać ile być powinno, bo i tak nic to nie zmieni, ale tak sobie dziś pozaznaczałam 50 cm na szafkę, 160 łóżko i 50 cm przejścia. Zapomniałaś uwzględnić ocieplenia wewnętrznego ścianki lukarny, gdzie trochę wełny i stelaż pod zabudowę KG zmniejszy Ci ten wymiar. Edytowane 8 Marca 2013 przez miejski lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 30.09.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Uwzględniłam to ocieplenie mierząc odległość do tego drewnianego słupka. Dziękuję za zdjęcia. Sypialnię macie bardzo ładną. I tak myślę, że wygodnie to chyba raczej przy 140 będzie. 160 na styk a 180 dla ekwilibrystów;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pafka73, jaki planujesz kolor podbitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 01.10.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pafka73, jaki planujesz kolor podbitki? podbitka pod kolor dachówki - grafit, obróbki tarasu nad garażem i wykuszem blachą w kolorze bramy garażowej RAL 7004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 podbitka pod kolor dachówki - grafit, obróbki tarasu nad garażem i wykuszem blachą w kolorze bramy garażowej RAL 7004 No to masz z górki, bo panele grafitowe są, do dachówki ciemnoszarej nie wiem czy będa pasować. Winchestera do okien nie dobiorę. Parapety też robisz ral 7004? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 01.10.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 No to masz z górki, bo panele grafitowe są, do dachówki ciemnoszarej nie wiem czy będa pasować. Winchestera do okien nie dobiorę. Parapety też robisz ral 7004? parapety już są zrobione - w kolorze winchester (blaszane z blachy 0,7 mm oklejone renolitem jak okna) - są bardzo fajne na prv mogę podać namiar na firmę, która mi to zrobiła (kupiłem przez internet bo nigdzie w okolicy nie mieli w tym kolorze a mój dostawca okien mał w jakiejś kosmicznej cenie) - super cena bo za 18 sztuk dałem 465 zł + dowóz 30 zł, kolor pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 parapety już są zrobione - w kolorze winchester (blaszane z blachy 0,7 mm oklejone renolitem jak okna) - są bardzo fajne na prv mogę podać namiar na firmę, która mi to zrobiła (kupiłem przez internet bo nigdzie w okolicy nie mieli w tym kolorze a mój dostawca okien mał w jakiejś kosmicznej cenie) - super cena bo za 18 sztuk dałem 465 zł + dowóz 30 zł, kolor pasuje idealnie. A dlaczego tylko na priva? innym też może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Mam parę pytań o kominy... 1. Jaką średnicę braliście do kominka? w projekcie jest 160mm, ale w hurtowni mówią aby wybrać pomiędzy 180 a 200, z wskazaniem na ten większy. O ile pamiętam, to coś chyba już Miejski kiedyś pisał, że projektanci podali za małą średnicę 2. Gdzie macie zrobioną wyczystkę dla tego komina? za szafkami w kuchni raczej mi odpada, bo chcę mieć tutaj lodówkę w zabudowie, a od strony przejścia do kuchni chyba nie będzie za estetycznie wyglądać... 3. Czy ktoś robił może rozeznanie w jakości kominów systemowych? Lokalna hurtownia oferuje mi system oparty ponoć na tej samej ceramice co scheidel ale z ich pustakami z keramzytobetonu, w cenie ok 1 tyś taniej. Ponieważ mam tylko jeden komin do kominka i do tego używany będzie raczej sporadycznie, to zastanawiam się czy jest sens kupować scheidla 4. i ostatnie do osób które montują wentylację mechaniczną - czy braliście komin z kanałem wentylacyjnym do pochłaniacza w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Mam parę pytań o kominy... 1. Jaką średnicę braliście do kominka? w projekcie jest 160mm, ale w hurtowni mówią aby wybrać pomiędzy 180 a 200, z wskazaniem na ten większy. O ile pamiętam, to coś chyba już Miejski kiedyś pisał, że projektanci podali za małą średnicę 2. Gdzie macie zrobioną wyczystkę dla tego komina? za szafkami w kuchni raczej mi odpada, bo chcę mieć tutaj lodówkę w zabudowie, a od strony przejścia do kuchni chyba nie będzie za estetycznie wyglądać... 3. Czy ktoś robił może rozeznanie w jakości kominów systemowych? Lokalna hurtownia oferuje mi system oparty ponoć na tej samej ceramice co scheidel ale z ich pustakami z keramzytobetonu, w cenie ok 1 tyś taniej. Ponieważ mam tylko jeden komin do kominka i do tego używany będzie raczej sporadycznie, to zastanawiam się czy jest sens kupować scheidla 4. i ostatnie do osób które montują wentylację mechaniczną - czy braliście komin z kanałem wentylacyjnym do pochłaniacza w kuchni? AD 1) Mam 200. AD 2) Wyczystkę mam od strony wiatrołapu. Schowana będzie w szafie. AD 3) Moim zdaniem nie ma sensu, ale zrobisz jak uważasz. Ja mam komin z bloczków kominowych, a w środek wpuszczona jest rura ceramiczna. AD 4) Okap będzie z pochłaniaczem. Nie wyprowadzam bezpośrednio na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monrem007 01.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 r19 dzięki, w większości zrobię najprawdopodobniej tak samo, jedynie kanał wentylacyjny chyba jednak dorobię z kominem, a później zdecyduję czy do niego się wpinać. Tylko wtedy przydałaby się na kanale jakaś zasuwa sterowana elektrycznie spięta z pochłaniaczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) r19 dzięki, w większości zrobię najprawdopodobniej tak samo, jedynie kanał wentylacyjny chyba jednak dorobię z kominem, a później zdecyduję czy do niego się wpinać. Tylko wtedy przydałaby się na kanale jakaś zasuwa sterowana elektrycznie spięta z pochłaniaczem... Tylko po co? Smrody i tak usuniesz mechanicznie. A Twoje rozwiązanie to dodatkowy mostek termiczny i marnowane ciepło, które bezpośrednio wyrzucasz na zewnątrz, zamiast przepuścić przez rekuperator. No i jeszcze kwestia regulacji wentylacji. Ja chcę na dole lekkie nadciśnienie, po włączeniu dodatkowego wywiewu tworzyło by się podciśnienie. Edytowane 1 Października 2012 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 r19 W sumie może i racja... tłuszcze powinien załatwić filtr pochłaniacza, a przy kierunku przepływu powietrza wentylacji na salon zapachy nie powinny polecieć, w najgorszym przypadku przy intensywnych potrawach można podkręcić wentylację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 r19 W sumie może i racja... tłuszcze powinien załatwić filtr pochłaniacza, a przy kierunku przepływu powietrza wentylacji na salon zapachy nie powinny polecieć, w najgorszym przypadku przy intensywnych potrawach można podkręcić wentylację... Nie wie jak u Ciebie, ale u mnie jak się gotuje to zapachy są przyjemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Czy przyjemne czy nie, to wolę aby się nie roznosiły po całym domu Nie wiem jak to jest, że komina z kotłowni pozbyłem się bez sentymentów, a z tym jednym mam tyle wątpliwości... A masz jakiś pomysł na jego wykończenie aby nie sterczał jak patyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Nie bardzo rozumiem co ma sterczeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Nie bardzo rozumiem co ma sterczeć... czasem chyba za szybko i bez zastanowienia przelewam myśli na forum :] zastanawiam się, jak wykończyć taki komin z samym kanałem dymowym, czy go jakoś obudowywać cegłą klinkierową aby wyglądał masywniej, czy może jednak ta lekkość nie będzie taka zła i wykończyć jakąś nakładką kominową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1977 01.10.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 czasem chyba za szybko i bez zastanowienia przelewam myśli na forum :] zastanawiam się, jak wykończyć taki komin z samym kanałem dymowym, czy go jakoś obudowywać cegłą klinkierową aby wyglądał masywniej, czy może jednak ta lekkość nie będzie taka zła i wykończyć jakąś nakładką kominową Proponowałbym dołożyć jednak kanał wentylacyjny do spalinowego aby nie było problemu z odbiorem kominiarskim. Zawsze potem można go zaślepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts