Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . Mam do was pytanko czy zmienialiście rozmiar tych drzwi balkonowych w tym pokoju na dole oboki salonu z wyjściem na taras bo mój gość od okien twierdzi że są za szerokie jak na balkonowe jak się nie mylę mają 150x 210. Myślę je zrobiś na 100x210???? Jak u was to wygląda

POZDRAWIAM

Witaj,

o ile z dużymi witrynami mieliśmy problem - zamówiliśmy dzielone, o tyle w gabinecie bez problemu wykonano nam drzwi balkonowe w rozmiarze 120/235. W naszym przypadku profil Veka Alphaline, 3-szybowy. Wstawione 2 lata temu, działają super i nie odczuwa się ich ciężaru przy otwieraniu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czemu tak bardzo obstajecie przy robieniu tego okna otwieranym? W projekcie jest opisane jako wyłącznie uchylne. Też uważam, że jego zmniejszenie może mieć negatywny wpływ na wygląd domu.

Moim zdaniem lepiej jest zrobić duże okno w salonie jako przesuwne, choć to oczywiście kwestia indywidualnych preferencji :)

Odnośnie okna w salonie podzielam zdanie Migotki, większe ładniej się komponuje i lepiej doświetla pomieszczenie - okno znajduje się w podcieniu. Natomiast jego wielkość przy 100'ce w zupełności mi wystarczy jako ciąg komunikacyjny.

Strud Wbrew pozorom z informacji od firm jeśli okno w gabinecie ma być większe to tylko uchylno-rozwiewne, gdyż tylko takie okucia zapewniają odpowiednie mocowanie tak sporego okna.

Natomiast jeśli chodzi o duże okno w salonie, to jak to mówią są plusy dodatnie i plusy ujemne ;) Na pewno fajna sprawa, ale u nas taki HS wychodził w granicy 11-12tyś, ze względów wizualnych chcieliśmy mieć szklenie w jednej tafli, a poza tym w upalne dni raczej i tak nie chcielibyśmy go mieć cały czas otwartego... Z względów budżetowych zrezygowaliśmy, czy warto było na tym oszczędzać czas pokaże... w najgorszym wypadku za jakiś czas wymienimy okno :]

Też uważam, że HS to za droga zabawa, ale uchylno-przesówne kosztowało mnie ok 5k, za fixa chcieli prawie 3k (PCV). Choć nie ukrywam, długo się zastanawiałem, czy warto dzielić to okna słupkiem na pół. Wygrała możliwość otwarcia domu na ogród na szerokość 1,3m, ale ogród mamy od północy.

Niezależnie od tego raczej i tak bym się nie decydował na wychodzenie na ogród przez gabinet*, boczne drzwi balkonowe chyba są lepszą opcją :)

* co innego, jak ktoś sobie powiększył salon o gabinet.

My tez mieliśmy sporo dylematów z tym oknem. Ostatecznie zdecydowliśmy się na HS. Miejscy i Karo mają dzielone i wcale to źle nie wygląda, a jeśli dojdzie do tego opcja otwarcia na ogród to już tylko na plus dla nas. Niedługo będziemy mieć montowane okna. Jak już będzie to napiszę jak to wygląda.

A ja mogę napisać, że właśnie miałem możliwość pierwszy raz obejrzeć ogród przez świeżo zamontowane okno w salonie i FIX w jednej tafli robi niesamowite wrażenie :) Jak się będzie sprawdzać boczne wyjście zobaczymy, w sumie wszystko zależy na ile uda mi się ustawić kino domowe.

Poza tym problemem, to to boczne wyjście przez podcień jest dla mnie bardzo fajne, obecnie mamy w domu spore dwuskrzydłowe okno wyjściowe na ogród a i tak używamy tylko jednego skrzydła, więc póki co jestem dobrej myśli...

• 1 month później...

Mam pytanie, czy do balastowych daszków płaskich stosowaliście podgrzewane wpusty dachowe dallmera jak w projekcie, czy może jakieś inne rozwiązanie?

Trochę średnio wypada cena tego wpustu ok 750 szt. Poza tym zastanawia mnie po co robić wpust w dół, jak można by ukształtować odpowiednie spadki do bocznego otworu w ściance attykowej i tylko zabezpieczyć przed "wysypaniem" się żwiru. Całość i tak jest szczelnie wyłożona membraną EPDM, z tego co obecnie obserwuję, wystarczy rurka fi 16mm i przy każdorazowym ociepleniu wszystko zaczyna spływać, a przy mrozach i tak przecież śnieg będzie leżał...

Dobrze kombinujesz bacardi :-)

Dokładnie tak jest u mnie. Tyle, że w okolicach rur odpływowych, które idą przez ściankę attykową, wyprowadziłem jednak na zewnątrz przewody elektryczne, aby w razie czego zastosować na rurze kable grzejne.

Jednakże już druga zima prawie za nami i podgrzewu stosować żadnego nie musiałem. Spokojnie więc można to robić bez podgrzewów.

miejski dzięki, widzę że moje wątpliwości nie są bezpodstawne :) A masz może jakąś fotkę jak obrobiliście rurę spustową? bezpośrednio w bok czy z jakimś wpustem w dół?

Przewody na zewnątrz do wpustów też już wypuściłem na oddzielnym obwodzie, ale w sumie jak coś to można je skrosować w rozdzielni do zegara astronomicznego i podpiąć na daszkach lampki na święta ;)

O kurcze! Jak to się stało? Reklamacja??

Pękła wewnętrzna szyba. Nie było to uszkodzenie mechaniczne. Dlaczego? Nie wiadomo. Stało się to mniej więcej 7 miesięcy po montażu. Dom jeszcze nie zamieszkały i nie ogrzewany. Według pomiarów montażystów okno nie jest skrzywione, itp. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.