Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie macie :)

Ale garaż chyba jednka musi być choćby minimalnie ogrzany poniewaz dla temperatury minimalnej w nim zostało zaprojektowane ocieplenie 5 cm styropianu na ścianie dzielącej garaż od domu oraz sufit garażu (P1 i P2 bo tu sufit jest częściowo podłogą sypialni). Jesli garaż jest całkowicie nieogrzewany to nalezałoby zwiększyć chyba te wartości. My chcemy położyc rurki co 20 cm w garażu, ale nie bardzo wiemy jak jednocześnie zachować spadek wylewki do odpływu liniowego. Macie odpływy w garażu? I jaka grubość wylewki wtedy przy podłogówce? Będę wdzięczna za pomoc bardzo.

Ale garaż chyba jednka musi być choćby minimalnie ogrzany poniewaz dla temperatury minimalnej w nim zostało zaprojektowane ocieplenie 5 cm styropianu na ścianie dzielącej garaż od domu oraz sufit garażu (P1 i P2 bo tu sufit jest częściowo podłogą sypialni). Jesli garaż jest całkowicie nieogrzewany to nalezałoby zwiększyć chyba te wartości. My chcemy położyc rurki co 20 cm w garażu, ale nie bardzo wiemy jak jednocześnie zachować spadek wylewki do odpływu liniowego. Macie odpływy w garażu? I jaka grubość wylewki wtedy przy podłogówce? Będę wdzięczna za pomoc bardzo.

W projekcie jest wełna na suficie i ścianie. Ja dałem na sufit 6 cm styropianu, a na ścianę 15cm.

Osobiście nie widzę podłogówki w garażu. Co przemawia za takim rozwiązaniem w Twoim przypadku?

Ja mam mieć podłogówkę w garażu na oddzielnej pętli z regulatorem na termostacie ustawionym przeciwzamrożeniowo, ale nie wiem czy i na ile będę z tego korzystał, w każdym razie koszt samego położenia dodatkowej pętli jest niewielki... Spadek standardowo jest chyba robiony wylewką i zwiększa się grubość nad rurkami, więc nie powinno problemu. Choć nam wylewkarz powiedział żeby jeszcze wstępnie zrobić dodatkowo schodki styropianem. Ja na sufit i ścianę daje 5cm styro grafitowego, dodatkowo nie zabudowuję tej wnęki pod sypialnią w P2 tylko zwiększyłem tam ocieplenie do 10cm - może się przydać do uchwytów na podwieszenie rowerów itp...

U nas w projecie na ścianie i suficie jest 5 cm styropianu. Rozmawiałam z DzW i powiedzieli, że tak naprawdę to dlatego cały sufit jest ocieplony, żeby nie było uskoku, bo ze względów termicznych wystarczy ocieplić 1 metr dalej niż podciąg. No ale taki kawałek styro na suficie będzie dziwnie wyglądać więc w projekcie jest całość w styropianie. Z tym, ze jak powiedziano mi w pracowni to 5 cm jest skalkulowane dla temperatury +5 stopni w garażu.

Co do wylewki to w 6 metrowym garażu spadek powinien wynosić 6 cm na całej długości - dobrze myślę? Czy w takim razie dla podłogówki taka gruba wylewka będzie ok? no bo w najcieńszym miejscu musi miec to minimalne 5-6 + w najwyższym dodatkowo 6 więcej. Czy ja żle myślę? czyli w najwyższym około 11-12 to chyba mega dużo. Instalacja jeszcze przed nami, ale jakoś temat tego garażu nas zastanawia.

Acha rozmawialiśmy ze znajomymi, którzy mają w P2 właśnie podłogówkę i jest ok, na osobnym obiegu utrzymują sobie taką własnie lekko dodatnią temperaturę i to się sprawdza.

Ja mam P4, w projekcie wełna, czyli inaczej jak u Ciebie.

Co do ogrzewania garażu, a zwłaszcza podłogówką to jak dla mnie to niepotrzebna strata pieniędzy.

No ale co kto lubi.

Pamiętaj tylko, że jak rurki będą blisko bramy to w zimie będziesz grzała non stop.

No właśnie do samej bramy nie tylko mniej więcej do odpływu. Podpytuję bo właśnie nad tym się zastanawiam. Wiem, że nieogrzewany to on byc nie może jednak bo bedzie zimno w sypialni i w pomieszczeniu gospodarczym, z którymi w P2 garaż sąsiaduje. Poza tym zawsze mozna wyłączyć ten obieg lub ustawić tak na minimum jak pisał Bacardi. A jeszcze pytanie czy w garazu kładliście specjalny styropian garazowy jak w projecie czy taki jak w innych częściach domu czyli podłogowy. Bo ten dedykowany dla parkingów strasznie drogi jest...

No właśnie do samej bramy nie tylko mniej więcej do odpływu. Podpytuję bo właśnie nad tym się zastanawiam. Wiem, że nieogrzewany to on byc nie może jednak bo bedzie zimno w sypialni i w pomieszczeniu gospodarczym, z którymi w P2 garaż sąsiaduje. Poza tym zawsze mozna wyłączyć ten obieg lub ustawić tak na minimum jak pisał Bacardi. A jeszcze pytanie czy w garazu kładliście specjalny styropian garazowy jak w projecie czy taki jak w innych częściach domu czyli podłogowy. Bo ten dedykowany dla parkingów strasznie drogi jest...

Dlaczego ma być zimno? To do jakiej temperatury chcesz grzać garaż?

Pętlę oczywiście można wyłączyć, zostaje tylko wydmuchać z niej wodę.

Na podłogę w garażu dałem termoorganikę silver parking, czyli tak jak było w projekcie.

Dlaczego ma być zimno? To do jakiej temperatury chcesz grzać garaż?

Pętlę oczywiście można wyłączyć, zostaje tylko wydmuchać z niej wodę.

Na podłogę w garażu dałem termoorganikę silver parking, czyli tak jak było w projekcie.

No właśnie do tych kilku na plusie bo się obawiam,że przy niższej niż te 5 stopni będzie zimno w domu, w który garaz jest jednak częściowo wbudowany. sama już nie wiem co o tym mysleć...

U mnie w projekcie P2 też jest 5cm styropianu. Ogrzewanie podłogowe w garażu oczywiście nie pod bramę, w zasadzie to bardziej myślałem jakoś do połowy podłogi, ale czekam co dostanę w projekcie. Garaż w P2 jest odcięty od pomieszczeń mieszkalnych pomieszczeniem gospodarczym, więc pozostaje dobrze odizolować ten kawałek podłogi pod sypialką i nigdzie zimno nie powinno być, zresztą nie mówimy o temp. rzędu -20st w garażu :)

Ja mam w sumie inny problem, przegapiłem sprawę i podczas adaptacji architekt przeniosła nam przyłącze wody do garażu i to przy samej bramie (aby nie dawać dodatkowej studzienki), więc chcemy utrzymać temperaturę powyżej zera. Na wszelki wypadek mamy jeszcze podciągnięte zasilanie pod przewód grzewczy. Natomiast tak na dobrą sprawę, sytuacja w której temp. w garażu spadała by poniżej zera nawet bez ogrzewania jest bardzo szczególna, zakładam że po zapięciu termostatu pętla może się włączyć parę razy w największe mrozy...

...A jeszcze pytanie czy w garazu kładliście specjalny styropian garazowy jak w projecie czy taki jak w innych częściach domu czyli podłogowy. Bo ten dedykowany dla parkingów strasznie drogi jest...

My najprawdopodobniej damy Neotherm Parking EPS 150-036. Fabrykę mamy praktycznie osiedle obok, obciążenie 4,5t/m2 po 250 brutto za m3...

Osobiście nie widzę sensu w podłogówce w garażu (nie mam zamiaru ogrzewać podjazdu - sam garaż to jeden wielki mostek cieplny) więc u nas jej nie ma.

Na scianie garaż / pom .gospodarcze jest za to jest kaloryfer (10 żeberek alu) podłączony do osobnej pętli podłogówki. Tyle, że on tam, grzeje "jak umarłego doopa" :-) bo z PC to on ma na zasilaniu jakieś 35*C max. Ale swoje zadanie spełnia i temperatura w zimie nigdy nie spadła poniżej zera. Przeciętnie przy mrozach -10*C w garażu było ok 4-5*C. Dodatkowo można wziąć pod uwagę jakim grzejnikiem jest silnik samochodu, gdy wjedziecie nim rozgrzanym do garażu. Wtedy w garażu jest równie ciepło jak w pokojach :D.

Co do ocieplenia podłogi w garażu, to są dwie szkoły: ocieplać i nie ocieplać. U nas podłoga jest ocieplona 8 cm styro zwykłym podłogowym wzmocnionym jednak w wylewce siatką z drutu zbrojeniowego (chyba fi10). Sufit i ściana garaż/pom. gosp. ocieplona 5 cm styro (tak u nas było w projekcie). Co do wnęki pod sypialnią to mamy tam 10 cm wełny i jest ona zabudowana KG. Choć rzeczywiście pomysł na jej zostawienie ( z dodatkowym ociepleniem w tym miejscu) i np. podwieszenie rowerów oceniam z perspektywy czasu na bardzo dobry (szczególnie w P1 gdzie garaż nie jest rewelacyjnie duży.

Pytam o ten styropian ponieważ okazuje się że nasza przemiła ekipa zostawiła więcej niż potrzeba i mamy poziom chudziaka w garażu niżej tzn -18 cm na gotowo. Więc chyba musimy ewentualne gubszy styropian dać około 10 cm. Na szczęście mamy jeszcze troszkę czasu. Zaczynamy na razie instalacje, przed nami tynki, potem musimy jeszcze w międzyczasie powitac na świecie nowego członka rodziny i dopiero podłogówka i wylewki;-)

Mam jeszcze 2 pytania:

- czy zrobiliście sobie jakieś kraniki gospodarcze typu w garażu lub gdzieś w elewacji do podlewania ogrodu?

- czy w miejscach gdzie jest elewacja obkładana kinkierem zmniejszaliście grubość styropianu czy też po prostu w tym miejscu ściana jest grubsza o płytkę i klej?

A może ktoś ma apodłogówkę w garazu i napisze jak ma to rozplanowane i jak mu się to sprawdza?

Edytowane przez p@nna migotka

Witam. Wracając jeszcze do podłogówki rozłożeni rur robilście wg własnego uznania czy robiliście do tego projekty?

Jak dobierane były ilości pętli na poziomach.

Jeżeli podłogówka była robiona przez ekipy pewnie było to juz po ich stronie - u mnie niestety sam będę walczył z rozłożeniem stąd moje pytania.

MOże ma ktoś łaskawy :) poglądowy projekcik dla P4?

Będę wdzięczny za info.

mb1808 Jeśli chcesz robić samemu i masz jak widzę spore wątpliwości, to dobry projekt wykonawczy na pewno Ci pomoże a jego koszt pewnie zwróci się w ilości rurek które położysz. Są dwie szkoły i każda ma swoje wady i zalety, decyzja należy do Ciebie. Ja mam już OZC budynku i teraz czekam na projekt na nim bazujący. Jeśli będę miał na to czas, to prawdopodobnie też sam położę jak wiele osób na forum muratora.

• 2 weeks później...

Mam pytanie, jak wybijaliście podłogę na poddaszu?

W projekcie płyta OSB 22mm jest bezpośrednio na jętkach, a na to jeszcze wełna 10cm. Natomiast podejrzewam, że każdy chce tam mieć jakiś stryszek użytkowy, więc takie rozwiązanie z wełną na wierzchu raczej nie ma sensu. Stosowaliście jakieś dodatkowe łaty pod płytę OSB aby zachować odpowiednią warstwę ocieplenia?

Mam pytanie, jak wybijaliście podłogę na poddaszu?

W projekcie płyta OSB 22mm jest bezpośrednio na jętkach, a na to jeszcze wełna 10cm. Natomiast podejrzewam, że każdy chce tam mieć jakiś stryszek użytkowy, więc takie rozwiązanie z wełną na wierzchu raczej nie ma sensu. Stosowaliście jakieś dodatkowe łaty pod płytę OSB aby zachować odpowiednią warstwę ocieplenia?

O podłogę na strychu pytałem kiedyś Miejskiego, bo miałem dylemat co do wytrzymałości samej płyty na jętkach. Zrobiłem tak jak Miejski, czyli płyta na jętki. Podłoga jest bardzo stabilna, można imprezy na strychu urządzać :)

Co do ocieplenia to ja pociągnąłem ocieplenie do samej kalenicy, przy czym na strychu w jednej w warstwie, tj. 18 cm. Między jętkami mam wełnę 18 cm, dodatkowo między jętkami a płytami kg jeszcze 10 cm, czyli łącznie 28 cm. W lukarnach mam 2 x 18 + 10.

Dzięki, w sumie nie pomyślałem żeby zwiększyć ocieplenie pod jętkami. A czy nie było problemu z przykręcaniem płyt bez łat? bo rozumiem, że łączenia powinny wychodzić w takim wypadku na jętkach?

A te przestrzenie w lukarnach i ogólnie za płatwiami, to w sumie zastanawiałem się, czy jakimś granulatem wełny nie wysypać. Patrząc obecnie za dużo chyba się tam nie zmieści? A u nas pójdą tamtędy jeszcze przewody od wentylacji mechanicznej.