Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, w sumie nie pomyślałem żeby zwiększyć ocieplenie pod jętkami. A czy nie było problemu z przykręcaniem płyt bez łat? bo rozumiem, że łączenia powinny wychodzić w takim wypadku na jętkach?

A te przestrzenie w lukarnach i ogólnie za płatwiami, to w sumie zastanawiałem się, czy jakimś granulatem wełny nie wysypać. Patrząc obecnie za dużo chyba się tam nie zmieści? A u nas pójdą tamtędy jeszcze przewody od wentylacji mechanicznej.

Warstwa wełny pod jętkami jest zamiast warstwy na strychu. W lukarnach mam więcej, bo zostało trochę wełny, a dodatkowo mam tam rury od czerpni i wyrzutni powietrza.

Z łączeniami płyt osb nie było żadnego problemu. Trzeba tylko pamiętać o dylatacji między płytami i ścianami budynku.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warstwa wełny pod jętkami jest zamiast warstwy na strychu. W lukarnach mam więcej, bo zostało trochę wełny, a dodatkowo mam tam rury od czerpni i wyrzutni powietrza.

Z łączeniami płyt osb nie było żadnego problemu. Trzeba tylko pamiętać o dylatacji między płytami i ścianami budynku.

Ja nie zwróciłem uwagi na projekt i zastosowałem płytę 18mm w instrukcji montażu napisano by zostawiać również 3mm luzu między płytami. Podłoga jest stabilna.

R19 masz już jakieś doświadczenia z pracą tej rekuperacji? Zdecydowałem się na ten sam system tylko z rekuperatorem w kotłowni będzie montowany za kilka tygodni. Którędy puściłeś kanały do kuchni, salonu i gabinetu? Do których pomieszczeń idzie u ciebie pojedynczy przewód? Czy masz jakieś szumy na instalacji? .

R19 masz już jakieś doświadczenia z pracą tej rekuperacji? Zdecydowałem się na ten sam system tylko z rekuperatorem w kotłowni będzie montowany za kilka tygodni. Którędy puściłeś kanały do kuchni, salonu i gabinetu? Do których pomieszczeń idzie u ciebie pojedynczy przewód? Czy masz jakieś szumy na instalacji? .

Instalacja jeszcze nieuruchomiona. Myślę, że jeszcze ok. miesiąca.

U mnie rekuperator będzie na strychu. Przewody schodzą przy kominie (kominkowym), a dalej są schowane w suficie podwieszonym wiatrołapu i kuchni.

W przypadku salonu i gabinetu kanały przebiegają w warstwie styropianu na stropie.

• 4 weeks później...

Podłogówka nad garażem w P4.

Może ktoś podrzucić zdjęcia lub chociaż zdradzić kilka informacji którędy była prowadzona podłogówka do pokoju nad garażem?

Przypuszczam, że z górnego rozdzielacza, a może zamontować w tym ponieszczeniu osobną szafę na kilka obiegów?

Jezeli z szafy na poddaszu którędy poprowadziliście i jak rurki do pokoju ( intersuje mnie przebieg rurek i łamanie)

Bedę wdzieczny za pomoc.

Może ktoś podrzucić zdjęcia lub chociaż zdradzić kilka informacji którędy była prowadzona podłogówka do pokoju nad garażem?

Przypuszczam, że z górnego rozdzielacza, a może zamontować w tym ponieszczeniu osobną szafę na kilka obiegów?

Jezeli z szafy na poddaszu którędy poprowadziliście i jak rurki do pokoju ( intersuje mnie przebieg rurek i łamanie)

Bedę wdzieczny za pomoc.

My mamy osobną szafkę nad garażem , proszę podać adres mailowy to prześłę zdjecia.pozdrawiam

Bedę wdzieczny za pomoc.

U mnie pokój nad garażem jest podzielony na dwa, z czego jeden to pralnia z "graciarnią". I tam jest rozdzielacz. Doprowadzenie przez gabinet, w rogu, obudowane kg.

Właśnie analizując jak się dostać z kilkoma rurami do pomieszczenie nad garażem równiez doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiazaniem będzie dociądnięcie tylko 2 do dodatkowej szafie która będzie schowana w garderobie i temat się rozwiązuje.

Żonka również się ucieszy z mniejszej szafy w pralni którą bedziemu mieli koło łazienki.

Dzięki za utwierdzenie mnie , że będzie to trafny wybór.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Przymierzamy się z żoną do projektu praktyczny 3. Czy jest ktoś w okolicznych województwach u kogo można by oglądnąć dom. Może być w stanie surowym. Chcielibyśmy oglądnąć rozkład pomieszczeń, ich wielkość itd. Gdyby ktoś mógł pomóc proszę o info. Pozdrawiam Łukasz

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

rafal125, koszt mojego SSO możesz sprawdzić w dzienniku, ale to chyba zbytnio nie ma sensu... Region, technologia, detale jak np. dachówka, rodzaj stropu, wszystko będzie się różnić...

Jeśli ściana jednowarstwowa, to rozumiem że firma super sprawdzona? Btw w praktycznym jest mnóstwo betonowych podciągów, słupów itp. jakoś to przeprojektowaliście aby było ciepło przy takich ścianach?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

witam Serdecznie Praktycznych,

fundamenty i chudziak juz za nami, w przyszlym tygodniu ruszsami z murami.

czy ktos buduje z Panstwa dom w okolicach Mielca/ Rzeszowa/ Tarnowa/ Debicy?

przed rozpoczeciem murowania bardzo chcielibysmy zobaczyc dom na zywo.

pozdrawiam