kemoth 22.02.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Hej,na dniach będę ruszał z budową Praktycznego 4. Generalnie chciałbym robić wszystko zgodnie z projektem, nie mniej po przestudiowaniu forum, wiem, że kilka rzeczy trzeba zmienić jak np. średnicę komina pod kominek z fi16 na fi20 Czy jeszcze na coś szczególnego warto zwrócić uwagę przed rozpoczęciem prac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youla 25.02.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 witam Praktycznych obecnie planujemy meble do naszej kuchni (projekt praktyczny 3 z lekkimi zmianami). Poniżej zdjęcia. będę wdzięczna za każdą opinię, uwagi, komentarze. czy macie u siebie kolorystykę podobną jak ma pracownia na swojej stronie www? co z kolorystyką mebli? czy biały to Waszym zdaniem dobry kolor do kuchni? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 01.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Youla: fajna opcja z stolikiem pod hokery. Zabudowa kuchni wydaje się dość mała, nie lepiej zrobić pełną zabudowę pod sufit? A możesz podesłać rzuty Twojego parteru? Ciekawi mnie jak wykombinować skrytkę i co zrobiłaś z kominem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youla 02.03.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 kemoth, myslelismy o takiej zabudowie, ale przeciez mamy obok spizarnie w ktorej jakies rzeczy bedziemy przechowywac. moze sie pomiescimy załączam rzuty; jak pisalam powyzej nasz praktyczny jest ze zmianami, m.in. na dole zmienilismy uklad schodow aby wejscie do gabinetu nie bylo na widoku (kosztem likwidacji prysznica na dole), dodalismy spizarnie, okno w kuchni jest z drugiej strony, a na gorze jedna lazienka i odwrotny uklad pokoi. dodam tez ze na etapie budowy zrezygnowalismy z kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 03.03.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Witam serdecznie,Od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Przebrnąć przez 120 stron (plus przeglądanie dzieników) to nie lada wyczyn, ale dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy. Na dniach startuję z budową P2 - odbicie lustrzane. Mam kilka pytań na początek. Przede wszystkim ilość pustaków. Mam zamiar budować Porothermem 25 P+W. Nie wiem czy dobrze wyczytałem, ale w jednym z dzienników pojawiła się całkowita liczba pustaków 1980 szt. Z moich wyliczeń wychodzi ich ok 3060. Jak to jest naprawdę. Czy budował ktoś z Was na Dryfix'ie? Może na nowym systemie pustaków szlifowanych Winenbergera Profi?Wiem, że wielu z Was ma na dachu Braasa Tegalit. U niektórych już kilka lat? Jak się zachowuje dachówka cementowa u Was? Czy ktoś robi może obróki dachu blachą? Chodzi mi o wiatrownice? Mój kierownik budowy proponuje mi zamiast dachówek bocznych dać właśnie blachę. Ponoć wygląda to dość fajnie. Może w przyszłym tygodniu będę miał okazję to zobaczyć. Planuję wentylację mechaniczną, a piec kondensacyjny zatem rezygnuję z komina w kotłowni. Choć w obliczu ostatnich działań Rosji nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo z gazem może być różnie... Pewnie z czasem tych pytań nasunie się więcej, ale póki co byłbym wdzięczny za info odnośnie ilości pustaków.PozdrawiamMariusz Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Mariusz_Osw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.03.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Jeśli chodzi o porotherm, to wg moich notatek u nas poszło 44 palety, czyli 2640 szt. z czego kilka zostało. Ale ekipa bardzo szanowała materiał. Natomiast jak bym teraz budował, to chyba wybrałbym silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 03.03.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź.Dlaczego silikaty? Widziałem, że działówki masz z silikatów. Czy zmniejszałeś jakoś wymiary P2? Zgodnie z kposztorysem i zestawieniem materiału powinno wyjść ok 3060 szt.PozdrawiamPs. Na palecie jest 72 szt. Zatem teraz by się zgadzało 44x72=3168 szt. Edytowane 3 Marca 2014 przez Mariusz_Osw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.03.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Kosztorys w wielu miejscach się rozmija z prawdą Nasze palety na 100% miały 60szt, Silikaty są fajnie równiutkie, mocne, stabilne jak się chce coś powiesić, zdrowe... to tyle reklamy Właśnie po tym jak postawili nam działówki to żałowałem, że całości nie zrobiliśmy z silikatów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafjed 05.03.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wygląda na to, że do budowy coraz bliżej i realny staje się termin wbicia przysłowiowej łopaty a raczej łychy koparki późną wiosną A dylematów zamiast ubywać coraz więcej... i tu moje pytanie przede wszystkim do już mieszkających w praktycznym 4 bądź też będących w trakcie budowy. W oryginalnym projekcie poziom garażu i zdaje się pomieszczenia gospodarczewgo jest niżej niż mieszkalnej części domu. Jednakże co widać na wielu zdjęciach SSO praktycznego 4 część osób ma te poziomy zrównane. Część całkiem świadomie a niektórzy w wyniku "zagapienia" ekipy od fundamentów. Jakie rozwiązanie polecacie, wady / zalety, jakie okazuje się "praktyczniejsze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lapluk 11.03.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 witam, mam takie pytanie o w sumie 3 sprawy: z czego robiliscie podbitke?jakie dawaliscie parapety i jaka blacha wygrala na obrobki:) dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 12.03.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Witam serdecznie,Właśnie jestem na etapie wylewania fundamentów do P2. Mam w związku z tym pytanie... Czy wylewaliście dodatkowy fundament pod belkę w garażu? Mój kierownik budowy stwierdził, że to jest niedociągnięcie projektowe, że belka pod wjazdem do garażu wisi w powietrzu i że wylejemy pod nią też fundament...Czy ktoś z Was spotkał się z takimi sugestiami?Druga sprawa... Wieniec nad ścianą fundamentową? Czy ktoś z niego zrezygnował?PozdrawiamMariusz Edytowane 13 Marca 2014 przez Mariusz_Osw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 12.03.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 u nas belka garażu została wylana jak w projekcie wisząca i ocieplona również od spodu, wieniec tez wylaliśmy, choć większość osób twierdziła że to przerost formy nad treścią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 14.03.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Podobne opinie spotykam w temacie wieńca na fundamencie. Podobno ma to sens na terenach po szkodach górniczych, grząskich, itp Firmy wyceniają mi koszt samego wieńca na około 4TPLN (mat+robocizna). Finalnie go zostawiam, gdyż mam już PnB i nie chce kombinować,ale jak ktoś jest w trakcie adaptacji to może warto zwrócić na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 14.03.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Zastanawiam się jeszcze nad koncepcją lekkiego stropu systemowego nad gruntem (nie chcę podawać nazwy firmy, aby nie zostać posądzony o kryptoreklamę) zamiast piasku do wewnątrz fundamentów. KOszty nieznacznie większe, a izolacja cieplna dużo lepsza... Jednak, jak na każdym kroku się dodaje ten tysiąc czy dwa to finalnie wychodzi już kilkadziesiąt tysięcy... Czy ktoś tak zrobił?PozdrawiamPs. Ile Wam weszło piasku/pospułki do P2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 14.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 a z czego jest wykonany ten lekki strop systemowy? szczerze to zastanawiam się co on takiego miałby dać, skoro i tak jest ława i fundament, a na chudziak daje się sporo styropianu... Raczej na etapie adaptacji pomyślałbym o ławie fundamentowej która jest o wiele lepszym i cieplejszym rozwiązaniem. Co do piasku to wszystko zależy od posadowienia i ile ekipa wybierze, u nas przyjechało jakoś 11 wywrotek o ile dobrze liczyłem to chyba 100-110m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 14.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Hej,Wypożyczał ktoś szalunki pod strop?Orientacyjnie mógłby podać cenę lub koszty/ilości kupienie drewna oraz stempli pod szalunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 14.03.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 ktoś kiedyś chyba liczył, że za cenę wypożyczenia można kupić drewniane stemple na własność, a przynajmniej strop może sobie dłużej podstać podparty. U nas akurat ekipa miała własne stemple, drewno na szalunki tez było po ich stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 18.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 My stemple kupowaliśmy nowe a potem wszystkie bez problemu odsprzedaliśmy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igimaks 19.03.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 też radzę kupić stemple samemu, bo później bez kłopotu to sprzedasz. Po policzeniu kosztu wynajęcia wyszło, że za niewiele więcej będziesz ich właścicielem. Oczywiście będą to stemple drewniane. Po skończonej budowie stemple, ale też deski sprzedałem w przeciągu 2 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 20.03.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 hej,dzięki za podpowiedzi. W takim razie zaczynam szukać stempli i desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts