Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

na dniach będę ruszał z budową Praktycznego 4. Generalnie chciałbym robić wszystko zgodnie z projektem, nie mniej po przestudiowaniu forum, wiem, że kilka rzeczy trzeba zmienić jak np. średnicę komina pod kominek z fi16 na fi20

Czy jeszcze na coś szczególnego warto zwrócić uwagę przed rozpoczęciem prac?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam Praktycznych :)

obecnie planujemy meble do naszej kuchni (projekt praktyczny 3 z lekkimi zmianami).

Poniżej zdjęcia.

będę wdzięczna za każdą opinię, uwagi, komentarze.

czy macie u siebie kolorystykę podobną jak ma pracownia na swojej stronie www? co z kolorystyką mebli? czy biały to Waszym zdaniem dobry kolor do kuchni?

pozdrawiam

kuchnia 1.jpgkuchnia 2.jpgkuchnia 3.jpgkuchnia 4.jpgkuchnia 5.jpg

kemoth, myslelismy o takiej zabudowie, ale przeciez mamy obok spizarnie w ktorej jakies rzeczy bedziemy przechowywac. moze sie pomiescimy ;)

załączam rzuty; jak pisalam powyzej nasz praktyczny jest ze zmianami, m.in. na dole zmienilismy uklad schodow aby wejscie do gabinetu nie bylo na widoku (kosztem likwidacji prysznica na dole), dodalismy spizarnie, okno w kuchni jest z drugiej strony, a na gorze jedna lazienka i odwrotny uklad pokoi. dodam tez ze na etapie budowy zrezygnowalismy z kominka

naszparter.jpgnaszepoddasze.jpg.

Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Przebrnąć przez 120 stron (plus przeglądanie dzieników) to nie lada wyczyn, ale dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy. Na dniach startuję z budową P2 - odbicie lustrzane. Mam kilka pytań na początek. Przede wszystkim ilość pustaków. Mam zamiar budować Porothermem 25 P+W. Nie wiem czy dobrze wyczytałem, ale w jednym z dzienników pojawiła się całkowita liczba pustaków 1980 szt. Z moich wyliczeń wychodzi ich ok 3060. Jak to jest naprawdę. Czy budował ktoś z Was na Dryfix'ie? Może na nowym systemie pustaków szlifowanych Winenbergera Profi?

Wiem, że wielu z Was ma na dachu Braasa Tegalit. U niektórych już kilka lat? Jak się zachowuje dachówka cementowa u Was? Czy ktoś robi może obróki dachu blachą? Chodzi mi o wiatrownice? Mój kierownik budowy proponuje mi zamiast dachówek bocznych dać właśnie blachę. Ponoć wygląda to dość fajnie. Może w przyszłym tygodniu będę miał okazję to zobaczyć. Planuję wentylację mechaniczną, a piec kondensacyjny zatem rezygnuję z komina w kotłowni. Choć w obliczu ostatnich działań Rosji nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo z gazem może być różnie... Pewnie z czasem tych pytań nasunie się więcej, ale póki co byłbym wdzięczny za info odnośnie ilości pustaków.

Pozdrawiam

Mariusz

Edytowane przez Mariusz_Osw

Dziękuję za odpowiedź.

Dlaczego silikaty? Widziałem, że działówki masz z silikatów. Czy zmniejszałeś jakoś wymiary P2? Zgodnie z kposztorysem i zestawieniem materiału powinno wyjść ok 3060 szt.

Pozdrawiam

Ps. Na palecie jest 72 szt. Zatem teraz by się zgadzało 44x72=3168 szt.

Kosztorys w wielu miejscach się rozmija z prawdą ;) Nasze palety na 100% miały 60szt,

Silikaty są fajnie równiutkie, mocne, stabilne jak się chce coś powiesić, zdrowe... to tyle reklamy ;) Właśnie po tym jak postawili nam działówki to żałowałem, że całości nie zrobiliśmy z silikatów....

Wygląda na to, że do budowy coraz bliżej i realny staje się termin wbicia przysłowiowej łopaty a raczej łychy koparki późną wiosną ;) A dylematów zamiast ubywać coraz więcej... i tu moje pytanie przede wszystkim do już mieszkających w praktycznym 4 bądź też będących w trakcie budowy.

W oryginalnym projekcie poziom garażu i zdaje się pomieszczenia gospodarczewgo jest niżej niż mieszkalnej części domu.

Jednakże co widać na wielu zdjęciach SSO praktycznego 4 część osób ma te poziomy zrównane. Część całkiem świadomie a niektórzy w wyniku "zagapienia" ekipy od fundamentów.

Jakie rozwiązanie polecacie, wady / zalety, jakie okazuje się "praktyczniejsze" ? ;)

Witam serdecznie,

Właśnie jestem na etapie wylewania fundamentów do P2. Mam w związku z tym pytanie... Czy wylewaliście dodatkowy fundament pod belkę w garażu? Mój kierownik budowy stwierdził, że to jest niedociągnięcie projektowe, że belka pod wjazdem do garażu wisi w powietrzu i że wylejemy pod nią też fundament...

Czy ktoś z Was spotkał się z takimi sugestiami?

Druga sprawa... Wieniec nad ścianą fundamentową? Czy ktoś z niego zrezygnował?

Pozdrawiam

Mariusz

Podobne opinie spotykam w temacie wieńca na fundamencie.

Podobno ma to sens na terenach po szkodach górniczych, grząskich, itp

Firmy wyceniają mi koszt samego wieńca na około 4TPLN (mat+robocizna).

Finalnie go zostawiam, gdyż mam już PnB i nie chce kombinować,

ale jak ktoś jest w trakcie adaptacji to może warto zwrócić na to uwagę.

Zastanawiam się jeszcze nad koncepcją lekkiego stropu systemowego nad gruntem (nie chcę podawać nazwy firmy, aby nie zostać posądzony o kryptoreklamę) zamiast piasku do wewnątrz fundamentów. KOszty nieznacznie większe, a izolacja cieplna dużo lepsza... Jednak, jak na każdym kroku się dodaje ten tysiąc czy dwa to finalnie wychodzi już kilkadziesiąt tysięcy... Czy ktoś tak zrobił?

Pozdrawiam

Ps. Ile Wam weszło piasku/pospułki do P2?

a z czego jest wykonany ten lekki strop systemowy? szczerze to zastanawiam się co on takiego miałby dać, skoro i tak jest ława i fundament, a na chudziak daje się sporo styropianu... Raczej na etapie adaptacji pomyślałbym o ławie fundamentowej która jest o wiele lepszym i cieplejszym rozwiązaniem.

Co do piasku to wszystko zależy od posadowienia i ile ekipa wybierze, u nas przyjechało jakoś 11 wywrotek o ile dobrze liczyłem to chyba 100-110m3