polski 26.03.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) witam proszę was o informacje dotyczące barierek na górne okna ile was to kosztowało i czy możecie podać namiary na firmy, które to wykonują wielkie dzięki Edytowane 26 Marca 2014 przez polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 26.03.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 z tymi barierkami najlepiej chyba dogadać się z jakimś lokalnym ślusarzem aby wykonał odpowiednie uchwyty z nierdzewki i szklarzem aby dociął i obrobił szybę. Zrobi to też większość firm zajmujących się balustradami z nierdzewki, ale najlepiej chyba szukać na lokalnym rynku. W sumie są dwie opcje, z montażem w świetle okna - która jest trudniejsza i droższa albo na murze poza obrysem co wychodzi taniej i można zrobić już po wykonaniu elewacji, ale moim zdaniem wygląda gorzej. My płaciliśmy po 103pln za uchwyt z rotulami (na okno idą 4) i ok 900pln za szyby na 3 okna. Same uchwyty można obejrzeć w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sec560 30.04.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 my mamy dach z cementówki Braas Teviva, kruchy przy układaniu, ale jak już leży to wg mnie lepiej wygląda niż Tegalit, nam bardziej podobał się kolor, ale to już każdy musi zdecydować sam. Co do obróbek to wszystkie poza gąsiorami mamy z blachy, chociaż teraz zastanowiłbym się i nad tym. W załączeniu kilka fotek dachu z podbitkami ze świerka w lazurze bezbarwnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 30.04.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Hej,Też rozważam obróbki blacharskie. Nawet się zdecydowałem już w niemal 98 %. Tylko zastanawiam się nad Turmalinem. Cena niewiele się różni od Tegalitu, a jednak jest ceramiką...Mam pytanie jakiej blachy użyłeś?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 30.04.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Bardzo fajny kolor tej jasnej podbitki, orientujesz się może czy ten świerk zachowa kolor czy mocno przyciemnieje z czasem? Zastanawiam się własnie czy lekko złamać naturalny kolor drewna pod stolarkę winchester czy dać jej po prostu trochę czasu... Btw jaka to jest szerokość desek na podbitce? Akurat jesteśmy na etapie zakupu podbitki stad tyle pytań Nawet fajnie wyglądają obróbki blacharskie zamiast krawędziówek, dach wygląda jakby masywniej. Jedyne do czego bym się przyczepił, to orynnowanie zrobił bym też w klasycznym antracycie (pochodne RAL7016) pod kolor obróbek. Po wyglądzie zgaduję, że rynny to lindab antracyt metalik, a to zupełnie inny odcień, bardziej pasuje pod grafitowy tegalit, który ma podobnie specyficzny kolor... Btw stolarka to złoty dąb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lapluk 11.06.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 witam, czy ktos moze mi powiedziec jak wykonczone sa schody w p3, a najlepiej zrobic rzut schodow do praktycznego 3 ? zastanawiam sie nad tym bo wydaja sie duze a granit palony to na nie majatek dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zxj24 11.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam serdecznie, Rozwazam budowe Praktyczny 3. Paytanie do forumowiczow, czy ktos budowal/buduje jakis domek z tej rodziny w malopolsce, okolice Krakowa i ma chec podzieleniem sie swoim doswiadczeniem, ewentulanie pochwalic sie swoim domkiem? Prosze o kontack na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 18.06.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Witam,Mam prośbę o podanie ilości betonu na zalanie stropu nad parterem w P2 łącznie z filarami podciągami i nadciągami... Czy ktoś może pomóc.Pozdrawiam Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Mariusz_Osw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 18.06.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 U nas najpierw poszło 2,75m3 na słupy, a później 32m3 na strop z podciągami, nadciągami i schodami. Z tym że nasz garaż jest węższy o 20cm, reszta robiona idealnie z projektem. Btw przy stropie najlepiej umówić ostatnią gruszkę awaryjną na telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal125 20.06.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Witam,w środę my startujemy z praktycznym 3. Odczuwamy małego stresa jak to się wszystko potoczy. Z początku planowaliśmy budowę z ytonga, ale po głębszych przemyśleniach zmieniliśmy technologię na ścianę trójwarstwową (porotherm 25 - wełna 15 - porotherm 11,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 21.06.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Witaj rafal125, powodzenia w budowie A tak z ciekawości, możesz napisać jakie przemyślenia pchnęły Was ku ścianie trójwarstwowej? Mieszkam aktualnie w domku w technologii trójwarstwowej, ale w dzisiejszych czasach to chyba już rzadko wybierane rozwiązanie. Sam wybrałem porotherm dwuwarstwowy, ale mam do niego mieszane uczucia, następny dom (na chwilę obecną) zrobiłbym z silikatów z dobrym ociepleniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal125 22.06.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witaj bacardi,tak jak wspomniałem wcześniej, planowaliśmy budować z ytonga. Zmiana technologii na portoherma została podyktowana dosyć wysokim stanem wód gruntowych. Trochę się obawiałem, że po jakimś czasie ytong zacznie mi nasiąkać. Wiem, że jest izolacja,ale chyba zadziałał tu czynnik psychologiczny. Ceramika tak szybko nie nasiąka. A ściana trójwarstwowa wzięła się z chęci wykonania elewacji w podobny sposób jak w projekcie praktycznego z wykorzystaniem cegły klinkierowej i deski elewacyjnej. Śledzę Twój dziennik budowy od podjęcia decyzji o budowie praktycznego i korzystam z Twoich wyliczeń i uwag. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 23.06.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Przy trójwarstwowej w takim układzie ściana trochę już gruba wyjdzie, do tego pewnie drożej, a ten projekt i tak do tanich w wykonaniu nie należy... W każdym razie powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 24.06.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Bacardi no co Ty )) Przecież to taniuteńki w realizacji projekt Minimalne ilości zbrojenia, bardzo mało betonu, tanie okna... mógłbym tak wymieniać i wymienać Rafał, z tą ścianą trójwarstwową to jeszcze to sobie przemyśl. Czytałem, że chcesz ułożyć cegłę klinkierową i deskę... Jak to połączysz, żeby uzyskac tę samą grubość ściany? W projekcie masz płytki imitujące cegłę... Czy planujesz zakładać rolety? Zastanawiałeś się jakiego typu? Jak schowasz skrzynkę? Powodzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 24.06.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Mariusz, no tak do tego 3 daszki płaskie, laminaty HPL, podcienie które trzeba "zalepić"... a oprócz tego drobnostki które fachowcy często przeoczają jak nadciągi, nietypowa konstrukcja lukarny itp... Z tą cegłą klinkierową jest jeszcze ciekawiej, bo w projekcie w standardzie jest cegła 9,5cm, a jako alternatywa płytka. Dlatego my na ścianie szczytowej stykającej się z płytkami daliśmy styro 20cm, a reszta 18, tak aby mieć zapas na dobre płytki 1,5cm.Ja bym jeszcze przy takiej ścianie dobrze patrzył fachowcom na ręce, bo nie będzie widać co i jak upchnęli pomiędzy warstwy porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal125 27.06.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Majster za położenie wełny i drugą warstwę ściany doliczył mi ok. 8 tyś., a Porotherma 11,5 kupiłem w dobrej cenie, ok. 700 szt za 1400 zł, a 600 szt na składzie budowlanym po 3,70 za szt.(przez 2 tygodnie była na niego promocja). Dzisiaj geodeta wytyczył mi położenie domu, a jutro ma się pojawić ekipa (mieli przyjść w środę, mam nadzieję że to ich pierwsza i ostatnia obsówa). Wstępnie beton z pompą umówiłem na poniedziałek na 15. Między ściany będę pchał jakiegoś ROCKWOOL-a w panelach (zastanawiam się nad FRONTROCK MAX E). Jutro będę o tym rozmawiał z kierownikiem. O wykonanie trochę się martwię, ale pocieszam się tym,że mój kierownik jest wymagający i często zagląda na budowę. Bacardi, masz rację i na ściany biorę urlop. Jeżeli chodzi o stal, to mam na razie ok 1,5 tony. W fundamenty gdzie jest ściana trojwarstwowa będzie kładzione 6 drutów. Biorę się za szukanie styroduru, na składzie w którym się zaopatruję nie mają go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz 83 03.07.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Mam pytanie o płytki klinkierowe na elewację czy w projekcie jest określona konkretna płytka jakiegoś producenta czy tylko podany kolor płytek. Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.07.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 z tego co pamiętam to TeknoAmerBlock 9,5cm lub płytka ręcznie formatowana, kolory tez są podane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złódzkiego 09.07.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam Mnie rowniez sie podoba ten projekt, oczywiscie po modyfikacjach. Chetnie bym obejrzał ten dom w realu, moze ktoś zbudował , buduje w woj. łódzkim lub ościennym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_73 09.07.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witajcie,we wrzesnu zaczynaja nam robić elewację ... powiedzcie czy stosowalislie na elewacji drewniany profil wykonczeniowy ? czy jakis inny - jesli inny to jaki ?Drewno ma to do siebie , ze za 2-3 lata juz nie wyglada niestety ladnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts