Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawości, czy macie może zdjęcie wykonanej instalacji kanalizacji w okolicach kuchni (z górnej łazienki)? W projekcie było żeby prowadzić pod stropem i obudować płytą kartongips.

Przepraszam że tu na drzwiowym, pytałeś o drzwi takie jakie chcesz wykonuje Parmax drewniane z ukrytymi zawiasami-jeżeli temat aktualny.

Możesz mi wysłać info na PW. Generalnie jeśli chodzi o drzwi do praktycznego marzą mi się takie: http://www.urbanfront.co.uk/e-range-doors/18/designs-e-range/p13/parma/r126 Nie są dostępne w Polsce więc szukam bardzo podobnych lub zakładów stolarskich które takie wykonają.

bacardi dziękuję bardzo za zdjęcie. Rozumiem, że pozostałe rury poziome poszły w ociepleniu podłogi na poddaszu? Czy jakieś rury prowadziłeś pod stropem parteru? Czy po drugiej stronie kuchni w ścianie (sąsiadującej z wiatrołapem) masz również pion?

Przemek_80 do tego pionu mamy podpięty tylko stelaż wc. Pozostałe umywalki, wanna, itp. idą do tego drugiego pionu w wiatrołapie (też mamy wkuty w ścianę). Tam już rurki szły w ociepleniu podłogi i niestety miejscami był spory problem aby je zmieścić pod wylewką, ponieważ łazienki mamy połączone w jedną, odległość dość spora i brak miejsca na spadki.

Przemek_80 do tego pionu mamy podpięty tylko stelaż wc. Pozostałe umywalki, wanna, itp. idą do tego drugiego pionu w wiatrołapie (też mamy wkuty w ścianę). Tam już rurki szły w ociepleniu podłogi i niestety miejscami był spory problem aby je zmieścić pod wylewką, ponieważ łazienki mamy połączone w jedną, odległość dość spora i brak miejsca na spadki.

Dzięki. Dokładnie, hydraulik wspominał, że przy zachowaniu wymaganego spadku rura będzie kolidować z częścią podłogówki.

Zastanawiałem się więc czy nie poprowadzić pod sufitem parteru zamiast w warstwie ocieplenia na piętrze. Nie wiem czy to dobry pomysł, dlatego ciekawiło mnie czy ktoś zdecydował się na takie rozwiązanie. Coś w tym stylu: http://www.kataliza.mojabudowa.pl/pliki/kataliza/image/dsc_0461_%282%29.jpg

Ponieważ ekipa która robiła mi SSO zapomniała o tym pionie w wiatrołapie w chudziaku zastanawiałem się czy uda się całą górę łazienkę obsłużyć tym jednym, który pokazałeś na zdjęciu. Wygląda na to, że będzie trzeba przewiercić się przez chudziaka w wiatrołapie.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Mam pytanie o namiary na firmę wykonującą daszki płaskie na południu Polski. Mam jedną ofertę, ale jak dla mnie jest ona chyba za wysoka... ok 25 tys netto... nie przekonuje mnie... Wiem, że część z Was wykonała to we własnym zakresie... Ja po ostatnim wykonaniu samodzielnie elektryki i związanym z tym totalnym brakiem czasu chyba jednak odpuszczę... Najbardziej obawiam się wycinania tych klinów styropianowych... Bacardi kiedyś pisał (nie pamiętam czy tu czy w swoim dzienniku) o firmie, która realizuje wykonastwo takich klinów, ale niestety nie potrafiłem znaleźć ich nigdzie w necie... Być może słabo, albo źle szukam...

Będe wdzięczny za namiary na firmy i wykonujące całość oraz na takie tykonujące kliny...

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dziękuję za pomoc... Tarasy już mam wykonane. Dość długo spędzały mi sen z oczu, bo miałem źle wyprofilowaną płytę nad garażem i woda mi tam stała...

Zrobiłem torchę odwrócoe warstwy niż w projekcie...

Na płycie (stropie) ułożoną mam paroizolację, na tym kliny z EPS 70 (dach podłoga 038 z Austrothermu) o grubości od 2 do 7 cm, na to poszła warstwa 10 cm tego samego EPS. Na to przyklejono membranę z wyklejeniem na całość attyk (ok 10 cm po drugiej stronie attyk). Na membranę ułożex XPS (8 cm bo taki akutar mam :)), geowłóknina i na to albo żwirek, albo płyty. Jeszcze nie podjąłem decyzji choć pewnie na małym tarasie nad salonem będą płyty betonowe, a na tarasie nad garażem żwierk i taras drewniany....

Do tej pory koszt tarasów (nie mam jeszcze ostatniej warstwy) wyszedł mnie 9900 zł z czego 2500 to robocizna, a reszta materiał...

Pierwszą ofertę na całość, co prawda z obróbkami blacharskimi dostałem na coś ok 26 tys netto... wiec... jak widać jest różnica...

Kupiłem membranę Firestone

Na pierwszym zddjęciu widać jak stała woda i... wsiąkała mi w ściany... Ważne jednak, że strop nie przepuścił ani kropelki ;)

20150521_173300.jpg20150522_185946.jpg20150522_185933.jpg20150522_185926.jpg

Witam serdecznie wszystkich "Praktycznych" :) Wszystkim którzy już wybudowali gratulujemy! Dwa Praktyczne 3a już do nas jadą kurierem :) i tu pojawia się moje pytanko - Czy jest ktoś w okolicach Jeleniej Góry kto chce "pochwalić się" swoim domkiem i udzielić rad co i jak przy budowie?! Chętnie zbieram wszystkie informacje dot. Budowy i różnych przygód z budową związanych :)