andzidom 24.05.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 My budujemy zaraz pod Wrocławiem praktyczny 4 etap wykanczania , Czyli godzinka jazdy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katya89 24.06.2015 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witam na forum wszystkich Praktycznych My budujemy Praktycznego 4 w zachodniopomorskiem. Zakupiliśmy wersję lustrzana projektu i jesteśmy już po wylaniu fundamentów, teraz będzie czas na układanie bloczków fundamentowych. Kwestie stron świata wydaje mi sie, że przemyslelismy, bo działka jest z wejściem od południa, wiec słońce będzie wpadać przez okno w kuchni a popołudniem rozjaśni jadalnię i salon przedzierając się przez duze okno w jadalni. Mam nadzieje ze unikniemy upałów i będzie to dobre rozwiązanie Zamierzamy wprowadzić następujące zmiany: - łazienka na parterze przesunięta do kotłowni -kotłownia zostaje w łazience - zrobimy tylko piec kondensacyjny na gaz - wejście do tejże łazienki przesunięte pod schody, których bieg odwracamy, dzięki czemu uzyskamy więcej przestrzeni. -schody zrobimy otwarte, drewniane, prawdopodobnie dywanowe - przejście z domu do garażu obok wejścia do łazienki, wejście do gabinetu także przesunięte w tenże powstały hol, naprzeciw schodow, aby nie wychodzić z gabinetu bezpośrednio na salon. Tym samym powiększamy przestrzeń na rtv. - w gabinecie zmiana okna na duże, takie trochę panoramiczne, w poziomie (wymiary prawdopobnie 235cmx110cm), bez wyjścia na taras w celu uzyskania miejsca pod tym oknem na siedzisko, biurko itp. -likwidujemy kominek przez co powiększa się troszkę kuchnia -dodajemy dwa male okienka w garażu, równolegle do dwóch okien które zrobimy w pokoju nad garażem - w pokoju nad garażem wydzielamy nasza sypialnie z łazienką i garderoba oraz wstawiamy 2 okna zamiast jednego - pokój o wielkości 12,5 m2 przeznaczamy na pralnio-suszarnie-prasowalnie -pokoje dzieci: 15,4 m2 oraz 12,4 m2 pozostają bez zmian - łazienka dzieci pozostaje bez zmian (ta 5,8m2) - garderoba i łazienka która wychodziła z okolo 15-metrowego pokoju zostaje połączona w jedno pomieszczenie z którego chcielibyśmy zrobić dużą wspólna garderobę o wielkości 10,2m2 Powstaje jeden problem. Strop w projekcie jest żelbetowy, a projektanci 'puścili' kanalizację z łazienki 5,8m2 na lekkim spadzie stropem w kierunku bodajże miejsca gdzie w projekcie idzie komin. O ile zdarzylismy się zorientować takiego rozwiazania w tego typu stropie nie mozna zastosowac. Jak u Was rozwiazaliscie tę sprawę? Druga rzecz - jak wykonaliscie ten śmieszny balkono-wykusz nad jadalnią? Nie macie z nim żadnych problemów? Czy posiadacie lub może zdjęcia z ukończonej budowy? Jaką dachówkę polozyliscie? Podzielcie się wrażeniami użytkowania, a może natkneliscie się na jeszcze jakieś uhybienia w projekcie które zmieniliscie? Liczymy na dobre rady Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
absurda 17.07.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Witam, my zamierzamy budować praktycznego4 w Szczecinie. Baaaaaaaaaardzo prosimy o kontakt kogoś, kto postawił ten dom w naszym województwie/okolicy. Czy istniałaby możliwość zobaczenia go live, chociażby zza płota? : ) Pozdrawiam gorąco : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek431 17.08.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 cześć,Jestem nowa na forum, nassz praktyczny 3 juz stoi jestem przy wyborze koinka czy ma ktoś zdjęcia z domu po wykonaniu? schody mam otwarte zmieniliśmy trochę w projekcie czy posiadacie zdjęcia schodów?pozdrawiam i dziękuję z góry za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek431 17.08.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 katya my połozyliśmy dachówkę meyer holsen płaską wygląda super;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 17.08.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 cześć, Jestem nowa na forum, nassz praktyczny 3 juz stoi jestem przy wyborze koinka czy ma ktoś zdjęcia z domu po wykonaniu? schody mam otwarte zmieniliśmy trochę w projekcie czy posiadacie zdjęcia schodów? pozdrawiam i dziękuję z góry za odp. witam ,my zrezygnowalismy z kominka naroznego i dalismy duzy panoramiczny piazetta 90 cm otwierany do góry ,schody mamy otwarte,ale nie mamy tez gabinetu i caly salon powiekszony ,schody sa betonowe ,obłozone drewnem amazaque i szkło efekt b dobry wg nas ,bo w domu raczej dominuje biel ,szarosc bez ,a schody wygladaja jak mebel w tym zestawieniu ,nie mam zdj na komp tylko na priv . my juz odliczmy dni do przeprowadzki ,w zasadzie to juz tylko a wanne i listwy przypodłogowe ,a i zabudowy szaf na ok 5 wrzesnien planujemy ,gorzej z zagospodarowaniem ogrodu to chyba wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek431 27.08.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 cześć Masz może andzidom jakieś zdjęcia? my też chcemy zrobić otwarte schody ze szkłem;-) dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.m 27.08.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Widziałem kiedyś u znajomych takie schody ze szkłem i zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Bardzo spoko to wyglądało. Teraz trochę sam żałuję, że o tym nie pomyślałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 27.08.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 cześć Masz może andzidom jakieś zdjęcia? my też chcemy zrobić otwarte schody ze szkłem;-) dziękuję z góry oczywiscie ze mam moge mms wysłac foto . schody wg mnie naprawde warte ceny ,bo rezygnacja ze sciany to dodatkowe koszty i szkło samonośne nie jest tanie ,ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek431 28.08.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 podam mój prywatny mail [email protected] dziękuję z góry za foty.... My teraz jestesmy po zalaniu posadzek.... a kominek jak macie narożny? jeśli masz też jakieś fotki możesz podesłać... we wtorek wchodzi nam płytkarz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek431 28.08.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 przyślijcie fotki kominków, jakie wam wyszły....Chętnie zobaczę wasze inspiracje....pozdrawiam wszystkich praktycznych:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaby 01.09.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Od przyszłego roku chcemy postawić pierwsze kroki w kierunku budowy wymarzonego domu. Oczywiście na pierwszy rzut idzie papierologia... Na chwilę obecną, niezmiennie, od paru lat, pewniakiem jest Praktyczny 3 (z paroma zmianami w kierunku 3A). Czy jest tu ktoś, kto budował trójkę? Czy ktoś mógłby się podzielić zdjęciami? A może jest tu ktoś z kuj-pom? Baaardzo chętnie obejrzelibyśmy dom na żywo, choć machając przez płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pko 02.09.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Witam Wszystkich,Zamierzam zakupić projekt domu Praktyczny 3, ale wcześniej chciałbym skonsultowac to z Teściem który jest budowlańcem,Czy mogę prosić Was o zestawienie materiałów oraz kilka zdjęć z rzutem na fundamenty i dachu z projektu.email: [email protected] PozdrawiamPK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jofa 2 14.11.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Witam WszystkichZamierzam zakupić projekt domu Praktyczny 2a, ale wcześniej chciałbym zobaczyć wnętrza budynku. Chcę wybudować ten domek w wersji bliźniaczej tylko nie wiem jak go połączyć, czy tylko garażami, czy również dachem dwu spadowym. Nie mogę zastosować innego projektu bo szerokość działki tylko 36m.Jeżeli ktoś realizuje projekt Praktyczny 2a to proszę o wiadomość na [email protected] pozdrawiam A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_2a 12.12.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Witam WszystkichCzy ktoś z Was podpiwniczał "praktycznego"? Konkretnie "praktyczny 2a".Jeśli tak to bardzo by mnie interesowało jak rozwiązaliście zejście do piwnicy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinga_kz 17.12.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam, czy ktoś buduje lub już wybudował Praktyczny 3a lub 4a i udostępni do pooglądania ?? Będę wdzięczna za odpowiedz, bo wolę przed zakupem projektu zobaczyć układ na żywo [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Ż. 14.01.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dzień dobry My również zdecydowaliśmy się na projekt Praktyczny 2A. Czekamy na przybliżony kosztorys, pracownia jeszcze go przygotowuje. Jest to ich nowy projekt, więc zakładam, że jeszcze nikt tej wersji nie wybudował. Ale może ktoś zdecydował się na Praktycznego 2? Czy możecie podzielić się doświadczeniami? Zdjęciami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 14.01.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Podstawowe doświadczenie... Kosztorys się zgadza może maksymalnie na etapie stanu surowego otwartego...Projekt jest wg mnie mocno przewymiarowany (duża asekuracja) konstrukcyjnie... Ilości betonu w porównaniu do przeciętnych projektów tej samej wielkości prawie dwukrotnie większe... Czy naprawdę jest potrzebna aż taka konstrukcja żelbetowa... Niech każdy oceni... To z tych negatywnych... Cała reszta jest już tylko balsamem dla duszy W projekcie 2A wprowadzono dużo zmian jak to już ktoś zauważył zasugerowanych przez forumowiczów tego wątku... Jedynie co mi się nie podoba to zmniejszenie okien na piętrze ta gdzie w P2 jest sypialnia, a w P2A łazienka... No i nie wiem jak się wchodzi na taras nad garażem? Przez umywalkę? Czy jedynie po drabinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Ż. 15.01.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dziękuję za uwagi. Nad garażem nie ma tarasu, przynajmniej u nas nie będzie, tylko dach płasko zlicowany. Wielkość okien w łazience nam odpowiada. Mam jedynie wątpliwości, co do rozmiaru kuchni, praktycznie jest taka sama, jak w naszym 56-metrowym mieszkaniu. Natomiast powiększenie kuchni zlikwiduje ten fajny wykusz w jadalni. Jeszcze będziemy nad tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_Osw 15.01.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) W mojej opinii jeśli zaraz obok kuchni jest jadalnia to jej wielkość w Praktycznych jest optymalna... Można jeszcze rozważyć jedną opcję (ja mam tak zrobione), a mianowicie zamurować (nie budować) małe okno w wykuszu, to od strony kuchni i wówczas się robi fajna ścianka w jadalni, na której można powiesić jeszcze delikatne półki/szafki w których można przetrzymywać cześć zastawy czy szkło... Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Mariusz_Osw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts