levv 10.08.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam wszystkich inwestorów Praktycznego. Wczoraj zamówiliśmy projekt Praktyczny 2 lustrzane odbicie. Planuję realizację domu od wiosny 2011. Lokalizacja: Legnica. Z zainteresowaniem czytam wszystkie posty w tym wątku i pomysly na zmiany w projekcie. Osobiście również chcę zlikwidować podcień na rzecz większego gabinetu i z uwagi na kierunki świata przesunąć duże okno salonowe. Zastanawiam się nad otwieranymi drzwiami w wykuszu jadalni (przesuwne) ze względu na to, że będzie w tej części mój główny taras ogrodowy. Planujemy powiększenie części gospodarczej kotłowni wzdłuż ściany szczytowej równolegle do gabinetu i wygospodarowanie spiżarni w części kotłowni z wejściem od korytarza wejściowego do garażu. Myślę nad zmianą schodów z zabiegowych na takie ze spocznikiem w środku biegu (wygodniejsze w użytkowaniu). Na poddaszu, w mniejszym pokoju (w tym bez okna dachowego) z uwagi na małe doświetlenie chcę zrobić okno w ścianie szczytowej, a okno na klatce schodowej przesunąć symetrycznie względem kalenicy.Co sądzicie o mojej koncepcji?Jak wyglądają Wasze kosztorysy. Szacuję, że systemem gospodarczym możnaby go postawić za jakieś 350 tys. zł. Po konsultacji z architektem, jak uda się zmaterializować na papierze projekt zmian to podeślę na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga979 10.08.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam Kolegów i Koleżanki mam pytanie do osób które już rozpoczęły budowę - gdzie powstają pierwsze PRAKTYCZNE? Witam Koło Swarzędza (wielkopolska) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neumann55 15.08.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam w piątek otrzymałem pozwolenie na budowe domu PRAKTYCZNEGO 2. Dom powstanie koło Tarnowskich Gór .Zaczynam na przełomie sierpnia i września. Dokonałem pewnych zmian w projekcie tj. sciany warstwowe,strop teriwa,likwidacja wieńca,likwidacja murków na tarasie ,wykonanie spadu tarasu w jedną stronę o1,5 stopnia, powiększenie pomieszczenia gospodarczego . Pozdrawiam wszystkich budujących czy ktoś buduje Praktycznego na Śląsku? ADRIAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 16.08.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam w piątek otrzymałem pozwolenie na budowe domu PRAKTYCZNEGO 2. Dom powstanie koło Tarnowskich Gór .Zaczynam na przełomie sierpnia i września. Dokonałem pewnych zmian w projekcie tj. sciany warstwowe,strop teriwa,likwidacja wieńca,likwidacja murków na tarasie ,wykonanie spadu tarasu w jedną stronę o1,5 stopnia, powiększenie pomieszczenia gospodarczego . Pozdrawiam wszystkich budujących czy ktoś buduje Praktycznego na Śląsku? ADRIAN Gratuluję! Nasz Praktyczny 2 stanie pod Gliwicami. ZnB uprawomocniona, dom wytyczony, mamy gotowy wjazd, woda i prąd są, koparka i ekipa budowlana wchodzi w poniedziałek. Materiały w drodze A propos zmian w projekcie, my mamy ich niewiele, ale chętnie zapoznalibyśmy się z projektem zmian zwłaszcza w obrębie pomieszczenia gospodarczego! Może możemy już skontaktować się przez priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaasp 17.08.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam Koło Swarzędza (wielkopolska) Pozdrawiam Witam, My też będziemy się budować koło Swarzędza.....w tamtym tygodniu odebraliśmy projekt oczywiście Praktyczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiol_ 18.08.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam!PnB juz mamy także w najbliższym czasie zaczynamy budowę praktycznego 1. W tym roku tylko fundamenty. karo_ mam do Ciebie pytanko gdzie dokładnie budujecie i ile wyjdą Was materiały na fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 18.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich fanów praktycznego. Wczoraj rozmawiałem z projektantem DZW. Praktyczny 3 ma wejść do sprzedaży z początkiem października a tuż po nim praktyczny 4. Załączam wizkę praktycznego 3, jest to wersja na którą się zdecydujemy. Nad garażem powstanie dodatkowy pokój na stół bilardowy Mam wystarczająco dużą działkę by grilla robić w ogrodzie, poza tym odpada problem izolacji tarasu. http://poczta.onet.pl/4184798,zalacznik.html?a=v&k=0&f=0&ui=65339327&s=2 Pozdrawaim Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez grigo Nie wiem jak dodać fotkę z dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp_mp 18.08.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 grigo proszę o przesłanie zdjęcia praktycznego 3 na maila [email protected], na stronie nie wyświetla się. Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 18.08.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam! PnB juz mamy także w najbliższym czasie zaczynamy budowę praktycznego 1. W tym roku tylko fundamenty. karo_ mam do Ciebie pytanko gdzie dokładnie budujecie i ile wyjdą Was materiały na fundamenty. Witaj! Budujemy ok 20 km od Gliwic, na razie jednak wolelibyśmy nie zdradzać naszej kryjówki Jeśli chodzi o koszt materiałów na fundamenty, to ceny ostatecznej jeszcze nie znamy, bo materiały zamówione są na pierwszych kilka dni pracy, zgodnie z wytycznymi ilościowymi naszych wykonawców. Damy znać za jakiś czas. Dla ciekawostki podam, że z tych większych ilościowo materiałów, tylko stal wyjdzie nas drożej niż w kosztorysie inwestorskim. Cała reszta mniej lub porównywalnie (reszta, czyli bloczki, beton, etc.) Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 18.08.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam wszystkich fanów praktycznego. Wczoraj rozmawiałem z projektantem DZW. Praktyczny 3 ma wejść do sprzedaży z początkiem października a tuż po nim praktyczny 4. Załączam wizkę praktycznego 3, jest to wersja na którą się zdecydujemy. Nad garażem powstanie dodatkowy pokój na stół bilardowy Mam wystarczająco dużą działkę by grilla robić w ogrodzie, poza tym odpada problem izolacji tarasu. http://poczta.onet.pl/4184798,zalacznik.html?a=v&k=0&f=0&ui=65339327&s=2 Pozdrawaim grigo wrzuc na fotosik albo gdzie tam wolisz te fotki. Potem daj namiar na link na forum. Jak mimo tego nie poradzisz sobie to daj znac i pomoge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 18.08.2010 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witaj! Dla ciekawostki podam, że z tych większych ilościowo materiałów, tylko stal wyjdzie nas drożej niż w kosztorysie inwestorskim. Cała reszta mniej lub porównywalnie (reszta, czyli bloczki, beton, etc.) Oby tak dalej Potwierdzam, U mnie: - bloczki - 2,25 zł/szt. (w projekcie 3,20), - beton B-20 - 200 zł/m3 netto ((w projekcie 208 ), - stal fi12 - ok 2400 zł/t (w projekcie 1705) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 18.08.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Potwierdzam, U mnie: - bloczki - 2,25 zł/szt. (w projekcie 3,20), - beton B-20 - 200 zł/m3 netto ((w projekcie 208 ), - stal fi12 - ok 2400 zł/t (w projekcie 1705) Miejski - u nas podobnie: - bloczki: 2,2 zł nett/ szt. - beton B-20 - 171 zl netto/m3 - stal fi12- 2220,00 netto/ tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 19.08.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam. Spróbuje jeszcze raz dodać zdjęcie Witam wszystkich fanów praktycznego. Wczoraj rozmawiałem z projektantem DZW. Praktyczny 3 ma wejść do sprzedaży z początkiem października a tuż po nim praktyczny 4. Załączam wizkę praktycznego 3, jest to wersja na którą się zdecydujemy. Nad garażem powstanie dodatkowy pokój na stół bilardowy Mam wystarczająco dużą działkę by grilla robić w ogrodzie, poza tym odpada problem izolacji tarasu. Pozdrawaim http://images49.fotosik.pl/328/565a811f65db41efm.jpg To moja wersja praktycznego dostępna na stronach DZW od początku października. Dla fanów tarasu na garażu będzie również wersja bez zadaszenia Pozdrawiam Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez grigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uchaha 19.08.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Grigo masz może więcej zdjęć praktycznego 3 i może rzuty?Ładnie wygląda jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 19.08.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 W poście 187 na tym forum znajdziesz przeróbkę praktycznego 1. Ktoś przerobił projekt tak by garaż znalazł się z boku. Zadzwoniłem do DZW czy zgodzą się na takie przeróbki. Pan projektant powiedział, że właśnie pracują nad praktycznym trzy i cztery. Trójka będzie taka jak wizka z mojego ostatniego posta - z garażem z boku i pokojem nad mim. Czwórka będzie tarasem nad garażem. Niestety dostałem tylko tą wizkę którą opublikowałem na forum. Na resztę trzeba poczekać do października.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 19.08.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam wszystkich "Praktycznych" Ja też najprawdopodobniej będę budował dom Praktyczny 2 (wersję lustrzaną). Czekam na WZ. Przeczytałem wszystkie wątki i sporo osób będzie dokonywać zmian w projekcie, ale co do wielkości samego garażu (jego wymiarów) to nie wiele osób miało zastrzeżenia. Czy nie sądzicie, że garaż 2-u stanowiskowy 5,75m x 5,75m to trochę mało aby był praktyczny? Swobodnie wysiąść czy wsiąść do samochodu, gdy już jeden stoi chyba się nie da, nie mówiąc o tym jak bym jeszcze miał dzieci z fotelików wyjąć? Myślałem o jego powiększeniu (wydłużyć o 0,9m i poszerzyć o 0,6m), ale czy to nie zepsuje całej estetyki, że garaż będzie dominował nad domem? Co o tym sądzicie? Chyba, że będę jednym autem do garażu wjeżdżać, a wolną przestrzeń przeznaczę na półki, rowery, koła zapasowe i inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropelek 21.08.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) cze moze mi ktos podac cene sso na priva praktycznego 1 dziekibardzo Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez ropelek pomylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 21.08.2010 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 cze moze mi ktos podac cene sso na priva praktycznego 1 A u źródła nie łaska, bo w realu to chyba nikt do takiego stanu jeszcze nie doszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropelek 22.08.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Cze Mam pytanie do forumowiczów :Czy projekt podstawowy 1 wersja podstawowa pasowałaby na działkę z wjazdem od zachodu??dzięki bardzo za ewentualne odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 22.08.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Cze Mam pytanie do forumowiczów : Czy projekt podstawowy 1 wersja podstawowa pasowałaby na działkę z wjazdem od zachodu?? dzięki bardzo za ewentualne odpowiedzi... Witaj, wydaje mi się, że może się nieźle wpasować. Ściany bez okien będą od północy, salon oświetlony do południa, dużo światła... i ciepła od strony wykusza jadalnianego. I światło w kuchni po południu. Niestety też potencjalne grzanie po południu w duże sypialniane okna. Gorzej jeśli chodzi o ewentualne kolektory. Dach przy ułożeniu oryginalnym względem stron świata stwarza świetną możliwość wykorzystania kolektorów (południe, południowy zachód). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts