Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich inwestorów Praktycznego. Wczoraj zamówiliśmy projekt Praktyczny 2 lustrzane odbicie. Planuję realizację domu od wiosny 2011. Lokalizacja: Legnica. Z zainteresowaniem czytam wszystkie posty w tym wątku i pomysly na zmiany w projekcie.

Osobiście również chcę zlikwidować podcień na rzecz większego gabinetu i z uwagi na kierunki świata przesunąć duże okno salonowe.

Zastanawiam się nad otwieranymi drzwiami w wykuszu jadalni (przesuwne) ze względu na to, że będzie w tej części mój główny taras ogrodowy. Planujemy powiększenie części gospodarczej kotłowni wzdłuż ściany szczytowej równolegle do gabinetu i wygospodarowanie spiżarni w części kotłowni z wejściem od korytarza wejściowego do garażu.

Myślę nad zmianą schodów z zabiegowych na takie ze spocznikiem w środku biegu (wygodniejsze w użytkowaniu).

Na poddaszu, w mniejszym pokoju (w tym bez okna dachowego) z uwagi na małe doświetlenie chcę zrobić okno w ścianie szczytowej, a okno na klatce schodowej przesunąć symetrycznie względem kalenicy.

Co sądzicie o mojej koncepcji?

Jak wyglądają Wasze kosztorysy. Szacuję, że systemem gospodarczym możnaby go postawić za jakieś 350 tys. zł.

Po konsultacji z architektem, jak uda się zmaterializować na papierze projekt zmian to podeślę na forum.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam w piątek otrzymałem pozwolenie na budowe domu PRAKTYCZNEGO 2. Dom powstanie koło Tarnowskich Gór .Zaczynam na przełomie sierpnia i września. Dokonałem pewnych zmian w projekcie tj. sciany warstwowe,strop teriwa,likwidacja wieńca,likwidacja murków na tarasie ,wykonanie spadu tarasu w jedną stronę o1,5 stopnia, powiększenie pomieszczenia gospodarczego . Pozdrawiam wszystkich budujących czy ktoś buduje Praktycznego na Śląsku? ADRIAN

Witam w piątek otrzymałem pozwolenie na budowe domu PRAKTYCZNEGO 2. Dom powstanie koło Tarnowskich Gór .Zaczynam na przełomie sierpnia i września. Dokonałem pewnych zmian w projekcie tj. sciany warstwowe,strop teriwa,likwidacja wieńca,likwidacja murków na tarasie ,wykonanie spadu tarasu w jedną stronę o1,5 stopnia, powiększenie pomieszczenia gospodarczego . Pozdrawiam wszystkich budujących czy ktoś buduje Praktycznego na Śląsku? ADRIAN

Gratuluję!

Nasz Praktyczny 2 stanie pod Gliwicami. ZnB uprawomocniona, dom wytyczony, mamy gotowy wjazd, woda i prąd są, koparka i ekipa budowlana wchodzi w poniedziałek. Materiały w drodze :)

A propos zmian w projekcie, my mamy ich niewiele, ale chętnie zapoznalibyśmy się z projektem zmian zwłaszcza w obrębie pomieszczenia gospodarczego! Może możemy już skontaktować się przez priva?:)

Witam wszystkich fanów praktycznego.

Wczoraj rozmawiałem z projektantem DZW. Praktyczny 3 ma wejść do sprzedaży z początkiem października a tuż po nim praktyczny 4.

Załączam wizkę praktycznego 3, jest to wersja na którą się zdecydujemy. Nad garażem powstanie dodatkowy pokój na stół bilardowy :) Mam wystarczająco dużą działkę by grilla robić w ogrodzie, poza tym odpada problem izolacji tarasu.

http://poczta.onet.pl/4184798,zalacznik.html?a=v&k=0&f=0&ui=65339327&s=2

Pozdrawaim

Edytowane przez grigo
Nie wiem jak dodać fotkę z dysku

Witam!

PnB juz mamy także w najbliższym czasie zaczynamy budowę praktycznego 1. W tym roku tylko fundamenty.

karo_ mam do Ciebie pytanko gdzie dokładnie budujecie i ile wyjdą Was materiały na fundamenty.

Witaj!

Budujemy ok 20 km od Gliwic, na razie jednak wolelibyśmy nie zdradzać naszej kryjówki :) Jeśli chodzi o koszt materiałów na fundamenty, to ceny ostatecznej jeszcze nie znamy, bo materiały zamówione są na pierwszych kilka dni pracy, zgodnie z wytycznymi ilościowymi naszych wykonawców. Damy znać za jakiś czas.

Dla ciekawostki podam, że z tych większych ilościowo materiałów, tylko stal wyjdzie nas drożej niż w kosztorysie inwestorskim. Cała reszta mniej lub porównywalnie (reszta, czyli bloczki, beton, etc.) :) Oby tak dalej :)

Wczoraj rozmawiałem z projektantem DZW. Praktyczny 3 ma wejść do sprzedaży z początkiem października a tuż po nim praktyczny 4.

Załączam wizkę praktycznego 3, jest to wersja na którą się zdecydujemy. Nad garażem powstanie dodatkowy pokój na stół bilardowy :) Mam wystarczająco dużą działkę by grilla robić w ogrodzie, poza tym odpada problem izolacji tarasu.

http://poczta.onet.pl/4184798,zalacznik.html?a=v&k=0&f=0&ui=65339327&s=2

Pozdrawaim

grigo wrzuc na fotosik albo gdzie tam wolisz te fotki. Potem daj namiar na link na forum. Jak mimo tego nie poradzisz sobie to daj znac i pomoge.

Witaj!

Dla ciekawostki podam, że z tych większych ilościowo materiałów, tylko stal wyjdzie nas drożej niż w kosztorysie inwestorskim. Cała reszta mniej lub porównywalnie (reszta, czyli bloczki, beton, etc.) :) Oby tak dalej :)

Potwierdzam,

U mnie:

- bloczki - 2,25 zł/szt. (w projekcie 3,20),

- beton B-20 - 200 zł/m3 netto ((w projekcie 208 ),

- stal fi12 - ok 2400 zł/t (w projekcie 1705)

Witam.

Spróbuje jeszcze raz dodać zdjęcie

Pozdrawaim

http://images49.fotosik.pl/328/565a811f65db41efm.jpg

To moja wersja praktycznego dostępna na stronach DZW od początku października. Dla fanów tarasu na garażu będzie również wersja bez zadaszenia

Pozdrawiam

Edytowane przez grigo

W poście 187 na tym forum znajdziesz przeróbkę praktycznego 1. Ktoś przerobił projekt tak by garaż znalazł się z boku. Zadzwoniłem do DZW czy zgodzą się na takie przeróbki. Pan projektant powiedział, że właśnie pracują nad praktycznym trzy i cztery. Trójka będzie taka jak wizka z mojego ostatniego posta - z garażem z boku i pokojem nad mim. Czwórka będzie tarasem nad garażem. Niestety dostałem tylko tą wizkę którą opublikowałem na forum. Na resztę trzeba poczekać do października.

Pozdrawiam

Witam wszystkich "Praktycznych" :)

Ja też najprawdopodobniej będę budował dom Praktyczny 2 (wersję lustrzaną). Czekam na WZ.

Przeczytałem wszystkie wątki i sporo osób będzie dokonywać zmian w projekcie, ale co do wielkości samego garażu (jego wymiarów) to nie wiele osób miało zastrzeżenia.

Czy nie sądzicie, że garaż 2-u stanowiskowy 5,75m x 5,75m to trochę mało aby był praktyczny?

Swobodnie wysiąść czy wsiąść do samochodu, gdy już jeden stoi chyba się nie da, nie mówiąc o tym jak bym jeszcze miał dzieci z fotelików wyjąć?

Myślałem o jego powiększeniu (wydłużyć o 0,9m i poszerzyć o 0,6m), ale czy to nie zepsuje całej estetyki, że garaż będzie dominował nad domem? Co o tym sądzicie?

Chyba, że będę jednym autem do garażu wjeżdżać, a wolną przestrzeń przeznaczę na półki, rowery, koła zapasowe i inne... ;)

Cze

Mam pytanie do forumowiczów :

Czy projekt podstawowy 1 wersja podstawowa pasowałaby na działkę z wjazdem od zachodu??

dzięki bardzo za ewentualne odpowiedzi...

Witaj,

wydaje mi się, że może się nieźle wpasować. Ściany bez okien będą od północy, salon oświetlony do południa, dużo światła... i ciepła od strony wykusza jadalnianego. I światło w kuchni po południu. Niestety też potencjalne grzanie po południu w duże sypialniane okna. Gorzej jeśli chodzi o ewentualne kolektory. Dach przy ułożeniu oryginalnym względem stron świata stwarza świetną możliwość wykorzystania kolektorów (południe, południowy zachód).

Pozdrawiam