rafalmix 02.10.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 WitamMam pytanie dotyczace konstrukcji dachu. Na czym się opierają płatwie i w jakich miejscach.PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topolla1 05.10.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Na stronie domów z wizją wczoraj pojawił się Praktyczny 3. Moim zdaniem jest dużo ładniejszy od dwóch poprzednich wersji. Mi osobiście nie podobał się ten klockowaty garaż z przodu budynku. Dla mnie Praktyczny 3 jest projektem na mój wymarzony dom - no oczywiście z drobnymi zmianami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 05.10.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Na stronie domów z wizją wczoraj pojawił się Praktyczny 3. Moim zdaniem jest dużo ładniejszy od dwóch poprzednich wersji. Mi osobiście nie podobał się ten klockowaty garaż z przodu budynku. Dla mnie Praktyczny 3 jest projektem na mój wymarzony dom - no oczywiście z drobnymi zmianami. Pozdrawiam Praktyczny 3 chyba i jest ładniejszy, ale jeśli ktoś potrzebuje garaż na 2 samochody, a przy tym ma wąską działkę to Praktyczny 2 jest po prostu.. praktyczniejszy. Praktyczny 2 potrzebuje niewiele ponad 20m, przy Praktycznym 3 to już będzie ponad 25m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 05.10.2010 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Myśle, że nie ma się co przekonywać nawzajem, który projekt jest lepszy. Dobrze, że sa różne wersje bo i nasze wymagania mogą być różne.Lepiej miec w czym wybierać, niż samemu kombinować i adaptować projekt, który nam nie do końca pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpp 05.10.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam wszystkich zainteresowanych Praktycznymi. Czy zastanawialiście się może nad stolarka okienna ? W projekcie podają drewnianą firmy Adpol w kolorze ciepłego, jasnego brązu a a PCV niby w odcieniach grafitu i szarości. Pomijając parametry techniczne okien to czy PCV nie może być w okleinie drewnopodobnej np.:złoty dąb lub orzech? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 05.10.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Dobry wieczór, skieruję się na sam początek do kpp: okna z pcv są jak najbardziej dostępne z dwustronnej okleinie w kolorze "złoty dąb". To jeden z podstawowych wariantów kolorystycznych. Przymierzamy się do takich Ale kusi nas też oferta firmy, która produkuje b. dobre okna pcv w okleinie metalicznoszarej (kolor w oryginalnym brzmieniu to coś w stylu "silver brushed", w jasnym dość odcieniu). Ale to już za podwyższoną opłatą i wydłużonym o min. kilka tygodni okresie realizacji. Co do postępów w budowie: jutro zalewamy strop. W końcu! Po minionym tygodniu szarugi i przerwy, nasi wykonawcy podgonili i ukończyli już labirynt zbrojenia. Wygląda to niesamowicie... nasi panowie trochę się z Praktycznego podśmiewają - pytają czy to lądowisko dla helikopterów... A propos odstępstw od projektu: nieco zmieniliśmy zbrojenie na nadprożach okien, by w przyszłości zmieścić pod tynkiem rolety. A na jutro zamówione 35 kubików betonu... Tymczasem pozwolę sobie wkleić kilka ujęć zbrojenia (momentami jeszcze wówczas niekompletnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 05.10.2010 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 ... A propos odstępstw od projektu: nieco zmieniliśmy zbrojenie na nadprożach okien, by w przyszłości zmieścić pod tynkiem rolety. ... Właśnie kilka dni temu pytałem (meilowo) architektów z DzW o zastosowanie rolet i otrzymałem odpowiedź, że do zastosowania zewnętrznych rolet są dwie możliwości albo obniżyć stolarkę w całym domu do wysokości 2,1m od podłogi - o wysokość skrzynki rolety-25cm (niestety mająca wpływ na estetykę) albo podwyższyć o tę wartość strop z całą konstrukcją dachową Dobrze, że jest prostszy sposób na rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 06.10.2010 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Właśnie kilka dni temu pytałem (meilowo) architektów z DzW o zastosowanie rolet i otrzymałem odpowiedź, że do zastosowania zewnętrznych rolet są dwie możliwości albo obniżyć stolarkę w całym domu do wysokości 2,1m od podłogi - o wysokość skrzynki rolety-25cm (niestety mająca wpływ na estetykę) albo podwyższyć o tę wartość strop z całą konstrukcją dachową Dobrze, że jest prostszy sposób na rolety Z tymi roletami planujemy coś takiego (oczywiście po konsultacji z kierbudem): wystarczy zrobić uskok w nadprożu. U nas ma 25 cm wys. i 10 cm głębokości. Są rolety ze skrzynkami 22x22 cm, ale kilka cm zapasu musi zostać na ocieplenie skrzynki od rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 06.10.2010 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Karo, a co to za kominy / wentylacje masz na zdjęciu. Coś przesuwałeś z ich rozmieszczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik-gl 06.10.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Z tymi roletami planujemy coś takiego (oczywiście po konsultacji z kierbudem): wystarczy zrobić uskok w nadprożu. U nas ma 25 cm wys. i 10 cm głębokości. Są rolety ze skrzynkami 22x22 cm, ale kilka cm zapasu musi zostać na ocieplenie skrzynki od rolet. witaj ciepło karo... Jesteśmy z żoną na etapie wyboru projektu i poszukujemy kogoś kto już jest w trakcie realizacji projektu w okolicy. Jesteśmy z okolic Gliwic. Czy jest szansa zerknąć na waszą budowę. Bardzo nam zależy z oczywistych względów.... Dzięki pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 06.10.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Karo, a co to za kominy / wentylacje masz na zdjęciu. Coś przesuwałeś z ich rozmieszczeniem? Witaj Miejski, tymi ciągami pójdą instalacje, rekuperacja. To jest pomyślane tak, by w przyszłość nie musieć kuć za dużo , postaramy się to potem też odpowiednio pukrywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 06.10.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam wszystkich zainteresowanych Praktycznymi. Czy zastanawialiście się może nad stolarka okienna ? W projekcie podają drewnianą firmy Adpol w kolorze ciepłego, jasnego brązu a a PCV niby w odcieniach grafitu i szarości. Pomijając parametry techniczne okien to czy PCV nie może być w okleinie drewnopodobnej np.:złoty dąb lub orzech? Co o tym myślicie? Jak najbardziej mozna , my właśnie takie zamawiamy, dąb złoty dwustronny kolor. Prawdopodobnie z Jezierskiego. Karo wow, szybkie tempo. My w piątek jedziemy na budowę, abym zobaczyła postepy prac, ostatnio byłam jak układali pierwszą warstwę ścian. Dzis ponoc robili kominy, kończyli szalowanie. Po niedzieli chyba będą lali strop.W sumie chyba ze 3 tygodnie mamy w plecy przez pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianw3 06.10.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 (edytowane) http://zapodaj.net/62c18bf9917d.jpg.html http://zapodaj.net/62c18bf9917d.jpg.html moje kombinacje ze składzikiem na opał bo nie każdy ma gaz podciągnięty albo może budować piwnicę to jest połączenie praktycznego 1 z 3 bez garażu jak ktoś jest w podobnej sytuacji niech też da pomysł Edytowane 6 Października 2010 przez damianw3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 07.10.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Karo_ te 35m3 betonu to na strop schody belki i wience? zmienialiscie grubosc stropu czy lejecie jak w projekcie ? pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 07.10.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Karo_ te 35m3 betonu to na strop schody belki i wience? zmienialiscie grubosc stropu czy lejecie jak w projekcie ? pozdrawiam Jarek Witaj Jarek, poszło dokładnie 36 m3. Idziemy zgodnie z projektem i beton poszedł na schody, strop, wieńce, nadproża, na wszystko co zamyka parter... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpp 07.10.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Dziękuje za opinie ..Zdecydowaliśmy się ostatecznie na złoty dąb w obustronnej okleinie z Oknoplastu na profilu Termic 90. Zastanawialiśmy się jeszcze nad oknami Schuco w kolorze takiego metalizowanego orzecha, dokładnej nazwy niestety nie znam, ale ze względu na cenę (+30% do całości) daliśmy sobie spokój. Co do rolet to rzeczywiście jest z nimi kłopot. My osobiście poszlismy za radą DZW i podnieśliśmy strop. Teraz rolety wejda ale stolarka okienna bedzie nieco mniejsza 231cm:) Chciałam Was spytać czy w pokojach na górze planujecie kominki wentylacyjne do kazdego pomieszczenia czy tylko do WC? My zastosowaliśmy tylko kilka i zdaje mi się że to za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 07.10.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Jak najbardziej mozna , my właśnie takie zamawiamy, dąb złoty dwustronny kolor. Prawdopodobnie z Jezierskiego. Karo wow, szybkie tempo. My w piątek jedziemy na budowę, abym zobaczyła postepy prac, ostatnio byłam jak układali pierwszą warstwę ścian. Dzis ponoc robili kominy, kończyli szalowanie. Po niedzieli chyba będą lali strop.W sumie chyba ze 3 tygodnie mamy w plecy przez pogodę. Witaj, z tym szalowaniem i zbrojeniem stropów było chyba najwięcej pracy. Pogoda i nam dała się w minionym tygodniu we znaki - mieliśmy wtedy tygodniowy przestój. Teraz znów nas czeka przestój, bo więźba będzie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia. Beton schnie, schody wyszły naprawdę nieźle...Tymczasem już częściowo murują nam pięterko... Kominy w drodze... Dachówki też już niedługo zjadą z Niemiec. Zdecydowaliśmy się jednak na ceramikę: antracytowy angobowany Turmalin z RuppCeramiki. Po długich rozważaniach podjęliśmy decyzję. Pomogło nam w tym obejrzenie "na żywo" świeżo skończonego dachu w tym samym nawet odcieniu. Tobie tymczasem życzę miłego spaceru po pięterku Fantastyczne wrażenie, gdy można się "przymierzyć" do widoków z tarasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 08.10.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 ''Tobie tymczasem życzę miłego spaceru po pięterku Fantastyczne wrażenie, gdy można się "przymierzyć" do widoków z tarasu...'' Niestety nie będzie mi dane. W rodzinie epidemia i zostajemy w domu. Przynajmniej ja i dzieci-inwestor jedzie. Cóż, chyba juz przywyklam, ze budowę widzę na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 09.10.2010 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Pytanko do tych co mają już (w najbliższych planach lub w realu) dach na Praktycznym:- jak rozwiązanie zastosowaliście: folia paroprzepuszczalna czy deskowanie z papą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 10.10.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Pytanko do tych co mają już (w najbliższych planach lub w realu) dach na Praktycznym: - jak rozwiązanie zastosowaliście: folia paroprzepuszczalna czy deskowanie z papą? Witam My bedziemy klasc OSB i pape na dach, mam kilku znajomych co mialo te membrane wysokoparoprzepuszczalna i po paru latach juz woda kapala do domu ;/;/;/ z foli malo co dobrego pozostalo. Dach musi byc szczelny, dlatego papa. pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts