miejski 10.10.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 U mnie z kolei będzie membrana, tylko nie spytałem ekipy od dachów jaką stosują. Choć ostatnio na jednym z ich dachów widziałem Strotex 110, czyli nic rewelacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 15.10.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam wszystkich jestem już prawie zdecydowany nad zakupem praktycznego 3 (do niedzieli zostawiłem sobie czas na podjecie decyzji) chociaż do niedawna byłem prawie przekonany że kupie projekt Virgo II jednak jak zobaczyłem praktycznego 3 , Virgo coraz mniej mi się podoba , trochę mnie martwi brak balkonów pytanie do osób już budujących czy ktoś z was może myślał o balkonie na wykuszu nad jadalnia , zmienialiście może układ pomieszczeń na górze , chciałbym gdzieś ulokować suszarnie z pralnia.Jeżeli się zdecyduje na projekt to dom powstanie w Międzyzdrojach . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 16.10.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam wszystkich jestem już prawie zdecydowany nad zakupem praktycznego 3 (do niedzieli zostawiłem sobie czas na podjecie decyzji) chociaż do niedawna byłem prawie przekonany że kupie projekt Virgo II jednak jak zobaczyłem praktycznego 3 , Virgo coraz mniej mi się podoba , trochę mnie martwi brak balkonów pytanie do osób już budujących czy ktoś z was może myślał o balkonie na wykuszu nad jadalnia , zmienialiście może układ pomieszczeń na górze , chciałbym gdzieś ulokować suszarnie z pralnia. Jeżeli się zdecyduje na projekt to dom powstanie w Międzyzdrojach . Pozdrawiam Witaj, kwestia balkonów jest bardzo względna i osobista. Dla mojego męża i dla mnie brak balkonów to akurat wielka zaleta tego projektu Co do zmian w projekcie pomieszczeń na piętrze: my łączymy garderobę i łazienkę przy głównej sypialni i tworzymy tym samym jedną ponad 12 m łazienkę z wymarzoną wanną wolnostojącą. Z wejściem od holu. Natomiast pralnio-suszarnio-prasowalnia będzie umieszczona w miejscu drugiej łazienki P.S. W poniedziałek rozpoczynamy montaż więźby i oglądamy nasze dachówki na "żywo", mam nadzieję, że będzie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 17.10.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Witaj, kwestia balkonów jest bardzo względna i osobista. Dla mojego męża i dla mnie brak balkonów to akurat wielka zaleta tego projektu Co do zmian w projekcie pomieszczeń na piętrze: my łączymy garderobę i łazienkę przy głównej sypialni i tworzymy tym samym jedną ponad 12 m łazienkę z wymarzoną wanną wolnostojącą. Z wejściem od holu. Natomiast pralnio-suszarnio-prasowalnia będzie umieszczona w miejscu drugiej łazienki ! Fajne rozwiązanie wtedy można zrobić pralnio suszarnie z osobnym wejściem , tylko łącząc te pomieszczenia mamy 10,2 Jak u was wygląda sprawa z oknami miejski pisał że jest problem z oknami -brak możliwości wykonania fixa 270x235 (salon) jako jednej tafli szkła (trzeba podzielić okno na pół), - fix 240x235 (wykusz w salonie) tylko w pakiecie szybowym 6/16/6 lub podział, - brak możliwości wykonania okna 120x235 (gabinet) jako uchylno-rozwierne (max. szerokośc to 100 lub fix), - brak możliwości wykonania okna 210x150 (kuchnia) jako uchylno-rozwierne (tylko fix) Naprawdę nie można nic z tym zrobić zależy mi na tym zeby okna były takie jak w projekcie (nawet jakbym musiał więcej zapłacić oczywiście w granicach rozsądku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 17.10.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Fajne rozwiązanie wtedy można zrobić pralnio suszarnie z osobnym wejściem , tylko łącząc te pomieszczenia mamy 10,2 Jak u was wygląda sprawa z oknami miejski pisał że jest problem z oknami -brak możliwości wykonania fixa 270x235 (salon) jako jednej tafli szkła (trzeba podzielić okno na pół), - fix 240x235 (wykusz w salonie) tylko w pakiecie szybowym 6/16/6 lub podział, - brak możliwości wykonania okna 120x235 (gabinet) jako uchylno-rozwierne (max. szerokośc to 100 lub fix), - brak możliwości wykonania okna 210x150 (kuchnia) jako uchylno-rozwierne (tylko fix) Naprawdę nie można nic z tym zrobić zależy mi na tym zeby okna były takie jak w projekcie (nawet jakbym musiał więcej zapłacić oczywiście w granicach rozsądku) Witaj, z połączenia garderoby z łazienką wychodzi faktycznie 10.2 m2 użytkowej, ale rzeczywistej jest 13.8 i perspektywa na wannę pod oknem dachowym . Okna dokładnie takie, jak z projektu można wykonać z aluminium. Wtedy nie ma problemów i z uchylnymi w dużym formacie i z wielkimi fixami. Mam takie w biurze. Ale to już naprawdę sporo kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorisa 17.10.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Witam, My podobnie jak karo_ również nie jesteśmy zwolennikami balkoników, stąd nasz wybór tego właśnie projektu. Wprowadziliśmy kilka zmian. I tak na przykład nad wykuszem z jadalni robimy daszek z dachówki (chcemy zapobiec już na wstępie ewentualnym przeciekom - dużo forumowiczów pisze o przeciekających wykuszach). Jeśli chodzi o nasz układ pomieszczeń na poddaszu, to przedstawia to poniższy rysunek. Dla nas to najlepsze rozwiązanie. A pralnie zamierzamy mieć na parterze. pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 18.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam, Projekt Praktyczny 3 zakupiony , na wiosnę powinienem zacząć budowę oczywiście jak wyrobie się z cała dokumentacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 25.10.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam, My podobnie jak karo_ również nie jesteśmy zwolennikami balkoników, stąd nasz wybór tego właśnie projektu. Wprowadziliśmy kilka zmian. I tak na przykład nad wykuszem z jadalni robimy daszek z dachówki (chcemy zapobiec już na wstępie ewentualnym przeciekom - dużo forumowiczów pisze o przeciekających wykuszach). Jeśli chodzi o nasz układ pomieszczeń na poddaszu, to przedstawia to poniższy rysunek. Dla nas to najlepsze rozwiązanie. A pralnie zamierzamy mieć na parterze. pozdrawiam Dorota [ATTACH]27372[/ATTACH] Możesz mi napisać w którym dokładnie miejscu chcesz umieścić pralnie na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorisa 26.10.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 witam, pralnia będzie albo na dole w łazience - tuż pod schodami, albo jeśli wybierzemy drugi wariant (mniejsza łazienka - wejście pod schody o kotłowni) wtedy pralnie wydzieli się z kotłowni. Kotłownia u nas jest większa z racji rezygnacji z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 28.10.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam, mam wielką prośbę do osób, które już zrobiły lub właśnie kryją dach Praktycznego o jakieś real fotki Z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 29.10.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Witam, mam wielką prośbę do osób, które już zrobiły lub właśnie kryją dach Praktycznego o jakieś real fotki Z góry dzięki i pozdrawiam Poniżej dwa ujęcia... dach jeszcze nie skończony, ale już nam się bardzo podobają obróbki blacharskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 29.10.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 karo_, a jaka to dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpp 29.10.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Poniżej dwa ujęcia... dach jeszcze nie skończony, ale już nam się bardzo podobają obróbki blacharskie Witam! Czy możesz zdradzić kilka szczegółów tych obróbek blacharskich: jakiej firmy blacha i jaki to kolor RAL? Rzeczywizcie wyglądają bardzo ładnie:) Ja marzę właśnie o takich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpp 29.10.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Poniżej dwa ujęcia... dach jeszcze nie skończony, ale już nam się bardzo podobają obróbki blacharskie Mam jeszcze pytanie co do orynnowania: jaka to firma i jaki kolor ? Z góry dziekuję za odp:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 29.10.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Poniżej dwa ujęcia... dach jeszcze nie skończony, ale już nam się bardzo podobają obróbki blacharskie karo_ dzięki za fotki, choć liczę, że jeszcze jakieś zamieścisz - szczególnie te zrobione od frontu, gdzie widać całą bryłę domu. Bardzo jestem ciekaw jak wyglądają w realu proporcje garażu i domu. Pozdrawiam. ps. bardzo ładna dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 30.10.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam, i od razu odpowiadam na pytania:- dachówka, którą kładziemy to Turmalin z Ruppceramiki w kolorze antracyt angoba. Nie do końca matowa (ma lekki metalizujący połysk),- system rynnowy i blacha na obróbki wykonane są z tego samego materiału i pochodzą od tego samego producenta - to Rheinzink Patyna Pro w kolorze szaroniebieskim. Niestety nie znam koloru RAL - doboru dokonaliśmy przykładając wożoną w bagażniku wzorcową dachówkę do próbki blachy i bardzo nam pasowało to zestawienie antracytu i szaroniebieskiego. Rheinzink ma jeszcze odcień grafitowy tej Patyny pro, ale dla nas już za bardzo wchodził on w zielono-szary. Pan Józef, który jest autorem obróbek, miał obawy przed efektem estetycznym połączenia takiej dość jasnej blachy z dachem, ale sam był zaskoczony pozytywnie efektem. Zdjęć domu dołączę więcej jak znikną już te wszystkie rusztowania i ostatnie szalunki. Udanego weekendu Wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpp 30.10.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam, i od razu odpowiadam na pytania: - dachówka, którą kładziemy to Turmalin z Ruppceramiki w kolorze antracyt angoba. Nie do końca matowa (ma lekki metalizujący połysk), - system rynnowy i blacha na obróbki wykonane są z tego samego materiału i pochodzą od tego samego producenta - to Rheinzink Patyna Pro w kolorze szaroniebieskim. Niestety nie znam koloru RAL - doboru dokonaliśmy przykładając wożoną w bagażniku wzorcową dachówkę do próbki blachy i bardzo nam pasowało to zestawienie antracytu i szaroniebieskiego. Rheinzink ma jeszcze odcień grafitowy tej Patyny pro, ale dla nas już za bardzo wchodził on w zielono-szary. Pan Józef, który jest autorem obróbek, miał obawy przed efektem estetycznym połączenia takiej dość jasnej blachy z dachem, ale sam był zaskoczony pozytywnie efektem. Zdjęć domu dołączę więcej jak znikną już te wszystkie rusztowania i ostatnie szalunki. Udanego weekendu Wszystkim! Dzięki za błyskawiczną odpowiedź,.Ja właściwie jestem już zdecydowana na dokładnie takie obróbki jak u Was. Zakochałam się w nich:) Nie wiem tylko czemu w projekcie zalecają niby ciemną blachę, taką w kolorze dachówki skoro jaśniejsza wygląda rewelacyjnie. Widocznie rzecz gustu:) A zastanawialiście się może nad wykończeniem attyki i parapetami? Czy też z tej samej blachy czy może jak w projekcie RAL 7004? Pozdrawiam serdecznie* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 01.11.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam Rzeczywiscie dach super sie bedzie prezentowal Otrzymalem pare wycen okien, ale sporo firm oferuje dzielone najwieksze okna, co mi dosc mocno nie lezy ale poki co dostalem z jednej firmy wyce na okna jak w projekcie nawet najwieksze w jednej tafli. jest to Firma Bertrand z Wejherowa profil 83mm 6 komor pakiet trzyszybowy itd okna energooszczedne ogolnie, cena okien bez montarzu ok 25000zl. za wycena dachu wkrotce rusze:) pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 01.11.2010 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Jarku, Przyznam, że problem dużych okien niedzielonych też mi spędzał sen z oczu. Co prawda DzW zaprojektowały dom z oknami drewnianym z f-my Adpol (i być może drewniane da się takie duże wykonać), ale ja już się z tym pogodziłem że 2 największe okna będą przedzielone na pół. Co do Twojej propozycji, to zerknąłem na stronę tej firmy, o której pierwszy raz słyszę. Zapewne dostałeś propozycję okien Trend XL (grubość profilu by się zgadzała). Muszę przyznać, że na stronie są tylko same ogólniki. Nie wiadomo jakiej firmy profilu używają, jakich okuć itp. Poza tym wrzucając nazwę firmy do wyszukiwarki wychodzą takie kwiatki. Powiem tak: robiłem ok. 5 wycen okien do Praktycznego i w żadnej z firm (takich jak Jezierski, Oknoplast Kraków, Avante) nie zaoferowano mi okien 240X235 i 270x235 w fixie w standardowym wykonaniu w jednej tafli. Bądź więc ostrożny z tą ofertą i zapytaj czy na te 2 okna udzielą Ci gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.11.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam wszytskich, po bardzo długim wyszukiwaniu wymarzonego projektu znalazlam ten jedyny- jest to prjekt " Z Fasonem" z pracowni "Domy z wizją" , tylko nigdzie w internecie nie mogą znależć wiadomości na temat tego projektu, proszę wszytskich o spostrzeżenia na temat projektu,jakie byście wprowadzili zmiany , jak można ograniczyć koszty... Jeszcze czeka mnie wizyta w gminie-mam nadzieje ze będę mogła wybrać ten projekt i nie będzie problemów z dachem 22 stopnie:) Czekam na wasze uwagi, pomysły:)A może ktoś kupił już ten projekt z pracowni i jest w trakcie budowy?Wiem , że jest to jeden z nowszych projektów. Pozdrawiam wszytskich budujących Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts