Whistle 05.11.2010 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Jarek, projekt, ktory posiadam jest zrobiony przez firme: rekuperatory.pl. Centralka to ComfoAir 350 ERV EASE. Potrzebna wydajnosc to 330m3/h. Koszt tej centralki to minimum 10tys zl ( zgodnie z cennikiem na stronce tej firmy) . Kanaly wykonane sa z przewodow AF 013 i AF019 oraz rury RZ250. Oczywiscie trzeba dodac jeszcze elementy takie jak: zawor wyciagowy, zawor nawiewny, ramki motanzowe, kolanka, trojniki, redukcje i przepustnice. Patrzac na projekt metraz przewodow jest dosc duzy wobec czego wykonanie instalacji w kwocie 17 tys wydaje sie malo realne. Dla przykladu rura RZ250 kosztuje 20zl za 1 metr. Dla tej centralki sredni pobor pradu to 106W, jedynie dla stanu niskiego jest 23W, natomiast wysoki to 240W. Biorac pod uwage ceny pradu w Polsce instalacja ta wydaje sie byc malo oplacalna. Sam rekuperator w projekcie jest umiejscowiony w kotlowni obok pieca gazowego. Jesli nasuna Ci sie jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem jutro. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 06.11.2010 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Jarek, projekt, ktory posiadam jest zrobiony przez firme: rekuperatory.pl. Centralka to ComfoAir 350 ERV EASE. Potrzebna wydajnosc to 330m3/h. Koszt tej centralki to minimum 10tys zl ( zgodnie z cennikiem na stronce tej firmy) . Kanaly wykonane sa z przewodow AF 013 i AF019 oraz rury RZ250. Oczywiscie trzeba dodac jeszcze elementy takie jak: zawor wyciagowy, zawor nawiewny, ramki motanzowe, kolanka, trojniki, redukcje i przepustnice. Patrzac na projekt metraz przewodow jest dosc duzy wobec czego wykonanie instalacji w kwocie 17 tys wydaje sie malo realne. Dla przykladu rura RZ250 kosztuje 20zl za 1 metr. Dla tej centralki sredni pobor pradu to 106W, jedynie dla stanu niskiego jest 23W, natomiast wysoki to 240W. Biorac pod uwage ceny pradu w Polsce instalacja ta wydaje sie byc malo oplacalna. Sam rekuperator w projekcie jest umiejscowiony w kotlowni obok pieca gazowego. Jesli nasuna Ci sie jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem jutro. Pozdrawiam! ten rekuperator jest dosc drogi w zakupie, ja robilem wycene w AIRCOMFORT GDYNIA, i koszt instalacji calkowity byl ok 12 tys z tego co pamietam + rekuperator (do wyboru), ten StorkAir proponowany w projekcie jest to jakby mercedes ale jak ktos kiedys na forum powiedzial ze i dobrym VW tez sie pojezdzi. ten rekuperator o ktorym wspomnialem ma te same funkcje i parametry co storkair ale jest sporo tanszy. Po skrotach to w sumie nie wiem co oznaczaja i jakie to sa rury, ale spiro tj. stalowe ocynkowane sztywne sluzace do wentylacji to ok 40 zl/3m fi100. co do poboru pradu to wyglada to jak piszesz mniej wiecdej, ale na ogol rekuperator chodzi na 25% wydajnosci tj na najnizszym biegu, i to w zupelnosci wystarcza, bo nie trzeba wymieniac calej kubatury powierza w ciagu godziny wystarczy w 100% 0,3 wymiany/h. jest mozliwosc abys zeskanowal mi ten projekt do wgladu ? pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 06.11.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Karo skoro Twoja budowa już na finiszu to napisz prosze cos wiecej na temat wykonczenia tarasów (izolacja). Czy robiłes to zgodnie z projektem czy jakas inna metoda? Jaki jest przyblizony koszt tego tarasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anev 06.11.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 (edytowane) Parę zmian wprowadziliśmy ale raczej nic oryginalnego, -likwidacja małego okna w kuchni - przeszklenie całego wykusza - wejście do toalety na dole z wiatrołapu - tu jeszcze ostatecznej decyzji nie ma - na górze tylko dwie sypialnie , połączymy te mniejsze z wejściem na przeciw okna - będzie jedna łazienka z oddzielnym wc i pralnia to na razie tyle ... ale do ścianek działowych to nam jeszcze daleko więc wszystko się może zdarzyć Zmieniamy także balustrady nad garażem chcemy mieć tu taras mocno użytkowy który nie będzie zamieniał się w basen, a ten murek trochę nas niepokoi. Edytowane 6 Listopada 2010 przez anev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 06.11.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A u Nas "Praktycznie" jest tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 06.11.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A było tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anev 06.11.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A u Nas "Praktycznie" jest tak. No to jesteśmy Praktycznie na tym samym etapie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
divar 06.11.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 witaj Divar napewno to salonowe okno tez ci powiedzieli ze bedzie w jednej tafli ? 270x235? ja zrobilem wycene tez Avante profil Forte itd 3 szyby itd itd, ale to okno salonowe chca robic dzielone;/;/;/ i cena za wszystko z montazem to 25114zl pozdrawiam Jarek Jarku, przecież nie żartowałem. Mam przed sobą wycenę. Jeśli chodzi o wentylację mec to wycena firmy rekuperatory.pl wygląda następująco: 1. AERIS CA 350 Standard/Ease 7900,00 / 9700,00 2. Materiały wentylacyjne 10500,00 3. Montaż 4950,00 +7% Vat Pozd Divar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 06.11.2010 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A u Nas "Praktycznie" jest tak. Skąd ja znam ten kształt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 07.11.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam Wszystkich Praktycznych, wczoraj zakończyliśmy prace budowlane do SSO. Pogoda dała nam szansę wyrobić się w czasie i dopiero po wielu dniach bez opadów, na pożegnanie naszych górali, totalnie się popsuła. Pochmurne niebo nie pozwoliło nam zrobić ładnie doświetlonych ujęć domu, zatem dla zainteresowanych dołączam zdjęcia bryły domu z różnej perspektywy w odcieniach smutnojesiennych. Naszym zdaniem dom wypadł bardzo proporcjonalnie, bryła garażu, choć zauważalnie duża, nie zdominowała reszty domu. Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poddasza, bo pokoje są stosunkowo duże i nawet w taki szarobury dzień dobrze doświetlone. To samo tyczy się łazienki i pralni. No i wielki plus za przestrzeń i światło w holu, jakie daje otwarta klatka schodowa z dużym oknem Co do tarasu - zabieramy się za niego od razu wiosną, przed tynkowaniem. Tymczasem pokryliśmy go papą - prawdopodobnie nie będziemy jej zdzierać, a wykorzystamy jako kolejną warstwę izolacji. Planujemy wykonać wykończenie raczej wg wskazówek projektantów. P.S. Schody wejściowe jeszcze nie rozszalowane, bo zalane dopiero wczoraj. No i czekają nas wielkie porządki na polu bitwy wokół domu A potem równanie terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 07.11.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Gratulacje, ja za niecały miesiąc zamierzam mieć podobny stan. Lecz ciekawość woła o zdjęcia poddasza. Jeśli jest tak możliwość to proszę o kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 07.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Gratulacje! Domek wygląda świetnie Dachowka wyglada imponujaco i sama bryla robi dobre wrazenie. Dzieki za umieszczenie zdjec. Moja ciekawosc woła o zblizenie trzeciego ujecia gdzie jest czesciowo zabudowana wneka wychodzaca z kotlowni na ogrod. Jak wspominalam, tez chcialabym ja czesciowo zabudowac, wiec bardzo chcialabym wiedziec jak to wyglada (to tak przy okazji kolejnej wyprawy nadzialke z aparatem:)) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 08.11.2010 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Karo_ a powiedz jak tam z drzewem na wiezbe? wystarczylo to co w projekcie jest ten orientacyjny wykaz? ja zamawilem wczoraj i facet mowil ze czegos jest za malo, ale zapomnialem co to teraz a nie zapisalem. a krokwie zwiekszylem do 22cm zeby wiecej welny napchac:) pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 08.11.2010 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Domek wygląda super Mam 2 pytanka: 1. Czym obudowaliście kominy? 2. Nie obawiacie się , że w zimie woda dostanie się do pustaków na krawędziach tarasu i one popękają. Widzę, że są czymś przykryte (na tarasie), ale czy to wystarczy? Sam mam ten dylemat czy robić te 2 warstwy pustaka teraz, czy wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 08.11.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Karo_ a powiedz jak tam z drzewem na wiezbe? wystarczylo to co w projekcie jest ten orientacyjny wykaz? ja zamawilem wczoraj i facet mowil ze czegos jest za malo, ale zapomnialem co to teraz a nie zapisalem. a krokwie zwiekszylem do 22cm zeby wiecej welny napchac:) pozdrawiam Jarek Witam Jarku, zamawialiśmy więźbę wg wykazu. Wszystko się zgadzało. Wykaz zresztą zakładał niewielki zapas na długościach. Jedynie trzeba zwrócić uwagę, by murłaty zamówić w odcinkach o dobrej długości, bo u nas wyszło na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 08.11.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Domek wygląda super Mam 2 pytanka: 1. Czym obudowaliście kominy? 2. Nie obawiacie się , że w zimie woda dostanie się do pustaków na krawędziach tarasu i one popękają. Widzę, że są czymś przykryte (na tarasie), ale czy to wystarczy? Sam mam ten dylemat czy robić te 2 warstwy pustaka teraz, czy wiosną. Witaj Miejski, od razu do rzeczy: - kominy obudowane są klinkierem połówkowym Roben Faro z pełną fugą, wykończone czarną blachą. Wszystkim, którzy zdecydują się na klinkier zamiast blachy na całości komina, zalecamy upewnienie się, czy aby budowlańcy naprawdę potrafią dobrze i równo murować połówką. Nasz wygląda ok, ale zachwytu nie wzbudza... - co do zabezpieczenia tarasu: na pustakach mamy jeszcze 2 warstwy pełnej cegły, na to papa. Także nie powinno być problemu z wodą w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 09.11.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam Wszystkich Praktycznych, wczoraj zakończyliśmy prace budowlane do SSO. Pogoda dała nam szansę wyrobić się w czasie i dopiero po wielu dniach bez opadów, na pożegnanie naszych górali, totalnie się popsuła. Pochmurne niebo nie pozwoliło nam zrobić ładnie doświetlonych ujęć domu, zatem dla zainteresowanych dołączam zdjęcia bryły domu z różnej perspektywy w odcieniach smutnojesiennych. Naszym zdaniem dom wypadł bardzo proporcjonalnie, bryła garażu, choć zauważalnie duża, nie zdominowała reszty domu. Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poddasza, bo pokoje są stosunkowo duże i nawet w taki szarobury dzień dobrze doświetlone. To samo tyczy się łazienki i pralni. No i wielki plus za przestrzeń i światło w holu, jakie daje otwarta klatka schodowa z dużym oknem Co do tarasu - zabieramy się za niego od razu wiosną, przed tynkowaniem. Tymczasem pokryliśmy go papą - prawdopodobnie nie będziemy jej zdzierać, a wykorzystamy jako kolejną warstwę izolacji. Planujemy wykonać wykończenie raczej wg wskazówek projektantów. P.S. Schody wejściowe jeszcze nie rozszalowane, bo zalane dopiero wczoraj. No i czekają nas wielkie porządki na polu bitwy wokół domu A potem równanie terenu Karo domek wygląda rewelacyjnie, nawet podwójny garaż mu nie zaszkodził. Mam pytanie, czy wstawiacie okna na zimę, czy zabijacie dechami i czekacie do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloniak 09.11.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam serdecznie wszystkich sympatyków Praktycznego i jednocześnie gratuluję Wam dobrego gustu Moja przygoda z Praktycznym 3, bo na niego ostatecznie padł wybór, zaczeła się od szukania poprawek wnętrza do projektu, który posiadam od ponad roku (Odpowiedni D92L z Muratora). Przeglądając tysiące stron natknąłem się na Domy z Wizją i kiedy zobaczyłem Praktycznego 3 od razu się w nim zakochałem Nie wiedziałem tylko jak sobie poradzić w drzwiami do wc i gabinetu. Ponadto żonie zależało, żeby schody stanowiły element zdobiący wnętrze a nie były tylko "zwykła klatką schodową". Po szybkiej analizie Waszych pomysłów, postanowiłem u mnie zmienić następujące rzeczy: 1. Zrezygnowałem z mini zadaszenia nad tarasem i małego okna w salonie przesuwając gabinet na zewnątrz, równo z linią budunku. 2. Przesunąłem schody i jednocześnie zmieniłem ich kierunek (z lewej do prawej) - schody będą systemowe podobne do tych z projektu "Z charakterem" z DzW, dzięki czemu, drzwi do gabinetu zmieszczą się spokojnie pod schodami i nie będzie ich widać z salonu. 3. Zmniejszyłem kotłownie, dzięki czemu zmieniłem ustawienie WC i teraz drzwi są na tej samej ścianie co wejście do salonu. Całość wydaje mi się całkiem całkiem, ale czekam na Wasze opinie co o tym myślicie. Poniżej zamieszczam projekt po moich przeróbkach i próbę wizualizacji salonu po zmianach (wybaczcie jakość ale jest to scan moich wypocin z ołówkiem w ręku) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloniak 09.11.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 P.S. Jakby ktoś z Was ogarniał Photoshopa i był w stanie zrobić taką prawdziwą wizualizacje po moich zmianach to byłbym zobowiązany Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 09.11.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam Korzystając z pogody przygotowani jesteśmy do wznoszenia ścian parteru . Ma ktoś może zestawienie systemów kominowych zgodnie z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts