Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jarek, projekt, ktory posiadam jest zrobiony przez firme: rekuperatory.pl. Centralka to ComfoAir 350 ERV EASE. Potrzebna wydajnosc to 330m3/h. Koszt tej centralki to minimum 10tys zl ( zgodnie z cennikiem na stronce tej firmy) . Kanaly wykonane sa z przewodow AF 013 i AF019 oraz rury RZ250. Oczywiscie trzeba dodac jeszcze elementy takie jak: zawor wyciagowy, zawor nawiewny, ramki motanzowe, kolanka, trojniki, redukcje i przepustnice. Patrzac na projekt metraz przewodow jest dosc duzy wobec czego wykonanie instalacji w kwocie 17 tys wydaje sie malo realne. Dla przykladu rura RZ250 kosztuje 20zl za 1 metr. Dla tej centralki sredni pobor pradu to 106W, jedynie dla stanu niskiego jest 23W, natomiast wysoki to 240W. Biorac pod uwage ceny pradu w Polsce instalacja ta wydaje sie byc malo oplacalna. Sam rekuperator w projekcie jest umiejscowiony w kotlowni obok pieca gazowego. Jesli nasuna Ci sie jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem jutro. Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarek, projekt, ktory posiadam jest zrobiony przez firme: rekuperatory.pl. Centralka to ComfoAir 350 ERV EASE. Potrzebna wydajnosc to 330m3/h. Koszt tej centralki to minimum 10tys zl ( zgodnie z cennikiem na stronce tej firmy) . Kanaly wykonane sa z przewodow AF 013 i AF019 oraz rury RZ250. Oczywiscie trzeba dodac jeszcze elementy takie jak: zawor wyciagowy, zawor nawiewny, ramki motanzowe, kolanka, trojniki, redukcje i przepustnice. Patrzac na projekt metraz przewodow jest dosc duzy wobec czego wykonanie instalacji w kwocie 17 tys wydaje sie malo realne. Dla przykladu rura RZ250 kosztuje 20zl za 1 metr. Dla tej centralki sredni pobor pradu to 106W, jedynie dla stanu niskiego jest 23W, natomiast wysoki to 240W. Biorac pod uwage ceny pradu w Polsce instalacja ta wydaje sie byc malo oplacalna. Sam rekuperator w projekcie jest umiejscowiony w kotlowni obok pieca gazowego. Jesli nasuna Ci sie jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem jutro. Pozdrawiam!

ten rekuperator jest dosc drogi w zakupie, ja robilem wycene w AIRCOMFORT GDYNIA, i koszt instalacji calkowity byl ok 12 tys z tego co pamietam + rekuperator (do wyboru), ten StorkAir proponowany w projekcie jest to jakby mercedes ale jak ktos kiedys na forum powiedzial ze i dobrym VW tez sie pojezdzi. ten rekuperator o ktorym wspomnialem ma te same funkcje i parametry co storkair ale jest sporo tanszy.

Po skrotach to w sumie nie wiem co oznaczaja i jakie to sa rury, ale spiro tj. stalowe ocynkowane sztywne sluzace do wentylacji to ok 40 zl/3m fi100.

co do poboru pradu to wyglada to jak piszesz mniej wiecdej, ale na ogol rekuperator chodzi na 25% wydajnosci tj na najnizszym biegu, i to w zupelnosci wystarcza, bo nie trzeba wymieniac calej kubatury powierza w ciagu godziny wystarczy w 100% 0,3 wymiany/h.

jest mozliwosc abys zeskanowal mi ten projekt do wgladu ?

pozdrawiam

Jarek

Parę zmian wprowadziliśmy ale raczej nic oryginalnego,

-likwidacja małego okna w kuchni

- przeszklenie całego wykusza

- wejście do toalety na dole z wiatrołapu - tu jeszcze ostatecznej decyzji nie ma :confused:

- na górze tylko dwie sypialnie , połączymy te mniejsze z wejściem na przeciw okna

- będzie jedna łazienka z oddzielnym wc i pralnia

to na razie tyle ... ale do ścianek działowych to nam jeszcze daleko więc wszystko się może zdarzyć;)

Zmieniamy także balustrady nad garażem chcemy mieć tu taras mocno użytkowy który nie będzie zamieniał się w basen, a ten murek trochę nas niepokoi.

Edytowane przez anev

witaj Divar

napewno to salonowe okno tez ci powiedzieli ze bedzie w jednej tafli ? 270x235?

ja zrobilem wycene tez Avante profil Forte itd 3 szyby itd itd, ale to okno salonowe chca robic dzielone;/;/;/ i cena za wszystko z montazem to 25114zl

pozdrawiam

Jarek

Jarku,

przecież nie żartowałem. Mam przed sobą wycenę. Jeśli chodzi o wentylację mec to wycena firmy rekuperatory.pl wygląda następująco:

1. AERIS CA 350 Standard/Ease 7900,00 / 9700,00

2. Materiały wentylacyjne 10500,00

3. Montaż 4950,00 +7% Vat

Pozd

Divar

Witam Wszystkich Praktycznych,

wczoraj zakończyliśmy prace budowlane do SSO. Pogoda dała nam szansę wyrobić się w czasie i dopiero po wielu dniach bez opadów, na pożegnanie naszych górali, totalnie się popsuła.

Pochmurne niebo nie pozwoliło nam zrobić ładnie doświetlonych ujęć domu, zatem dla zainteresowanych dołączam zdjęcia bryły domu z różnej perspektywy w odcieniach smutnojesiennych.

Naszym zdaniem dom wypadł bardzo proporcjonalnie, bryła garażu, choć zauważalnie duża, nie zdominowała reszty domu. Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poddasza, bo pokoje są stosunkowo duże i nawet w taki szarobury dzień dobrze doświetlone. To samo tyczy się łazienki i pralni. No i wielki plus za przestrzeń i światło w holu, jakie daje otwarta klatka schodowa z dużym oknem :)

Co do tarasu - zabieramy się za niego od razu wiosną, przed tynkowaniem. Tymczasem pokryliśmy go papą - prawdopodobnie nie będziemy jej zdzierać, a wykorzystamy jako kolejną warstwę izolacji. Planujemy wykonać wykończenie raczej wg wskazówek projektantów.

P.S. Schody wejściowe jeszcze nie rozszalowane, bo zalane dopiero wczoraj. No i czekają nas wielkie porządki na polu bitwy wokół domu :) A potem równanie terenu

DSC_7771.jpg

DSC_7774.jpg

DSC_7828.jpg

Gratulacje! Domek wygląda świetnie :) Dachowka wyglada imponujaco i sama bryla robi dobre wrazenie. Dzieki za umieszczenie zdjec. Moja ciekawosc woła o zblizenie trzeciego ujecia gdzie jest czesciowo zabudowana wneka wychodzaca z kotlowni na ogrod. Jak wspominalam, tez chcialabym ja czesciowo zabudowac, wiec bardzo chcialabym wiedziec jak to wyglada (to tak przy okazji kolejnej wyprawy nadzialke z aparatem:)) Pozdrawiam!

Domek wygląda super :-)

Mam 2 pytanka:

1. Czym obudowaliście kominy?

2. Nie obawiacie się , że w zimie woda dostanie się do pustaków na krawędziach tarasu i one popękają. Widzę, że są czymś przykryte (na tarasie), ale czy to wystarczy? Sam mam ten dylemat czy robić te 2 warstwy pustaka teraz, czy wiosną.

Karo_

a powiedz jak tam z drzewem na wiezbe? wystarczylo to co w projekcie jest ten orientacyjny wykaz?

ja zamawilem wczoraj i facet mowil ze czegos jest za malo, ale zapomnialem co to teraz a nie zapisalem. :) a krokwie zwiekszylem do 22cm zeby wiecej welny napchac:)

pozdrawiam

Jarek

Witam Jarku,

zamawialiśmy więźbę wg wykazu. Wszystko się zgadzało. Wykaz zresztą zakładał niewielki zapas na długościach. Jedynie trzeba zwrócić uwagę, by murłaty zamówić w odcinkach o dobrej długości, bo u nas wyszło na styk.

Domek wygląda super :-)

Mam 2 pytanka:

1. Czym obudowaliście kominy?

2. Nie obawiacie się , że w zimie woda dostanie się do pustaków na krawędziach tarasu i one popękają. Widzę, że są czymś przykryte (na tarasie), ale czy to wystarczy? Sam mam ten dylemat czy robić te 2 warstwy pustaka teraz, czy wiosną.

Witaj Miejski,

od razu do rzeczy:

- kominy obudowane są klinkierem połówkowym Roben Faro z pełną fugą, wykończone czarną blachą. Wszystkim, którzy zdecydują się na klinkier zamiast blachy na całości komina, zalecamy upewnienie się, czy aby budowlańcy naprawdę potrafią dobrze i równo murować połówką. Nasz wygląda ok, ale zachwytu nie wzbudza...

- co do zabezpieczenia tarasu: na pustakach mamy jeszcze 2 warstwy pełnej cegły, na to papa. Także nie powinno być problemu z wodą w tym miejscu...

Witam Wszystkich Praktycznych,

wczoraj zakończyliśmy prace budowlane do SSO. Pogoda dała nam szansę wyrobić się w czasie i dopiero po wielu dniach bez opadów, na pożegnanie naszych górali, totalnie się popsuła.

Pochmurne niebo nie pozwoliło nam zrobić ładnie doświetlonych ujęć domu, zatem dla zainteresowanych dołączam zdjęcia bryły domu z różnej perspektywy w odcieniach smutnojesiennych.

Naszym zdaniem dom wypadł bardzo proporcjonalnie, bryła garażu, choć zauważalnie duża, nie zdominowała reszty domu. Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poddasza, bo pokoje są stosunkowo duże i nawet w taki szarobury dzień dobrze doświetlone. To samo tyczy się łazienki i pralni. No i wielki plus za przestrzeń i światło w holu, jakie daje otwarta klatka schodowa z dużym oknem :)

Co do tarasu - zabieramy się za niego od razu wiosną, przed tynkowaniem. Tymczasem pokryliśmy go papą - prawdopodobnie nie będziemy jej zdzierać, a wykorzystamy jako kolejną warstwę izolacji. Planujemy wykonać wykończenie raczej wg wskazówek projektantów.

P.S. Schody wejściowe jeszcze nie rozszalowane, bo zalane dopiero wczoraj. No i czekają nas wielkie porządki na polu bitwy wokół domu :) A potem równanie terenu

Karo domek wygląda rewelacyjnie, nawet podwójny garaż mu nie zaszkodził. Mam pytanie, czy wstawiacie okna na zimę, czy zabijacie dechami i czekacie do wiosny?

Witam serdecznie wszystkich sympatyków Praktycznego i jednocześnie gratuluję Wam dobrego gustu :)

Moja przygoda z Praktycznym 3, bo na niego ostatecznie padł wybór, zaczeła się od szukania poprawek wnętrza do projektu, który posiadam od ponad roku (Odpowiedni D92L z Muratora). Przeglądając tysiące stron natknąłem się na Domy z Wizją i kiedy zobaczyłem Praktycznego 3 od razu się w nim zakochałem :D

Nie wiedziałem tylko jak sobie poradzić w drzwiami do wc i gabinetu. Ponadto żonie zależało, żeby schody stanowiły element zdobiący wnętrze a nie były tylko "zwykła klatką schodową".

Po szybkiej analizie Waszych pomysłów, postanowiłem u mnie zmienić następujące rzeczy:

1. Zrezygnowałem z mini zadaszenia nad tarasem i małego okna w salonie przesuwając gabinet na zewnątrz, równo z linią budunku.

2. Przesunąłem schody i jednocześnie zmieniłem ich kierunek (z lewej do prawej) - schody będą systemowe podobne do tych z projektu "Z charakterem" z DzW, dzięki czemu, drzwi do gabinetu zmieszczą się spokojnie pod schodami i nie będzie ich widać z salonu.

3. Zmniejszyłem kotłownie, dzięki czemu zmieniłem ustawienie WC i teraz drzwi są na tej samej ścianie co wejście do salonu.

Całość wydaje mi się całkiem całkiem, ale czekam na Wasze opinie co o tym myślicie.

Poniżej zamieszczam projekt po moich przeróbkach i próbę wizualizacji salonu po zmianach :) (wybaczcie jakość ale jest to scan moich wypocin z ołówkiem w ręku)

Pozdrawiam

Wizualizacja salo&.jpg

domek3..jpg