Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U220 Harasiuki, działówki również ceramika oraz troszkę cegły (obok kominka i w garażu). Czyli kominy tak jak u Ciebie w dzienniku są ok? Czy ważne jest przy zakupie czy później obrabiamy komin blachą czy klinkierem? A sprawdzałeś zamienniki Schiedla Edytowane przez piotrgawlik

Na razie kominy są wymurowane do stropu, ale nie było z nimi problemu żadnego.

Co do zamienników sprawdzałem tylko Icopal, ale były większe wymiarowo, a nie chciałem aby bardzo wystawały z rogu w kuchni. Poza tym wyszły drożej w wycenie od Schiedla, który chyba ludzie oceniają jako "mercedesa" wśród kominów systemowych.

Poza tym obsługa Schiedla była b. miła i fachowa i wiele mi doradzili.

Więc padło na Schiedel

Ile płaciłeś za 1 szt. tego U220 z Harasiuków?

Czy ważne jest przy zakupie czy później obrabiamy komin blachą czy klinkierem?

Nie wiem.

Na wstępie myślałem o obłożeniu komina płytką klinkierową. Teraz, po zdjęciach jakie wstawił karo (oraz na wątku o "doskonałym" i "z charakterem"), myślę o obłożeniu ich właśnie blachą.

Dowiadywałem się już po zakupie Schiedla i nie ma problemu z Schiedlem w obu przypadkach.

Czy ważne jest przy zakupie czy później obrabiamy komin blachą czy klinkierem?

U220 loco budowa 1,65 netto

Systemowe kominy nie nadają się do obrobienia płytkami klinkierowymi, tylko murowanie pełną cegłą klinkierową. Jeśli chodzi o dobór kominów to tak jak zaznaczył Miejski nie jest to sprawa prosta. Jeżeli instalujesz kocioł kondensacyjny to wystarczy wymurować szacht wentylacyjny ( 120,00 zł materiały) bez konieczności wydawania pieniędzy na komin systemowy. Pod kominek oczywiście systemówka np. Schiedel Rondo Plus. Tańszym rozwiązaniem jest IBF, różnica wynosi nawet 1400,00 zł.

Pozdr

Tańszym rozwiązaniem jest IBF, różnica wynosi nawet 1400,00 zł.

Czy ja wiem.

Szybkie sprawdzenie na Alledrogo i mamy:

KOMIN IBF CLASSIC fi 18 (180mm) H 4mb - 1358 zł

Do Praktycznego potrzeba ok. 8 mb - więc cena ww. będzie prawie 2 razy wieksza.

Ja za Schiedel Rondo Plus fi 20 8 mb zapłaciłem coś ok. 2700 (nie chce mi się teraz szukać faktury).

Wszystko jest kwestią cen i rabatów, a te czasami u przedstawicieli jednej firmy są znacząco różne.

Czy ja wiem.

Szybkie sprawdzenie na Alledrogo i mamy:

KOMIN IBF CLASSIC fi 18 (180mm) H 4mb - 1358 zł

Do Praktycznego potrzeba ok. 8 mb - więc cena ww. będzie prawie 2 razy wieksza.

Ja za Schiedel Rondo Plus fi 20 8 mb zapłaciłem coś ok. 2700 (nie chce mi się teraz szukać faktury).

Wszystko jest kwestią cen i rabatów, a te czasami u przedstawicieli jednej firmy są znacząco różne.

Miejski,

To bardzo mało zapłaciłeś. 2700 zgadza się ale netto + kanały wentylacyjne. Najtańsza wycena IBF opiewała na kwotę 2451,00.

Pozdr

Divar

Miejski,

Kupiłem 3000 szt. porothermu. Wydaje mi się że za dużo. Strop zalany a tyle jeszcze zostało. Na jakim etapie jesteś i ile według Twoich wyliczeń zużyjesz sztuk?

Wydaje mi się, że może być za dużo, bo zużyte mam ok. 36 palet, a już chyba większość ścian poddasza stoi.

Zakupiłem tyle samo, tyle że dowożą mi w miarę potrzeb z hurtowni, więc nadmiar mogę zwrócić.

Witam serdecznie ,

Jestem zainteresowany projektem praktyczny 2 lustro. Czy może ktoś z Was buduje praktyczny 2 z cegły MAX 220 "markowicze" ? Jeżeli tak to proszę o informacje ile potrzeba zakupić tej cegły .

Ma drugie pytanie odnośnie ile metrów 2 maja ściany zew i wew.?

Dzięki i pozdrawiam

Gienekw202

Edytowane przez gienekw202

Witam,

na początku powiem że bardzo fajny watek tutaj się snuje na temat praktycznego. W przyszlym tygodniu kupuje projekt praktyczny 3 i przerabiam go - powiekszenie o dwa garaze i mala piwniczke pod garazem.

Mam jednak pytanie dotyczace warunkow zabudowy na dzialce...przez dzialke idzie rura z woda do sasiada - nie jest to zaden glowny wodociag tylko doprowadzenie rury do domku sasiada i do trzech dzialek sasiednich w tym mojej - czy jest jakos sprecyzowane w przepisach jaka musi byc zachowana odleglosc budynku mieszkalnego od takiej rury z woda... architekt wspominal ze 2 metry ale nie chce mi sie w to wierzyc... jezeli ktos wie to bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje:>:>

karo_

Mam pytanie dotyczące SSO,

czy realny koszt SSO jest zgodny z kosztorysem?

Witaj,

koszt SSO wg kosztorysu jest bardzo realny. W zasadzie można nawet zejść do ok 10-15% poniżej. W naszym przypadku było kilka kosztownych elementów pozakosztorysowych (o czym pisałam wcześniej, z największych to ceramiczna dachówka i dobra obróbka blacharska). Ale nawet mimo tego udało się zaoszczędzić ok 10% kwoty założonej w kosztorysie.

Już na początku sygnalizowałam, że wiele materiałów wyszło taniej niż zakładał kosztorys. Jednak stal, czy choćby blacha do obróbek to wydatek sporo wyższy niż w rubrykach...