piotrgawlik 19.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Odpowiednie proporcje to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_Slawek 20.11.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Witamy wszystkich forumowiczów Nabyliśmy projekt Praktycznego 3 i stanęliśmy przed pierwszym wyzwaniem. Okazało się że nasza ziemia zawiera iły . Co prawda fundamenty w projekcie są "solidne", ale może ktoś stanął przed podobną przeszkodą budowy na kiepskim gruncie i stosował dodatkowe środki bezpieczeństwa....wzmacniał jeszcze bardziej fundamenty, stawiał studnie, wymieniał ziemie lub wylewał płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 20.11.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Witamy wszystkich forumowiczów Nabyliśmy projekt Praktycznego 3 i stanęliśmy przed pierwszym wyzwaniem. Okazało się że nasza ziemia zawiera iły . Co prawda fundamenty w projekcie są "solidne", ale może ktoś stanął przed podobną przeszkodą budowy na kiepskim gruncie i stosował dodatkowe środki bezpieczeństwa....wzmacniał jeszcze bardziej fundamenty, stawiał studnie, wymieniał ziemie lub wylewał płytę? Myslę , ze do tych fundamentów nie trzeba już zabezpieczenia, na nich można by 3 piętra postawić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 21.11.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Odpowiednie proporcje to jakie? Piotrze-odpowiednie proporcje czyli okno wyższe niż szersze, aby optycznie pasowało do pozostałych otworów okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 21.11.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Czy w kuchni w miejscu gdzie jest planowana kuchenka , ktoś przygotował pion wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 21.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Kuchenkę dostosowujesz do pionu a nie na odwrót Przestaw kuchnię w pobliże komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 21.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 lub też obniż sufit, a w powstałej wnęce poprowadź rurę wentylacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 21.11.2010 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 (edytowane) ... albo zamontuj pochłaniacz z węglem aktywnym. A propos wentylacji: zapewne co niektórzy zauważyli, że pion wentylacyjny z ubikacji na parterze idzie prosto przez jedną z płatwi i trzeba kombinować. No ale to nie pierwszy i nie ostatni zapewne "babol" Panów z DZW. Edytowane 21 Listopada 2010 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 22.11.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Czy ktoś z forumowiczów jest posiadaniu projektu wentylacji mechanicznej do praktycznego 1?Jeśli tak to proszę o kontakt na priv!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobik budownik 23.11.2010 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 (edytowane) witam wszystkich.... Z radością dołączam do budujących Praktycznego.... Ja co prawda tylko jako obserwator i komentator bo wszystkim zajmuje się mąż i teść.... Ale projekt wybrałam sama - gdy go zobaczyłam od razu mi się spodobał. Jednak gdy przeczytałam to forum trochę się zmartwiłam - wasze komentarze otworzyły mi oczy na wiele spraw, na które wcześniej nie zwróciłam uwagi np. okna..... Wybrałam ten projekt m.in ze względu na tę piękne wielkie okna - uwielbiam takie i zmartwiło mnie to, iż szyby trzeba podzielić - ale jak mus to mus.... Załuję też, że jak kupowaliśmy projekt nie było jeszcze wersji Praktyczny 3.....No ale cóż - nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i choć teść twierdzi, iż projekt jest pod wieloma względami "przekombinowany" to jednak stwerdził, że skoro taki chcemy to taki budujemy......Martwi mnie też trochę brak spiżarni, no i jednak zrezygnujemy z dwóch łazienek na górze - zrobimy jedną dużą..... Nadal jednak uważam, że projekt jest naprawdę fajny... Edytowane 23 Listopada 2010 przez bobik budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 23.11.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Stan na dziś wygląda tak. Zastanawiam się nad konstrukcją nadproży i podciągów pod montaż rolet zewnętrznych oraz czy wykonywać kominy wentylacyjne w przypadku kotła kondensacyjnego oraz wentylacji mechanicznej. Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu oferty okien w wymiarach zgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 23.11.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 piotrze, nie macie wylanego chudziaka? nie boicie się tak stawiać ścian w górę?z tego co pamiętam to ścianki między wc a gospodarczym stawia sie na chudym a nie na ławach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
divar 23.11.2010 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Stan na dziś wygląda tak. Zastanawiam się nad konstrukcją nadproży i podciągów pod montaż rolet zewnętrznych oraz czy wykonywać kominy wentylacyjne w przypadku kotła kondensacyjnego oraz wentylacji mechanicznej. Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu oferty okien w wymiarach zgodnie z projektem Witaj, Posiadam wycenę okien Avante. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 24.11.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 witam Posiadam wycene okien z firm: 1. Windows 2000 2. Oknoplast 3. Bracia Bertrand 4. MS 5. Gdynska Fabryka Okien 6. Vetrex 7. Avante ceny od 16000-45000 (45000 zl wycenila firma windows 2000 na szybach 8mm hartowanych hehe ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 24.11.2010 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Jarku,Ale Piotrowi chodziło chyba o okna zgodne z projektem, czyli chyba wymiary te same itp.Nie chce mi się wierzyć, że te wszystkie firmy dały Ci ofertę na 100% takie same okna jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 24.11.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 (edytowane) Tak właśnie jak pisze miejski. Zależy mi na ofertach zgodnie z projektem. Dzisiaj zakończyliśmy prace. Wiosną czeka nas kanalizacja podposadzkowa, ścianki działowe w kotłowni, klatce schodowej, kominy spalinowe i wentylacyjne oraz ślepa wylewka no i oczywiście szalowanie i wylewanie stropu. Edytowane 24 Listopada 2010 przez piotrgawlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 25.11.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Jarku, Ale Piotrowi chodziło chyba o okna zgodne z projektem, czyli chyba wymiary te same itp. Nie chce mi się wierzyć, że te wszystkie firmy dały Ci ofertę na 100% takie same okna jak w projekcie. Witaj Miejski oknoplast, vetrex, tylko okno z gabinetu 1100mm max reszta ofert jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 25.11.2010 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 A to dziwne, nie wiem jaki inni producenci, ale Oknoplast u mnie dał mi taką ofertę. Więc albo mój przedstawiciel Oknoplastu jest bardzo zachowawczy, albo Twój zbyt odważny. Bo jak to inaczej nazwać - przecież to ta sama firma, a oferty różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 26.11.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 A to dziwne, nie wiem jaki inni producenci, ale Oknoplast u mnie dał mi taką ofertę. Więc albo mój przedstawiciel Oknoplastu jest bardzo zachowawczy, albo Twój zbyt odważny. Bo jak to inaczej nazwać - przecież to ta sama firma, a oferty różne. Oknoplast zaproponowal mi w profilach Termic 90, platinium evolution pakiety trzyszybowe 4/14st/4/12/4 najwieksze okna 6/10/6/10/6 wszystkie fixy osadzone w skrzydle a nie w oscieznicy, to znacznie usztywnia konstrukcje. a oferty rozne nawet dostawalem od tych samych firm ale u roznych przedstawicieli wiec to chyba norma hehe pozdrawiam JM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 26.11.2010 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 wszystkie fixy osadzone w skrzydle a nie w oscieznicy, to znacznie usztywnia konstrukcje. A widzisz, Czyli de facto masz jakby mniejsze przeszklenia. Bo taki fix ma i ramę i skrzydło (dla niewtajemniczonych wygląda jak normalne okno bez klamki). No i ma przez to także ciutkę mniejsze przeszklenia (co zapewne jest tu dość ważne). U mnie wszystkie fixy mają być szklone w ramie (ościeżnicy) więc przeszklenia będą większe (przy tych samych wymiarach otworów okiennych). Być może tu jest "pies pogrzebany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts