Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy wszystkich forumowiczów

Nabyliśmy projekt Praktycznego 3 i stanęliśmy przed pierwszym wyzwaniem. Okazało się że nasza ziemia zawiera iły :-(. Co prawda fundamenty w projekcie są "solidne", ale może ktoś stanął przed podobną przeszkodą budowy na kiepskim gruncie i stosował dodatkowe środki bezpieczeństwa....wzmacniał jeszcze bardziej fundamenty, stawiał studnie, wymieniał ziemie lub wylewał płytę?

Witamy wszystkich forumowiczów

Nabyliśmy projekt Praktycznego 3 i stanęliśmy przed pierwszym wyzwaniem. Okazało się że nasza ziemia zawiera iły :-(. Co prawda fundamenty w projekcie są "solidne", ale może ktoś stanął przed podobną przeszkodą budowy na kiepskim gruncie i stosował dodatkowe środki bezpieczeństwa....wzmacniał jeszcze bardziej fundamenty, stawiał studnie, wymieniał ziemie lub wylewał płytę?

Myslę , ze do tych fundamentów nie trzeba już zabezpieczenia, na nich można by 3 piętra postawić....

... albo zamontuj pochłaniacz z węglem aktywnym.

A propos wentylacji: zapewne co niektórzy zauważyli, że pion wentylacyjny z ubikacji na parterze idzie prosto przez jedną z płatwi i trzeba kombinować. No ale to nie pierwszy i nie ostatni zapewne "babol" Panów z DZW.

Edytowane przez miejski

witam wszystkich.... Z radością dołączam do budujących Praktycznego.... Ja co prawda tylko jako obserwator i komentator bo wszystkim zajmuje się mąż i teść.... Ale projekt wybrałam sama - gdy go zobaczyłam od razu mi się spodobał. Jednak gdy przeczytałam to forum trochę się zmartwiłam - wasze komentarze otworzyły mi oczy na wiele spraw, na które wcześniej nie zwróciłam uwagi np. okna..... Wybrałam ten projekt m.in ze względu na tę piękne wielkie okna - uwielbiam takie i zmartwiło mnie to, iż szyby trzeba podzielić - ale jak mus to mus.... Załuję też, że jak kupowaliśmy projekt nie było jeszcze wersji Praktyczny 3.....No ale cóż - nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i choć teść twierdzi, iż projekt jest pod wieloma względami "przekombinowany" to jednak stwerdził, że skoro taki chcemy to taki budujemy......Martwi mnie też trochę brak spiżarni, no i jednak zrezygnujemy z dwóch łazienek na górze - zrobimy jedną dużą..... Nadal jednak uważam, że projekt jest naprawdę fajny... Edytowane przez bobik budownik

Stan na dziś wygląda tak.

Zastanawiam się nad konstrukcją nadproży i podciągów pod montaż rolet zewnętrznych oraz czy wykonywać kominy wentylacyjne w przypadku kotła kondensacyjnego oraz wentylacji mechanicznej.

Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu oferty okien w wymiarach zgodnie z projektem

P1130762.jpg

P1130770.jpg

Stan na dziś wygląda tak.

Zastanawiam się nad konstrukcją nadproży i podciągów pod montaż rolet zewnętrznych oraz czy wykonywać kominy wentylacyjne w przypadku kotła kondensacyjnego oraz wentylacji mechanicznej.

Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu oferty okien w wymiarach zgodnie z projektem

Witaj,

Posiadam wycenę okien Avante.

Tak właśnie jak pisze miejski. Zależy mi na ofertach zgodnie z projektem.

Dzisiaj zakończyliśmy prace. Wiosną czeka nas kanalizacja podposadzkowa, ścianki działowe w kotłowni, klatce schodowej, kominy spalinowe i wentylacyjne oraz ślepa wylewka no i oczywiście szalowanie i wylewanie stropu.

P1130794.jpg

Edytowane przez piotrgawlik

Jarku,

Ale Piotrowi chodziło chyba o okna zgodne z projektem, czyli chyba wymiary te same itp.

Nie chce mi się wierzyć, że te wszystkie firmy dały Ci ofertę na 100% takie same okna jak w projekcie.

Witaj Miejski

oknoplast, vetrex, tylko okno z gabinetu 1100mm max reszta ofert jak w projekcie.

A to dziwne, nie wiem jaki inni producenci, ale Oknoplast u mnie dał mi taką ofertę. Więc albo mój przedstawiciel Oknoplastu jest bardzo zachowawczy, albo Twój zbyt odważny. Bo jak to inaczej nazwać - przecież to ta sama firma, a oferty różne.

Oknoplast zaproponowal mi w profilach Termic 90, platinium evolution pakiety trzyszybowe 4/14st/4/12/4 najwieksze okna 6/10/6/10/6 wszystkie fixy osadzone w skrzydle a nie w oscieznicy, to znacznie usztywnia konstrukcje.

a oferty rozne nawet dostawalem od tych samych firm ale u roznych przedstawicieli wiec to chyba norma :) hehe

pozdrawiam

JM

wszystkie fixy osadzone w skrzydle a nie w oscieznicy, to znacznie usztywnia konstrukcje.

A widzisz,

Czyli de facto masz jakby mniejsze przeszklenia. Bo taki fix ma i ramę i skrzydło (dla niewtajemniczonych wygląda jak normalne okno bez klamki). No i ma przez to także ciutkę mniejsze przeszklenia (co zapewne jest tu dość ważne). U mnie wszystkie fixy mają być szklone w ramie (ościeżnicy) więc przeszklenia będą większe (przy tych samych wymiarach otworów okiennych). Być może tu jest "pies pogrzebany".