nofear 27.11.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 witam wszystkich, melduję się jako kolejny fan praktycznego, dla mnie praktyczny2, od razu pochwalę się że jeszcze nigdy w życiu nie przebrnąłem przez tak długi wątek forum, miejski za założenie za ten wątek jesteś moim idolem podzielę się moimi ogólnym spostrzeżeniami - 1. Ci co modyfikują ten projekt poszerzając kuchnię i salon rezygnując z wykuszu oraz rezygnując z wcięcia bryły przy gabinecie, pewnie zdecydowanie dodają praktyczności, ale mam obawy że robią z tego domku stodołę, jestem bardzo ciekawy jak wygląda praktyczny po tych modyfikacjach w realu albo na wizualkach, ma ktoś może? ciekawą opcją jest także wywalenie garażu na zewnątrz, też jestem ciekawy jak to będzie wyglądało, ktoś gdzieś wrzucał wizualizację w poście chyba #187 ale już nie ma nic 2. problem drzwi na salon i toalety oraz lokalizacji kominka jest rzeczywiście słabą stroną tego projektu, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś do tej pory zaproponował coś realnie lepszego, poprawiając coś moim zdaniem pojawiają się inne minusy, mam wrażenie że jak nie weźmie się za to dobry architekt wnętrz to nie będzie rozwiązania mnie satysfakcjonującego 3. przeraża mnie ta tematyka wycen, wyboru ofert, materiałów, itd, czy ktoś dał do wyceny cały projekt firmie która buduje pod klucz? jak się ma taki koszt do realnego w sytsemie gospodarczym? czy rzeczywiście da się w gospodarczym zaoszczędzić nie stając się kierownikiem budowy, nadzorcą i logistykiem jednocześnie? 4. myślicie że jest rzeczywiście taki problem z izolacją tarasu i wykuszu? nie chciałbym mieć takiej wtopy, ale uważam taki wielki taras nad garażem za całkiem fajną opcję, na pewno nie robiłbym żwirku tylko WPC albo płytki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 27.11.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 A widzisz, Czyli de facto masz jakby mniejsze przeszklenia. Bo taki fix ma i ramę i skrzydło (dla niewtajemniczonych wygląda jak normalne okno bez klamki). No i ma przez to także ciutkę mniejsze przeszklenia (co zapewne jest tu dość ważne). U mnie wszystkie fixy mają być szklone w ramie (ościeżnicy) więc przeszklenia będą większe (przy tych samych wymiarach otworów okiennych). Być może tu jest "pies pogrzebany". Przeszklenia w ramie to na moja prosbe, gdyz w osnieznicy mi proponowali, jednakze to nie wyglada zbyt estetycznie jezeli mamy obok siebie okno (fix szklony w oscieznicy) a okno otwierane wyglada to jakby dwa okna roznych firm wtedy (rozne grubosci ramy, oscieznicy itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 27.11.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 '' na pewno nie robiłbym żwirku tylko WPC albo płytki'' Wiesz , Nofear gdy kupowaliśmy projekt, odbieraliśmy go osobiście w biurze projektowym w Warszawie. Porozmawialiśmy troszkę z architektem na temat tego projektu i cóż nam powiedział? ze jeśli chcemy wprowadzić jakieś zmiany, będące odstępstwem od projektu to ok, ale w przypadku tarasu i jego wykończenia , radziłby trzymać się wytycznych projektowych. Przerabiali rożne sposoby wykończenia takich tarasów i tylko rozwiązanie, które zaproponowali w Praktycznym, daje gwarancje, ze nic nie będzie przeciekać. Generalnie terakota i płytki są dobre w klimacie śródziemnomorskim. W Pl, gdzie lata są coraz bardziej gorące a zimy wysoko na minusie, tego typy rozwiązania nie są polecane. Chyba, ze masz ochotę / czas, wymieniać płytki i fugi co sezon. Wizja przeciekania garażu czy wykuszu, powinna odwieść od tego typu rozwiązań. Ale zrobisz jak zechcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 27.11.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 '' na pewno nie robiłbym żwirku tylko WPC albo płytki'' Wiesz , Nofear gdy kupowaliśmy projekt, odbieraliśmy go osobiście w biurze projektowym w Warszawie. Porozmawialiśmy troszkę z architektem na temat tego projektu i cóż nam powiedział? ze jeśli chcemy wprowadzić jakieś zmiany, będące odstępstwem od projektu to ok, ale w przypadku tarasu i jego wykończenia , radziłby trzymać się wytycznych projektowych. Przerabiali rożne sposoby wykończenia takich tarasów i tylko rozwiązanie, które zaproponowali w Praktycznym, daje gwarancje, ze nic nie będzie przeciekać. Generalnie terakota i płytki są dobre w klimacie śródziemnomorskim. W Pl, gdzie lata są coraz bardziej gorące a zimy wysoko na minusie, tego typy rozwiązania nie są polecane. Chyba, ze masz ochotę / czas, wymieniać płytki i fugi co sezon. Wizja przeciekania garażu czy wykuszu, powinna odwieść od tego typu rozwiązań. Ale zrobisz jak zechcesz. no to bym sobie narobił.. jak będę na tyle daleko to jednak zgłębię ten temat, może to WPC, bo jak dla mnie ten żwirek jest po prostu takim zapychaczem, bo jak korzystać z tarasu ze żwirem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neumann55 28.11.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) WitamA tak wygląda budowa mojego Praktycznego 2 , na dzień dzisiejszy jest zalana płyta.Zdjęcia w dzienniku. Edytowane 28 Listopada 2010 przez neumann55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 28.11.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) bo jak dla mnie ten żwirek jest po prostu takim zapychaczem, bo jak korzystać z tarasu ze żwirem.. dlatego masz drewniane legary:) Ja uważam, ze żwirek to super rozwiązanie, tylko jak wybierać z niego śmieci które nalecą? normalny taras zamieciesz..... Edytowane 28 Listopada 2010 przez żona m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 29.11.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 dlatego masz drewniane legary:) Ja uważam, ze żwirek to super rozwiązanie, tylko jak wybierać z niego śmieci które nalecą? normalny taras zamieciesz..... dlaczego żwirek jest super? te legary są z założenia pod deski tarasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 29.11.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 dlaczego żwirek jest super? te legary są z założenia pod deski tarasowe? Tak na legarach będą deski drewniane, ale tylko przy wyjściu , na przeciw drzwi. Żwirek jest ekstra, przynajmniej dla mnie. Tworzy fajny klimat, planuje na tym tarasie dużo zieleni, razem będzie to super wyglądało. Wolę żwirek i deski niż terakotę, którą ludzie układają już praktycznie wszędzie. Żwirek ma też dodatkowe zadanie, obciążenia całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 29.11.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 3. przeraża mnie ta tematyka wycen, wyboru ofert, materiałów, itd, czy ktoś dał do wyceny cały projekt firmie która buduje pod klucz? jak się ma taki koszt do realnego w sytsemie gospodarczym? czy rzeczywiście da się w gospodarczym zaoszczędzić nie stając się kierownikiem budowy, nadzorcą i logistykiem jednocześnie? Witaj, rozmawialiśmy z kilkoma firmami, zaznaczam, że ze Śląska i okolic, co ma przełożenie na stawki zwłaszcza za robociznę. Nasze zapytanie ofertowe tyczyło się stanu SSO dla Praktycznego 2. Propozycje (materiały, robocizna, nadzór, sprzęt ciężki) wahały się w okolicach 230-250 tys. zł. Koszt budowy SSO w naszym przypadku to ok. 190 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goras83 29.11.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Witam wszystkich Nie ukrywam ze jestem zainteresowany zakupem projektu praktyczny3. Dręczące mnie pytanie dotyczy instalacji CO. Z tego co zdążyłem zaobserwować na wizualizacjach (salon) zastosowane w projekcie są grzejniki kanałowe. Ile takich grzejników jest w całym domu i czy w projekcie zastosowane są może normalne grzejniki na ścianę? I czy posiada może ktoś wycenę całej instalacji? Pozdrawiam g:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anev 30.11.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 witam wszystkich, melduję się jako kolejny fan praktycznego, dla mnie praktyczny2, od razu pochwalę się że jeszcze nigdy w życiu nie przebrnąłem przez tak długi wątek forum, miejski za założenie za ten wątek jesteś moim idolem podzielę się moimi ogólnym spostrzeżeniami - 1. Ci co modyfikują ten projekt poszerzając kuchnię i salon rezygnując z wykuszu oraz rezygnując z wcięcia bryły przy gabinecie, pewnie zdecydowanie dodają praktyczności, ale mam obawy że robią z tego domku stodołę, jestem bardzo ciekawy jak wygląda praktyczny po tych modyfikacjach w realu albo na wizualkach, ma ktoś może? ciekawą opcją jest także wywalenie garażu na zewnątrz, też jestem ciekawy jak to będzie wyglądało, ktoś gdzieś wrzucał wizualizację w poście chyba #187 ale już nie ma nic 2. problem drzwi na salon i toalety oraz lokalizacji kominka jest rzeczywiście słabą stroną tego projektu, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś do tej pory zaproponował coś realnie lepszego, poprawiając coś moim zdaniem pojawiają się inne minusy, mam wrażenie że jak nie weźmie się za to dobry architekt wnętrz to nie będzie rozwiązania mnie satysfakcjonującego 3. przeraża mnie ta tematyka wycen, wyboru ofert, materiałów, itd, czy ktoś dał do wyceny cały projekt firmie która buduje pod klucz? jak się ma taki koszt do realnego w sytsemie gospodarczym? czy rzeczywiście da się w gospodarczym zaoszczędzić nie stając się kierownikiem budowy, nadzorcą i logistykiem jednocześnie? 4. myślicie że jest rzeczywiście taki problem z izolacją tarasu i wykuszu? nie chciałbym mieć takiej wtopy, ale uważam taki wielki taras nad garażem za całkiem fajną opcję, na pewno nie robiłbym żwirku tylko WPC albo płytki pzdr ja też uważam ten taras za fajną opcję i dlatego chcę go mieć w formie mocno użytkowej. Nasz kierbud doradził zrobic spadek w kierunku bramy ,porządną izolację przed położeniem płytek i zmianę barierek gdyż ten murek dookoła może powodować zatrzymywanie wody, no a basenu to tu nie chcę mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goras83 30.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam ponownie Chciałbym zasięgnąć waszej porady na temat Praktycznego 3 a konkretnie na rozplanowaniu pomieszczeń wewnątrz. Może ktoś się orientuje czy takie przeróbki są możliwe i ile ewentualnie by kosztowały u architekta? Powodem dla którego chciałbym zmienić plan jest dość spora odległość łazienek na piętrze od kotłowni (w moim przypadku piec na paliwo stałe z podajnikiem) i co za tym idzie dość długi czas oczekiwania na ciepłą wodę. Wiem że można zastosować cyrkulacje ale wolałbym nie:) Drugim powodem było przeniesienie sypialni z własna łazienką na drugą stronę gdyż mielibyśmy widok na cały ogród. Trzeci powód to lepszy (według mnie) wygląd klatki schodowej:), stworzenie spiżarki i przeniesienie kotłowni za garaż. Byłbym wdzięczny za porady i sugestie Pozdrawiam g:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 01.12.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 3. przeraża mnie ta tematyka wycen, wyboru ofert, materiałów, itd, czy ktoś dał do wyceny cały projekt firmie która buduje pod klucz? jak się ma taki koszt do realnego w sytsemie gospodarczym? czy rzeczywiście da się w gospodarczym zaoszczędzić nie stając się kierownikiem budowy, nadzorcą i logistykiem jednocześnie? Witaj, rozmawialiśmy z kilkoma firmami, zaznaczam, że ze Śląska i okolic, co ma przełożenie na stawki zwłaszcza za robociznę. Nasze zapytanie ofertowe tyczyło się stanu SSO dla Praktycznego 2. Propozycje (materiały, robocizna, nadzór, sprzęt ciężki) wahały się w okolicach 230-250 tys. zł. Koszt budowy SSO w naszym przypadku to ok. 190 tys. a komu zleciliście, po prostu fachowcom, czy też firmie? ja też będę budował w sumie na śląsku (przynajmniej administracyjnie ) koło częstochowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 01.12.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 taras w postaci desek drewnianych rzeczywiście będzie super, myślę, że fajniejszy od terakoty, nie wiem czy praktyczniejszy, ja dlatego decydowałbym się na kompozyt, o porównaniu do drewna można sobie przeczytać np. http://www.myfloor.pl/drewno-czy-kompozyt-tarasowe-dylematy,251,artykul.html natomiast zakładam że tam gdzie jest żwirek to tylko zieleń, raczej powierzchnia nieużytkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 03.12.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 (edytowane) a komu zleciliście, po prostu fachowcom, czy też firmie? ja też będę budował w sumie na śląsku (przynajmniej administracyjnie ) koło częstochowy Hm, w sumie firmie, ale w rzeczywistości to firmie, gdzie szef i jego ludzie to górale. A to inna kategoria budowlańców... są pracowici, terminowi, piekielnie dumni. Byliśmy umówieni na 2,5 miesiąca pracy. Wyrobili się w 12 tygodni, w tym 1 tydzień przerwy z powodu opadów. Ale pracowali od świtu do zmierzchu. Edytowane 4 Grudnia 2010 przez karo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 04.12.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Hm, w sumie firmie, ale w rzeczywistości to firmie, gdzie szef i jego ludzie to górale. A to inna kategoria budowlańców... są pracowici, terminowi, piekielnie dumni. Byliśmy umówieni na 2,5 miesiąca pracy. Wyrobili się w 12 tygodni, w tym 1 tydzień przerwy z powodu opadów. Ale pracowali od świtu do zmierzchu. wow, mógłbyś mi przesłać kosztorys albo namiar na nich? rozumiem że z jakości też jesteś zadowolony, żadnych mostków termicznych i tego typu problemów, na które fachowcy machają ręką i mówią "panie, dobrze jest"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 05.12.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 witam Posiadam wycene okien z firm: 1. Windows 2000 2. Oknoplast 3. Bracia Bertrand 4. MS 5. Gdynska Fabryka Okien 6. Vetrex 7. Avante ceny od 16000-45000 (45000 zl wycenila firma windows 2000 na szybach 8mm hartowanych hehe ) pozdrawiam Jarrek, czy wycenili te dwa największe okna (240x234 i 270x235) w jednej tafli i jaką podali przenikalność ciepła, czy da się je zrobić energooszczędne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 05.12.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jarrek, czy wycenili te dwa największe okna (240x234 i 270x235) w jednej tafli i jaką podali przenikalność ciepła, czy da się je zrobić energooszczędne? Pozdrawiam Witam Tak te najwieksze okna sa w jednej tafli szkla, pakiety trzyszybowe, U dla calego okna ponizej 1 ( 0,80-do 0,98 jakos tak w zaleznosci od producenta ), czyli sie da zrobic energooszczedne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 05.12.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jarrek a które z tych firm złożyły oferty w dolnej granicy? na którą się ostatecznie zdecydowałeś?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 05.12.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jarrek a które z tych firm złożyły oferty w dolnej granicy? na którą się ostatecznie zdecydowałeś? pozdro Witam Najnizsze U dla okna dala Gdynska fabryka okien ok 0,8 dla najwiekszych okien, ja wybralem firme Bertrand ktora dala oferte na okna o U ok 0.86, cena troszke wieksza ale profile ladniejsze, dodatkowa zainstalowalem kontaktrony w oknach, oraz ukryte zawiasy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts